Wszystko o:

złe wyniki wątrobowe

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

jest nudna, ale... Wzajemnie wierny partner to znakomite zabezpieczenie przed zakażeniem w ten sposób. Niezłym jest też prezerwatywa, która prawidłowo założona i stosowana, skutecznie chroni przed HBV, nie daje jednak stuprocentowej pewności. Czytaj więcej na ten temat: Prezerwatywa bez tajemnic Gdy

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

niej przez żyłę wrotną z żołądka, jelita i śledziony, a także tętnicą wątrobową z ogólnego krążenia tętniczego. W ciągu minuty narząd oddaje zwykle 1,5 litra oczyszczonej krwi do krwiobiegu. Z krwi wychwytuje szkodliwe produkty przemiany materii, w tym cholesterol, także leki, trucizny, nadmiar

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Tylko zmęczenie... A może choroba?

. W przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu C aż 85% chorych nie ma żadnych dolegliwości, dopóki choroba nie jest zaawansowana. Poproś lekarza pierwszego kontaktu o wykonanie badań, które pozwolą wstępnie ocenić stan twojej wątroby (poziom bilirubiny oraz enzymów wątrobowych). Jeśli wyniki będą

Marskość wątroby

Marskość wątroby

. encefalopatię wątrobową - zmiany osobowości (rozkojarzenie, zapominalstwo, kłopoty z koncentracją), śpiączkę, a nawet śmierć. Brak właściwego przetwarzania leków zwiększa ich siłę działania, ale zarazem i toksyczność. Zły metabolizm hormonów sprawia, że u mężczyzn z marskością dochodzi do objawów feminizacji

Owocowa lista przebojów lata

Owocowa lista przebojów lata

: porzeczki mogą go jeszcze pobudzać. To nic złego, jeśli wzmożone łaknienie zaspokoimy jeszcze jedną garścią owoców. Gorzej, gdy po owocach zaserwujemy sobie pączka czy pęto kiełbasy... Dla skóry Wszystkie odmiany porzeczek mają pozytywny wpływ na ogólną odporność i pracę układu pokarmowego, działają

Encefalopatie

Encefalopatie

: duszność, bladość skóry, potliwość, bradykardia, wymioty, bardziej lub mniej intensywny ból głowy. Wymienione objawy mają charakter przejściowy i nie powodują uszkodzeń anatomiczno-patologicznych. W wyniku zdarzeń występujących przed wstrząśnieniem lub po wstrząśnieniu mózgu może wystąpić amnezja; 2

Pamiętaj o badaniach, czyli jak uprzedzić chorobę

spożywać bardzo tłustych potraw, co może zafałszować wyniki badań. Cholesterol całkowity Norma - poniżej 200 mg/dl Trójglicerydy Norma - poniżej 150 mg/dl (1,7 mmol/l) Cholesterol LDL - tzw. zły cholesterol Norma - poniżej 100 mg/dl (2,6 mmol/l) Cholesterol HDL - dobry cholesterol Norma Kobiety - powyżej

Krew

Krew

, na czczo (czyli co najmniej 8 godzin po ostatnim posiłku). Jeśli wynik będzie podejrzany, trzeba zbadać stężenie cukru we krwi także po jedzeniu i/lub po wypiciu odpowiedniej porcji glukozy rozpuszczonej w wodzie. Analizy warto wykonać dwukrotnie. - Masz skłonność do siniaków Żartujesz, że zanim się

Depresja

Depresja

zazwyczaj świadomy własnej choroby, która stanowi radykalną zmianę w jego funkcjonowaniu. Dotyczy to zwłaszcza osób uprzednio aktywnych, dobrze sytuowanych, które w wyniku choroby stają się niezdolne do zajmowania się sobą. Depresja ma poważny wpływ na funkcjonowanie osoby w społeczeństwie, w pracy i w

Polka na badaniach

Polka na badaniach

) -wynik prawidłowy 140-199 mg/dl (7,8-11 mmol/l) - nieprawidłowa tolerancja glukozy 200 mg/dl (11,1 mmol/l) lub powyżej - cukrzyca Poziom poszczególnych składników krwi odpowie nam na pytanie, jak funkcjonują nasze narządy wewnętrzne. Wątroba AlAT i AspAT - enzymy wątrobowe - aminotransferaza alaninowa

Złe wyniki po wycięciu guza trzustki

U mojej bliskiej osoby wykryto rok temu guza trzustki, został on usunięty i była podawana chemia. Cykl chemii skończył się z miesiąc temu, a wyniki były dobre. Tydzień temu zauważyłam, że osoba zżółkła, więc kazałam iść na morfologię. Wszystkie wyniki są podwyższone: wysoka bilirubina, kreatynina

Złe wyniki badań tarczycy

Wyniki badań: W grudniu i maju wyniki TSH miałem 0.03 w marcu 0.35. Trab 0,90 t3 w normie Ft4 marzec 0,99 maj 0,90. Dlaczego tsh i ft4 jest niskie? Rok temu w badaniach MR wszystko wyszło dobrze? Czy możliwe, że guzy przysadki mogą być niewidoczne?Pyta Pan jednocześnie o wyniki badań hormonów

Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, ale moje samopoczucie jest bardzo złe. Mam zaburzenia koncentracji, pamięci, bóle stawów i mięśni

Tarczyca wyniki

Witam, mam 31 lat, jestem kobietą. Mam jedno dziecko, w ostatnim czasie tj. przytyłam 2-4 kg, obżeram się jedzeniem, nie umiem opanować się od niektórych produktów głównie słodyczy. Jestem senna, nie mam chęci do "działania". Tłumaczę to złą pogodą itp. Czasem zdarzają mi się takie lepsze dni

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: złe wyniki enzymów wątrobowych, ktoś tak miał

antytrypsyne alfa 1 i wynik w normie. Bilurbina też w normie. CRP w normie. GGTP w normie. Co może być przyczyną tych złych wyników wątrobowych?? Ja karmię piersią, raz na dobę Lenka dostaje porcję MM enfamil 1 AR. Dodam,że doskwiera jej refluks, ale zdiagnozowany jako mierny stopień, więc mimo, że uciążliwy

Re: W ktorą stronę pójść? - dziecko mi choruje

z bólami brzucha do szpitala, wątrobowe wyszły złe, wykluczono wirusy, USG jak niewinna lelija. Po diecie stricte wątrobowej wyniki się unormowały, lekarze podejrzewają piasek (nie kamienie) w przewodzie żółciowym.

Re:złe wyniki wątrobowe

Dzisiaj bardzo się zmartwiłam bo nie wiem czy nie będę musiała przerwac leczenia pomimo że czuję się lepiej.Odebrałam własnie wyniki badania kontrolnego i wyszły złe wyniki wątrobowe.Lekarz rodzinny powiedział mi że to od antybiotyków rozwalam sobie wątrobę. AspAT 57 IU/I n.do 34 ALAT

bardzo złe wyniki próby wątrobowej

W skrócie: miałam robione badania krwi. Próba wątrobowa wyszła mi okropnie powiększona: - AST - 225 U/l - ALT - 100 U/l To jedyne wyniki badań, które wyszły mi niezgodnie z normą. Oprócz dodatkowo cholesterolu o wartości 193. Przyjmuje od siedmiu lat tabletki antykoncepcyjne, wyniki badan

Re: bardzo złe wyniki próby wątrobowej

u mnie podwyzszone probe watrobowe (ale zdecydowanie mniej niz u Ciebie) oznaczaly ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, bo nie odczuwałam zadnych dolegliwosci-zakazenie wirusem HCV C.

Re: bardzo złe wyniki próby wątrobowej

To może być wszystko, od stłuszczenia wątroby po WZW. Badania najlepiej jeszcze raz powtórzyć, a dodatkowo zrobić fosfatazę, bulirubinę i gammę (o ile nie były robione). Lekarz pewnie zleci również USG jamy brzusznej (żeby zobaczyć jak wątroba wygląda), anty HBS i HCV. Udaj się do lekarza rodzinnego

Re: bardzo złe wyniki próby wątrobowej

Ja zawsze biorę też pod uwagę błąd labu. Kiedy ostatnio robiłaś aspat/alat? Jakie wyniki miałaś wcześniej? W tym samym labie? Przed badaniem nie zaszalałaś? No wiesz, alkohol, cieżkie jedzenie itd. Dla lepszego obrazu dobrze by było zrobić usg. A na razie spróbuj się zbytnio nie zamartwiać

złe wyniki enzymów wątrobowych, ktoś tak miał?

Martwię się bo moja córeczka, wcześniak z 35 tyg, obecnie 3 miesiące, ma złe wyniki aminotransferaz i fosfotazy. Przekroczenie norm o ponad 100%. Wyniki są gorsze niż 2 miesiące temu. Lenka długo miała żółtaczkę, ale już jest ok, poziom bilurbiny w normie. Lekarka nam powiedziała wczoraj, że

Re: złe wyniki enzymów wątrobowych, ktoś tak miał

jestes pewnia tej cytomegali, wyniki sa IGG i IGM ujemne! to ważne bo jesli córcia ma igg dodatnie a igm ujemne to może byc cytomegalia. To samo przechodziłam z moim dzieckiem. Byłam w szpitalu, próby wątrobowe ok 100 utrzymywałay się ponad pół roku albo i dłużej. Po porodzie długa zółtaczka. W

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!