Wszystko o:

za niski progesteron

Progesteron, hormon życia

Progesteron, hormon życia

luteiny wzrasta od 5 do 55 mg na dobę w 20-22 dniu cyklu, następnie jego poziom obniża się. Za produkcję progesteronu odpowiada również kora nadnerczy oraz ośrodkowy układ nerwowy . Progesteron, czy jest niezbędny? Zapłodnienie polega na umieszczeniu zdrowego plemnika w komórce jajowej. Ten niezwykły

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

Żeńskie hormony

Żeńskie hormony

w macicy (samoistne poronienie). Może również sprzyjać przedwczesnemu porodowi. Lekarz może zaordynować leki "podtrzymujące" ciążę. Jeśli poziom progesteronu jest za niski w II fazie cyklu, może to powodować nieregularne miesiączki. Lekarz dobiera wtedy preparaty hormonalne. Oksytocyna

Za wysoki cholesterol - jaka dieta?

Za wysoki cholesterol - jaka dieta?

w procesie trawienia oraz hormony, tak ważne jak progesteron, testosteron, estrogeny. Jednak cholesterol cholesterolowi nierówny, a generalnie co za dużo to niezdrowo. 5 zabójców cholesterolu z kuchni - jedz i obniżaj! Dieta to za mało Jeśli przesadzisz z cholesterolem, narażasz się na zawał, udar

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

poziom (coraz więcej badań temu zaprzecza), wiemy na pewno, że niektóre substancje umieją go obniżyć. Wrogowie cholesterolu są wskazani dla wszystkich (chyba, że cierpisz na jakieś schorzenie i lekarz zaleci inaczej). Zatem czas ich poznać. Czytaj także: Za niski cholesterol całkowity - co robić

Najpopularniejsze hormony - działanie i niedobory

Najpopularniejsze hormony - działanie i niedobory

procesów metabolicznych, ale odpowiada za powstawanie hormonów płciowych - testosteronu i estrogenów - wpływa więc na płodność i sprawność seksualną. Niedobory DHEA wiążą się z objawami, które określamy mianem starzenia się. Zaczynają się kłopoty z pamięcią, koncentracją, potencją. Osoby z niskim poziomem

Antykoncepcja specjalnie dla ciebie

Antykoncepcja specjalnie dla ciebie

progesteronu), hamuje owulację, zagęszcza  śluz w szyjce macicy (staje się on nieprzepuszczalny dla plemników) i powoduje ścieńczenie błony śluzowej macicy. Stosowanie: Pierwsze opakowanie zaczynasz zwykle pierwszego dnia menstruacji, chociaż nic się nie stanie jeśli weźmiesz pierwszą tabletkę 3-4 dnia

Pigułka antykoncepcyjna na miarę

Pigułka antykoncepcyjna na miarę

progestagenem (odpowiednik naturalnie produkowanego przez organizm progesteronu) lub tzw. minipigułka z jednym hormonem (progestagenem). Pigułka "dzień po". Jak działa, ile mamy czasu na jej połknięcie i jakie są jej skutki uboczne? Z dwoma hormonami Organizm kobiety produkuje estrogen w ciągu

Jakie metody antykoncepcyjne mogą stosować kobiety, które źle tolerują pigułki hormonalne?

Jakie metody antykoncepcyjne mogą stosować kobiety, które źle tolerują pigułki hormonalne?

działanie naturalnego hormonu progesteronu). Podobnie jak klasyczna wkładka mechaniczna wkładka hormonalna drażni śluzówkę jamy macicy. Ale w tym przypadku to działanie mechaniczne schodzi na drugi plan. Z wkładki uwalniają się w stałych i niskich dawkach gestageny, które oddziałują na śluzówkę jamy macicy

Menopauza- nie przestałaś być kobietą

Menopauza- nie przestałaś być kobietą

podczas dni płodnych uwalniają komórkę jajową) zaczynają zmniejszać produkcję estrogenów i progesteronu - hormonów żeńskich regulujących owulację i cykl menstruacyjny. Proces ten nie następuje nagle, ale rozwija się przez kilka lat, dlatego menopauza jest zwykle podzielona na dwie fazy: perimenopauzę

Tarczyca - wyniki niskie ale w normie, prośba o interpretacje

TSH - TYREOTROPINA0,35 - 5,0mIU/lwynik badnia 0.84 FT3 - WOLNA TRÓJJODOTYRONINA2,0 - 4,25pg/mLwynik badania 2.6 FT4 - WOLNA TYROKSYNA0,7 - 2,2ng/1 0ml wynik 0.98 Witam! Proszę o interpretacje wyników. Zdaje sobie sprawe, ze mieszczą sie w normie - jednak mam wrazenie ,że są dość niskie. NA

Interpretacja wyników hormonów

estradiolu i progesteronu co prawdopodobnie świadczy o zaburzeniach owulacji (tak niska wartość progesteronu w 22 dniu zazwyczaj oznacza, że nie doszło do owulacji w obecnym cyklu). Z wynikami badania powinna się Pani zgłosić do ginekologa lub endokrynologa ginekologicznego, który będzie mógł je

Badania przy wtórnych zaburzeniach miesiączkowania

, Progesteron 1,53nmol/l 55 dni + zdiagnozowane i leczone zapalenie szyjki macicy, (4 dni krwawienia) 33 dni, (8 dni krwawienia) 42 dni + rozmaz zadowalający w cytologii oraz zmiany odczynowe związane z naprawą lub zapaleniem, (6dni krwawienia) 35dni, (4dni krwawienia) 43dni, (5 dni krwawienia) 32 dni, (4dni

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: niski progesteron od kp?

Tu masz prawidlowe poziomy progesteronu (zwroc uwage na jednostki, bo pewnie trzeba przeliczyc): naprotechnologia.wroclaw.pl/wp-content/uploads/2012/03/progesterone-levels.gif Ja sie zmagam z niskim progesteronem - on byl glowna przyczyna wieloletniego oczekiwania na naszego synka. Teraz jestem w

Re: niski progesteron od kp?

Kopiko tez mialam takie obawy a juz 21 tydzien leci:) progesteronu nie mierzylam ani prolaktyny. Na niski progesteron dadza Ci duphaston lub luteine a przy nich mozesz karmic spokojnie. Mdlosci tez mialam okropne. Ale na szczescie zdarzaly mi sie dwie przerwy po kilka dni, kiedy przestawalam

Re: niski progesteron od kp?

prog wczesniej zdiagnozowany i w czasie ciazy mocno pilnowany. Mialam wowczas i teraz tez osobngo lekarza od prowadzenia progesteronu i osobno prowadzenie ciazy (w systemie publicznym). Progesteron z automatu i na wszelki wypadek uwazam za bezsens, choc juz wiecej mimo wszystko w tym sensu niz

niski progesteron od kp?

Dziewczyny, udalo mi się zajść w ciążę karmiąc 2 letnia córeczka. Wczoraj robiłam badania i wyszlo ze prolaktyna jest na poziomie 12,43 i progesteron 11,48. Jest to ok 6 moze początek 7 tc. Wydaje mi się trochę maly ten progesteron. Macie jakieś doświadczenia w temacie? Ogólnie strasznie boje się