Wszystko o:

złe ekg serca

Eliza Dolecka

Omdlenie - nawet jednorazowa utrata przytomności wymaga konsultacji lekarskiej

Omdlenie - nawet jednorazowa utrata przytomności wymaga konsultacji lekarskiej

Omdlenie zdarza się w każdym wieku i nie muszą być objawem choroby - czasem wystarczy nie zjeść śniadania, by spadek poziomu cukru we krwi przyczynił się do omdlenia. Z drugiej strony: niezależnie od tego, ile masz lat, tak może objawiać się wada serca, zator płucny, zaburzenia krążenia mózgowego. Bez diagnostyki nie da się odkryć, jak poważny jest problem.

Ocal życie - pokochaj swoje serce

Według danych Unii Europejskiej na naszym kontynencie głównym zabójcą ludności jest rak. W Polsce jednak wyprzedzają go choroby krążenia, szczególnie "wieńcówka", czyli choroba niedokrwienna serca. Wraz ze wzrostem świadomości dot. profilaktyki sytuacja stale się poprawia, wciąż jednak umiera więcej ludzi niż musi. Oto niezawodne przysługi dla serca. Warto!

Gdy serce słabnie

Niewydolność serca to jeden z największych problemów współczesnej medycyny. Jak się przed nią chronić?

Elektrokardiogram (EKG)

Elektrokardiogram (EKG)

uwidocznione w EKG wskazują na złe funkcjonowanie układu przewodzącego serca lub zaburzenie jonowe. Jeżeli przebyłeś zawał serca, EKG pomoże ocenić rozległość i umiejscowienie uszkodzenia mięśnia sercowego. Powiększenie komór serca na skutek zbyt dużego obciążenia , jest również widoczne w badaniu EKG. 5

5 męskich dolegliwości, których nie wolno zlekceważyć

5 męskich dolegliwości, których nie wolno zlekceważyć

, jedynie za pomocą elektrokardiografu, zapis jest zupełnie prawidłowy, a diagnoza błędna. Konieczna jest więc pogłębiona diagnostyka (najczęściej EKG metodą Holtera, echo serca, próba wysiłkowa, czasem koronarografia). Jeśli problem nie jest jeszcze zaawansowany, leczenie zapewne ograniczy się do zmiany

Problemy z krążeniem

Problemy z krążeniem

40 mg/dl (1,0 mmol/l) Badania serca EKG - odczytanie czynności elektrycznej serca. Po 40. roku życia należy robić to badanie raz w roku. Absolutnie powinni o to zadbać wszyscy, u których w rodzinie występowały choroby układu krążenia, i palacze. Ocenia się, że standardowe EKG pozwala wychwycić co

Usta - miernik twojego zdrowia

Usta - miernik twojego zdrowia

klatki piersiowej, EKG, echa serca i innych. Jeżeli uzna to za stosowne, skieruje cię także na konsultację kardiologiczną. Jeśli natomiast już leczysz się kardiologicznie, jak najszybciej zgłoś się do swojego lekarza, gdy wystąpi sinienie warg.

Mężczyzna 50+, czyli czas na drugą młodość?

Mężczyzna 50+, czyli czas na drugą młodość?

, świadom swoich potrzeb... Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Lata lecą, ale w sercu ciągle maj? Skąd zatem już w tej dekadzie tyle frustracji i rozczarowań? Dlaczego wielu dojrzałych panów narzeka (bądź cierpi w ciszy) z powodu gorszego samopoczucia, zdrowia, kondycji? Już około czterdziestki, najpierw

Metody znieczulania

Metody znieczulania

wstrzymać się od jedzenia i picia.Typowe znieczulenie ogólne poprzedza premedykacja, czyli podanie pacjentowi leków uspokajających i przeciwlękowych. Następnie pacjentowi podłącza się kroplówkę oraz aparaturę monitorującą (m. in. elektrokardiogram w celu oceny rytmu serca w trakcie operacji, ciśnieniomierz

Jak ustrzec się przed zawałem

Jak ustrzec się przed zawałem

ocenić, a w razie potrzeby zapobiec nieszczęściu. Od EKG do tomografii Kardiolodzy dysponują dziś całym arsenałem badań serca. Najprostszym z nich jest EKG. Polega ono na przyłożeniu kilku elektrod do klatki piersiowej, rąk i nóg pacjenta i odczytaniu elektrycznej czynności serca. Trzeba jednak pamiętać

Złe samopoczucie a wyniki tarczycy

Proszę o interpretacje moich wyników dotyczących tarczycy: TSH 1,56 mlU/l norma 0,27-4,20; FT3 4,9 pmol/l norma 3,13-6,76; FT4 14,95 pmol/l norma 12,0-22,0. Wygląda na to, że mieszczę się w normie, ale moje samopoczucie jest bardzo złe. Mam zaburzenia koncentracji, pamięci, bóle stawów i mięśni

Kłucie serca

Od bardzo długiego czasu, prawie codziennie kłuje mnie serce. Często nie mogę złapać powietrza, ciężko mi się oddycha. Podczas gdy kuje mnie serce nie mogę powiedzieć słowa, łzy cisną mi się do oczu i bardzo boli. Muszę lekko oddychać. Mój puls, za każdym razem kiedy go mierzę wynosi ponad 100

Rytm serca

Jak samodzielnie rozpoznać zaburzenia rytmu serca?Zaburzenia rytmu serca nie są chorobą, którą da się rozpoznać samodzielnie. Istnieją co prawda objawy, które mogą naprowadzić nas na podejrzenie zaburzeń rytmu, a o których wspomnę w dalszej części odpowiedzi. Aby jednak postawić rozpoznanie i

Kołatanie serca

Od niedawna odczuwam czasowe lekkie kołatanie serca, zbyt mocne bicie serca i lekkie ukłucia z prawej strony klatki piersiowej. Jest to dość dziwna sprawa, ponieważ mam 18 lat, nigdy nie miałem problemów sercowych, miałem ostatnio wszystkie badania, typu tsh (wykazało 1.050 ml) morfologię, ekg

Nocne kołatanie serca

Mam problem z sercem tego typu, że budzę się w nocy i nagle mam tak gwałtowne kołatanie serca przez ok pół minuty. Po tym następuje normalny rytm, a ja czuje się tak zmęczona, że nie mam siły podnieść ręki do góry. Miałam robione EKG, echo serca, Holtera no i nic nie wykazało. To dzieje się nagle w

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Ciekawostki - dosć (hm) kontrowersyjne

. Zrobiono różne badania . Zanotowano puls 42. Na końcu zrobiono EKG. Poinformowano mnie, że mam bardzo złe wyniki i muszę iść natychmiast do szpitala. W szpitalu profesor kardiologii, po zrobieniu testu wydolnościowego stwierdził, że jestem zdrowy. Z Wellington przywiozłem srebrny medal.

Re: To jakiś koszmar!

tego zespołu i obrzęk płodu. Były zdjęcia USG 3D i zwykłego pokazującego i obrzek i wadę serca, złe przepływy, złe zapisy ekg płodu itp. Potem dokumentacja zawierała opis dziecka po urodzeniu. Co charakterystyczne w badaniu kariotypu po urodzeniu stwierdzono,że kariotyp żeński prawidłowy. Dopiero

Puls 80 w spoczynku podczas EKG to tachykardia!!??

Dziś oglądając Na dobre i na złe scenka taka: dziewczyna po wypadku zestresowana i lekarka robi jej EKG serca i wyszlo na ekg puls 80 ,82 na minute. Po czym lekarka zaniepokojona stwierdza ,że coś nie tak...że puls 80 przy ekg nawet w czasie kiedy dziewczyna byla zestresowana jest za wysoki

Re: jak przgotować dziecko na pobyt w szpitalu

dolegliwości), oglądaliśmy wiele razy "Było sobie życie", odcinki o krwi i sercu - oczywiście opis tego, co będzie zrobione, dostosowany do jego możliwości (twoje krwinki idą złą drogą, trzeba postawić tam znak "stop"). Bardzo ważne były książki: "Franklin idzie do szpitala" (znakomicie się sprawdziła i serio

Re: zaburzenia rytmu komorowe i nadkomorowe

miałam tylko wtedy kiedy połozyli mnie do szpitala (zresztą był to powód dzięki któremu tam się znalazłam). Na pogotowie zdążyłam dojechać mając atak, podczas badania EKG tętno 160 ale żadnego śladu częstoskurczu. Po prostu serce mocno biło, mi natomiast było słabo i miałam wrażenie, że zaraz upadnę

Wieczorne złe samopoczucie.

SOR, gdzie zrobiono EKG (nic nie wykazało) ogólne badania krwi. Nic, prócz niskiego potasu (ale w normie), i mocnego bicia serca nie stwierdzili. Ja mimo, że trwało to kilka godzin ciągle czułem się źle. Zaczęli robić wywiad i wyciągnęli ze mnie, że piłem poprzedniego dnia alkohol - podali kroplówkę

Re: do mgg1

migotania przedsionków, ani arytmii, ani w ogóle nic się złego z moim sercem nie dzieje. Z drugiej strony nie zauważyłam, żeby któraś z trzech już endo sugerując obniżkę dawki - zbadała mi ciśnienie, osłuchała serce, zrobiła albo zleciła ekg, czy cóś. Czyli tak sobie gadają... a więc ja ich gadania nie

Re: Do Kamyczek90

zalecała amniopunkcji, ale jeżeli chcę to mogę ją zrobic żeby przez całą ciążę się nie denerwowac. Mówiła że możliwa jest wada serduszka i jeśli nie zdecyduję się na amnio to w 20tyg mam zrobic ekg serca dziecka. Dzwoniłam do mojego lekarza prowadzącego, który doradził mi żebym się zapisała na przyszły

Problemy kardiologiczne ....

pory lekarz rodzinny moje dolegliwości zawsze zganiał na stres, jednak to ekg świadczy że coś się chyba dzieje złego. PRzede mną jeszcze badanie wysiłkowe, i echo. Na skierowaniach lekarz napisal w rozpoznaniu: dusznica bolesna: - w wieku 34 lat już takie kłopoty z sercem? Cholera, czy przede mną

Re: do jakiego lekarza - kto może poradzić?

Ja bym zaczęła od neurologa. To wygląda na nacisk nerwów od kręgosłupa. A w ogóle lekarz rodzinny powinien cię skierować na EKG i RTG, jeśli poskarżyłaś się na bóle w klatce, kiepsko, że tego nie zrobił. Pewnie nic by nie wyszło złego, ale serce i płuca to powinien być pierwszy ruch do sprawdzenia