Wszystko o:

zapalenie tarczycy

Poporodowego zapalenie tarczycy?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Najprawdopodobniej doszło u Pani do rozwoju poporodowego zapalenie tarczycy obecnie w fazie nadczynności. U większości kobiet w ciągu roku od porodu ustępują zaburzenia hormonalne. Decyzję o rozpoczęciu leczeniu podejmuję się w oparciu o dokładny wywiad, który ma

Wole Hashimoto

Wole Hashimoto

Objawy - powiększenie tarczycy , ucisk na gardło - wyczuwalne drobne guzki w miąższu tarczycy - zmęczenie, osłabienie, suchość skóry i inne objawy niedoczynności tarczycy - rzadkie miesiączki Przyczyny Organizm wytwarza przeciwciała atakujące komórki tarczycy. Prowadzi to do przewlekłego stanu

Przeciwciała anty-Tg

Przeciwciała anty-Tg

postawienie diagnozy zależne jest od wartości pozostałych hormonów. Najczęściej mówi się chorobach autoimmunologicznych tarczycy tj.: - niedoczynność/nadczynności tarczycy - choroba Gravesa-Basedowa - zapalenie tarczycy - rak tarczycy - choroba Hashimoto Czytaj także: Przeciwciała

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Przeciwciała przeciwtarczycowe

tarczycy. Ich obecność obserwowana jest u osób z zapaleniem tarczycy, chorobą Hashimoto lub Gravesa-Basedowa. Ale nie tylko. Czasem zdarza się, że obecność tego rodzaju przeciwciał nie ma związku z zaburzeniem działania gruczołu. Wydzielanie anty-TPO bywa powiązane z reumatoidalnym zapaleniem stawów bądź

Przeciwciała anty-TPO

Przeciwciała anty-TPO

, reumatoidalne zapalenie stawów oraz niedokrwistością złośliwą, dodatkowo pojawiają się objawy niedoczynności tarczycy (wole, tycie, przemęczenie, wypadanie włosów, zaparcia , nadwrażliwość na zimno, sucha skóra). Jak wygląda badanie? Stężenie przeciwciała anty-TPO określa się na podstawie próbki krwi

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy

zmniejszenia lub całkowitego braku tkanki tarczycowej lub z obniżenia czynności tarczycy, która zwykle związana jest z wolem. Nabyta pierwotna niedoczynność tarczycy może być spowodowana zmianami chorobowymi niszczącymi gruczoł (zapalenie tarczycy, leczenie jodem radioaktywnym, promieniowanie zewnętrzne na

PTH (parathormon)

PTH (parathormon)

podejrzewa się: - wtórną nadczynność przytarczyc - rzekomą niedoczynność przytarczyc U pacjentów ze spadkiem PTH a wzrostem wapnia podejrzewa się przyjmowanie zbyt dużych dawek witaminy D, nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy ostre zapalenie trzustki lub sarkoidozę . Czasem zaburzenia te

Bazofile

Bazofile

, wrzodziejącym zapaleniu jelit, niedoczynności tarczycy oraz chorobie Hodkinga. Poniżej normy Obniżenie poziomu bazofili (tzw. bazopenia) we krwi pojawia się przy ostrych infekcjach, nadczynności tarczycy, gorączce reumatoidalnej, zapaleniu płuc oraz dużym stresie. Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię

Choroba Gravesa-Basedowa

Choroba Gravesa-Basedowa

Dołącz do nas na Facebooku! Choroba Gravesa-Basedowa zaliczana jest do schorzeń autoimmunologicznych. Choć medycyna nie zna dokładnej odpowiedzi dlaczego występuje, to jej obecność bezpośrednio łączy się TSH , hormonem regulującym funkcje tarczycy. Prawdopodobnie wada genetyczna powoduje, że

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Tylko zmęczenie... A może choroba?

). Leczenie niedoczynności polega głównie na doustnym przyjmowaniu potrzebnych hormonów. Tarczyca: zawsze gorący temat 4 diety dla tarczycy Przemęczenie bywa także objawem zapalenia wątroby. To mit, że każda osoba, której wątroba źle pracuje, ma zażółconą skórę i białka oczu. Częste objawy żółtaczki to bóle

Poporodowego zapalenie tarczycy?

zrobiłam, bo bardzo schudłam po ciąży. Ważę już ok. 5 kg mniej jak sprzed ciąży. Choć mówią, że przy karmieniu piersią tak bywa, ale jednak wynik TSH jest tu zbyt niski. Proszę o poradę.Najprawdopodobniej doszło u Pani do rozwoju poporodowego zapalenie tarczycy obecnie w fazie nadczynności. U większości

Zapalenie tarczycy a zaburzenia miesiączkowania

Mam 22 lata. Od jakiś 2 lat zażywałam tabletki antykoncepcyjne. Miesiąc temu dowiedziałam się, że mam zapalenie tarczycy i dostałam hormony stabilizujące Letrox 50 i odstawiłam antykoncepcje. Mam problem bo po miesiącu zażywania hormonów spóźnia mi się miesiączka od jakiś 7 dni? Czy może to być

Przewlekłe zapalenie ślinianek przyusznych

Od pięciu lat zmagam się z chorobą przewlekłego zapalenia ślinianek przyusznych. Ostatnie USG wskazuje po opisie wyglądu ślinianek na zespół Sjoergena. Przy okazji zrobiono mi USG tarczycy , wynik to: ,,Tarczyca mała o zatartych obrysach ; echogram miąższu obniżony, ze zwłóknieniami jak w zapaleniu

Idealne wyniki a tarczyca

żywieniowych i 3 razy w tygodniu ćwiczę fitness . Zrobiłam TSH i było w normie, ale postanowiłam zrobić usg, na którym lekarz zauważył zmiany i podejrzewał zapalenie tarczycy i zalecił zrobienie FT4 co uczyniłam. Wynik był idealny. Lekarz wcześniej mówił, że jeżeli wynik będzie dobry to będziemy szukać

Ciąża a tarczyca

lub miesięcy po porodzie może rozwijać się tak zwane poporodowe zapalenie tarczycy. Z reguły przebiega ono na początku z objawami nadczynności, które stopniowo zanikają i z czasem mogą przejść w objawy niedoczynności tarczycy. W przypadku podejrzenia zaburzeń tarczycy należy wówczas wykonać panel

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: pociazowe zapalenie tarczycy

> Lekarz sugeruje odstawic hormony na 4 tyg. Ale ty masz takie wyniki TYLKO dzięki temu, że przyjmujesz tyroksynę! To nie jest poporodowe zapalenie tarczycy, tylko normalne obniżenie dawki po porodzie. Poczytaj nasze forum, trochę ci się uporządkuje temat :) NIE odstawiaj tyroksyny, bo to

Re: Zapalenie tarczycy, groźne?

Jeżeli nie ma guzków to raczej nie nowotwór. Zapalenie tarczycy to Hashimoto. Najlepiej poczekaj na wizytę u endo.

Re: pociazowe zapalenie tarczycy

zombie6 napisał(a): > Czy ktoras z Was miala pociazowe zapalenie tarczycy? > > Jestem 3,5 miesiaca po porodzie. W ciazy wyniki hormonow byly bardzo dobre. Bra > lam 112 euthyrox po porodzie 88. I tak wygladaja wyniki: > 3 tyg po porodzie > Tsh-0,106 > Zmiana na 50 euthryox

pociazowe zapalenie tarczycy

Czy ktoras z Was miala pociazowe zapalenie tarczycy? Jestem 3,5 miesiaca po porodzie. W ciazy wyniki hormonow byly bardzo dobre. Bralam 112 euthyrox po porodzie 88. I tak wygladaja wyniki: 3 tyg po porodzie Tsh-0,106 Zmiana na 50 euthryox 5 tyg po porodzie Tsh 0,335 Ft4 -66,6 % Ft3- 45% 7 tyg po

Dieta przy zapaleniu tarczycy

Na głównej stronie gazety pojawił się taki tekst: zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,101460,16346941,Tarczyca__a_dieta__Jakie_znaczenie_ma_odzywianie_w.html#TRCuk Jako, że mam niedoczynność i autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, przeczytałam porady dla jednego i drugiego. I o ile zalecenia przy

Re: Zapalenie tarczycy, groźne?

Spoko, standardzik. Poczytaj sobie o chorobie Hashimoto - to jest najczęstsza postać zapalenia tarczycy, na tle autoimmunologicznym. Do potwierdzenia będziesz prawdopodobnie musiała zrobić jeszcze trochę badań krwi - przeciwciała anty TPO i anty TG, na przykład. A do dobrania odpowiedniej dawki

Zapalenia tarczycy się nie leczy?

/TPO - 410,7 p/TG - 460,3 USG - tarczyca powiększona w zakresie płata lewego : płat prawy V 5,5 ml , płat lewy V 18,4 ml . W płacie lewym zmiana lita 33x23 51,2 mm. Biopsja - zmiana łagodna Pytania: 1) zapalenia tarczycy (wysokie przeciwciała) się nie leczy? Samo minie? 2) skoro zmiana jest łagodna a

Re: Zapalenia tarczycy się nie leczy?

> Pytania: > 1) zapalenia tarczycy (wysokie przeciwciała) się nie leczy? Samo minie? Leczy się, ale to zależy. Jak p.ciała bardzo wysokie, to sterydami (rzadko), jeśli niskie, to tyroksyną (żeby tarczyca przestała się wysilać na produkowanie własnych hormonów) i maścią p.zapalną (u mnie

Re: pociazowe zapalenie tarczycy

Hashimoto miałam zdiagnozowane w 2012. Przeciwciała miałam badane. Ostatni wynik (13.03.2013) Anty TPO 12,6 < 8.0 anty TG 486 norma 115 a USG ostatnie miałam w ciązy 30.04.2014 Tarczyca połozona typowo o budowie dwupłatowej. Bez cech wzmożonego unaczynienia o nieco niejedorodnej

Re: pociazowe zapalenie tarczycy

wyniki z normami wyniki: 3 tyg po porodzie Tsh-0,106 Zmiana na 50 euthryox 5 tyg po porodzie Tsh 0,335 Ft4 -66,6 % (0,70-1,48) Ft3- 45%( 1,71-3,71) 7 tyg po porodzie: Tsh 1,49 2,5 miesiaca po porodzie: Tsh 1,21 ( 0,27-4,2) Ft4 43% (12-22) Ft3 40 %( 3,1-6,8) I teraz 3,5 miesiaca po: Tsh 0.041 crying

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

nadnerczy przez hormony przysadki. Zaleca się podawanie sodu; u niektórych pacjentów może być konieczne także podawanie mineralokortykoidów. Ostra niewydolność kory nadnerczy Nieropne zapalenie tarczycy Hiperkalcemia związana z chorobą nowotworową Choroby alergiczne o ciężkim przebiegu, oporne na inne

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

powodu znanej lub podejrzewanej niedoczynności kory nadnerczy, stan po obustronnym usunięciu nadnerczy, wrodzony przerost nadnerczy, ostre zapalenie tarczycy, nieropne zapalenie tarczycy, przełom tarczycowy. Wstrząs: leczenie wspomagające z równoczesnym stosowaniem standardowych metod leczenia. Obrzęk

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

hiperplazja nadnerczy, Hiperkalcemia związana z chorobą nowotworową, Zapalenie tarczycy (nieropne),. Choroby alergiczne o ciężkim przebiegu, oporne na inne metody leczenia: Kontaktowe zapalenie skóry, Atopowe zapalenie skóry, Choroba posurowicza, Reakcje nadwrażliwości na leki, Całoroczny lub sezonowy

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

nowotworową, nieropne zapalenie tarczycy. Choroby reumatyczne - jako leczenie wspomagające w stanach zaostrzenia - w chorobach takich jak: zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczycowe zapalenie stawów, reumatoidalne zapalenie stawów, młodzieńcze reumatoidalne zapalenie stawów (w przypadkach nie

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

wrodzony przerost nadnerczy nieropne zapalenie tarczycy hiperkalcemia w przebiegu choroby nowotworowej Choroby reumatyczne Leczenie wspomagające do krótkotrwałego stosowania w czasie epizodu zaostrzenia lub pogorszenia stanu zdrowia w przebiegu: pourazowej choroby zwyrodnieniowej stawów zapalenia błony

Zapalenie tarczycy

Zapalenie tarczycy (łac. thyroiditis, ang. thyroiditis) – stan zapalny gruczołu tarczowego. Przyczyny stanu zapalnego gruczołu mogą być różne, najczęściej podłoże jest autoimmunologiczne (choroba Hashimoto). Przy różnicowaniu typów zapalenia tarczycy bierze się pod uwagę okoliczności

Podostre zapalenie tarczycy

Podostre zapalenie tarczycy (choroba de Quervaina, łac. thyroiditis subacuta) – stan zapalny tarczycy o nieznanej etiologii. Jako najbardziej prawdopodobny czynnik etiologiczny przyjmuje się infekcję wirusową (wirusy grypy, świnki, mononukleozy, adenowirusy, wirusy ECHO, Coxsackie) u osób

Ostre infekcyjne zapalenie tarczycy

Ostre infekcyjne zapalenie tarczycy (ang. acute infectious thyroiditis) – ostra choroba zapalna gruczołu tarczowego i bakteryjnej etiologii. Najczęstszymi patogenami powodującymi zapalenie tarczycy są Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa

Zapalenie tarczycy Hashimoto

Zapalenie tarczycy Hashimoto (przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego, wole limfocytarne, choroba Hashimoto, ang. Hashimoto's thyroiditis, chronic lymphocytic thyroiditis, łac. thyroiditis Hashimoto, thyroiditis lymphocytica chronica) – najczęstszy rodzaj zapalenia tarczycy

Poporodowe zapalenie tarczycy

Poporodowe zapalenie tarczycy (łac. thyreoditis post partum) – rzadkie, destrukcyjne zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. DefinicjaZaburzenia czynności tarczycy (przemijające lub trwałe) pojawiające się w pierwszym roku po porodzie. EpidemiologiaChoruje ok. 5% kobiet po porodzie

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!