Wszystko o:

zawartość białka w produktach

Zjedz to na śniadanie, a nie będziesz podjadać i zjesz mniejszy obiad

Zjedz to na śniadanie, a nie będziesz podjadać i zjesz mniejszy obiad

Kobiety spożywające śniadania o dużej zawartości białka czują się bardziej najedzone w ciągu dnia, a dzięki temu ograniczają wielkość kolejnych posiłków - przekonują naukowcy z University of Missouri-Columbia (USA). Moc białka Badacze doszli do wniosku, że poranny posiłek powinien składać się z

Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową

Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową

tylko te odchudzone o graniczącej z zerem zawartości tłuszczu. Świeży kozi serek lub ser feta i tłustsze produkty mleczne dostarczą ci sporych (jak na naturalne produkty spożywcze) dawek sprzężonego kwasu linolowego (CLA). Jest to wielonienasycony kwas tłuszczowy, który, bierze udział w procesach

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

, węglowodany, alkohol - co, ile cię kosztuje kalorii? Wartość energetyczna żywności zależy przede wszystkim od zawartości w niej tłuszczu, ponieważ 1 g tego składnika dostarcza 9 kcal, natomiast 1g białka oraz 1 g węglowodanów wnoszą po 4 kcal, czyli o ponad połowę mniej, a 1 g błonnika pokarmowego - 2 kcal

Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne

Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne

starzenie skóry Olej sojowy uważany jest przede wszystkim za przyjaciela naszej skóry. Opinię tę zawdzięcza głównie wysokiej zawartości kwasu linolowego z grupy omega-6, dbającemu m.in. o odpowiednie nawilżenie skóry. Możemy go zatem napotkać zwłaszcza w kosmetykach dla skóry szorstkiej i przesuszonej

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

żyznej gleby - jest wyjątkowo odżywcza. Spośród innych zbóż wyróżnia się wysoką zawartością pełnowartościowego białka roślinnego. Znajdziemy w niej wszystkie niezbędne aminokwasy (zwane egzogennymi), których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć, m.in.: ważną dla wzrostu i budowy tkanek lizynę, czy też

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

warzywa lub popić szklanką soku. Pogorszenie jego przyswajania może natomiast wywołać jednoczesne przyjmowanie produktów bądź preparatów zawierających wapń, a w przypadku żelaza niehemowego - np. kazeiny (białka obecnego w mleku). Lista produktów, w których znajdziemy najwięcej żelaza (wartość przybliżona

Dietetyczne triki: które działają, a które nie?

Dietetyczne triki: które działają, a które nie?

jednak jeść wyłącznie białka, aby schudnąć. Gdy tak robisz, twój organizm zaczyna przetwarzać tłuszcz w energię i produkować ketony, związki, które mogą być szkodliwe dla mózgu" - ostrzega. Rozwiązanie? Zrównoważone spożywanie produktów o wysokiej zawartości białka - z jednej strony. Oraz dobrych

Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

Trucizna prosto z solniczki - dlaczego trzeba bać się soli?

sodu. Pierwiastek ten pełni w organizmie człowieka bardzo ważną funkcję i jest mu niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Odpowiada m.in. za gospodarkę wodną, metabolizm białek oraz przepływ informacji w obrębie układu nerwowego. Zbyt niska zawartość sodu w codziennej diecie prowadzi do

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

Bogactwo błonnika i białka Kasza gryczana zawiera przede wszystkim dużą ilość błonnika, pobudzającego perystaltykę jelit i pomocnego zwłaszcza przy zaparciach. Z drugiej strony znaczna zawartość skrobi, powoli rozkładanej w naszym organizmie na glukozę, zapewni nam sytość na długi czas i pomoże

Dieta wegetariańska najlepsza dla nerek

Dieta wegetariańska najlepsza dla nerek

doprowadzić do poważnych chorób serca, a nawet śmierci. Mimo że lekarze niejednokrotnie zalecają pacjentom cierpiącym na przewlekłą chorobę nerek diety o niskiej zawartości fosforu, na wielu etykietach opakowań brakuje informacji o zawartości tego pierwiastka w produkcie - czytamy w serwisie EurekAlert

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

przeciwbólowe lub preparaty witaminowe również mogą zawierać gluten, jednak producenci leków nie mają obowiązku umieszczania informacji na temat zawartości glutenu. Zalecam dokładnie analizować etykiet produktów spożywczych. Szczególnie w celu sprawdzenia występowania w nich glutenu. Pozdrawiam, Dietetyk

Cukrzyca a dieta

Jaka powinna być dieta dla cukrzyka, aby nie był głodny? Wysoki indeks ma chleb razowy, a jaki to chleb z pełnego ziarna? Proszę o poradę jak jeść.Dieta dla pacjentów chorujących z cukrzycą powinna być dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych, których wysoką zawartość mają produkty

DNA moczanowa - dieta

szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób

Nietolerancja laktozy - co to oznacza?

unikać również produktów z ukrytą zawartością laktozy takich jak pieczywo, wyroby cukiernicze i przetwory mięsne.W przypadku problemów z utrzymaniem odpowiednio zbilansowanej diety bezlaktozowej możliwe jest także przyjmowanie razem z posiłkami preparatów zawierających egzogenną laktazę.

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Miażdżyca a dieta

zrezygnować ze wszystkich produktów mlecznych z wyjątkiem masła i pic wodę o malej zawartości wapnia (miękka woda). Wodę należy gotować aby wytrącić z niej wapn. Do szklanki wody do picia dodawać łyżeczkę (albo do smaku) octu jabłkowego. Spożywać dużo kwaśnych soków np sok z żurawiny.

Piramida Zdrowego Żywienia

zawartość cukru, ich ilość powinna być ograniczona do ok. 300 gram dziennie, a diabetycy powinni jej przyswajanie rozłożyć na 2-3 porcje. IV piętro → nabiał, czyli mleko i jego przetwory V piętro → produkty bogate w białko (mięso, ryby, jaja), ich spożycie powinno być ograniczone do ok. 200 gram

Re: nietolerancja mięsa i jaj

Albo mięso z innych zwierząt - wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, jagnięce itp. ew. ryby. Albo produkty roślinne bogate w białko - rośliny strączkowe. Poza samym białkiem w mięsie ważna jest zawartość aminkwasów ezgogennych (których nie ma w produktach roślinnych), ponadto żelazo i inne

Re: Ciasto z ciepłymi lodami

ciepłych lodów, oraz ich zawartości chemicznej (syrop glukozowo - fruktozowy, czekolada (24 %) , wafel (8 %) , jaja, białko jaja w proszku, stabilizator (sorbitol), substancja żelująca (agar agar), sól, aromat.) to już mnie mdli. W ciastach, plackach i tortach cenię bardziej doskonały smak i

Produkty najbogatsze w białko

Produkty najbogatsze w białko... Wszystkie komórki i tkanki zbudowane są z białka. Dostarczamy je organizmowi wraz z pożywieniem. W ich skład wchodzi 20 różnych aminokwasów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Które produkty są najlepszymi źródłami białka? Tłuste ryby Takie jak łosoś

Re: Mleko modyfikowane i olej palmowy

> 2. nie rozumiem, dlaczego każdy produkt, który ma opakowanie z podanym składem > musi być syfem? Tak z definicji, bo każda substancja opisana nazwą chemiczną to > syf? Tak, gwarantuję Ci, że na opakowaniu mleka krowiego w proszku nie masz ro > zbicia na konkretne białka, zawartość

Dieta wysokobiałkowa; najlepsza karma

Witam serdecznie. Mam pytania odnośnie kociej/psiej diety. W opisie skupię się jednak na kociakach. Kocia dieta powinna składać się przede wszystkim z białka. Za najlepsze karmy uznaje się więc takie z najwiekszą zawartością białka i oczywiście mówimy tu o tym zwierzęcym a nie roslinnym, który jest

Re: Co wy z tym glutenem?

; tysiąc lat temu. Naprawdę? W jaki konkretnie sposób? Tylko nie każ mi szukać, ja twierdzę, że to bzdura. > Szwecja oficjalni rekomenduje dietę nisk > o-węglowodanową, a tak się składa, że produkty z wysoką zawartością glutenu to > też morze węglowodanów. Gluten to akurat białko. Węglowodany

Re: Produkty najbogatsze w białko

zawartością sodu lub bez soli. Jeśli nie mamy takiej możliwości, przed dodaniem takiego produktu do potrawy dobrze go wypłuczmy, aby zredukować ilość sodu.

Re: Mleko modyfikowane i olej palmowy

opakowaniu mleka krowiego w proszku nie masz rozbicia na konkretne białka, zawartość tłuszczów nasyconych i nie, zawartość mikroelementów, witamin, metali ciężkich, hormonów i antybiotyków- chyba nie zakładasz, że jak jest tam napisane "wyprodukowano z mleka krowiego", to to mleko nie składa się z

Białka LEA

Białka LEA (ang. Late-embryogenesis abundant proteins) – grupa silnie hydrofilowych białek wytwarzanych podczas późnej embriogenezy roślin i zapewniających odporność na wysuszenie nasionom. Białka są wytwarzane przez rośliny także podczas stresu wodnego.Po raz pierwszy zostały wyizolowane

Pentadyna

na receptory smaku słodkiego. Może być wykorzystana jako substancja zastępująca cukier w produktach spożywczych przeznaczonych dla chorych na cukrzycę oraz produktach dietetycznych zastępując syntetyczne środki słodzące. Inne białka o słodkim smaku albo modyfikujące wrażenie smaku, występujące w roślinach

Monellina

słodsze od sacharoza w stosunku molowym. Wraz z kilkoma innymi białkami roślinnymi jest potencjalną substancją zastępująca cukier i syntetyczne środki słodzące w produktach spożywczych dla diabetyków. W wysokiej temperaturze oraz przy skrajnych wartościach pH białko nie zachowuje swoich właściwości

Parwalbumina

Parwalbuminy – białka z nadrodziny białek wiążących wapń EF-hand CBPs. Mają trzy strukturalne motywy helisa-skręt-helisa i odznaczają się niewielką wagą molekularnąZobacz opis z Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych (en). Parwalbuminy znajdują się przede wszystkim w mięśniach

Gluten

zjawisko zachodzi podczas żucia dojrzałych ziaren zbóż. Po pewnym czasie żuta masa przypomina gumy do żucia i zawiera głównie gluten. Duża zawartość substancji śluzowych w mące żytniej uniemożliwia uzyskanie z niej glutenu poprzez zwykłe wymywanie wodą. Prawdopodobnie jest to spowodowane pęcznieniem

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!