Wszystko o:

zbyt lekki mocz

Hematuria (Krwiomocz)

Hematuria (Krwiomocz)

przypadku schorzenie można potwierdzić jedynie w oparciu o badania moczu, w drugim krwinek jest na tyle dużo, że mocz ma lekko czerwone zabarwienie. Zazwyczaj wystarczy ok. 0,2 ml krwi na 500 ml by zmienił się jego kolor. Występowanie krwi w moczu najczęściej związane jest z przebytym zakażeniem dróg

Infekcje pęcherza - jak dbać o drogi moczowe

Infekcje pęcherza - jak dbać o drogi moczowe

drogach moczowych. Jak pomóc sobie samemu Jeśli do tej pory nie mieliśmy tego typu dolegliwości, możemy przegapić pierwsze objawy. Najczęściej jest to uczucie parcia na mocz, przy jednoczesnej niemożności wysiusiania się. Początkowe fazy zakażenia można spróbować wyleczyć samemu. Pierwsza rzecz, jaką

Przeziębienie u dziecka - kiedy wizyta u lekarza jest konieczna?

Przeziębienie u dziecka - kiedy wizyta u lekarza jest konieczna?

przekonać by wypijały niewielkie ilości wody niegazowanej (najlepiej by była przegotowana i nie gorąca, tak by nadawał się od razu do picia). Jeśli zauważysz, że malec nie moczy pieluszki, ma bardzo czerwone i wysuszone usta, choć płacze na jego policzkach nie widzisz łez, a skóra na brzuchu jest wyraźnie

Żółty, brązowy, a może czarny? O czym mówi zmiana koloru paznokcia?

Żółty, brązowy, a może czarny? O czym mówi zmiana koloru paznokcia?

, cierpiące z powodu niedożywienia lub nałogowych palaczy. Zielone przebarwienia - to konsekwencja infekcji bakteryjnej. Patogeny zazwyczaj przedostają się do organizmu wskutek skaleczenia, nieprawidłowo przeprowadzonego zabiegu kosmetycznego czy zbyt częstego moczenia dłoni. Szaroniebieski kolor paznokci to

6 powszechnych schorzeń, które mogą doprowadzić do bardzo groźnych konsekwencji

6 powszechnych schorzeń, które mogą doprowadzić do bardzo groźnych konsekwencji

panuje wysokie ciśnienie, tzw. "młot wodny". Mocz cofa się, transportując bakterie do miąższu nerek i wywołując w nich zmiany zapalne. To może doprowadzić do nadciśnienia i mocznicy (pierwsza oznaka niewydolności) oraz powstawania blizn. Praca narządu zostaje zaburzona, a w krańcowych

Siniaki bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

Siniaki bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

trzustki, wątroby, tarczycy, zaburzenia produkcji żółci czy wchłaniania tłuszczów. Więcej o wątrobie Więcej o trzustce Jeśli już przyczyną tego, że ci przybyło siniaków lub tworzą się zbyt łatwo, mają być niedobory, sprawcy sensowniej będzie upatrywać w witaminie C i rutynie. Te dwie substancje kojarzymy

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Jak się objawia? Czym grozi?

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Jak się objawia? Czym grozi?

domowych testów, czyli badanie się na własną rękę i stawianie autodiagnozy nigdy nie jest dobrym pomysłem. Badanie papierkiem lakmusowym z pewnością jest znacznie mniej miarodajne i wiarygodne niż badanie moczu w poradni lekarskiej. Prawidłowy odczyn moczu jest lekko kwaśny. By ocenić pH krwi, należy

Domowe spa: zdrowsza i piękniejsza naturalnie

Domowe spa: zdrowsza i piękniejsza naturalnie

maseczki stosowane zbyt często, mogą nadmiernie obciążać włosy, powodując ostatecznie efekt odwrotny do zamierzonego. Najlepiej stosować je raz w miesiącu, a już na pewno nie częściej, niż co dwa tygodnie. Jeśli twoje włosy za bardzo się przetłuszczają, postaw na glinkę. Łojotok skutecznie zmniejsza

Wreszcie mamy strączkowy sezon. Ktoś się oprze?

Wreszcie mamy strączkowy sezon. Ktoś się oprze?

: - warzywa strączkowe namaczamy przed gotowaniem. Nie musisz namaczać roślin młodych, podobnie jak soczewicy, - by efekty przyniosło moczenie suchego nasiona, powinno trwać co najmniej kilka godzin, a najlepiej kilkanaście (czyli namaczanie dzień przed gotowaniem). Najkrócej moczymy groch, najdłużej

Kiełki - zdrowie w zarodku

Kiełki - zdrowie w zarodku

. Słonecznikowe kiełki można wyhodować zarówno z nasion łuskanych (np. w słoiku), jak i tych znajdujących się wciąż w łupinkach (wtedy sadzimy je w ziemi - niezbyt głęboko, wystarczy lekko przysypać). Łuskane są jednak dosyć podatne na gnicie, a wyhodowane z nich kiełki - nieco cieńsze od tych sadzonych w ziemi

Częste oddawanie moczu

. Co może być przyczyną?Częste oddawanie moczu czyli częstomocz może być związany z różnymi problemami poczynając od picia zwiększonej ilości płynów, zapaleniem pęcherza, nadwrażliwością lub zbyt małą objętością pęcherza, uciskiem z zewnątrz na pęcherz, cukrzycą, niezdolnością do zagęszczania moczu z

Zbyt dużo testosteronu?

Mam 18 lat, 175 centymetrów wzrostu i lekką nadwagę - 77 kilogramów. Towarzyszą mi straszne kompleksy na punkcie mojej figury - szerokie barki i o wiele węższe biodra, nikły biust i nadprogramowe kilogramy, których nie mogę zrzucić pomimo ciągłych prób i zdrowego trybu życia. Poza tym, strasznie

Częste oddawanie moczu w trakcie miesiączki

Trzy dni temu skończyłam miesiączkę. Normalnie obfitą, dość bolesną drugiego dnia. W jej trakcie oddawałam często mocz. Miesiączka się skończyła, a ja nadal co chwilę korzystam z toalety. Mocz jest bezbarwny, czasami lekko żółty. Do tego ciągle boli mnie podbrzusze. Od samego dołu. Co to może być

Częste oddawanie moczu, a ból pleców

Od dłuższego czasu mam problem ze zbyt częstym oddawaniem moczu oraz z bólem pleców w części krzyżowej i lędźwiowej do tego stopnia, iż czasem mam takie ataki bólu w plecach, że nie mogę się pochylić, ukucnąć ogólnie ciężko mi się wtedy poruszać, pomagają mi wtedy plastry i maści rozgrzewające

Celiakia, bóle brzucha - wyniki badań

. Za to badanie moczu wyszło nie zbyt dobrze.Barwa : żółta Przejrzystość : lekko mętny Ciężar: >= 1.030 pH. 5,5 Glukoza : n/w Ketony 3,90 urobilinogen w/n Bilirubina: niski Białko: wykryto 0,7 g/l Azotyny: n/w Erytrocyty n/w Leukocyty n/w. Osad moczu: Nabłonki płaskie: liczne Leukocyty: 3-5 wpw

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: A do nas przyjdzie ta kociczka

, kryształki. zrobionych tyle badań, że finansowo się wykończyłam: krew od kwietnia parę razy, mocz co chwila, usg "całości kota" - wszystko. dostaje tylko karmę urinary HD, codziennie uropet, ze 3 razy w tygodniu bezopet, eltroxin na lekką niedoczynnosć tarczycy - mimo tego mi wciąż wymiotuje. wet

dziwne uczucie

Witam. Mam taki problem... Mianowicie często w różnych sytuacjach odczuwam punktową wilgoć na twarzy, tak jakby nagle znalazła się na niej bardzo niewielka ilość jakieś cieczy. Tą potencjalną cieczą zawsze jest coś budzącego obrzydzenie, np ślina przypadkowej osoby. Dziś np. oddając mocz, w pewnym

Podwyższone limfocyty, obniżone neutrofile we krwi

: tylko OB 15 mm/h (10-12) lekko podwyższone CRP 0,97 mg/l (0-5) ALAT 11 U/L (<35) GGTP 20 U/L (0-38) TSH 1,329 ulU/ml (0,35-4,94) Antygen HSs - ujemny Mocz - w porządku Więc wyniki wręcz książkowe, poza morfologią. Objawy ogólne, które u mnie występują to: bardzo częste bóle głowy , częste

Zdrowie, poradźcie coś.

. Mam tylko lekkie zawroty głowy, często mi zimno, czuję mrowienie w nogach i rękach. Ciążą wykluczona, wyniki krwi i moczu książkowe, tarczyca i enzymy wątrobowe też. Wyglądam strasznie chudo, do tego stopnia że ludzie pytają się czy wszystko ok. Czy to może być od zbyt niskiej wagi i po prostu muszę

Co mi jest?

słabo,że mi się nic nie chce, bo wszystko robię. Mam tylko lekkie zawroty głowy, często mi zimno, czuję mrowienie w nogach i rękach. Ciążą wykluczona, wyniki krwi i moczu książkowe, tarczyca i enzymy wątrobowe też. Wyglądam strasznie chudo, do tego stopnia że ludzie pytają się czy wszystko ok. Czy to

Re: Władziu

: niutaki, zbierz mocz - jeśli gdzieś wysika to kałużę wciągnij w strzykawkę (może być 5 ml, wystarczy i 2 ml). Albo podsadź płaski mały talerzyk od tyłu (żeby nie widział) pomiędzy pupę (zawsze jest lekko uniesiona) a żwirek - potem z talerzyka też strzykawką. Oddaj ten mocz do przebadania (bez Ryśka, po

Re: A moczenie śledzi w mleku?

ederlezi1981 napisała: > Wiem, że się śledzie moczy, bo sa zbyt słone. Tylko sie zastanawiam, na ile moc > zenie w mleku jest lepsze od moczenia w wodzie... Wlasnie eksperymentuję. To jest sprawa smaku. Moczenie w mleku, to wersja trochę bardziej luksusowa, bo zużywa się do tego mleka

zbyt małe przyrosty, już nie wiem czy się najada

system godzina czuwania/godzina spania), w nocy zje czasem raz czasem dwa razy. Badania robione ostatnio dwa razy, mocz z posiewem, krew, żelazo, wszystko ok, lekka anemia, dostaje żelazo. Ostatnio zaczęłam dokarmiać i po karmieniu potrafi wypić jeszcze 50 ml mleka, dokarmiam strzykwką, czasem

Re: Co na zapalenie pęcherza??

rozmnażanie się bakterii. Unikaj kawy i czarnej herbaty, bo podrażniają pęcherz. Nie dopuszczaj do wychłodzenia newralgicznych okolic. Zimno sprzyja zakażeniom, dlatego w chłodniejsze letnie dni nie ubieraj się zbyt lekko (okolice nerek nie mogą być odsłonięte), nie siadaj na zimnych czy mokrych kamieniach, a

Re: Posikiwanie majtek :/

Pomysł niezbyt trafiony. Podpaska nie działa jak pieluszka, mocz będzie miał stały kontakt ze skórą i odparzał. W przeciwieństwie do lekko posikanych majtek- niezmieniona podpaska nie wyschnie, co ma znaczenie np. w przedszkolu. Zupełnie inaczej działają wkładki dla osób nietrzymających moczu- ale