Wszystko o:

za co odpowiada glukoza

Kwasica ketonowa

Kwasica ketonowa

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Glukoza to podstawowe, krążące we krwi, źródło energii dla całego organizmu. Za jej "przechodzenie" do poszczególnych narządów odpowiada jeden z hormonów wytwarzanych przez trzustkę tj. insulina. Dodatkowo odpowiada za regulację gospodarki węglowodanowej

Trawka wyleczy nowotwór. Czy to początek rewolucji w onkologii?

Trawka wyleczy nowotwór. Czy to początek rewolucji w onkologii?

? Tetrahydrokannabinol (THC) to nie rozpuszczający się w wodzie związek chemiczny zaliczany do tzw. kannabinoidów. Wchodzi w reakcje z receptorami obecnymi w ośrodkowym układzie nerwowym . To właśnie to "specyficzne" połączenie odpowiada za psychoaktywne działanie marihuany. Prawdopodobnie zbliżony

Hormony nadnerczy

Hormony nadnerczy

jego stężenie jest najwyższe o godzinie 8 rano, a najniższe ok. północy. Kortyzol, w przeciwieństwie do innych hormonów steroidowych, ma wpływ na poziom glukozy we krwi. Odpowiada za jej wzrost np. w stresujących momentach. Dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne (bardzo często wchodzi w skład silnych

Zegar biologiczny zależny od diety?

Zegar biologiczny zależny od diety?

odżywianie. To zegar odpowiada za to, że szczyt aktywności niektórych osób przypada na poranki, innych na godziny wieczorne, jeszcze innych na noc. Pozwala to na dostosowanie się organizmów, w tym ludzi, do pór dnia wyznaczanych czasem pełnego obrotu Ziemi. Groźna nierównowaga - Przewlekłe

Katecholaminy

Katecholaminy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Katecholaminy to organiczne związki chemiczne powstające w wyniku przemiany jednego z aminokwasów, a dokładnie tyrozyny. Za produkcję hormonu odpowiada przede wszystkim kora nadnerczy oraz, w znacznie mniejszym stopniu, tzw. narząd Zuckerkandla (ciałka przyzwojowe

Gigantyzm przysadkowy

Gigantyzm przysadkowy

spowodowany jest nadmiernym wydzielaniem hormonu wzrostu. W większości przypadków za nadprodukcję hormonu odpowiada gruczolak przysadki . Rzadziej łączony jest z guzami wewnątrzczaszkowymi, guzami ektopowymi (najczęściej umiejscowione są w wątrobie, trzustce, płucach, oskrzelach lub nadnerczach). Najbardziej

Przełom nadnerczowy

Przełom nadnerczowy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Przełom nadnerczowy spowodowany jest niedoborem kortyzolu, jednego z hormonów wytwarzanych przez korę nadnerczy . Odpowiada on m.in. za zatrzymywanie soli w organizmie oraz ma działanie przeciwzapalne. Przełom zazwyczaj rozwija się bardzo powoli, a towarzyszące

Ból pod łopatką

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Bóle w okolicy łopatki związane z ruchem i zmianą pozycji najprawdopodobniej związane są z zaburzeniami w układzie ruchu: naciągnięciem mięśnia, zmianami zwyrodnieniowymi stawów obręczy barkowej lub kręgosłupa. Często podobne dolegliwości pojawiają się po wysiłku

Guz chromochłonny

Guz chromochłonny

, bladość skóry, uczucie niepokoju, zaburzone czucie oraz drżenie. Jednorazowe ataki mogą się utrzymywać od kilku minut do kilku godzin. Mogą się one pojawić wskutek ucisku, silnego stresu, długiego siedzeniem w jednej pozycji. Za nagły wzrost ciśnienia może odpowiadać stosunek seksualny lub przyjmowane

LDH (dehydrogenaza mleczanowa)

LDH (dehydrogenaza mleczanowa)

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! LDH to tzw. enzym oksydoreduktazy. Jego podstawowym zadaniem jest uczestnictwo w większości reakcji utleniania oraz redukcji (odpowiada za ostatni etap glikolizy, czyli podziału glukozy). Stężenie LDH w organizmie podaje się oparciu o badanie surowicy krwi . U

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Słodycze

jest jedyna przyczyna. Używa się tej mieszanki, która smakowa odpowiada sacharozie, a to jest połączenie fruktozy i glukozy. Glukoza do słodzenia jest też mniej korzystna od sacharozy, bo to bardzo szybko przechodzący do krwi cukier i powoduje gwałtowny wyrzut insuliny. Więc żaden ze składników tego

Uzupełnienie

Za miażdżycę naczyń odpowiadają także węglowodany - bo wysoki poziom glukozy i insuliny we krwi prowadzi do produkcji złogów cholesterolowych w ścianach naczyń. -- "Michnik jest manipulatorem. To jest człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny." (Z.Herbert)

Re: Czy to była zła diagnoza? pomóżcie :)

Odebrałam dziś część wyników Wapń DZM wydalanie 0,32 (0,1-0,3) Fosfor DZM wydalanie 0,63 (0,4-1,3) Krzywa cukrowa: Glukoza na czczo 96 (55-108) Po godz 145 <140 Po 2 godz 101 Dobry to wynik? Z krwi Wapń 9,03 (8.5-10.8) 23.04% Fosfor 3,02 (2,5-4.5) 26% Magnez 1,99 (1,9-2,5) 15% Nisko te

Re: Diagnoza słuszna - nerki

Nie po chamsku, tylko odpowiadam na zaczepki Rosy, ktora w kazdym watku w ktorym sie wypowiadam musi szerzyc bzdury, byleby na moje nie wyszlo. Rade Ci juz dalam. Pij sporo, ale nie czystej wody, nic odwadniajacego (kawa, herbata, alkohol) i bedzie ok. W upaly opuchlizny sie zdarzaja i to naprawde

Re: Taka luźna uwaga

sygnał - pożywienia jest dość. Kiedy poziom glukozy we krwi spada, włącza się glukagon, dając sygnał do uwolnienia glukozy z glikogenu i uzupełnienia poziomu glukozy we krwi. Chyba też bezpośrednio stymuluje rozkład tłuszczu, ale tego to nie pamiętam na 100%. Czyli odpowiada za utrzymanie organizmu w

Re: Insulinooporność, hiperinsulinemia, PCO (?)

Dziękuje ci za tę stronę. Już zapisałam się do grupy :) Badania zrobiono mi w szpitalu tak więc nie miałam wpływu na rodzaj krzywej. Glukoza na czczo - 96 (mg/dl) Insulina na czczo - 10,4 mU/l Glukoza po 2 h - 98 (mg/dl) Insulina po 2 h - 56,5 (mU/l) Wskaźnik HOMA wychodzi mi 2,47 ale mój endo

Re: dr Anna Majka

dojadłam, odpowiadałam sobie, że przecież za 3 godz. znów będę jeść. Jestem pełna nadziei, że w dalszej fazie odchudzania nie zbłądzę i nie ulegnę pokusom. Zresztą te posiłki chyba w pewnym stopniu regulują poziom glukozy we krwi ponieważ w ogóle nie odczuwam chęci zjedzenia czegoś, co jest niedozwolone

Częściowa odpowiedź.

Nikt nie odpowiada, więc pogooglowałem i chyba znalazłem odpowiedź: "Jednak kanaliki nerkowe mają pewną granicę wydolności przy wchłanianiu zwrotnym glukozy. Są w stanie wychwycić cały cukier, jeżeli jego stężenie nie przekracza 180 mg/dl (10mmol/l). Jest to tak zwany próg nerkowy dla

Re: ##########NASZE CHOROBY############

glukozy w surowicy, a przez to także dużym skokom stężenia insuliny. Jest to niezwykle istotne, ponieważ obie te substancje – glukoza i insulina – odpowiadają za gromadzenie się zapasów w komórkach tłuszczowych, czyli za tycie. Kwas chlorogenowy działa także przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie

Re: co zabrac na porodówke w c-nów ?

takie o sobie mają mniemanie, to kwestia nazewnictwa. połozna jest równiez pielegniarką, ale niech ci będzie- położne a ty zamiast odpowiadać na pytania znów sie czepiasz mojej osoby wstdź się chyba nie za bardzo znasz swoje prawa skoro uważasz, że jak "położna " zabiera dziecko na

Konfiguracja absolutna

odsunięty od centrum chiralności. Zgodnie z regułą 3. podstawnik 1-bromoetylowy ma pierwszeństwo, gdyż atomowi bromu podstawionemu do atomu węgla, który jest bezpośrednio przyłączony do centrum chiralności odpowiada w podstawniku 2-jodoetylowym atom wodoru. Ostateczna kolejność podstawników wygląda zatem

Cukrzyca

się głównie w 3 trymestrze, gdy najsilniej działają te hormony.Zagrożenia dla kobiety: Zagrożenie przedwczesnym porodem, stan przedrzucawkowy, zwiększone prawdopodobieństwo cięcia cesarskiego.Zagrożenia dla płodu: makrosomia płodu – glukoza i aminokwasy przenikając przez barierę łożyskową pobudzają

Dieta niskowęglowodanowa

. Odpowiada to mniej więcej 100g tłuszczu, 100g białka i 20g węglowodanów. Większość diet niskowęglowodanowych nie nakłada restrykcji na całkowitą dzienną ilość spożywanych kalorii. Wynika to z jednej z właściwości ketozy - zwiększania uczucia sytości, co powoduje naturalne ograniczanie ilości spożywanych

Oddychanie komórkowe

. Dla najczęściej używanego substratu, glukozy, reakcje oddychania komórkowego zachodzą na trzech szlakach metabolicznych: Glikoliza, w której glukoza przekształcana jest do kwasu pirogronowego i powstają niewielkie ilości ATP oraz NADH. Cykl Krebsa określany także cyklem kwasu cytrynowego lub cyklem kwasów

Miód

monosacharydy: glukoza (~34%), fruktoza (~39%) oraz maltoza (7,3%). Istotnym czynnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne. W największej ilości występują kwasy: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Zasadniczą grupą związków decydującą o smaku i aromacie miodu są olejki eteryczne pochodzące z nektaru

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.