Wszystko o:

złe wyniki hemoglobiny

kaole

Morfologia: HEMOGLOBINA

Morfologia: HEMOGLOBINA

Hemoglobina to nie tylko barwnik nadający krwi czerwony kolor. Znacznie ważniejszą funkcją tego białka jest transport tlenu do tkanek. Badanie stężenia hemoglobiny stanowi jedno z podstawowych badań diagnostycznych, a jej oznaczenie wykonywane jest przy tradycyjnej morfologii.

MORFOLOGIA: MCHC

Hemoglobina to z całą pewnością jeden z ważniejszych składników krwi. Odpowiada przede wszystkim za transport tlenu i dostarczenie go każdej, nawet najmniejszej komórce. Jednym ze wskaźników oceniających jej działanie i jakość jest MCHC, czyli średnie stężenie hemoglobiny.

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie

Anemią, inaczej niedokrwistością, nazywamy spadek stężenia hemoglobiny (Hb), hematokrytu (Ht) lub liczby erytrocytów (krwinek czerwonych RBC) poniżej wartości prawidłowych. Objawy anemii to między innymi bladość skóry, ogólne osłabienie, obniżenie koncentracji. Leczenie anemii należy oprzeć na ustaleniu przyczyn niedokrwistości, a następnie uzupełnić niedobory, wdrożyć leki immunosupresyjne lub leczyć główną przyczynę powstania anemii, jeśli towarzyszy ona dysfunkcji innych narządów

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

hormonów. Niczym najnowocześniejsza fabryka chemiczna umie je neutralizować i usunąć. Rozpuszcza też zużyte i już niepotrzebne czerwone krwinki, a także ich barwnik hemoglobinę przekształca w barwniki żółciowe. Nic zatem dziwnego, że bez tej genialnej sprzątaczki nie da się żyć: po kilkunastu godzinach od

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

O niedokrwistości (anemii) mówimy, gdy we krwi stwierdza się niedobór erytrocytów (czerwone krwinki), a także, gdy są one kiepskiej jakości (np. brakuje ich barwnika, hemoglobiny, do krwi zbyt wcześnie uwalniane są retikulocyty, czyli  nie w pełni dojrzałe erytrocyty). Niezależnie od tego

Tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

Tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

. Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć cukrzycę , poproś lekarza pierwszego kontaktu, by skierował cię na badania określające poziom glukozy we krwi. Taka kontrola przyda się każdemu. Jeden nieprawidłowy wynik nie rozstrzyga jeszcze sprawy, ale wymaga konsultacji ze specjalistą diabetologiem, który zajmuje

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

. Podobnie jest przy doustnym teście obciążenia glukozą (inaczej krzywa cukrowa). Krew pobierana jest 2 godziny po podaniu 75 gramów glukozy do picia. Wynik równy lub większy niż 200 mg/dl oznacza cukrzycę. Gdy już jest rozpoznanie U pacjentów z rozpoznaną cukrzycą kontroluje się także odsetek hemoglobiny

Anemia, czyli słaba krew

jednak nie jej brak, ale gorsza jakość powoduje anemię. Drogocenna hemoglobina Przy niedokrwistości obniża się zdolność organizmu do przenoszenia tlenu z płuc do narządów i tkanek. Przyczyną może być utrata krwi, złe wytwarzanie czerwonych krwinek (erytrocytów) lub zbyt szybki ich rozpad. Tym terminem

Badania krwi

Badania krwi

się też poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL (nie powinien spaść poniżej 46 mg/dl u kobiet oraz 35 mg/dl u mężczyzn) i tzw. złego LDL (norma do 190 mg/dl). - Sprawdzany jest również poziom trójglicerydów. Norma - wynik nie powinien przekroczyć 160 mg/ml. W ciąży poziom cholesterolu i

Krew

Krew

? - Morfologia - WBC - białe ciałka krwi (leukocyty). Norma: 4,1-10,9 K/ l. - RBC - czerwone ciałka krwi (erytrocyty). Norma: 3,9-5,6 M/ l. - HGB - hemoglobina. Norma: 11,5-15,5 g/dl. - PLT - płytki krwi (trombocyty). Norma: 140-440 K/ l. - OB (odczyn Biernackiego, opad). Wynik badania nie powinien przekraczać

Spadek hemoglobiny

Od pewnego czasu honorowo oddaje krew, wszystkie wyniki miałam idealne, ale od pół roku coś jest nie tak. Przy badaniu kontrolnym wyszło, że mam niską hemoglobinę miałam poniżej 11. Przyjmowałam witaminy i niby się poprawiło. Dziś byłam znowu. Pani pobrała mi krew z jednego palca wyszło, że mam 10

Złe wyniki badań tarczycy

Wyniki badań: W grudniu i maju wyniki TSH miałem 0.03 w marcu 0.35. Trab 0,90 t3 w normie Ft4 marzec 0,99 maj 0,90. Dlaczego tsh i ft4 jest niskie? Rok temu w badaniach MR wszystko wyszło dobrze? Czy możliwe, że guzy przysadki mogą być niewidoczne?Pyta Pan jednocześnie o wyniki badań hormonów

Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, ale moje samopoczucie jest bardzo złe. Mam zaburzenia koncentracji, pamięci, bóle stawów i mięśni

Hemoglobina we krwi

Jak zwiększyć poziom hemoglobiny we krwi? Jakie leki, co jeść?Niestety nie jest to wystarczająca informacja, żeby można było odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie. Po pierwsze należy zebrać dokładny wywiad, który może sugerować przyczynę zmniejszenia hemoglobiny jak również poznać cały wynik

Złe wyniki po wycięciu guza trzustki

U mojej bliskiej osoby wykryto rok temu guza trzustki, został on usunięty i była podawana chemia. Cykl chemii skończył się z miesiąc temu, a wyniki były dobre. Tydzień temu zauważyłam, że osoba zżółkła, więc kazałam iść na morfologię. Wszystkie wyniki są podwyższone: wysoka bilirubina, kreatynina

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re:zła tolerancja euthyroxu...

G-B miałam zdiagnozowaną kilkanaście lat temu w szpitalu na pods. scyntygrafii tarczycy i dodatnich TRAB. Wyniki powtórze ale aktualnie krucho u mnie z kasą. Czy prawidłowo postępuję- w związku ze złą tolerancją 50 euthyroxu ( od 2 m-cy) obniżyłam dawkę do 25, poczekam aż organizm się przyzwyczai

Re: Borelioza czy hipochondria?

> W zeszłym roku miałam hemoglobinę na poziomie 7, morfologię złą a czułam się o > wiele lepiej niż teraz... Bo wynikizłe dopiero po jakimś czasie. I stają się dobre też dopiero po jakimś czasie. Zamiast bawić się w odkleszczówki i wydawać kolejne pieniądze na coraz bardziej

Re: Interpretacja wyników

Kochany minął rok czasu, jak proponowałam żebyś zrobił wyniki, z tak typowymi dla tarczycowców niedoborami Luty 2015: - ferrytyna - D - B12 potem w kwietniu 2015 m.in napisałeś: >Hemoglobina 14,1 ( normy 14-18 ) na co uzyskałeś odp: >bardzo niska hemoglobina, przypuszczam, ze masz niezłą

Re: Borelioza?

wydaje się że tak , ale u mnie natąpił jednak szybki deficyt ,hemoglobinę masz na bardzo niskim poziomie ciekawe jak żelazo ferrytyna ,TIBC płytki 220 to nie jest duża wartość ja miałem we wrześniu 260 obecnie150 te wyniki są ok , ale ocena polega na robieniu kilku wyników i oglądania tendencji

Re: Borelioza czy hipochondria?

Momento, bo wywiązuje się tutaj jakaś bezsensowna dyskusja z oskarżaniem siebie wzajemnym i robieniem też ze mnie wariatki a to mi się średnio podoba :) Dla sprostowania napiszę raz jeszcze (choć zawarłam to w pierwszym poście). Złe wyniki krwi - hemoglobina, cała morfologia, żelazo itp Miałam

niskie leukocyty, niskie płytki

i hemoglobina też jakoś nie powalają. Badania robiłam kontrolnie, bo taki jakiś osowiały, podkrążone oczy ma, poci sie w nocy. Ale siniaków ani krwawień nie ma. Apetyt możliwy. Pani doktor czy te wyniki są bardzo złe? Skąd taki spadek tych płytek? czy to może być jeszcze jakaś pozostałość po

Re: Borelioza czy hipochondria?

> > W zeszłym roku miałam hemoglobinę na poziomie 7, morfologię złą a czułam > się o > > wiele lepiej niż teraz... > > Bo wynikizłe dopiero po jakimś czasie. I stają się dobre też dopiero po jak > imś czasie. > > Zamiast bawić się w odkleszczówki i

Re: jaka dawka euthyeoxu- pomocy

Dzięki za szybkie odpowiedzi i rady. Ferrytynę i wit.b wczoraj robiłam nie mam jeszcze wyniku. Pod koniec grudnia robiłam morfologię wszystko ok hemoglobina 12,7 a żelazo 65(norma40-120) może faktycznie za mało żelaza? Patezyłam na wyniki wcześniejsze rzadko robiłam ft3 i ft4 ale jak już to

bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników

,74 /norma: 9,00-20,00/ fT3 = 3,60 /norma:4,00-8,00/ z kalkulatora: FT4 43.09% FT3 -9.30% Proszę o pomoc w interpretacji wyników. Pani doktor stwierdziła, że to fT3 wcale nie jest złe i że nie jest aż takie ważne, i że ona już nic tu nie może, na własną rękę mogę się udać do endokrynologa, wizytę mam

Proszę o interpretację wyników hormonów tarczycy

Witam Na wstępie przepraszam jeśli nie piszę w odpowiednim miejscu :) Bardzo Was proszę o pomoc w interpretacji moich wyników. Historia mojego złego samopoczucia jest bardzo długa ale postaram się to przedstawić w miarę zrozumiale. Mam 29 lat. Od przynajmniej 4 czuję się bardzo źle. Zaczęło się