Wszystko o:

za dużo białka w organizmie

Kolagen - coś więcej niż tylko "budulec" kości

Kolagen - coś więcej niż tylko "budulec" kości

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! W ludzkim ciele jest 20 typów białek uznawanych za kolagen. Dziś nauka potrafi przypisać znaczenie i funkcje jedynie połowie z nich. Za wytwarzanie kolagenu odpowiadają komórki tkanki łącznej, tzw. fibroblasty. W ciągu dnia u zdrowego człowieka powstaje ok. 10

Białkomocz

Białkomocz

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Wydalane przez nerki białko to nic innego jak albuminy, czyli naturalnie występujący w moczu aminokwas. Przy prawidłowo działającym układzie wydalniczym w procesie filtracji białko to pozostaje w organizmie. Znacznie częściej dotyka osoby z cukrzycą typu 1 lub 2

Immunoglobuliny (Przeciwciała)

Immunoglobuliny (Przeciwciała)

Dołącz do nas na Facebooku! Immunoglobuliny (przeciwciała) wytwarzane i wydzielane są przez tzw. komórki plazmatyczne. Powstają one wskutek pobudzenia limfocytów B i jako jedyne mają zdolność produkcji przeciwciał. Zadaniem immunoglobulin jest ochrona organizmu przed zagrożeniem zewnątrzkomórkowym

Ferrytyna

Ferrytyna

Dołącz do nas na Facebooku! Do badania pozwalającego ocenić ilość ferrytyny oraz żelaza pobiera się próbkę osocza krwi. Mimo że ferrytyna nie jest jedynym białkiem wiążącym żelazo, to tylko jego poziom jest istotny przy stawianiu diagnozy. Dzieje się tak, ponieważ zatrzymuje w organizmie

Amyloidoza

Amyloidoza

Dołącz do nas na Facebooku! Amyloidoza pierwotna (typ odkładającego się białka oznacza się symbolem AL) łączy się z nieprawidłową produkcją białka przez szpik kostny. Wytworzone przeciwciała po usunięciu zagrożenia zamiast ulegać odnowie zaczynają odkładać się w organizmie. Złogi białkowe

Czy wegetarianizm jest zdrowy?

Czy wegetarianizm jest zdrowy?

półkach ze zdrową żywnością królują kotlety, pasztety i mleko sojowe. Nie możesz o nich zapomnieć, jeśli chcesz odnosić sukcesy w pracy i na randkach. Białko ma istotny wpływ na pracę mózgu i rozwój mięśni. Gwarantuje również zdrowy wygląd włosów, paznokci i skóry. Wbrew powszechnym opiniom żelazo nie

Witaminy na wiosnę

Witaminy na wiosnę

Ich zalety dostrzegamy zwłaszcza wczesną wiosną, gdy nie ma jeszcze wartościowych pod względem odżywczym warzyw, a wyczerpany zimą organizm domaga się witamin. Młode kiełki zawierają białka, cukry, naturalny błonnik i witaminy. Kiełki pszenicy są źródłem cynku, witamin C, E, B i karotenu. Kiełki

Soja - warto ją polubić

Soja - warto ją polubić

Czy to prawda, że białko sojowe jest równie wartościowe jak zwierzęce? Tak. Właśnie ze względu na wysoką zawartość białka soja zyskała nawet przydomek "mięsa biedaków". Określenie jest tym bardziej trafne, że soję łatwo przetwarza się na produkty przypominające w smaku i wyglądzie białe

Markery nowotworowe

Markery nowotworowe

operowanych. Niektórzy autorzy twierdzą, że stężenie PSA może być wykorzystane również w badaniach przesiewowych w kierunku raka gruczołu krokowego, które zostaną zaproponowane osobom zdrowym w celu identyfikacji osób zagrożonych. Niespecyficzna enolaza (NSE ) Stężenie NSE jest uważane za najbardziej

O kiełkach i kiełkownicach

O kiełkach i kiełkownicach

kiełków żółtej soi, ciecierzycy (nazywanej też włoskim grochem) i fasoli adzuki nie wolno jeść na surowo. Gotujemy je z innymi warzywami. Co w kiełku piszczy Nawet biochemicy łapią się za głowę. Taka mała roślinka, a pełna tak wielu skarbów. Organizm człowieka nie potrafi sam produkować wszystkich

Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą?

Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą?

Zakwaszenie organizmu?

Można powiedzieć, że jestem amatorem-sportowcem. Trenuję na siłowni od kilku lat, stosuję dietę, pomagającą utrzymać swoje ciało w odpowiedniej formie - jem zdrowo, zbilansowanie. Jakiś czas temu podejrzewałem zakwaszenie organizmu objawiające się u mnie kaszlem. Trochę historii - gdy stosowałem

Co jeść po treningu?

Chciałabym wiedzieć, co najlepiej jeść po treningu czy też dużym wysiłku fizycznym zakładając, że ćwiczy się dla ubytku wagi. Z góry dziękuję za odpowiedźW czasie treningu organizm traci z potem wiele minerałów, które należy uzupełnić. Dlatego nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu

Jaka dieta przed zabiegiem usunięcia polipów?

znieczulenie należy pozostać na czczo.,Przed zabiegiem będzie zalecona dieta ścisła. Jednak przed hospitalizacją najlepiej stosować dietę lekkostrawną, która dostarczy wszystkich składników odżywczych, jak białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne, niezbędne do zachowania zdrowia i regeneracji organizmu

Ugryzła mnie osa

organizm ma zdolność do wytwarzania przeciwciał IgE przeciwko białkom zawartym w jadzie osy.

Wahania wagi

miała konsystencję jogurtu (dwukrotnie skrzepła w laboratorium). Bardzo dużo piję, nie mam cukrzycy, nerki są zdrowe. W którym kierunku mam iść?Sugeruję powtórzenie badań w kierunku wydolności nerek i wątroby, a także zbadanie poziomu białka i jonów w organizmie. Obrzęki są najczęściej związane z

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna (cz.3)

I jeszcze jedno.Pamiętajcie,że nie wolno nam jeść chudych produktów mlecznych,tylko półtłuste a najlepiej pełnotłuste.białko,białko i jeszcze raz białko.potrzebujemy energii czyli kalorii do takiego wysiłku jak przyjęcie malucha i jego zagnieżdżanie.organizm potrzebuje tego.

Re: ##########NASZE CHOROBY############

Skutki zbyt dużej ilości białka Mówi się o tym, że białko daje na dłużej uczucie sytości i przyczynia się do podnoszenia ciepłoty ciała organizmu, co sprzyja traceniu na wadze. Stąd białko często dominuje w diecie dorosłych. Te nawyki często przenoszone są na najmłodszych. Przede wszystkim nadmiar

Re: Jaka ilość białka w moczu jest dopuszczalna?

Białko w Moczu może się pojawić np. W czasie stanu zapalnego w organizmie. Generalnie nie powinno go być jednak w ogóle, a co stwierdzili w szpitalu? Białko w Moczu i wysokie ciśnienie są chyba wskazaniami do badań pod kątem nerczycy

Proteiny czyli białka

Białko jest ważne w diecie, znam sposoby żeby schudnąć dzięki zastosowaniu białka w diecie, ale oczywiście to nie jedyny składnik, dieta musi być urozmaicona żeby dostarczyła wszystkiego co organizm potrzebuje. Zapraszam na

Re: Zgaga

A zmieniałaś w ostatnim czasie może swoją dietę? Czasami organizm reaguje tak np. na zbyt duże ilości białka dostarczane z pokarmem.

Re: Właśnie zjadłam kopytka podsmażone na słoninc

Ale po treningu białko trzeba zjeść! Jajeczko choć sobie ugotuj, twarożek zjedz... nie wolno tak głodzić organizm po treningu! -- The internet is dark and full of spoilers

Re: Zielone kupki..od kataru??

Mi lekarka powiedziała, że co najmniej 6 tygodni nasz organizm ( i dziecka) potrzebuje aby pozbyć się białka krowiego. Ja musiałam odstawić jak dziecko miało jakieś 4 tygodnie. Miało straszne kolki i gazy. Na szczęście po wprowadzeniu stałych pokarmów jej przeszło i bez problemów je jogurty

Re: Miażdżyca a dieta

Jedzenie mięsa jest jak najbardziej uzasadnione. Białko zwierzęce jest w pełni zbilansowane i kompatybilne z białkiem ludzkim. Jedynym zbilansowanym białkiem roślinnym jest białko soi i jest przyswajalne tylko po fermentacji (tofu). Miażdżyca powstaje z nadmiaru wapnia w organizmie. Należy

Re: Jaka dieta jest najlepsza?

Najlepszą i najzdrowszą dietą jest dieta zbilansowana! :) Należy pamiętać, aby z każdym posiłkiem dostarczać organizmowi niezbędne składniki odżywcze: białko, węglowodany, tłuszcze, minerały i witaminy. Jeśli przez dłuższy czas będziemy regularnie dostarczać większą albo mniejszą ilość nawet

Re: Leczona niedoczynnosc a zle samopoczucie

Tak, ponieważ przyjmowanie żelaza w trakcie infekcji "podkarmia" chorobowe drobnoustroje. Organizm w trakcie infekcji sam ukrywa żelazo przed wirusami do białka zwanego ferrytyną :). W trakcie infekcji warto wręcz unikać produktów bogatych w żelazo. -- inteligentny

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

temat preparatu VELCADE? Firma wytwarzająca preparat VELCADE przeprowadzi dalsze badania oceniające w szczególności dystrybucję preparatu VELCADE w organizmie (zwłaszcza po podaniu dawek wielokrotnych), jak również ryzyko wystąpienia u pacjentów skrobiawicy (gromadzenie amyloidu, typu białka w

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

czynności nerek. Leczenie rozpoczyna się, gdy pacjent otrzyma około 100 ml koncentratu krwinek czerwonych na kilogram masy ciała, bądź gdy wystąpią objawy obciążenia żelazem (gdy poziom we krwi ferrytyny, białka, które przechowuje żelazo w organizmie, wyniesie powyżej 1 mg/litr). Leczenie rozpoczyna się

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

wstrzyknięciach dożylnych. Jeśli poprawa jest niedostateczna, dawki te można podwoić po czterech tygodniach, a następnie zwiększać o jedną czwartą poprzednio stosowanej dawki w odstępach 1 miesiąca aż do uzyskania prawidłowego stężenia hemoglobiny (białka krwinek czerwonych transportujących tlen w organizmie). Po

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

wstrzyknięciach dożylnych. Jeśli poprawa jest niedostateczna, dawki te można podwoić po czterech tygodniach, a następnie zwiększać o jedną czwartą poprzednio stosowanej dawki w odstępach 1 miesiąca aż do uzyskania prawidłowego stężenia hemoglobiny (białka krwinek czerwonych transportujących tlen w organizmie). Po

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

krwi, wytwarzana z zastosowaniem rekombinacyjnej technologii DNA. Otrzymuje się ją z mleka kóz, do którego wprowadzono gen (DNA) umożliwiający produkcję białka ludzkiego w mleku. Działając w organizmie, antytrombina blokuje trombinę, jedną z substancji uczestniczących w krzepnięciu krwi (tworzeniu się

Białka wielofunkcyjne

Białka wielofunkcyjne – białka pełniące w organizmie więcej niż jedną funkcję. Większość takich białek to konserwatywne enzymy biorące udział m.in. w glikolizie czy cyklu kwasu cytrynowego, które na drodze ewolucji nabyły dodatkową funkcję, np. uczestniczą w przekazywaniu sygnału w komórce

Miostatyna

Miostatyna (GDF-8, z ang growth differentiation factor 8) – białko odpowiedzialne w organizmie za ograniczenie rozwoju mięśni. W momencie wyłączenia genu odpowiedzialnego za jej produkcję, mięśnie zaczynają przyrastać znacznie intensywniej. Mutacja ta zwana jest tzw. "podwójnym umięśnieniem

Kurkulina

wyizolowane i przeniesione do komórki Escherichia coli. W ten sposób udało się uzyskać aktywne białko w organizmie transgenicznym. Smak słodki wykazuje jedynie heterodimer.Inne białka o słodkim smaku albo modyfikujące wrażenie smaku, występujące w roślinach lasów tropikalnych to: taumatyna, mabinlina

Binding immunoglobin protein

Binding immunoglobulin protein (BiP), także białko 78 kDa regulowane glukozą (glucose-regulated protein 78 kDa, GRP-78) lub białko 70 kDa szoku cieplnego 5 (HSPA5) – białko opiekuńcze należące do rodziny białek szoku cieplnego o masie cząsteczkowej 70 kDa (HSP70). W ludzkim organizmie

Glikoproteina P

organizmie człowieka obecność P-gp została potwierdzona w wielu tkankach. P-gp znajduje się na wierzchołkowej stronie śródbłonka naczyń włosowatych współtworzących barierę krew-mózg. Taka lokalizacja umożliwia transport potencjalnie toksycznych substancji z powrotem do krwi, chroniąc przed ich przedostaniem

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Zdjęcia - za dużo białka w organizmie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!