Wszystko o:

zawartość cukru w produktach

Batoniki z ostrzeżeniem

Batoniki z ostrzeżeniem

. Wyraźniejsze oznaczenia nie wpłyną na ich wybory dokonywane przy sklepowych półkach. Reklamy i batony nie dla najmłodszych Parlament UE chce ponadto, żeby reklamy produktów o wysokiej zawartości cukru, tłuszczu lub soli nie mogły zawierać "pozytywnego przesłania". W ten sposób przed wpływem spotów

Mężczyzno, popraw swoją płodność dietą!

Mężczyzno, popraw swoją płodność dietą!

, palenie papierosów czy współczynnik masy ciała (BMI). Dieta na "tak" i dieta na "nie" Diety mężczyzn podzielono na dwa rodzaje: zachodnią, charakteryzującą się wysokim spożyciem czerwonego mięsa i produktów na bazie oczyszczonych ziaren zbóż oraz zdrową dietę bogatą w ryby, warzywa i

Fruktoza - naturalna słodycz, która budzi wątpliwości

Fruktoza - naturalna słodycz, która budzi wątpliwości

jest ich pochodzenie. Jego zdaniem, o przybieraniu na wadze decyduje zawartość kalorii, a nie ilość fruktozy w danym produkcie. Czytaj także: Cukier, słodziki i inne produkty słodzące - wybierz słodycz dla siebie Owoce i warzywa, o czym świadczy ich kolor? ABC nadwagi i otyłości Cukier

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

porównaniu do podobnych produktów. Mogą to być np. napoje bezalkoholowe, produkty mleczne, słodycze. W tych produktach słodki smak uzyskuje się stosując substancje słodzące zamiast sacharozy-cukru. Nadal jednak niektóre produkty pozostają wysokokaloryczne ze względu na zawartość w nich tłuszczu, np

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

wiekiem zaczyna nam ubywać laktazy - enzymu trawiącego cukier mleczny. Może to powodować problemy gastryczne po spożyciu produktów zawierających mleko (tj. biegunki czy wzdęcia). W przypadku letniej kawy mrożonej czy choćby pięknie się prezentującego warstowego latte macchiato ma to większe znaczenie

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

oleju w domu. W niewielkich ilościach nie są groźne. O niskiej, bezpiecznej zawartości tłuszczów trans można mówić, dopóki stanowią one do 1,5 g na każde 100 g produktu. Poziom dopuszczalny to 10 proc. wszystkich tłuszczów w produkcie. Ile ich jest naprawdę w batoniku czy chipsach? Niełatwo to

Miałeś zawał? Pomóż sobie i pamiętaj o błonniku!

Miałeś zawał? Pomóż sobie i pamiętaj o błonniku!

badaniem. Głównym źródłem błonnika były produkty zbożowe jedzone na śniadanie - na przykład owsianka czy musli. I żyjesz dłużej Zdaniem ekspertów błonnik może obniżać ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Zwiększenie jego zawartości w diecie nie jest trudne - można na przykład zastąpić biały chleb

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Dopiero od 2016 roku na etykietach będą musiały się znajdować informacje o wartości odżywczej tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów

Śniadanie dla zestresowanych i osłabionych. Co jeść rano i dlaczego?

Śniadanie dla zestresowanych i osłabionych. Co jeść rano i dlaczego?

(produkty o mniejszej zawartości tłuszczu będą mniej energetyczne, o większej natomiast - bardziej). Wersja bez dodatku cukru i stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu (do1,5 proc.) to wersja optymalna. Jako że jogurt jest napojem fermentowanym jest lepiej tolerowany przez układ pokarmowy niż zwykłe mleko i

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

tolerujące. Bywa, że i produkt zawierający pszenicę jest bezglutenowy (w wyniku specjalistycznej obróbki usuwa się z niej sam gluten, pozostawiając np. cukry). Nie jest to jednak zasada i orkiszu nie można zaliczać do zbóż bezglutenowych. Czym zatem realnie orkisz jest? Pszenica orkiszowa jest zbożem znanym

Jakie produkty dodadzą mi energii?

: - regularne posiłki - chęć słodyczy jest mniejsza, jeśli będziemy jeść regularnie, tzn co 3-4 godziny. Wydłużające się przerwy między posiłkami nasilają uczucie głodu (spadek cukru we krwi) i sprzyjają dokonywaniu przez nas tak zwanych "szybkich" decyzji, to znaczy wybieraniu produktów gotowych do spożycia

Cukrzyca a dieta

Jaka powinna być dieta dla cukrzyka, aby nie był głodny? Wysoki indeks ma chleb razowy, a jaki to chleb z pełnego ziarna? Proszę o poradę jak jeść.Dieta dla pacjentów chorujących z cukrzycą powinna być dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych, których wysoką zawartość mają produkty

Nietolerancja laktozy - co to oznacza?

dorosłych jest wywołana postępującym z wiekiem zmniejszeniem aktywności enzymu trawiącego - laktazy. Laktaza odpowiedzialna jest za rozkład laktozy - cukru znajdującego się w mleku - do mniejszych produktów, które mogą być wchłaniane w jelitach. W Pani przypadku doszło do stopniowego zanikania aktywności

Problemy z odchudzaniem

energetyczny. Być może przyczyną Pani problemów jest zmiana nawyków żywieniowych czy styl życia - w szczególności brak regularnej aktywności fizycznej. Oprócz stosowania racjonalnej diety - eliminacja jak największej ilości cukrów prostych, produktów przetworzonych i białego pieczywa na rzecz dużej zawartości

DNA moczanowa - dieta

szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: ##########NASZE CHOROBY############

zawartość cukru w mleku typu light. Cukrem właśnie producenci starają się poprawić smak pozbawionego tłuszczu produktu. Jakie są skutki nadmiernego spożycia cukru, wiedzą chyba wszyscy. I nie chodzi tylko o otyłość, cukrzycę i choroby układu krążenia. Naukowcy podejrzewają, że ma on związek również z

Re: Słodycze

, pozostają glownie produkty nieprzetworzone. Że prawie we wszystkim, to się nie zgodzę. Chyba, że to jakaś specyficzność polskiego rynku, co nie jest wykluczone, sama bowiem czytałam, że polską coca colę robi się (robiono?) na syropie podczas gdy ta na niemiecki rynek jest już ze zwykłym cukrem. Ale to

Re: Mleko modyfikowane i olej palmowy

1. nie, nie lepsze od tego syfu było mleko w proszku. Mleko krowie w proszku nie nadaje się dla noworodków. 2. nie rozumiem, dlaczego każdy produkt, który ma opakowanie z podanym składem musi być syfem? Tak z definicji, bo każda substancja opisana nazwą chemiczną to syf? Tak, gwarantuję Ci, że na

Re: Dieta BB/ produkty z cukrem / jakie piwo

Dziękuję , takiej odpowiedzi oczekiwałem , no własnie część węglowodanów czyli cukrów złożonych jest odpowiezdzialna za ważne funckje w organiżmie czyli chleb niekoniecznie w pełni żytni może być mieszany byle cukrów prostych było max 2-3% ? Chleby żytnie które jem od kilkunastu dni są strasznie

Re: W czym Polska jest już europejska, a w czym n

szynki bez fosforanów i mom, produkty z niską zawartością soli i cukru, amarantus, quinoa, kaszki orkiszowe, woda brzozowa, chleb na zakwasie, soki jednodniowe, ksylitol, wody wysoko zmineralizowane itp itd w Hiszpanii wszystko jest przesłodzone. Normą jest, że dzieci 3x dziennie piją cola cao. Do kawy

Re: Schudnę, a co mi szkodzi

żywieniowe. Taka dieta "przy okazji" stabilizuje poziom cukru, cholesterolu, trójglicerydów. Należy tylko pamiętać, aby nie przesadzić w drugą stronę - spożywać produkty ze wszystkich grup pokarmowych, nie ograniczać się tylko do tych najniższych, nie omijać węglowodanów. Zasada poniżej 55 jest

Re: mleko cieple czy zimne ?? kolki

temat, najczęstszym winowajcą w przypadku alergii i problemów z gazami u maluszków jest laktoza zawarta w mleku krowim. Wiadomo że alkohol i nikotyna to substancje, które przenikają do krwi, a właśnie zawartość naszej krwi jest podstawą dla wytworzenia mleka, konkretniej białko, cukry i tłuszcze które

Re: Jaka dieta jest najlepsza?

(kluski, pierogi, makarony, pizza). Spożywanie ziemniaków należy również ograniczyć z uwagi na zawartość skrobi, a już pod żadnym pozorem nie powinno się jeść pieczywa ani tym bardziej ziemniaków z mięsem. Pieczywo, zwłaszcza białe, pszenne (np. bagietka) ma wyższy indeks glikemiczny niż cukier. Po

Re: A piwo???

Piwo jako napój składający się głównie z wody, ziarna zbóż, drożdży i chmielu jest produktem naturalnym, szybko ulega strawieniu i jest łatwo przyswajalne przez organizm. Największym składnikiem piwa jest woda stanowiąca ok. 93% objętości. Ze względu na to, że browary używają wody najczęściej z

Re: Coś dla ciała czyli zdrowa kąpiel

słodzenia herbaty lub kawy oraz wszelkich produktów z dużą zawartością cukru. W tym czasie pijemy dużo wody lub herbatek ziołowych. Ta dieta ma dużo zalet: przede wszystkim oczyszcza nasz organizm ze złogów. Obniża poziom cholesterolu. Dodatkowo reguluje pracę jelit. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Indeks glikemiczny

i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Indeks glikemiczny może być używany do planowania diety odchudzającej, jednak w przeciwieństwie do takich współczynników jak ilość kalorii czy zawartość tłuszczu różni się znacznie w podobnych produktach (np. różnych odmianach ryżu) i podlega

Cukromierz

% tych substancji.Cukromierz jest stosowany między innymi w winiarstwie. Winiarze mierzą nim stężenie cukru w moszczu i brzeczkach miodowych przy wyrobach miodów pitnych. Dzięki cukromierzowi można również określić zawartość alkoholu w przygotowanym winie. Jest to tzw. "winomierz".

Skala Ballinga

Skala Ballinga – skala obrazująca zawartość cukru w roztworze.1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu. Skalę tę opracował niemiecki chemik Karl Balling w 1843Martin P. Manning

Melanoidyna

enzymatycznego.Występują w: słodzie jęczmiennym skorupie chleba produktach piekarniczych kawie Występują również w ściekach rafinerii cukru, co jest zjawiskiem negatywnym.

Reakcja Maillarda

do nich: pH, rodzaj aminokwasu i cukru, temperatura, czas, obecność tlenu, zawartość wody, aktywność wody i inne składniki żywności.W wielu produktach, na przykład w kawie, aromat tworzy mieszanina produktów reakcji Maillarda i karmelizacji. Jednakże, karmelizacja zachodzi w temperaturze powyżej 120-150 °C

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!