Wszystko o:

zawartość białka w produktach

Zasady zdrowego żywienia

Zasady zdrowego żywienia

dostarczają również cennego białka oraz witamin z grupy B, a także A i D. Produkty te są również bogate w magnez, potas i cynk. Z powodu zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym należy wybierać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu. Po piąte - Mięso z umiarem, zastęp je

Zjedz to na śniadanie, a nie będziesz podjadać i zjesz mniejszy obiad

Zjedz to na śniadanie, a nie będziesz podjadać i zjesz mniejszy obiad

Kobiety spożywające śniadania o dużej zawartości białka czują się bardziej najedzone w ciągu dnia, a dzięki temu ograniczają wielkość kolejnych posiłków - przekonują naukowcy z University of Missouri-Columbia (USA). Moc białka Badacze doszli do wniosku, że poranny posiłek powinien składać się z

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

, węglowodany, alkohol - co, ile cię kosztuje kalorii? Wartość energetyczna żywności zależy przede wszystkim od zawartości w niej tłuszczu, ponieważ 1 g tego składnika dostarcza 9 kcal, natomiast 1g białka oraz 1 g węglowodanów wnoszą po 4 kcal, czyli o ponad połowę mniej, a 1 g błonnika pokarmowego - 2 kcal

Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową

Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową

Wołowina to doskonałe źródło pełnowartościowego białka i witaminy B12 oraz podobnie jak sery - sprzężonego kwasu linolowego. Co ciekawe, podczas gotowania zawartość kwasów CLA jeszcze się zwiększa. Pogromcy tłuszczu, czyli jesz i chudniesz! Jedząc wołowinę, dostarczamy sobie także karnityny i

Jeśli orzechy, to włoskie!

Jeśli orzechy, to włoskie!

kariery, gdyż wciąż raczej trudno osiągnąć zadowalający, naturalny i równomierny efekt "opalenia" z ich pomocą. Więcej na ten temat: Orzechy bez tajemnic Wszystko o magnezie, w tym tablica zawartości w produkcie

Badanie ogólne moczu

Badanie ogólne moczu

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Badanie moczu - podstawowe informacje Badanie ogólne moczu może być wskazówką w wykryciu wielu chorób i informacją o ogólnym stanie zdrowia pacjenta. Rutynowe badanie moczu wykonuje się w celu wykrycia powodu powstania objawów. Nerki usuwają z moczem produkty

Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne

Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne

starzenie skóry Olej sojowy uważany jest przede wszystkim za przyjaciela naszej skóry. Opinię tę zawdzięcza głównie wysokiej zawartości kwasu linolowego z grupy omega-6, dbającemu m.in. o odpowiednie nawilżenie skóry. Możemy go zatem napotkać zwłaszcza w kosmetykach dla skóry szorstkiej i przesuszonej

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

źródła żelaza (z tabelami zawartości w produkcie) Najlepsze źródła wapnia (z tabelami zawartości w produkcie) Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że około 700 milionów ludzi na świecie cierpi na niedobór żelaza, które odgrywa kluczową rolę w procesie wytwarzania hemoglobiny. Choć wystarczające dla

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

usmażone na oleju w domu. W niewielkich ilościach nie są groźne. O niskiej, bezpiecznej zawartości tłuszczów trans można mówić, dopóki stanowią one do 1,5 g na każde 100 g produktu. Poziom dopuszczalny to 10 proc. wszystkich tłuszczów w produkcie. Jak to sprawdzić? Ile ich jest naprawdę w batoniku czy

Nowa piramida zdrowego żywienia

Nowa piramida zdrowego żywienia

przeciwutleniaczy i błonnika. Trzecie w żywieniowej hierarchii znajduje się mleko i jego przetwory. Dzięki nim dostarczamy organizmowi wapnia, dużej ilości białka i witaminy B2. Osobom dorosłym zaleca się sięganie po produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu. Nad produktami mlecznymi umieszczono ryby

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

przeciwbólowe lub preparaty witaminowe również mogą zawierać gluten, jednak producenci leków nie mają obowiązku umieszczania informacji na temat zawartości glutenu. Zalecam dokładnie analizować etykiet produktów spożywczych. Szczególnie w celu sprawdzenia występowania w nich glutenu. Pozdrawiam, Dietetyk

Cukrzyca a dieta

Jaka powinna być dieta dla cukrzyka, aby nie był głodny? Wysoki indeks ma chleb razowy, a jaki to chleb z pełnego ziarna? Proszę o poradę jak jeść.Dieta dla pacjentów chorujących z cukrzycą powinna być dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych, których wysoką zawartość mają produkty

DNA moczanowa - dieta

szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób

Nietolerancja laktozy - co to oznacza?

unikać również produktów z ukrytą zawartością laktozy takich jak pieczywo, wyroby cukiernicze i przetwory mięsne.W przypadku problemów z utrzymaniem odpowiednio zbilansowanej diety bezlaktozowej możliwe jest także przyjmowanie razem z posiłkami preparatów zawierających egzogenną laktazę.

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Miażdżyca a dieta

zrezygnować ze wszystkich produktów mlecznych z wyjątkiem masła i pic wodę o malej zawartości wapnia (miękka woda). Wodę należy gotować aby wytrącić z niej wapn. Do szklanki wody do picia dodawać łyżeczkę (albo do smaku) octu jabłkowego. Spożywać dużo kwaśnych soków np sok z żurawiny.

Re: nietolerancja mięsa i jaj

Albo mięso z innych zwierząt - wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, jagnięce itp. ew. ryby. Albo produkty roślinne bogate w białko - rośliny strączkowe. Poza samym białkiem w mięsie ważna jest zawartość aminkwasów ezgogennych (których nie ma w produktach roślinnych), ponadto żelazo i inne

Piramida Zdrowego Żywienia

zawartość cukru, ich ilość powinna być ograniczona do ok. 300 gram dziennie, a diabetycy powinni jej przyswajanie rozłożyć na 2-3 porcje. IV piętro → nabiał, czyli mleko i jego przetwory V piętro → produkty bogate w białko (mięso, ryby, jaja), ich spożycie powinno być ograniczone do ok. 200 gram

Re: Ciasto z ciepłymi lodami

ciepłych lodów, oraz ich zawartości chemicznej (syrop glukozowo - fruktozowy, czekolada (24 %) , wafel (8 %) , jaja, białko jaja w proszku, stabilizator (sorbitol), substancja żelująca (agar agar), sól, aromat.) to już mnie mdli. W ciastach, plackach i tortach cenię bardziej doskonały smak i

Produkty najbogatsze w białko

Produkty najbogatsze w białko... Wszystkie komórki i tkanki zbudowane są z białka. Dostarczamy je organizmowi wraz z pożywieniem. W ich skład wchodzi 20 różnych aminokwasów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Które produkty są najlepszymi źródłami białka? Tłuste ryby Takie jak łosoś

Dieta wysokobiałkowa; najlepsza karma

Witam serdecznie. Mam pytania odnośnie kociej/psiej diety. W opisie skupię się jednak na kociakach. Kocia dieta powinna składać się przede wszystkim z białka. Za najlepsze karmy uznaje się więc takie z najwiekszą zawartością białka i oczywiście mówimy tu o tym zwierzęcym a nie roslinnym, który jest

Re: Mleko modyfikowane i olej palmowy

> 2. nie rozumiem, dlaczego każdy produkt, który ma opakowanie z podanym składem > musi być syfem? Tak z definicji, bo każda substancja opisana nazwą chemiczną to > syf? Tak, gwarantuję Ci, że na opakowaniu mleka krowiego w proszku nie masz ro > zbicia na konkretne białka, zawartość

Re: Produkty najbogatsze w białko

zawartością sodu lub bez soli. Jeśli nie mamy takiej możliwości, przed dodaniem takiego produktu do potrawy dobrze go wypłuczmy, aby zredukować ilość sodu.

Re: Co wy z tym glutenem?

; tysiąc lat temu. Naprawdę? W jaki konkretnie sposób? Tylko nie każ mi szukać, ja twierdzę, że to bzdura. > Szwecja oficjalni rekomenduje dietę nisk > o-węglowodanową, a tak się składa, że produkty z wysoką zawartością glutenu to > też morze węglowodanów. Gluten to akurat białko. Węglowodany

Re: reakcja organizmu po wprowadzeniu jogurtu?

dzięki Toya za odpowiedź, tak się zastanawiam czy wpływ na te rzadkie kupki miało to że podałam normalny jogurt- dla dorosłych który ma dużą zawartość białka 5,1 g na 100 gram jogurtu, a np taki specjalny dla niemowląt ma około 1g na 100 g produktu??

Białka LEA

Białka LEA (ang. Late-embryogenesis abundant proteins) – grupa silnie hydrofilowych białek wytwarzanych podczas późnej embriogenezy roślin i zapewniających odporność na wysuszenie nasionom. Białka są wytwarzane przez rośliny także podczas stresu wodnego.Po raz pierwszy zostały wyizolowane

Pentadyna

na receptory smaku słodkiego. Może być wykorzystana jako substancja zastępująca cukier w produktach spożywczych przeznaczonych dla chorych na cukrzycę oraz produktach dietetycznych zastępując syntetyczne środki słodzące. Inne białka o słodkim smaku albo modyfikujące wrażenie smaku, występujące w roślinach

Monellina

słodsze od sacharoza w stosunku molowym. Wraz z kilkoma innymi białkami roślinnymi jest potencjalną substancją zastępująca cukier i syntetyczne środki słodzące w produktach spożywczych dla diabetyków. W wysokiej temperaturze oraz przy skrajnych wartościach pH białko nie zachowuje swoich właściwości

Parwalbumina

Parwalbuminy – białka z nadrodziny białek wiążących wapń EF-hand CBPs. Mają trzy strukturalne motywy helisa-skręt-helisa i odznaczają się niewielką wagą molekularnąZobacz opis z Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych (en). Parwalbuminy znajdują się przede wszystkim w mięśniach

Gluten

zjawisko zachodzi podczas żucia dojrzałych ziaren zbóż. Po pewnym czasie żuta masa przypomina gumy do żucia i zawiera głównie gluten. Duża zawartość substancji śluzowych w mące żytniej uniemożliwia uzyskanie z niej glutenu poprzez zwykłe wymywanie wodą. Prawdopodobnie jest to spowodowane pęcznieniem

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.