Wszystko o:

złe wyniki moczu w ciąży

Groźny refluks moczowodowo-pęcherzowy: często skutek zlekceważonych "banalnych" infekcji

Groźny refluks moczowodowo-pęcherzowy: często skutek zlekceważonych "banalnych" infekcji

ocenia, że może nigdy). Kłopot w tym, by wszelkie sygnały dziecka i jego organizmu właściwie potraktować. Dorosłemu łatwo zauważyć, że coś złego dzieje się z jego układem moczowym. Rozpoznaje trudności z opróżnianiem pęcherza, odczuwa ból przy oddawaniu moczu, bolą go plecy. Gorzej o diagnozę w przypadku

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

zwiększenia objętości osocza, a nie choroby. Zatem w przypadku przyszłych mam normy są inne i o niewielkiej niedokrwistości mówi się dopiero wtedy, gdy HGB jest poniżej11 g/dl. Powszechny niedobór Wiele kobiet w ciąży ma takie wyniki i dlatego muszą przyjmować preparaty uzupełniające niedobory. U 30-40

Nietrzymanie moczu - cicha epidemia

Nietrzymanie moczu - cicha epidemia

, jak i naglącego nietrzymania moczu. Taki stan lekarze nazywają -mieszanym. Najczęstsza jest wysiłkowa postać schorzenia (49 proc.). Mocz wycieka wówczas na skutek nieznacznego podwyższenia ciśnienia wewnątrz brzucha, np. w wyniku kichnięcia, kaszlnięcia lub śmiechu. Na nietrzymanie moczu związane z

Zimne dłonie, bądź stopy? Warto znaleźć przyczynę

Zimne dłonie, bądź stopy? Warto znaleźć przyczynę

jest konsultacja ze specjalistą endokrynologiem. W przypadku kobiet, zwłaszcza tych, które mają również trudności z zajściem w ciążę (tarczyca może być za nie odpowiedzialna), idealny specjalista to endokrynolog będący zarazem ginekologiem. Czytaj: Tarczyca - zawsze gorący temat A może to od

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

większość tego, co ponad stan - wydalamy z moczem. O nadmiarze mogą świadczyć m. in. alergiczne odczyny skórne. Spożywanie ponad 15 mg witaminy dziennie (czyli ponad 3-krotnie więcej niż zaleca się kobietom w ciąży) może przyczynić się do zaburzeń układu nerwowego i pokarmowego. Oby się prawidłowo

Cukrzyca ciążowa - skąd się bierze, kto choruje i jak ją leczyć

Cukrzyca ciążowa - skąd się bierze, kto choruje i jak ją leczyć

odżywianie i uprawiać wysiłek fizyczny. Jeśli znajdujemy się w grupie ryzyka, jeszcze przed zajściem w ciążę powinno się zrobić badania w kierunku rozpoznania cukrzycy. Jeśli wynik będzie zły, taka kobieta od początku ciąży powinna znaleźć się pod opieką diabetologa. Czym się różni cukrzyca ciążowa od tej

5 rozgrzewających przypraw na chłodniejsze dni - jak działają?

5 rozgrzewających przypraw na chłodniejsze dni - jak działają?

mdłościom, co potwierdzono w badaniach. Łagodzi je szczególnie w przypadku migren, chorobie lokomocyjnej, zapobiega także wymiotom po narkozie czy chemioterapii. Zaleca się jednak ostrożne stosowanie go w przypadku dzieci do lat 6 oraz kobiet w ciąży (część badań wykazała bowiem, że może on sprzyjać

Moda na witaminę D zdecydowanie na wyrost. Zdrowi ludzie nie potrzebują żadnych suplementów

Moda na witaminę D zdecydowanie na wyrost. Zdrowi ludzie nie potrzebują żadnych suplementów

tych jest już witamina D), kobiet w ciąży i karmionych piersią. W Szwecji, podobnie jak w całej Skandynawii, dostrzeżono problem istotnego niedoboru witaminy D w populacji. Neurolodzy Jonatan Salzer i Peter Sundström, naukowcy z Uniwersytetu w Umea (północna Szwecja), powołując się na własne

Domowe testy do wykrywania chorób

Domowe testy do wykrywania chorób

sięgają po nie młode kobiety oraz te, które mają kłopoty z zajściem w ciążę. Są one często wynikiem złej diety, zmęczenia i stresu czy zanieczyszczenia środowiska - zakłóca to cykl płodny kobiety. Ważne więc, by określić czas maksymalnej płodności, czyli owulacji, bo wtedy łatwiej dochodzi do

Owocowa lista przebojów lata

Owocowa lista przebojów lata

przyjmowaniu witaminy C, nie bój się przedawkowania. Nadmiar po prostu wydalisz wraz z moczem. Uwaga palacze i kawosze: wam porzeczki przydadzą się szczególnie, gdyż wasze zapotrzebowanie na witaminę C jest dwa razy większe. Przeciw migrenie Czarne porzeczki zalecane są w diecie osób cierpiących na miażdżycę i

Podwyższone leukocyty w ciąży

Jestem w 16 tyg. ciąży i dziś odebrałam wyniki badań. Mam podwyższone leukocyty 12,8 (norma to od 4,0 do 10,0) Neutrofile 9,93 (norma to 2,50 - 7,00). Co to znaczy?Nie mogę odnosić się do konkretnego pacjenta bez zbadania go i przeprowadzenia dokładnego wywiadu. Jednak ogólnie rzecz biorąc, takie

Podwyższone leukocyty w ciąży

Jestem w 19. tygodniu ciąży. Odebrałam wyniki krwi i moczu. Okazało się ze mam podwyższone leukocyty w krwi 10.88. Niepokoję się tym, ponieważ w zeszłym miesiącu było 8.44. Czy to jest coś groźnego i co to mogło spowodować? Czy na wzrost leukocytów maja wpływ wrzody na skórze? Od jakiegoś czasu mi

Wyniki TSH w ciąży

Wyniki moich badań: w 12 tygodniu ciąży TSH miałam 0.07, ft3 i ft4 w normie. W 16 tygodniu ciąży TSH wzrosło do 0.125, ft3 i ft4 w normie. Anty-TG i anty-TPO też. W 22 tygodniu wyniki w normie, tylko TSH znowu spadło do 0.07. Klinicznych objawów tarczycy nie ma, USG tarczycy w normie, leków mi

Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, ale moje samopoczucie jest bardzo złe. Mam zaburzenia koncentracji, pamięci, bóle stawów i mięśni

Brak ciąży

pytanie) proszę udać się do ginekologa, zrobić badanie USG, a w sytuacji wątpliwej wykonać oznaczenie b-HCG. Negatywny wynik testu ciążowego nie wyklucza w 100% ciąży.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Złe wyniki moczu w ciąży

Jestem w 26 tyodniu ciąży (zresztą bardzo wyczekanej) i właśnie się okazało, że mam złe wyniki moczu. Pojawiły się leukocyty ( krwinki białe) w liczbie przekraczajacej normę (16-20) zresztą w krwi również (15,1)dodatkowo śladowe ilości bialka w moczu. Podobno może to mówić o infekcji. Nie wiem

co to może być...

hej jestem młodą mamą mam 23 lata przez cały okres ciąży miałam złe wyniki moczu (krwinki czerwone) nie miałam żadnych krwawień teraz synek ma 1,5 roku i sytuacja jest taka sama zbyt dużo krwinek...dodatkowo od kilku miesięcy odczuwam ból w okolicach lędźwiowego odcinka kręgosłupa ale tylko po

Re: Udane IN VITRO listopad/grudzień 2013

.. prawie wszystko poza normą.. i znowu mi tsh skoczyło, jeszcze mam małą nadzieję, że te wyskoki poza normę to "standard w ciąży" i nic złego się nie dzieje. Ale i tak prośba o trzymanie kciuków :)

Złe wyniki moczu w ciąży

Chciałam prosić p.dr o informację dotyczacą moich wyników Jestem w ciązy i w kolejnych badaniach moczu (potwierdzone 2 razy)pojawiły się leukocyty (16-20 wpw, we krwi równiez (15 tys/ul). Dodatkowo sladowa iloś białka w moczu, pojedyncze bakterie i drożdze. Bardzo sie tym niepokoje - czekam na

Re: Pomóżcie, proszę!

Wynik kortyzolu nie jest wcale zły. Wystarczy trochę stresu przed badaniem i kortyzolu może być więcej. Jeśli lekarz jest takim jasnowidzem, że bez kompletu badań widzi, że z nadnerczami coś nie tak, to czemu Cię dalej nie diagnozuje, nie kładzie do szpitala tylko straszy i po 5minutach wyprasza z

Re: juz nie wiem co robic-bardzo złe wyniki moczu

się doszukiwałam. W razie kolejnych złych wyników moczu przepisał mi lek, ale nie było potrzeby jego zażywania. Psychika ma tu bardzo dużą rolę i w ciąży, jak i w staraniach o dziecko, więc naprawdę nie ma co przesadzać z zamartwianiem się.

Proszę o ocenę stany mojej 6 lati.

Bardzo chciałabym aby osoby odwiedzające to forum podzieliły się opinią na temat zdrowia mojej córki, bardzo się o nią martwię. Muszę zacząć od tego że sama choruję na hashimoto, problemy zaczęły się jakieś 2 lata przed zajściem w ciążę. W ciąży miałam dobrą opiekę endokrynologiczną. Córka ma w

Re: Złe wyniki moczu w ciąży

Witaj Też pojawiło się nam białko w moczu, ale po dodatkowym badaniu (cewnikowanie) okazało się że to białko z pochwy a nie z moczu. Faktycznie takie wyniki jak Twoje mogą świadczyć o infekcji. Zrób sobie dodatkowe badanie. Nie masz przypadkiem E.coli w moczu? Jej obecność może dawać takie wyniki

Re: Złe wyniki moczu w ciąży

Moim zdanie zmiany w moczu są bardzo znaczne, konieczne jest leczenie- np. Furaginem do czasu wyników posiewu, gdyż nawet bezobjawowy bakteriomocz może powodować poród przedwczesny lub zakażenie jaja płodoweog. Tak wiec proszę skonsultować się z lekarzem. Przypominam, że w celu wyeliminowania

Re: Złe wyniki moczu w ciąży

jestem w 18 tyg - mam podobne, zle wyniki - osad, jakieś wolne fosforany, krw. b i czer. leukocyty, obfita flora bakteryjnaph - 8! - mimo , że wszystkie poprzednie bad. były ok to po prostu cześta dolegliwośc, bo nie mozna się wypróżnic do końca, cos zostaje i się rozklada - jamam narazie brac

Badanie moczu

Badanie moczu ? jedno z podstawowych laboratoryjnych badań diagnostycznych w praktyce medycznej. Mimo swej prostoty daje wiele ważnych informacji o funkcji układu moczowego, a także pośrednio innych narządów i układów. Na badanie to składa się: ocena fizykochemiczna moczu mikroskopowe badanie

Posiew moczu

płciowych należy wziąć dziecko na ręce i przytrzymać nogi w odwiedzeniu. Oczekiwanie na mikcję jest najkrótsze po porannym posiłku. Również obowiązuje pobranie środkowego strumienia moczu. Pobieranie moczu do woreczka daje zwykle wyniki nieprawdziwe, wykazujące bakteriomocz i naraża dziecko na niepotrzebną

Na dobre i na złe

Na dobre i na złe – polski serial telewizyjny nadawany w TVP2 od 7 listopada 1999. Od 5 września 2012 (od odc. 489) serial jest emitowany w każdą środę o godzinie 20:40. Do 21 grudnia 2008 premierowe odcinki były emitowane w niedzielne popołudnia (odc. 1–351), a od 9 stycznia 2009

Lista odcinków serialu Na dobre i na złe

Lista odcinków serialu Na dobre i na złe. Numer Data premiery Tytuł Seria I 1 07.11.1999 Spotkanie po latach 2 14.11.1999 Odzyskana miłość 3 21.11.1999 Życiowa decyzja 4 28.11.1999 W obliczu prawdy 5 05.12.1999 Chorobliwa miłość 6 12.12.1999 Osierocone szczęście 7 19.12.1999 Ryzykowna gra

Puchar Świata w lotach narciarskich 2007/2008

Planicy. Była to część Pucharu Świata w skokach narciarskich 2007/2008. Zwyciężył Janne Ahonen z Finlandii. 2007/2008 Miejsce Imię i nazwisko Kraj Harrachov 20/01/2008Ze względu na złe warunki atmosferyczne konkurs przeprowadzono (tylko jedną serię lotów), konkurs przeniesiony z 19 stycznia 2008

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!