Wszystko o:

za niska hemoglobina w ciąży

MORFOLOGIA: MCHC

MORFOLOGIA: MCHC

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Wartość wskaźnika nie ma związku z wiekiem i płcią pacjenta. Zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn prawidłowa wartość MCHC powinna mieścić się w przedziale 4,9 - 5,5 mmol/l. Za niskie MCHC Jeśli wynik morfologii pokazuje że stężenie hemoglobiny jest zbyt małe należy, w

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

. pojawia się w czasie miesiączki oraz u kobiet w ciąży, czasem wynika ze stanu zapalnego toczącego się organizmie (np. zapalenie płuc, wyrostek robaczkowy); jeśli jest zbyt niski można podejrzewać chorobę układu krążenia, anemię bądź alergię. Czytaj także: OB - Ret - retikulocyty (niedojrzała postać

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

zapewnić nam wystarczającą ilość tego minerału, niekiedy (np. u kobiet w ciąży) niezbędne jest zwiększenie dziennej dawki spożywanego żelaza za pomocą odpowiednich suplementów. W każdym takim przypadku właściwą dawkę preparatu zawsze powinien ustalać lekarz, po wykonaniu niezbędnych badań. Leczenie się na

Badania krwi

Badania krwi

). Norma - 4,0-5,0 M/ L u kobiet i 4,5-5,5 M/ L u mężczyzn. Za mała liczba czerwonych krwinek może świadczyć o anemii. W ciąży, w drugiej połowie, ich liczba często spada poniżej 3,5 M/ L. Trzeba poradzić się lekarza. - HGB - hemoglobina, barwnik krwinek czerwonych przenoszący tlen. Norma - 12-16 g/dl dla

Analiza krwi

Analiza krwi

czerwonych krwinek może świadczyć o anemii. - W ciąży, zwłaszcza w drugiej połowie, liczba czerwonych krwinek często spada poniżej 3,5 M/ L. Trzeba poradzić sie lekarza. HGB - hemoglobina, barwnik krwinek czerwonych przenoszący tlen. - Norma wynosi 12-16 g/dl dla kobiet i 14-18 g/dl dla mężczyn. Niski poziom

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

ciąży). Niektórzy naukowcy uważają, że należy ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa i zalecają regularne oddawanie krwi, pomaga to w zachowaniu długich i zdrowych lat życia.NormaM: 60-160 ?g/dl (10,6-28,3 ?mol/ l)K: 37-145 ?g/ dl (6,6-26 ?mol/ l)Wzrosthemolizaniedokrwistości aplastyczne i

Niedokrwistość (anemia) megaloblastyczna

Niedokrwistość (anemia) megaloblastyczna

produkowanego przez błonę śluzową żołądka, koniecznego do wchłaniania się wit. B12. Ryzyko zachorowania Rośnie po usunięciu żołądka lub jego części (np. z powodu choroby wrzodowej bądź raka), w okresie zwiększonego zapotrzebowania na witaminy (np. w ciąży), w schorzeniach jelit, żołądka, alkoholizmie oraz po

Żelazo w normie z niską hemoglobiną

Jestem cztery miesiące po laparotomii (usunięcie ciąży pozamacicznej i zaśniad groniasty częściowy). W wypisie ze szpitala miałam wpisaną niedokrwistość z hemoglobiną 10,9. Przez 2 tyg brałam żelazo wg zaleceń lekarza hemoglobina podniosła się do 12,0 g/dl (norma 12,0 do 16,0) i lekarz nie kazał

Niskie TSH w III trymestrze ciąży

Mam problem z niskim tsh. W I trymestrze ciąży robiłam badanie TSH i wyszło 0,042, dostałam skierowanie na FT4 wyszło 17,26 przy normach (9-20.0) i FT3 4,88 przy normach (4-8,3). Skierowano mnie do endokrynologa. Lekarz powiedział, że TSH może być niskie. Ważne, że FT3 i FT4 są w normie. Kazał

Spadek hemoglobiny

Od pewnego czasu honorowo oddaje krew, wszystkie wyniki miałam idealne, ale od pół roku coś jest nie tak. Przy badaniu kontrolnym wyszło, że mam niską hemoglobinę miałam poniżej 11. Przyjmowałam witaminy i niby się poprawiło. Dziś byłam znowu. Pani pobrała mi krew z jednego palca wyszło, że mam 10

Wyniki TSH w ciąży

Wyniki moich badań: w 12 tygodniu ciąży TSH miałam 0.07, ft3 i ft4 w normie. W 16 tygodniu ciąży TSH wzrosło do 0.125, ft3 i ft4 w normie. Anty-TG i anty-TPO też. W 22 tygodniu wyniki w normie, tylko TSH znowu spadło do 0.07. Klinicznych objawów tarczycy nie ma, USG tarczycy w normie, leków mi

Niski poziom HCT u dziecka

Mój 6 letni syn ma niski poziom HCT na poziomie 35,2% a do tego lekarz stwierdził, że hemoglobina też powinna być wyższa u takiego małego chłopca, a jest na poziomie 12,6. Czy to jest powiązane ze sobą i co może oznaczać? oraz jak podnieść wyniki?

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: III trymestr , jaki macie poziom hemoglobiny

Normy hemoglobiny powyżej 11 w III trymestrze są prawidłowe. Spadek hemoglobiny w ciąży jest fizjologiczny. A o niedoborze żelaza, anemii świadczą też pozostałe wyniki badań krwi, nie tylko sama hemoglobina. Warto wspomnieć, że spadek żelaza w ostatnim trymestrze zapobiega np. infekcjom w trakcie

Re: Niski wzrost 20 miesięcy a tarczyca

Nie, raczej w ciąży nie miałam anemii, ale bardzo szybko schudłam ponad 40 kg po ciąży. Teraz hemoglobinę mam ok, ale fakt - ferrytyny nie robiłam. TSH mam ok. Jakie żelazo w takim razie powinnam brać? Kurcze, nie wiem czy jego wzrost jest przez anemię czy przez fakt, iż mąż jest dość niski (175 cm

Niskie PLT u 3tyg. maluszka

niskim poziomie płytek, w tej ciąży najniższa wartośc jednak to było 141 tys. Oprócz tego jestem RH ujemna a mąż dodatni, po porodach (to nasze trzecie dziecko) zawsze otrzymywałam zastrzyk z przeciwciałami. Pediatra zaleca suplementację żelaza a w kwestii PLT badanie dopiero za 2 mies. Czy jest się czym

Re: Ciąża ....ale jak?...

Możesz przed wizytą powtórzyć najwyżej wapń i fosfor, tamtych bym nie powtarzała. Dobra ferrytyna, niska hemoglobina i hematokryt to wg mnie sygnał, że w wyniku ciąży organizmowi zaczyna żelaza brakować. Najlepiej dietą, a jak to nie pomoże, to dodatkowo suplementami trzeba to poprawić, bo

Re: wątek osobisty - prośba o pomoc w interpretac

Cześć, dziękuję za odpowiedź. Mam już wyniki badań i mogę w pełni odpowiedzieć na pytania :) AD anemia W ciąży ok. roku temu miałam jakieś zastrzyki z żelazem, bo ferrytyna była niska (i chyba hemoglobina?), teraz mam już wyniki obecne: ferrytyna 71 ng/ml 40% hemoglobina 14,1g/dL 53% reszta w

Re: Do mam karmiących piersią - problemy z włosa

W ciąży włosy niby nie wypadają, a ja myślałam, że wyłysieję. Zanim w badaniach wyszedł niski poziom hemoglobiny i zaczęłam przyjmować żelazo bardzo pomógł mi szampon z rzepy.

blw na dobry początek

z racji na moją anemię w ciąży ma za niskie żelazo, hematokryt i hemoglobinę. Preparat żelaza dobrze przyswaja, ale wolałabym obywać się bez tego. Często piszecie tu o jaglance, ale nie wiem, czy to dobre dla takiego malucha. Co myślicie o kuskusie? Chyba za wcześnie, bo to sporo glutenu, do którego

Re: interpretacja wyników

Witaj na Forum! Myślę, że warto w Twojej sytuacji wspomóc się Euthyroxem. Tarczyca jest bardzo mała. Skoro teraz nie wyrabia (niskie FT4) to co dopiero w ciąży? Większym problemem jest duża anemia. Musisz koniecznie brać żelazo. Z taką anemią w ciążę lepiej nie zachodzić, jak już to pisała Djpa

Re: Tarczyca a staranie o ciążę/ciąża/poronienie

Normy dla FT4: 12-22 (miałam 16,6 pmol/l), dla FT3 3,1-6,8 (miałam 5,61 pmol/l). Hemoglobina po poronieniu 12,2 g/dL (norma 12-16). Hematokryt jak zawsze trochę niski. Poza tym wszystko przed i po w normie. Wszystkie wyniki hormonów mam sprzed ciąży i nie wiem, jak mój organizm reaguje, ale

Re: Niski wzrost 20 miesięcy a tarczyca

Czy miałaś w ciąży anemię? Żelazo jest potrzebne całemu organizmowi, tarczycy też. Niska hemoglobina może powodować, że cały organizm jest niedotleniony - jak ma wtedy dziecko rosnąć? Mój syn był bardzo wrażliwy na swoją morfologię. Nawet minimalna anemia u niego to był koszmar. Dawaliśmy mu