Wszystko o:

zawartość cukrów w produktach żywnościowych

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż to obok pszenicy jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Szacuje się, że w Chinach zaczęto go uprawiać około 9 000 lat temu. Stanowi także jeden z głównych produktów żywnościowych dla niemal połowy populacji naszej planety.   Oprócz tego, że dostarczy nam sporej ilości kalorii

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

40mg/100g. Ludzie nie mają zdolności do syntetyzowania witaminy C i muszą ją otrzymywać z produktów żywnościowych. Osoby palące, kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią, stosujące środki antykoncepcyjne, ludzie starsi oraz osoby narażone na stres potrzebują więcej witaminy C w stosunku do

Oliwa z oliwek - najbardziej sycący tłuszcz?

Oliwa z oliwek - najbardziej sycący tłuszcz?

pokazują, że aromat jest w stanie regulować uczucie sytości. Mamy nadzieję, że nasze badanie utoruje drogę do stworzenia efektywniejszych produktów żywnościowych, które pomimo zmniejszonej zawartości tłuszczu wciąż będą sycące" - podsumowuje Schieberle. Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści

Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech

Zęby od kuchni, czyli dieta na piękny i zdrowy uśmiech

przede wszystkim w kościach i zębach. O jego ilość w diecie raczej nie musimy się obawiać (chyba, że głodujemy)- znajduje się niemal we wszystkich produktach żywnościowych i łatwiej z nim przedawkować niż doprowadzić do niedoborów Najgorszy potencjalny wróg zębów rodem z twojej kuchni? Oczywiście cukier

Cukier, słodziki i inne produkty słodzące - wybierz słodycz dla siebie

Cukier, słodziki i inne produkty słodzące - wybierz słodycz dla siebie

problemów z koncentracją i rozdrażnienia. Uwaga, biały cukier nie zawsze widać na pierwszy rzut oka. Znajduje się nie tylko w pieczywie, słodyczach i napojach, a także w niemal wszystkich produktach wysoko przetworzonych, tj. gotowe sosy, potrawy, a nawet mieszanki przypraw. Wartość kaloryczna w 1 łyżeczce

Truskawka - nadchodzi jej czas!

Truskawka - nadchodzi jej czas!

Zjadając 100 gramów truskawek (bez cukru i innych dodatków) pochłaniasz jedynie 27 kalorii. Zarazem zapewniasz organizmowi sporo cennego błonnika, potasu, fosforu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, witaminę E i C... Co to oznacza w praktyce? Skutecznie wspierasz odporność, wzmacniasz kości i zęby

DASH - prawidłowa dieta w nadciśnieniu

DASH - prawidłowa dieta w nadciśnieniu

naszego ciśnienia tętniczego. Jak stosować dietę DASH Poniżej przedstawiona dieta zapewnia spożycie 2000 kcal dziennie. Liczba porcji w każdej z grup produktów żywnościowych może się różnić, zależnie od indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego. Tabela ta będzie pomocna w planowaniu codziennego

Dobre, bo zielone

żywnościowych. Dwie grupy miały tego dokonać na podstawie oznaczenia produktów "światłami drogowymi", przy czym jednej z nich dodano dodatkową kolorową "lampkę" będącą uśrednioną oceną wszystkich cech artykułu. W przypadku dwóch pozostałych grup zastosowana została metoda GDA, przy czym

Choroba czai się na sklepowej półce

Choroba czai się na sklepowej półce

. Pomóc nam może jednak rzecz o wiele bardziej prozaiczna - czytanie etykiet! Prawo unijne obliguje producenta do podawania na opakowaniu pełnego składu produktu - w tym konserwantów, sztucznych barwników, soli i cukru. Wnikliwie czytając, dowiemy się, czy "pasztet z królika" jest faktycznie z

Makrobiotyka

Makrobiotyka

fitoestrogeny znajdujące się w soi oraz wysoka zawartość substancji przeciwutleniających typowa dla tego typu diety. Makrobiotyka - główne produkty żywnościowe Zboża Muszą być pełnoziarniste, czyli nierafinowane. Zalicza się do nich: pszenicę, ryż, jęczmień, owies, grykę, żyto i kukurydzę. Istnieją ponadto

Jakie produkty dodadzą mi energii?

: - regularne posiłki - chęć słodyczy jest mniejsza, jeśli będziemy jeść regularnie, tzn co 3-4 godziny. Wydłużające się przerwy między posiłkami nasilają uczucie głodu (spadek cukru we krwi) i sprzyjają dokonywaniu przez nas tak zwanych "szybkich" decyzji, to znaczy wybieraniu produktów gotowych do spożycia

Cukrzyca a dieta

Jaka powinna być dieta dla cukrzyka, aby nie był głodny? Wysoki indeks ma chleb razowy, a jaki to chleb z pełnego ziarna? Proszę o poradę jak jeść.Dieta dla pacjentów chorujących z cukrzycą powinna być dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych, których wysoką zawartość mają produkty

Nietolerancja laktozy - co to oznacza?

dorosłych jest wywołana postępującym z wiekiem zmniejszeniem aktywności enzymu trawiącego - laktazy. Laktaza odpowiedzialna jest za rozkład laktozy - cukru znajdującego się w mleku - do mniejszych produktów, które mogą być wchłaniane w jelitach. W Pani przypadku doszło do stopniowego zanikania aktywności

Problemy z odchudzaniem

energetyczny. Być może przyczyną Pani problemów jest zmiana nawyków żywieniowych czy styl życia - w szczególności brak regularnej aktywności fizycznej. Oprócz stosowania racjonalnej diety - eliminacja jak największej ilości cukrów prostych, produktów przetworzonych i białego pieczywa na rzecz dużej zawartości

Za mała ilość sodu

Co to znaczy, że jest mała ilość sodu w organizmie człowieka? Jakie organy go produkują? To poważny problem?Sód dostarczamy sami wraz z pożywieniem. Z powodu powszechnej praktyki dodawania niemalże do wszystkich produktów żywnościowych soli bardzo rzadko jej niedobór związany jest ze zbyt małym

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: Wszystkie sklepy będą jak McDonald's? Dlaczeg

? Moim zdaniem budowanie przewagi dyskontów zmniejsza ilość marek na rynku. Zmniejsza Twój wybór produktów, a od tego jak się żywisz zależy Twoje zdrowie. Konkrety? Wiele produktów żywnościowych musi być słodkie (dżem choćby). Taki produkt można posłodzić albo syropem fruktozo-glukozowym albo cukrem

Re: Aspartam i napoje light - czy na pewno szkodz

Po pierwsze, to (jako uważny czytelnik wszelkich napisów na produktach żywnościowych) nie zauważyłem by zawartość aspartamu była jakoś ukrywana. ALE NAWET GDYBY, to wytłumaczenie było by proste. PONIEWAŻ wraże koncerny przekonały część konsumentów o (rzekomej) szkodliwości aspartamu, to chcąc

Re: Czy moge odrobaczyc czy lepiej poczekac?

, dlatego nie zaleca się jej stosowania w leczeniu dzieci chorych na ostrą biegunkę (Vb, D). Nie zaleca się podawania napojów o dużej zawartości cukru (III, C). Przeprowadzono wiele badań oceniających kliniczne i żywieniowe skutki stosowania różnych produktów żywnościowych i schematów żywienia w leczeniu

Wykopaliska - cd. 6

amerykańskich nadwyżek wojskowych. Polska była największym europejskim odbiorcą tej pomocy. W jej ramach dostarczano nam najprzeróżniejsze towary, począwszy od samochodów i koni, poprzez lekarstwa, koce, czy łóżka polowe, a skończywszy na produktach żywnościowych. Część tej żywności przychodziła w ilościach

Choroby serca

opinia jest Ci niepotrzebna. To dokładnie to samo, co powtarzają nam władze. Wydaje im się, że opinia publiczna jest już dostatecznie poinformowana, ponieważ we wszystkich reklamach produktów żywnościowych podawana jest informacja o konieczności jedzenia pięciu porcji warzyw i owoców dziennie

Re: wyniki niepokoją

porcja węglowodanów złożonych pochodząca z produktów z pełnego ziarna. Ciemne pieczywo oraz grube kasz, makarony pełnoziarniste i naturalny ryż zawierają wiele witamin i minerałów. Produkty pełnoziarniste są źródłem błonnika, który sprzyja redukcji cholesterolu. 4. Ogranicz do minimum cukier i słodycze

Produkty żywnościowe: uważaj co kupujesz!

obowiązek podawać procentową zawartość głównego składnika, np. mięsa dla wędlin; * wybierając produkty z informacjami typu „niska zawartość tłuszczu”, „bez dodatku cukrów”, itp. które – w świetle obowiązujących przepisów – są oświadczeniami żywieniowymi, powinno się

IG i ŁG

Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na

Re: Z czego się robi "sok naturalny 100%"?

napój owocowy to produkt otrzymany z nie konserwowanych chemicznie soków owocowych rozcieńczonych wodą z ewentualnym dodatkiem cukru, kwasu cytrynowego i innych substancji dodatkowych dozwolonych przepisami prawa żywnościowego. Zawartość soku owocowego w napoju owocowym musi wynosić co najmniej

Re: Danonki na skazę białkową???

Mam takie pytanie- czy analizując skład produktów żywnościowych polegacie tylko na tym, co widnieje na opakowaniu, czy jeszcze gdzieś dopytujecie? Kupuję dziecku chrupki kukurydziane różnych firm, zawsze czytam skład, żeby nie było dodatku soli czy cukru i jeszcze nigdy nie spotkałam się z

Melanoidyna

Melanoidyny – polimery o dużej masie cząsteczkowej o brązowej barwie. Tworzą się podczas reakcji Maillarda, z połączenia cukrów i aminokwasow w wysokiej temperaturze i niskiej zawartości wody. Są powszechne spotykane w żywności, która została poddana jakiejś formie brązowienia

Rybonukleotydy disodowe

intensywny aromat oraz smak. Polepszają cechy sensoryczne potraw mięsnych i grzybowych, a także łagodzą niepożądane posmaki (smak octu, słoność, smak kwaśny). Zawartość rybonukleotydów w produktach spożywczych wynosi od 0,02 do 0,04%. Rybonukleotydy wykazują działanie wzmacniające smak ok. 20 krotnie

Lactobacillus sakei

chromosomem zbudowanym z 1.884.661 par zasad. Zawiera 1.883 geny kodujące białka, 7 klastrów genów rRNA i zawartość G+C 41,25%. Znaleziono również 12 kompletnych sekwencji insercyjnych (IS) zlokalizowanych głównie w naprzeciwległych regionach bogatych w A+T.(1) MetabolizmMimo, że surowe mięso zapewnia

Czekolada

z owocami, likierami i innymi dodatkami Czekolada „couverture” jest wyrobem otrzymanym z wyrobów kakaowych i cukrów, zawierającym nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej, w tym: 1) nie mniej niż 31% tłuszczu kakaowego; 2) nie mniej niż 2,5% beztłuszczowej suchej masy kakaowej. W produktach

Indeks glikemiczny

i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Indeks glikemiczny może być używany do planowania diety odchudzającej, jednak w przeciwieństwie do takich współczynników jak ilość kalorii czy zawartość tłuszczu różni się znacznie w podobnych produktach (np. różnych odmianach ryżu) i podlega

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!