Wszystko o:

za dużo białka w organizmie

Białkomocz

Białkomocz

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Wydalane przez nerki białko to nic innego jak albuminy, czyli naturalnie występujący w moczu aminokwas. Przy prawidłowo działającym układzie wydalniczym w procesie filtracji białko to pozostaje w organizmie. Znacznie częściej dotyka osoby z cukrzycą typu 1 lub 2

Immunoglobuliny (Przeciwciała)

Immunoglobuliny (Przeciwciała)

Dołącz do nas na Facebooku! Immunoglobuliny (przeciwciała) wytwarzane i wydzielane są przez tzw. komórki plazmatyczne. Powstają one wskutek pobudzenia limfocytów B i jako jedyne mają zdolność produkcji przeciwciał. Zadaniem immunoglobulin jest ochrona organizmu przed zagrożeniem zewnątrzkomórkowym

Ferrytyna

Ferrytyna

Dołącz do nas na Facebooku! Do badania pozwalającego ocenić ilość ferrytyny oraz żelaza pobiera się próbkę osocza krwi. Mimo że ferrytyna nie jest jedynym białkiem wiążącym żelazo, to tylko jego poziom jest istotny przy stawianiu diagnozy. Dzieje się tak, ponieważ zatrzymuje w organizmie

Amyloidoza

Amyloidoza

Dołącz do nas na Facebooku! Amyloidoza pierwotna (typ odkładającego się białka oznacza się symbolem AL) łączy się z nieprawidłową produkcją białka przez szpik kostny. Wytworzone przeciwciała po usunięciu zagrożenia zamiast ulegać odnowie zaczynają odkładać się w organizmie. Złogi białkowe

Czy wegetarianizm jest zdrowy?

Czy wegetarianizm jest zdrowy?

półkach ze zdrową żywnością królują kotlety, pasztety i mleko sojowe. Nie możesz o nich zapomnieć, jeśli chcesz odnosić sukcesy w pracy i na randkach. Białko ma istotny wpływ na pracę mózgu i rozwój mięśni. Gwarantuje również zdrowy wygląd włosów, paznokci i skóry. Wbrew powszechnym opiniom żelazo nie

Witaminy na wiosnę

Witaminy na wiosnę

Ich zalety dostrzegamy zwłaszcza wczesną wiosną, gdy nie ma jeszcze wartościowych pod względem odżywczym warzyw, a wyczerpany zimą organizm domaga się witamin. Młode kiełki zawierają białka, cukry, naturalny błonnik i witaminy. Kiełki pszenicy są źródłem cynku, witamin C, E, B i karotenu. Kiełki

Soja - warto ją polubić

Soja - warto ją polubić

Czy to prawda, że białko sojowe jest równie wartościowe jak zwierzęce? Tak. Właśnie ze względu na wysoką zawartość białka soja zyskała nawet przydomek "mięsa biedaków". Określenie jest tym bardziej trafne, że soję łatwo przetwarza się na produkty przypominające w smaku i wyglądzie białe

Markery nowotworowe

Markery nowotworowe

operowanych. Niektórzy autorzy twierdzą, że stężenie PSA może być wykorzystane również w badaniach przesiewowych w kierunku raka gruczołu krokowego, które zostaną zaproponowane osobom zdrowym w celu identyfikacji osób zagrożonych. Niespecyficzna enolaza (NSE ) Stężenie NSE jest uważane za najbardziej

O kiełkach i kiełkownicach

O kiełkach i kiełkownicach

kiełków żółtej soi, ciecierzycy (nazywanej też włoskim grochem) i fasoli adzuki nie wolno jeść na surowo. Gotujemy je z innymi warzywami. Co w kiełku piszczy Nawet biochemicy łapią się za głowę. Taka mała roślinka, a pełna tak wielu skarbów. Organizm człowieka nie potrafi sam produkować wszystkich

Kamica żółciowa - pomagamy spracowanej wątrobie

Kamica żółciowa - pomagamy spracowanej wątrobie

Dołącz do nas na Facebooku! Wątroba nie ma z nami łatwego życia. Często szkodzimy jej swoim postępowaniem - pijemy za dużo alkoholu , nadużywamy leków, jadamy zbyt tłusto i za dużo. Swoją gorszą kondycję sygnalizuje ona wówczas uczuciem dyskomfortu w jamie brzusznej lub brakiem apetytu

Zakwaszenie organizmu?

Można powiedzieć, że jestem amatorem-sportowcem. Trenuję na siłowni od kilku lat, stosuję dietę, pomagającą utrzymać swoje ciało w odpowiedniej formie - jem zdrowo, zbilansowanie. Jakiś czas temu podejrzewałem zakwaszenie organizmu objawiające się u mnie kaszlem. Trochę historii - gdy stosowałem

Co jeść po treningu?

Chciałabym wiedzieć, co najlepiej jeść po treningu czy też dużym wysiłku fizycznym zakładając, że ćwiczy się dla ubytku wagi. Z góry dziękuję za odpowiedźW czasie treningu organizm traci z potem wiele minerałów, które należy uzupełnić. Dlatego nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu

Jaka dieta przed zabiegiem usunięcia polipów?

znieczulenie należy pozostać na czczo.,Przed zabiegiem będzie zalecona dieta ścisła. Jednak przed hospitalizacją najlepiej stosować dietę lekkostrawną, która dostarczy wszystkich składników odżywczych, jak białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne, niezbędne do zachowania zdrowia i regeneracji organizmu

Ugryzła mnie osa

organizm ma zdolność do wytwarzania przeciwciał IgE przeciwko białkom zawartym w jadzie osy.

Wahania wagi

miała konsystencję jogurtu (dwukrotnie skrzepła w laboratorium). Bardzo dużo piję, nie mam cukrzycy, nerki są zdrowe. W którym kierunku mam iść?Sugeruję powtórzenie badań w kierunku wydolności nerek i wątroby, a także zbadanie poziomu białka i jonów w organizmie. Obrzęki są najczęściej związane z

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Właśnie zjadłam kopytka podsmażone na słoninc

Ale po treningu białko trzeba zjeść! Jajeczko choć sobie ugotuj, twarożek zjedz... nie wolno tak głodzić organizm po treningu! -- The internet is dark and full of spoilers

Re: Leczona niedoczynnosc a zle samopoczucie

Tak, ponieważ przyjmowanie żelaza w trakcie infekcji "podkarmia" chorobowe drobnoustroje. Organizm w trakcie infekcji sam ukrywa żelazo przed wirusami do białka zwanego ferrytyną :). W trakcie infekcji warto wręcz unikać produktów bogatych w żelazo. -- inteligentny

Re: zaburzenia odżywiania a odchudzanie

Witam, Do dietetyka lub psychodietetyka. Proszę dobrze wybrać specjalistę - fachowiec ułoży dietę na kaloryczności nieco niższej niż normalna i zadziała proporcjami białko/tłuszcze/węglowodany. Waga ruszy, a Pani dostarczy do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze. -- Agnieszka Białek

Re: Dyskryminacja otyłych wreszcie ktoś głośno wa

Skoro są potrzebne odpowiednie ilości wszystkich składników, to logiczne jest, że zachwianie tych proporcji, przykładowo, więcej białek, mniej węglowodanów, spowoduje inne efekty, niż np. ograniczenie węgli i białek a zwiększenie tłuszczy. A tak precyzyjniej to ile białka organizmowi potrzeba

Zazdroszczę tym na , których działają jagody acai

Biorę te tabletki od miesiąca i ani deka nie schudłam . Stosuję zdrową dietę ,pięć małych posiłków dziennie , bez pieczywa , dużo zdrowego białka , owoc przed posiłkiem , pije 2 litry wody , wszystko jak najbardziej prawidłowo , fakt nie uprawiam sportów. Na mnie te owoce nie działają , więc chyba

Re: Kag...i TY tak narzekałaś na porno!

Mieszasz dwa poziomy wyjaśniania. To tak jakbyś mówiła - to nieprawda, że jem, żeby dostarczyć komórkom organizmu białek, węglowodanów i tłuszczów. Jem, bo jestem głodna!

Re: Ból istnienia - wątek poźnojesienny

-anemia potrafią wykończyć. Więc nie daj się. Dużo dobrego białka, wołowina, czerwone buraki pieczone, magnez, masaż, relaks.. Metodycznie technicznie stawiaj organizm na nogi.

Re: Brzydki zapach z buzi

A może to jest kwestia zakwaszenia organizmu za dużego? Za dużo białka, słodyczy itp.? Zmiana diety na pewno pomoże, nawet jeśli nie okaże się to głównym źródłem problemu.

Re: co robię źle?

na diecie niskowęglowodanowej daleko nie zabiegniesz. niestety. biega się na węglach, a nie na białku i tłuszczu. na tłuszczu to biegają długodystansowcy, o ile mają już kilka tysięcy kilometrów w butach i ich organizm nauczył się czerpać energię z tłuszczy. twój organizm jeszcze tego nie umie

Re: wegetarianizm w hashimoto

Skoro strączkowe są zakazane to nie ma dużego wybór jeśli chodzi o białko :/ Tym bardziej że w hashimoto duża ilość białka jest bardzo porządna. Mam więc dylemat. Nienawidze mięsa i ciężko będzie mi się przełamać, nie wyobrażam sobie zacząć je jeść. Z drugiej strony jeżeli mój organizm na tym

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

skuteczności była zmiana poziomu hemoglobiny (białka zawartego wkrwinkach czerwonych, transportującego tlen w organizmie) od początku leczenia do okresu oceny,przypadającego na tygodnie 25 - 29. Ponadto firma przedstawiła wyniki badania porównującego skuteczność preparatu Binocritpodawanego podskórnie z

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

podwoić po czterech tygodniach, a następnie zwiększać o jedną czwartą poprzednio stosowanej dawki w odstępach 1 miesiąca aż do uzyskania prawidłowego stężenia hemoglobiny (białka krwinek czerwonych transportujących tlen w organizmie). Po wyrównaniu niedokrwistości, w ?fazie leczenia podtrzymującego? dawka

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

ml koncentratu krwinek czerwonych na kilogram masy ciała, bądź gdy wystąpią objawy obciążenia żelazem (gdy poziom we krwi ferrytyny, białka, które przechowuje żelazo w organizmie, wyniesie powyżej 1 mg/litr). Leczenie rozpoczyna się zwykle od dawki 20 mg/kilogram masy ciała. Można także zastosować

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

. Otrzymuje się ją z mleka kóz, do którego wprowadzono gen (DNA) umożliwiający produkcję białka ludzkiego w mleku. Działając w organizmie, antytrombina blokuje trombinę, jedną z substancji uczestniczących w krzepnięciu krwi (tworzeniu się skrzeplin). Trombina odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

podwoić po czterech tygodniach, a następnie zwiększać o jedną czwartą poprzednio stosowanej dawki w odstępach 1 miesiąca aż do uzyskania prawidłowego stężenia hemoglobiny (białka krwinek czerwonych transportujących tlen w organizmie). Po wyrównaniu niedokrwistości, w ?fazie leczenia podtrzymującego? dawka

Białka wielofunkcyjne

Białka wielofunkcyjne – białka pełniące w organizmie więcej niż jedną funkcję. Większość takich białek to konserwatywne enzymy biorące udział m.in. w glikolizie czy cyklu kwasu cytrynowego, które na drodze ewolucji nabyły dodatkową funkcję, np. uczestniczą w przekazywaniu sygnału w komórce

Miostatyna

Miostatyna (GDF-8, z ang growth differentiation factor 8) – białko odpowiedzialne w organizmie za ograniczenie rozwoju mięśni. W momencie wyłączenia genu odpowiedzialnego za jej produkcję, mięśnie zaczynają przyrastać znacznie intensywniej. Mutacja ta zwana jest tzw. "podwójnym umięśnieniem

Binding immunoglobin protein

Binding immunoglobulin protein (BiP), także białko 78 kDa regulowane glukozą (glucose-regulated protein 78 kDa, GRP-78) lub białko 70 kDa szoku cieplnego 5 (HSPA5) – białko opiekuńcze należące do rodziny białek szoku cieplnego o masie cząsteczkowej 70 kDa (HSP70). W ludzkim organizmie

Kurkulina

wyizolowane i przeniesione do komórki Escherichia coli. W ten sposób udało się uzyskać aktywne białko w organizmie transgenicznym. Smak słodki wykazuje jedynie heterodimer.Inne białka o słodkim smaku albo modyfikujące wrażenie smaku, występujące w roślinach lasów tropikalnych to: taumatyna, mabinlina

Glikoproteina P

organizmie człowieka obecność P-gp została potwierdzona w wielu tkankach. P-gp znajduje się na wierzchołkowej stronie śródbłonka naczyń włosowatych współtworzących barierę krew-mózg. Taka lokalizacja umożliwia transport potencjalnie toksycznych substancji z powrotem do krwi, chroniąc przed ich przedostaniem

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Zdjęcia - za dużo białka w organizmie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!