Wszystko o:

złe wyniki moczu

Groźny refluks moczowodowo-pęcherzowy: często skutek zlekceważonych "banalnych" infekcji

Groźny refluks moczowodowo-pęcherzowy: często skutek zlekceważonych "banalnych" infekcji

ocenia, że może nigdy). Kłopot w tym, by wszelkie sygnały dziecka i jego organizmu właściwie potraktować. Dorosłemu łatwo zauważyć, że coś złego dzieje się z jego układem moczowym. Rozpoznaje trudności z opróżnianiem pęcherza, odczuwa ból przy oddawaniu moczu, bolą go plecy. Gorzej o diagnozę w przypadku

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

" organizmu stopniowo się zużywają. Począwszy od 30 roku życia z każdym kolejnym rokiem spada na przykład filtracja kłębuszkowa - pierwszy z etapów powstawania moczu, w wyniku którego tworzy się tzw. mocz pierwotny, ulegający następnie zagęszczeniu do moczu ostatecznego. Wraz z wiekiem zmniejsza

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Jeśli czujesz się ogólnie wyczerpany, a przy okazji częściej oddajesz mocz, wciąż chce ci się pić (niekoniecznie w upalne dni), masz spory apetyt, ale i tak tracisz na wadze, możesz mieć cukrzycę. To znaczy, że twoja trzustka produkuje za mało insuliny (hormon odpowiedzialny za transport cukru do

6 dolegliwości i problemów ze zdrowiem, o których wstydzimy się mówić nawet lekarzowi

6 dolegliwości i problemów ze zdrowiem, o których wstydzimy się mówić nawet lekarzowi

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Jeśli puszczasz wiatry do 15 razy dziennie, prawdopodobnie jesteś zdrowy. Nawet nieco wyższy wynik również nie musi jeszcze oznaczać problemów medycznych, ale już jest wskazaniem do konsultacji z internistą, który w razie potrzeby odda cię w ręce gastrologa. Warto z

Nietrzymanie moczu - cicha epidemia

Nietrzymanie moczu - cicha epidemia

, jak i naglącego nietrzymania moczu. Taki stan lekarze nazywają -mieszanym. Najczęstsza jest wysiłkowa postać schorzenia (49 proc.). Mocz wycieka wówczas na skutek nieznacznego podwyższenia ciśnienia wewnątrz brzucha, np. w wyniku kichnięcia, kaszlnięcia lub śmiechu. Na nietrzymanie moczu związane z

Ból pleców: sprawcą nie musi być chory kręgosłup! Poznaj przyczyny dolegliwości

Ból pleców: sprawcą nie musi być chory kręgosłup! Poznaj przyczyny dolegliwości

niewielkie przeciążenia, związane np. ze skokami (problem sportowców), a nawet bieganiem w złym obuwiu, po bardzo twardym podłożu. Sprawcą bólu może też być przyczyna poważniejsza: zwyrodnienia szyjnego odcinka kręgosłupa . Wówczas jednak zazwyczaj pojawiają się też problemy z ruchomością szyi (czytaj str

Ból podbrzusza - znajdź przyczynę

Ból podbrzusza - znajdź przyczynę

przyczyny), jak najszybciej skonsultuj się z internistą. Najczęściej wystarczy wykonać badanie ogólne moczu i posiew, by potwierdzić, bądź wykluczyć twoje obawy. Na podstawie wyników lekarz wstępnie oceni czy może leczyć cię samodzielnie (np. antybiotykiem, łagodnymi środkami ziołowymi), czy wymagasz

5 męskich dolegliwości, których nie wolno zlekceważyć

5 męskich dolegliwości, których nie wolno zlekceważyć

może być po prostu infekcja pęcherza, chociaż to problem częściej dotykający kobiet. Wówczas lekarz, najczęściej na podstawie wyniku badania ogólnego moczu, przepisuje antybiotyk i po problemie. Urolog czeka Jeśli jednak to nie jest infekcja lub problem powraca, czas najwyższy odwiedzić urologa. Nie

Dreszcze bez gorączki? To trzeba wyjaśnić!

Dreszcze bez gorączki? To trzeba wyjaśnić!

moczu. Większym wyzwaniem czasem okazuje się odkrycie pierwotnego źródła kłopotów, jednak na podstawie wyników tych standardowych analiz i pełnego wywiadu medycznego lekarz nie powinien mieć problemów z ustaleniem dalszego planu diagnostycznego (np. USG, RTG, EKG). Niejednokrotnie od razu możliwe jest

Powiększone węzły chłonne: nie panikuj, działaj. Szybko!

Powiększone węzły chłonne: nie panikuj, działaj. Szybko!

diagnostyka, by wiedzieć co i jak leczyć (np. pobranie chirurgiczne całego węzła do badania). I nie ma się co złościć, gdy okaże się, że takie działanie nie było potrzebne. Trzeba się cieszyć i rozumieć, że było konieczne - dla pewności. Jeśli wynikizłe? To nie truizm, że większość poważnych chorób, na

Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, ale moje samopoczucie jest bardzo złe. Mam zaburzenia koncentracji, pamięci, bóle stawów i mięśni

Złe wyniki po wycięciu guza trzustki

U mojej bliskiej osoby wykryto rok temu guza trzustki, został on usunięty i była podawana chemia. Cykl chemii skończył się z miesiąc temu, a wyniki były dobre. Tydzień temu zauważyłam, że osoba zżółkła, więc kazałam iść na morfologię. Wszystkie wyniki są podwyższone: wysoka bilirubina, kreatynina

Złe wyniki badań tarczycy

Wyniki badań: W grudniu i maju wyniki TSH miałem 0.03 w marcu 0.35. Trab 0,90 t3 w normie Ft4 marzec 0,99 maj 0,90. Dlaczego tsh i ft4 jest niskie? Rok temu w badaniach MR wszystko wyszło dobrze? Czy możliwe, że guzy przysadki mogą być niewidoczne?Pyta Pan jednocześnie o wyniki badań hormonów

Wyniki z moczu u 4,5 letniego chłopca

Odebrałam dziś wyniki z moczu mojego 4,5 letniego synka. Ogólnie wyniki są ok. Posiew również. Martwią mnie jednak śladowe ilości krwi w moczu (nie ma podanych ilości) jak i erytrocyty w ilości 1-5. Chciałam zapytać jaka jest norma erytrocytów i czy mam się czym martwić? Proszę o poradę. Dziękuję i

Ból pleców - wyniki badań

Od 6 miesięcy pojawia się ból w plecach lewa strona środek pleców. Do tego dochodzi czasami złe samopoczucie, zawroty głowy jak bym miął się przewrócić. Rzadko i ciężko oddaje stolec, kolor raczej normalny bez krwi. Zrobiłem masę badań. W pierwszym wyszło wysoki poziom trojglicerydow 950, zbiłem

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

złe wyniki moczu - pomocy

pierwszy po nocy). Eynik moczu zaskakująco dobry choć ph 7, posłałam też na posiew. Wdrożono furaginę i zaczęło jej się powoli poprawiać. Znów poszłam do urologa i usg ok.czekałam na wynik posiewu który dotarł po 5 dniach. Był zły- bakteriuria 10 do 6 , dwa rodzaje pałeczek z rodziny enterobkrtii i jakieś

Re: złe wyniki moczu - pomocy

W zeszłym roku robiłam cystografię i scyntygrafię w przychodni nefrologicznej w szpitalu na Szaserów

Re: złe wyniki moczu - pomocy

Na waryńskiego u rentgenologów- robilam synkowi dwa razy- szybciutko, sprawnie. Musisz mieć skierowanie.

Re: złe wyniki moczu - pomocy

witam gdzie moge wykonac cystografie mikcyjną u dziecka? Jakie sa wasze opinie, doświasczenia? Warszawa

Re: złe wyniki moczu - pomocy

Wiem, zdążyłam się już zorientować jak to wszystko wygląda - jestem już po prywatnej konsultacji u urologa, ale chciałam też zorientować się jakie są szanse na NFZ i już wiem ;-) Dziękuję za wszystkie informacje.

Re: złe wyniki moczu - pomocy

Nie wiedziałam, tez tam robiłam, ale to było 3 lata temu. Jeżdżę tam za to na usg do dr Brzewskiego. W Damianie podobno robią cystografię.

Re: złe wyniki moczu - pomocy

Dodam tylko tyle, że moja córka ma prawie 5,5 roku. Na pierwszą i jedyną konsultację na nfz czekałyśmy pół roku, dziecko miało wtedy chyba 8 czy 9 m-cy, nigdy więcej nie wróciłyśmy do specjalisty na nfz.

Re: złe wyniki moczu - pomocy

Nie pozostaje mi chyba nic innego jak zrobić te badania prywatnie. Wizyta u urologa w ramach NFZ dopiero we wrześniu, a przecież tylko specjalista na NFZ może wydać skierowanie na bezpłatne badania - na które z kolei pewnie musiałabym odczekać następne kilka miesięcy. Poradzono mi także, że mogę nap

Re: złe wyniki moczu - pomocy

Nie czekałabym, to kilka miesięcy, czekanie później na badania to znowu czas, poza tym na nfz cystografię czy scyntygrafię robi się w warunkach hospitalizacji - nie pozwoliłabym, żeby moje dziecko spędziło 4 dni łapiąc szpitalne syfy, kiedy samo badanie trwa parę minut. Poza tym wyniki badań

Posiew moczu

płciowych należy wziąć dziecko na ręce i przytrzymać nogi w odwiedzeniu. Oczekiwanie na mikcję jest najkrótsze po porannym posiłku. Również obowiązuje pobranie środkowego strumienia moczu. Pobieranie moczu do woreczka daje zwykle wyniki nieprawdziwe, wykazujące bakteriomocz i naraża dziecko na niepotrzebną

Lista odcinków serialu Na dobre i na złe

Lista odcinków serialu Na dobre i na złe. Numer Data premiery Tytuł Seria I 1 07.11.1999 Spotkanie po latach 2 14.11.1999 Odzyskana miłość 3 21.11.1999 Życiowa decyzja 4 28.11.1999 W obliczu prawdy 5 05.12.1999 Chorobliwa miłość 6 12.12.1999 Osierocone szczęście 7 19.12.1999 Ryzykowna gra

Puchar Świata w lotach narciarskich 2007/2008

Planicy. Była to część Pucharu Świata w skokach narciarskich 2007/2008. Zwyciężył Janne Ahonen z Finlandii. 2007/2008 Miejsce Imię i nazwisko Kraj Harrachov 20/01/2008Ze względu na złe warunki atmosferyczne konkurs przeprowadzono (tylko jedną serię lotów), konkurs przeniesiony z 19 stycznia 2008

Puchar Świata w lotach narciarskich 1997/1998

Puchar Świata w lotach narciarskich 1996/1997 << >> Puchar Świata w lotach narciarskich 1998/1999 1997/1998 Miejsce Imię i nazwisko Kraj Oberstdorf 24/01/1998 Oberstdorf 25/01/1998 Vikersund 28/02/1998Ze względu na złe warunki atmosferyczne konkurs przeprowadzono (tylko jedną serię lotów) 1

Puchar Świata w lotach narciarskich 2008/2009

Imię i nazwisko Kraj Tauplitz 10/01/2009 Tauplitz 11/01/2009 Oberstdorf 14/02/2009 Vikersund 15/03/2009 Planica 20/03/2009Ze względu na złe warunki atmosferyczne przeprowadzono tylko jedną serię lotów Planica 22/03/2009 Punkty w klasyfikacji generalnej lotów narciarskich Miejsce Punkty Miejsce Punkty

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!