Wszystko o:

złe wchłanianie tarczyca

Cholesterol normy

Cholesterol normy

tarczycy - chorobę wątroby - złe odżywianie - niedożywienie - nieprawidłowe wchłanianie Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza Czytaj także: Niedoczynność tarczycy Za wysoki cholesterol - jaka dieta? Cholesterol Nabyte wady serca Sercowe kłopoty, czyli jak

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

Dlaczego nie mogę przytyć?

Dlaczego nie mogę przytyć?

Nie zawsze niska waga jest związana z anoreksją. Przyczyna tego zaburzenia może wynikać z problemów zdrowotnych, takich jak zespół złego wchłaniania - zaburzenia transportu substancji pokarmowych (przeczytaj więcej) lub też, co nie należy do rzadkości - pasożytów. Mogą dostać się do naszego

6 dolegliwości i problemów ze zdrowiem, o których wstydzimy się mówić nawet lekarzowi

6 dolegliwości i problemów ze zdrowiem, o których wstydzimy się mówić nawet lekarzowi

podstawie diagnostyki może skierować cię do gastrologa (czasem nieświeży oddech towarzyszy chorobie wrzodowej, ostrym nieżytom żołądka, zespołowi złego wchłaniania), zdiagnozować cukrzycę czy problem z nerkami. Czytaj o: wrzodach żołądka Dla tych, co wolą oglądać, więcej o wstydliwych dolegliwościach

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

mają wątpliwości, czy problem ich dotyczy, gdyż nie mając odniesienia, uznają, że wszystko jest w normie. Jesz i nie wchłaniasz Niedobory witamin i żelaza to przede wszystkim skutek złej diety (chociaż przewlekłe miesiączki także prowadzą do niedoborów). Niedożywienie i restrykcyjne kuracje

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

krwi. Warto zatem włączyć go do jadłospisu, jeśli chcemy zrzucić nieco zbędnych kilogramów, ale nie tylko. Dieta bogata w błonnik przyczynia się również do obniżenia poziomu tzw. "złego" cholesterolu (LDL) oraz ciśnienia krwi, opóźnia wchłanianie trójglicerydów oraz poprawia trawienie

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

) zapewnia dłuższe poczucie sytości i niewielkie wahania poziomu cukru we krwi. Warto zatem włączyć go do jadłospisu, jeśli chcemy zrzucić nieco zbędnych kilogramów, ale nie tylko. Dieta bogata w błonnik przyczynia się również do obniżenia poziomu tzw. "złego" cholesterolu (LDL) i ciśnienia krwi

Białko całkowite

Białko całkowite

ponad wartości prawidłowe w przypadku przetoczenia albumin. Spadek Obniżenie wartości stężenia albumin obserwujemy w przypadku: Spadku syntezy białek (niedożywienia, zespoły złego wchłaniania, choroby wątroby , choroby przewlekłe) Wzrost utraty białka (zespół nerczycowy, oparzenia, choroby układu

ABC nadwagi i otyłości

ABC nadwagi i otyłości

uchodzą: niedoczynność tarczycy, zespół Cushinga, zespół policystycznych jajników, depresja. Bez usunięcia (bądź opanowania) pierwotnej przyczyny redukcja masy nie jest możliwa. Leczenie konieczne, gdyż te schorzenia zagrażają zdrowiu, a nawet mogą być groźne dla życia. Więcej na ten temat: Choroby

Niestrawność choroba naszych czasów

Niestrawność choroba naszych czasów

pomaga, lekarz zaleca dodatkowe badania mające na celu wykluczenie poważniejszych problemów ze zdrowiem, takich jak refluks żołądkowo-przełykowy, zapalenie pęcherzyka żółciowego, choroba wrzodowa, choroba trzustki, tarczycy, zespół złego wchłaniania, zaburzenia motoryki układu pokarmowego, zespół jelita

Złe wyniki badań tarczycy

tarczycy oraz o widoczność guzów przysadki w badaniu MRI. Wnioskuję więc, że miał Pan wykonywaną diagnostykę z powodu podejrzenia wtórnej niedoczynności tarczycy (stąd niski poziom fT4) z powodu niedostatecznego wydzielania TSH przez przysadkę (stąd niskie TSH). Jeżeli ostatnie badania obrazowe były

Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, ale moje samopoczucie jest bardzo złe. Mam zaburzenia koncentracji, pamięci, bóle stawów i mięśni

Niedoczynność tarczycy, a niska waga

. Pierwszą przyczyną może być rozpoczęcie leczenia niedoczynności i stosowanie nadmiernej dawki L-tyroksyny, która spowodowała nadczynność tarczycy. Oprócz chorób tarczycy problem z przybraniem masy ciała może być związane z zespołem złego wchłaniania, alergią pokarmową, pasożytami i najczęstsza przyczyna

Tarczyca wyniki

Witam, mam 31 lat, jestem kobietą. Mam jedno dziecko, w ostatnim czasie tj. przytyłam 2-4 kg, obżeram się jedzeniem, nie umiem opanować się od niektórych produktów głównie słodyczy. Jestem senna, nie mam chęci do "działania". Tłumaczę to złą pogodą itp. Czasem zdarzają mi się takie lepsze dni

Złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie

Mam 27 lat i mam złe samopoczucie. Objawia się ono np. ciągłym zmęczeniem, uczuciem gorąca, okropnymi bólami głowy. Do tego dochodzi nieregularny okres, zdarza się że okres mam raz na 6 miesięcy, czasami raz na 3miesiące, ale nigdy regularnie. Byłam kilka razy u lekarza, miałam robione badania na

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Witam i mam kilka pytań...

idealnie ważę, dokładnie przeżuwam, mam napady głodu, to zalewam się wodą zgodnie z zaleceniami. Tarczycę mam wyregulowaną, chociaż w ciągu ostatnich 4 miesięcy TSH z 0,34 skoczyło na 1,91 - endokrynolog nadal twierdzi, że jest w normie, że może to przez to złe wchłanianie Letrox słabiej się wchłania. Cazy

Re: Niedoczynność tarczycy a kłopoty nad morzem i

Kiepskie wchłanianie w jelicie to sprawa małych ilości soków żołądkowych spowodowanych niedoczynnością. Zaniedbując to kopiesz sobie grób, będzie coraz gorzej, będą Ci leczyć wszystko, tylko nie tarczycę. Jest gdzieś temat o długich skutkach nieleczonej niedoczynności. A złe samopoczucie nad

Re: Tężyczka

niestety psychotropy zaburzają wchłanianie tyroksyny i to dość znacznie, a w jakiej odległości czasowej bierzesz? Mam bardzo złe skojarzenia z psychotropami, brałam bezsensownie 3 lata, ale nikomu nie przyszła do głowy tarczyca...

Re: solaris31

myślę, że powinnaś poszukać pediatry-endokrynologa dziecięcego. skoro wyniki ma dobre, to o złym wchłanianiu i jakiejś chorobie układowej logicznie rzecz biorąc mowy być nie może. ferrytyna u dziecka trochę ma inne znaczenie niż u dorosłego, u nas tez jest nisko, ale nie kazano się nam tym

Biegunki po magnezie

codziennie rano , mam zespół złego wchłaniania 1 stopnia prawdo podobie nie toleruję glutenu lub laktozy ,po 6 tabl magnezu mam mega biegunkę , toleruje tylko 2x2 wtedy jest w miarę o.k , ale taką dawką pewnie nie uzupełnię magnezu ,czy kąpiele lub oliwa magnezowa do tych 4 tabletek coś pomoże i czy trzeba

Re: Wyniki 10-latki - proszę o interpretację!

wiedziałam czego się domagać. Zmartwiłam mnie tym złym wchłanianiem żelaza... Czym może być spowodowane? Córka niestety mimo moich próśb, przesadza ze słodyczami. Czasami wręcz nie może się od nich oderwać...

Re: Co robić

Spróbuj go nie zawozić do dziadków przez miesiąc, może to jakiś zwierzak tak zadziałał. Badania tarczycowe zrób i na celiakię też, o ile dziecko jej stale gluten. Rybia łuska może być spowodowana zespołem złego wchłaniania - a tu może maczać palce alergia, ale też tarczyca i przede wszystkim

Początek leczenia, dziwne odczucia

, brak apetytu, ja ostatnio raczej z tych powodów chudnę, okresami opuchnięta twarz, chrypka, sucha skóra, zatwardzenia, zła praca jelit - wzdęcia, zapewne tez złe wchłaniania ( profil celiakia z krwi ujemny), sucha skóra, świąd skóry, mrowienie nóg , nerwica, depresja. Po zastosowaniu dawki 12

jeszcze o "nadkwasocie"

Może warto założyć osobny wątek dla tego tematu? W końcu mało kwasu, kwas złej "jakości" to złe wchłanianie. Ręce mi opadają jak oglądam reklamy. Nie dość, że mamy chyba najwięcej reklam (marnej jakości) supli w Europie, to są one wzajemnie sprzeczne. Najpierw dowiadujemy się jak fantastycznie jest

Re: Euthyrox, Eltroxin, Letrox

;Zawierający jod lewoskrętny syntetyczny analog naturalnej tyroksyny. Wykazuje działanie podobne do hormonów tarczycy, (...)" czyli nie identyczne a tylko podobne! I sta też mogą się pojawiać różne problemy, zła tolerancja, złe wchłanianie, czy cokolwiek. Wspomnę tylko złotą myśl, że człowiek to nie zegarek :)

Sprue tropikalna

okres w wyżej wymienionych krajach. EtiopatogenezaPrzyczyna schorzenia jest nieznana. Prawdopodobnie w rozwoju sprue tropikalnej bierze udział kombinacja różnych czynników (infekcje, złe nawyki żywieniowe, zaburzenia autoimmunologiczne). U chorych ściany jelita cienkiego, normalnie wyścielone kosmkami

Sulpiryd

ujawnia się przy stosowaniu dawek 400 mg na dobę i wyższych (do 1200 mg na dobę). Zaleca się przyjmowanie leku w dwóch dawkach podzielonych, przy czym ostatnią dawkę należy przyjąć przed godziną 16:00 (ze względu na mogące wystąpić zaburzenia snu podczas kuracji sulpirydem). Ze względu na złe wchłanianie

Choroby genetyczne w populacji fińskiej

#217300) wybiórcze złe wchłanianie witaminy B12 (zespół Imerslund-Gräsbecka, OMIM 261100) postępująca padaczka miokloniczna (padaczka miokloniczna Unverrichta i Lundborga, OMIM#254800) rozszczep siatkówki dziedziczony XR (retinoschisis) (OMIM+312700) autoimmunologiczna poliendokrynopatia-drożdżyca

Telbiwudyna

. Pojawiły się pierwsze doniesienia o aktywności leku wobec wirusa HIV-1, wymaga to jednak dalszych badań. FarmakokinetykaPo doustnym podaniu leku maksymalne stężenie we krwi osiąga po 3 godzinach. Spożycie posiłku nie wpływa na wchłanianie leku. Telbiwudyna wiąże się w niewielkim stopniu z białkami osocza

Biegunka

od mechanizmu biegunki te dzieli się na: Osmotyczne Efekt uszkodzenia jelit, błędów dietetycznych lub specyficznych defektów trawienia powodujących złe wchłanianie. Duży ładunek osmotyczny, efekt ustaje z zaprzestaniem żywienia. Przyczyny: celiakia, nietolerancja laktozy, substancje słodzące (sorbitol

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.