Wszystko o:

zawartość cukru w produktach tabela

eska

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

Niektórych substancji zawartych w żywności boimy się jak ognia. Chociaż są jadalne, a nawet należą do składników niezbędnych do życia: białek, cukrów, tłuszczów, minerałów, wzbudzają silne emocje i mają swoich zagorzałych wrogów. Tylko czy słusznie? Zawsze szkodzą? Jak bardzo i od czego to zależy?

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

Spożywane pożywienia dostarcza nam energii niezbędnej do funkcjonowania. Które produkty zawierają jej najwięcej, a które - najmniej? Jak obliczyć wartość kaloryczną posiłku? Tłumaczy dr inż. Beata Przygoda z Instytutu Żywności i Żywienia.

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Choć to te same ziarenka, różnią się nie tylko kolorem. Brązowy, powszechnie uznany za zdrowszy i bardziej wartościowy, nie jest jednak bez wad. Biały natomiast to nie "samo zło".

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

alergią na gluten. Gluten z orkiszu jest łatwiej przyswajalny, ale to cecha którą mogą docenić jedynie osoby zdrowe, w ogóle gluten tolerujące. Bywa, że i produkt zawierający pszenicę jest bezglutenowy (w wyniku specjalistycznej obróbki usuwa się z niej sam gluten, pozostawiając np. cukry). Nie jest to

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?

. Zarazem bardzo szybko można go znowu uzupełnić. Niekoniecznie czekoladą, znanym źródłem tego makroelementu. Sporo go też (a nawet więcej) w pestkach dyni (zawartość rekordowa), orzechach, pieczywie pełnoziarnistym, kaszy, zielonych warzywach (szczegółowa lista produktów i zawartości magnezu na końcu). Nie

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

gotowymi tabelami. Jak przygotować posiłek? Nawet kolejność wkładania produktów do garnka jest ściśle określona. Jest w tym logika: przecież nawet robiąc polską sałatkę jarzynową wszystkich warzyw nie gotujemy równocześnie, gdyż część by się rozgotowała, a część pozostała zbyt twarda. Jeśli zaczynamy od

Drżenie mięśni, czyli problem neurologiczny?

Drżenie mięśni, czyli problem neurologiczny?

składniki, które pozwolą go przyswoić (czytaj więcej na ten temat i skorzystaj z tabeli zawartości wapnia w produktach tutaj ). Potas kojarzymy najczęściej z sercem. Słusznie zresztą, jednak, pamiętając, że to też mięsień, łatwiej zrozumieć, że za mimowolnymi drżeniami, głównie mięśni kończyn, może stać

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

nie tolerowanej przez nasz organizm substancji. Symbol ten funkcjonuje w użyciu zarówno w Europie, jak i na świecie (m.in. USA, Australia). Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie: http://www.przekreslonyklos.pl/ . Tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych na diecie bezglutenowej

Najlepsze źródła białka dla osób, które nie jedzą mięsa [9 PRODUKTÓW]

Najlepsze źródła białka dla osób, które nie jedzą mięsa [9 PRODUKTÓW]

, otoczone cukrem, solą czy czekoladą, już takie zdrowe nie są. Uwaga jednak - orzechy arachidowe, to produkt spożywczy powodujący silne alergie (mogą nawet wywołać groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny ). Z tego powodu osobom, które jeszcze nigdy ich nie jadły, najlepiej podawać je początkowo w

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Dopiero od 2016 roku na etykietach będą musiały się znajdować informacje o wartości odżywczej tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów

Jakie produkty dodadzą mi energii?

: - regularne posiłki - chęć słodyczy jest mniejsza, jeśli będziemy jeść regularnie, tzn co 3-4 godziny. Wydłużające się przerwy między posiłkami nasilają uczucie głodu (spadek cukru we krwi) i sprzyjają dokonywaniu przez nas tak zwanych "szybkich" decyzji, to znaczy wybieraniu produktów gotowych do spożycia

Cukrzyca a dieta

Jaka powinna być dieta dla cukrzyka, aby nie był głodny? Wysoki indeks ma chleb razowy, a jaki to chleb z pełnego ziarna? Proszę o poradę jak jeść.Dieta dla pacjentów chorujących z cukrzycą powinna być dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych, których wysoką zawartość mają produkty

Nietolerancja laktozy - co to oznacza?

dorosłych jest wywołana postępującym z wiekiem zmniejszeniem aktywności enzymu trawiącego - laktazy. Laktaza odpowiedzialna jest za rozkład laktozy - cukru znajdującego się w mleku - do mniejszych produktów, które mogą być wchłaniane w jelitach. W Pani przypadku doszło do stopniowego zanikania aktywności

Problemy z odchudzaniem

energetyczny. Być może przyczyną Pani problemów jest zmiana nawyków żywieniowych czy styl życia - w szczególności brak regularnej aktywności fizycznej. Oprócz stosowania racjonalnej diety - eliminacja jak największej ilości cukrów prostych, produktów przetworzonych i białego pieczywa na rzecz dużej zawartości

DNA moczanowa - dieta

szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Jedzenie = Ż Y C I E! *****

. WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI: Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd

Re: bo wy wszystko wiecie o odchudzaniu :)

Miałam cukrzycę ciążową. Mierzyłam przez kilka miesięcy cukier po głównych posiłkach. Wywalało mi w kosmos cukier nawet po ryżu brązowym, razowym makaronie, razowym pieczywie. Produktów z białej mąki i słodyczy nawet nie tykałam. Owoce mogłam jeśc w ilościach mikroskopijnych typu 5 malin, bo po

Re: problem z węglami na zakupach....

z tego mięsa zrobię klopsy dla famili, a co do węglów to na prawdę trudno jest coś znaleźć o malej zawartości, kilka produktów na krzyż, natomiast takie mleko kauflandzkie 1,5% ma 4,2% węgli w tym 4,2% cukrów to ma ma to rozumieć ze są same cukry bez węgli? kurwa gubię się, nigdy nie zwracałam na

Re: Maslo

Morrisons, czy Sainsbury nie ma wogóle etykietki. Jako osoba odchudzająca się świadomie, patrzę również na zawartość cukrów i jest tyyyyle produktów, które mają tyyyle cukru, że głowa boli. A wiadomo- po cukrze, chce się jeść. Kolejna sprawa- czytam etykietki, jak kupuję jakiś kosmetyk małemu. I tak, moja

Re: Indeks glikemiczny

Dzień dobry, Baton Mars ma więcej węglowodanów ogółem (w tym węglowodanów prostych) niż chleb żytni, w związku z tym stężenie glukozy po spożyciu batona rośnie szybciej niż po spożyciu chleba. Co do jogurtów proszę raczej zwracać uwagę na ich skład i zawartość węglowodanów. Tabele indeksu

Re: Jak tu kształtowac wlasciwe nawyki zywieniowe

ðmjólk) (po 6-tym miesiącu). Woda do picia. Zwykłe mleko (nýmjólk) i inne napoje mleczne są raczej dobrym dodatkiem do kaszek i innego pożywienia lecz nie jako napoje lub posiłki. Zaleca się podawanie naturalnych, tj. niesłodzonych produktów. Odtłuszczone produkty (mleko o niskiej zawartości

Re: Jak odchudzic dziecko

nie o to chodzi. 2.duży udział powiny stanowić warzywa i owoce o małej zawartości cukru-dostarczają witamin,składników mineralnych ,zawieraja błonnik.Wypełniając dużą masą przewód pokarmowy zmniejszaja uczucie głodu, reguluja trawienie, przyspieszaja perystaltykę. Wybierajcie warzywa, owoce2-3 w ciągu

ODCHUdzanie racjonalne, wg; IRL Kraków.

: CHLEB typu KR-IRL, jako energetyczny stabilizator poziomu cukru we krwi oraz produkty z tabel Zalecane i Dozwolone wg tzw. IŻ produktu. Przykład: Chleb typu kr-irl 1-1,5 kromki. Dorsz wędzony 100-200 gram. Szproty wędzone 2-5 szt. Pomidor 0,5 szt. Cebula świeża 1 szt. Jajo kurze ugotowane na twardo 1

Czekolada. Błędy IG. Czekolada 70%. M. Montignac.

gorzka, o zawartości kakao minimum 70% jest według tych piewców IG produktem na chudnięcie, z uwagi na Ich klasyfikację , jakoby IG takiej czekolady wynosiło około 22, czyli IG = 22. PRAWDA RZECZYWISTA WYGLĄDA JEDNAK, OTO TAK: Cukier spożywczy zawarty w tej czekoladzie, pomijam toksyny i wolne

Czekolada. Błędy IG. Czekolada 70%. M. Montignac.

zawartości kakao minimum 70% jest według tych piewców IG produktem na chudnięcie, z uwagi na Ich klasyfikację , jakoby IG takiej czekolady wynosiło około 22, czyli IG = 22. PRAWDA rzeczywista wygląda jednak, oto tak: cukier spożywczy zawarty w tej czekoladzie, pomijam toksyny i wolne rodniki, podnosi