Wszystko o:

zawartość glutenu w mące

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów Pszenica dobra pełna? Jest niekwestionowaną królową w piekarnictwie. Niemal wszelkie wypieki, które trafiają na nasz stół, są zrobione z mąki pszenicznej. Ziarno pszenicy to przede wszystkim znakomite źródło energii: ponad 60% jego składu

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na 1 kg) - 41/2009 WE, i można je oznaczać międzynarodowym symbolem "przekreślonego kłosa". Wciąż trwa dyskusja co do konieczności wyeliminowania owsa z diety bezglutenowej. Uważa się, że białko zawarte w owsie (awenina) nie

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

również w niektórych innych schorzeniach, w tym chorobach autoimmunologicznych, np. chorobie Hashimoto i reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS), rzadko występującej alergii na gluten, a także stanach zapalnych jelit czy zespole jelita drażliwego (IBS). Produkty spożywcze pozbawione glutenu są zwykle

Kasze - bogactwo właściwości

Kasze - bogactwo właściwości

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Kasza gryczana zawiera przede wszystkim dużą ilość błonnika, pobudzającego perystaltykę jelit i pomocnego zwłaszcza przy zaparciach. Z drugiej strony znaczna zawartość skrobi, powoli rozkładanej w naszym organizmie na

Amarantus - roślina XXI wieku

Amarantus - roślina XXI wieku

amarantusa i stawia go ponad pszenicą jest zawartość błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a przede wszystkim perystaltykę jelit. Szacuje się, że tylko w jednym ziarnie jego wartość trzykrotnie przewyższa tę zgromadzoną nie tylko w królowej zbóż, ale i życie. Zawarte są w

Makarony to zdrowie! Sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Makarony to zdrowie! Sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

wysuszyć, w przeciwnym razie szybko spleśnieje. Kupując gotowy makaron najlepiej wybierać te zrobione z semoliny, mąki pszennej twardej wytworzonej z najwyższej jakości  zboża tj. pszenicy durum. Znaczna zawartość glutenu sprawia, że powstałe z niej ciasto jest twardsze i znacznie szybciej wysycha

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

Mąka. Pełnoziarniste witaminy

, dawniej była głównym składnikiem chleba. Dziś, aby podnieść zawartość glutenu, łączy się ją z mąką pszenną. Mąki ziemniaczanej używa się głównie do zagęszczania sosów, zup, farszów czy kisieli. Jakie wartości odżywcze ma mąka? Wszystkie mąki to dobre źródło energii - w 10 dag jest średnio 370 kcal. Każda

Quinoa - "złoto Inków" na wzmocnienie organizmu

Quinoa - "złoto Inków" na wzmocnienie organizmu

żyznej gleby - jest wyjątkowo odżywcza. Spośród innych zbóż wyróżnia się wysoką zawartością pełnowartościowego białka roślinnego. Znajdziemy w niej wszystkie niezbędne aminokwasy (zwane egzogennymi), których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć, m.in.: ważną dla wzrostu i budowy tkanek lizynę, czy też

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

... Kukurydza to ceniony element diety osób chorych na celiakię lub rezygnujących z glutenu z innego powodu (alergia, czasem zespół Aspergera). Sprawdza się na śniadanie (w postaci płatków), umożliwia przygotowanie bezpiecznych wypieków (mąka kukurydziana jest dość łatwo dostępna), może być dodatkiem do niemal

Jak żyć z celiakią w Polsce?

Jak żyć z celiakią w Polsce?

szpitale po diagnozie zapewniają porady dietetyków, dorosły ma poradzić sobie sam. Nikt go nie szkoli w zakresie pułapek żywieniowych, nie uświadamia, że gluten bywa dodawany nie tylko do wyrobów piekarniczych, ale i do sosów, przypraw, a nawet do leków. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

przeciwbólowe lub preparaty witaminowe również mogą zawierać gluten, jednak producenci leków nie mają obowiązku umieszczania informacji na temat zawartości glutenu. Zalecam dokładnie analizować etykiet produktów spożywczych. Szczególnie w celu sprawdzenia występowania w nich glutenu. Pozdrawiam, Dietetyk

Nietolerancja laktozy - co to oznacza?

wydzieliny śluzowej. Lekarka podejrzewa również nietolerancję glutenu, zrobiłam badania trafią do lekarki (termin wizyty październik!) Mam 70lat jestem po usunięciu tarczycy. Proszę o poradę, na co zwracać szczególną uwagę (w diecie uwzględniam produkty bezlaktozowe).Pierwotna nietolerancja laktozy typu

Cukrzyca a dieta

Jaka powinna być dieta dla cukrzyka, aby nie był głodny? Wysoki indeks ma chleb razowy, a jaki to chleb z pełnego ziarna? Proszę o poradę jak jeść.Dieta dla pacjentów chorujących z cukrzycą powinna być dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych, których wysoką zawartość mają produkty

Zbyt duża ilość potasu we krwi

objaw, a nie przyczynę zaburzenia.Do czasu wizyty u lekarza i rozpoczęcia leczenia przyczynowego Pana/Pani babcia powinna ograniczać pokarmy z dużą zawartością potasu (pieczywo razowe, orzechy, banany, pomarańcze, nektaryny, kiwi, fasolę, buraki, brokuły, pomidory, szpinak, surową marchewkę i kapustę

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: chleb a forma

Mąka chlebowa, czyli tzw mocna, z większą niż np tortowa zawartością glutenu. Było o tym na forum mnóstwo, jest mnóstwo w necie. -- a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'

Re: Powrót do glutenu u 3-letniego dziecka - jak?

zaczyna się od produktów z mniejszą zawartością glutenu a żyto ma mniej niż pszenica plus najłatwiej podać własnie jako mąka rozmieszana w zupie taki sposób sprawdzania zaleciła prowadząca dziecko doświadczona immunolog -- Większość ludzi to ssaki.

Re: Dieta bez przenicy

orkisz to pszenica, co więcej ma wyższą zawartość glutenu niż zwykła mąka pszenna. trochę mniej alergizującego jednak wciąż zabronionego przy celiaklii.

Re: Kulinarnie - pizza :D

/tutti-i-prodotti/farina-di-grano-tenero-tipo-00/ Pasta Zara "00" - białko 8,3 g http://www.barilla.it/prodotto-barilla/farina-di-grano-tenero-tipo-00 Barilla "00" - białko 9,5 A ta polecana przez Ciebie Farina per pizza e focaccia con lievito ma 11,4 g białka, czyli mniej niż ta z Lubelli. Zaś o zawartości samego glutenu producent pisze (nie

Re: mąka krupczatka

Nie, no zgadza się, że jeśli kupisz żółtą semolinę, to defaultowo będzie to semolina durum, czyli wysokoglutenowa. Polska krupczatka jest ze zwykłej pszenicy, więc zawartość glutenu ma taką samą, jak każda zwykła mąka pszenna, czyli bliżej 8% niż 13-15% jak ma to miejsce w durum. Wyjaśniam tylko

Re: mąka i chleb

??? W Stanach jest mnóstwo typów mąki o różnej zawartości glutenu, zobacz tutaj: www.kingarthurflour.com/flours/ A to tylko jedna firma. -- A little learning is a dangerous thing; Drink deep, or taste not the Pierian spring: There shallow draughts intoxicate the brain, And drinking largely sobers

Re: Jaka maka do pieczenia

Do ciast ze zwykłych pszennych jest najlepsza plain flour lub sponge flour. Mąka strong i very strong jest do chleba, ma dużą zawartość białka, czyli glutenu. Jeśli wychodzą Wam w ogóle na niej dobre ciasta, pomyślcie, o ile lepsze byłyby na zwykłej mące ;-).

20:43

staua napisała: > ??? W Stanach jest mnóstwo typów mąki o różnej zawartości glutenu, zobacz tutaj Wyslalysmy posty o podobnej tresci w tej samej minucie, 20:43. Mak jest naturalnie znacznie wiecej - to tylko czesc produkcji jednej kompanii, King Arthur, i jesli to do mnie pisalas,to chce

Re: Chleb drozdzowy czy na zakwasie?

skład polepszaczy zwykle wchodzą: ? Nośniki - mąka (pszenna, sojowa, inne), gluten pszenny ? Emulgatory ? E471e, E472a, E272e ? Enzymy wspomagające fermentację: ksylanaza, amylaza, glukooksydaza ? Kwas askorbinowy, Fosforan wapnia ? przeciwutleniacz ? L-cysteina ? Sól potasowa kwasu propionowego

Re: Wegetarianka z nadwagą.

To, że nie je się tłuszczu zwierzęcego, nie oznacza, że nie je się tłuszczu wcale - ostatecznie oleje roślinne są chyba dozwolone w diecie wegetariańskiej? I mąka, niekoniecznie ta z glutenem. I ziemniaki.I mnóstwo innych rzeczy z węglowodanami. Sama też dieta wegetariańska nie zakłada głodowych

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!