Wszystko o:

wysokie tsh

Zobacz najważniejsze informacje o: wysokie

kaole

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

TSH - normy

Poziom TSH jest w dużej mierze uzależniony od wieku oraz aktualnego stanu, co niestety czasem nie jest brane pod uwagę przy analizie wyników. Jest ścisle związany z tarczycą. To niewielki gruczoł, którego praca ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Aby wszystko przebiegało prawidłowo przysadka mózgowa wydziela TSH. Mimo że medycyna dokładanie ustaliła prawidłowe wartości tego hormonu to sztywne trzymanie się norm nie zawsze jest słuszne.

Tyroksyna (T4)

Hormon ten, wraz z T3, reguluje działanie tarczycy. Mimo że znaczenie i funkcje tyroksyny nie są tak ważne, jak w trijodotyronin (T3) to przy podejrzeniu choroby tarczycy i stawianiu diagnozy jego wartość nie może zostać pominięta.

Światłowstręt? Zapewne potrzebujesz pomocy specjalisty

Światłowstręt? Zapewne potrzebujesz pomocy specjalisty

"lekarstwem" jest czas i doraźne środki łagodzące dolegliwości. Uraz oka zawsze wymaga pilnej konsultacji z okulistą, nawet, gdy ból nie jest dotkliwy ( wszystko na ten temat ). W przypadku podwyższonej temperatury istotne są objawy jej towarzyszące oraz to, jak wysoka jest gorączka. Chociaż

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

Wyjątkowo przykry zapach potu? Poszukaj przyczyny

Wyjątkowo przykry zapach potu? Poszukaj przyczyny

higieny może nie wystarczyć. Sprawy nie załatwią częste prysznice, zwykłe dezodoranty czy nawet regularna depilacja (na owłosieniu pot łatwiej się gromadzi, a to w połączeniu z wysoką temperaturą samego ciała szybko przynosi niechciane efekty). Czytaj więcej na temat nadpotliwości Dlaczego ludzki pot

Mapa LP

rozmaz krwi-podwyższony poziom monocytów lordoza lędźwiowa zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej dyskopatia c5 c6 niestrawione resztki pokarmu w kale bol nogi w pachwinie zmiany zwyrodnieniowe na krawędziach trzonów wysokie ggtp leki przeciwzakrzepowe w zastrzykach brak mazi

Przeciwciała anty-TPO

Przeciwciała anty-TPO

Dołącz do nas na Facebooku! Badanie przeciwciał anty-TPO zazwyczaj wykonuje się równocześnie z oznaczeniem hormonów regulujących funkcjonowanie tarczycy tj. TSH, T3 i T4. Obecność TPO pozwala potwierdzić chorobę Gravesa-Basedowa lub chorobę Hashimoto . Określenie jego poziomu konieczne jest u

Prolaktynoma

Prolaktynoma

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Przysadka mózgowa to z całą pewnością jeden z ważniejszych gruczołów dokrewnych występujących w ludzkim organizmie. Umiejscowiona jest w dole czaszkowym, nazywanym siodłem tureckim a wytwarzane przez nią hormony regulują działanie m.in. tarczycy (TSH), nadnerczy

Zespół policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników

wykazać zbyt wysoki poziom LH i zbyt niski FSH, podwyższony poziom androgenów, podwyższony poziom insuliny, nieprawidłowe stężenie lipidów i cholesterolu, nieprawidłowy poziom hormonów tarczycy i TSH , u ok. 15 proc. chorych również podwyższony poziom prolaktyny. Leczenie Hormonalna stymulacja

TSH wysokie

Odebrałam wyniki, bardzo proszę o ich interpretację, oto one: TSH (norma to 0,27-4,2) ja: 146,6 !!! (za wysoko), FT4 (norma 0,93-1,7) ja: 0,29m (za nisko), anty-TPO (norma górna 34) ja: 410 !!! (za wysoko). Mam 29 lat. Mój lekarz rodzinny zaniepokoił się moimi objawami, dlatego zleciła mi zbadanie

Wysoki puls

Piszę z prośbą o doradzenie mi w przypadku wysokiego pulsu (100-150). Leczę się już 5 lat na nefrologii. Biorę Piramil od nadciśnienia i Euthyrox od tarczycy. Mam również wiotki przedni płatek zastawki dwudzielnej. Byłam raz u kardiologa ale nic takiego nie powiedział. Lekarz nefrolog stwierdził

Wysokie ciśnienie

, nadczynność tarczycy, guzy nadnerczy, działania niepożądane leków (w tym również doustnej antykoncepcji), alkohol, nikotyna i inne.Uważam, że powinna Pani mieć wykonane kilka podstawowych badań, takich jak morfologia, jonogram, TSH i badanie ogólne moczu. Dopiero na podstawie dokładnego badania przedmiotowego

Wahania TSH u osoby starszej

. Jeżeli Pana mama nadal przyjmuje leki przeciwtarczycowe należy ocenić czy dawka nie jest zbyt wysoka i ewentualnie zadecydować o jednoczesnej suplementacji hormonów tarczycy. Przyczyn nieprawidłowych wartości TSH może być wiele. Aby postawić pewną diagnozę konieczne jest zebranie pełnego wywiadu

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

BIAŁKO C w normie TSH 3,79 norma 0,47-4,64 FT3 2,06 norma 1,45-3,48 FT4 1,13 norma 0,71-1,85 I NIESZCZĘSNA PROLAKTYNA 33,90 NORMA 5,18-26,53 Czy ta wysoka prolaktyna jest spowodowana moim Hashimoto? Przecież biorę Euthyrox 75 wiec powinno być OK. Czy to jest już za mała dawka dla mnie, ale TSH

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

wysokie TSH po dwóch poronieniach

,22 norma 0,8-1,9 Wiem, że TSH jest za wysokie jeśli chodzi o ponowne starania, wizytę u endo mam dopiero za miesiąc. Czy powinnam się martwić takimi wynikami? Czy oznaczają chorobę? Nie mam pojęcia jak je interpretować dlatego proszę o pomoc

Re: wysokie TSH po dwóch poronieniach

Witaj TSH - 2,77 to trochę za wysokie i już ten jeden wynik jest wskazaniem do dokładnego zbadania tarczycy tym bardziej, że masz już za sobą 2 poronienia. Zanim zaczniesz starania o 3 ciążę, najpierw badania. Twoje wyniki w % FT4 38.18% FT3 53.85% Zbyt niskie Ft4, osobiście zrobiłabym USG

Re: Wysokie TSH a początek ciąży

za wysokie TSH w ciąży- doktormagda.blogspot.com/2014/11/tarczyca-w-ciazy-za-wysokie-tsh.html

Wysokie TSH pomimo leków

powiedzmy, że wyciągnąć od niego jakieś informacje na temat swojego zdrowia jest bardzo ciężko, ma bardzo olewający stosunek do pacjenta). Czy takie wysokie TSH przy lekach jest czymś normalnym? A tak na marginesie zna moze ktoś dobrego endokrynologa w okolicy Kalisza, który przyjmuje prywatnie?

wysokie tsh, prolaktyna 116

Moje wyniki: TSH 4,51 (0,27-4,2) ft3 3,5 (2-4,4) - 62,5% ft4 1,19 (0,93-1,7) - 33,77 % Anty TG 12,32 (do 115) Anty TPO 13,61 (do 34) Prolaktyna 116 (4,8 - 23,3) !!!!!! :( plus testosteron powyżej normy 61,5 (8,4 - 48) Czekam jeszcze na wyniki Wit. D i pozostałych hormonów Wynik z testu na

Re: wysokie TSH po dwóch poronieniach

w ostatnich badaniach ze stycznia TSH wynosiło 3,68 czyli jeszcze wyższe żelazo 82 norma 40-145 co może wnieść wynik ferratyny, wit oraz kwasu foliowego?

Re: wysokie tsh, prolaktyna 1

witaj, tarczyca juz sporo zanikla. jak rozumiem nie suplementujsz jeszcze hormonu. Trzeba sie udac do lekarza, ktory zauwazy problem. Przed wizyta u endo proponuje zrobic jeszcze badanie krzywej insulinowej i glukozowej- lekarz bedzie mial szerszy obraz. Prolaktyna- wysoka- moze byc tu wskaznikiem

Re: wysokie TSH po dwóch poronieniach

Przed ciążą nie powinnaś mieć żadnych braków. Najlepiej aby Twój organizm miał zapasy żelaza, bo w ciąży dziecko więcej od mamy wyciąga niż mama jest w stanie wchłonąć. Poza tym w 1 trymestrze obecnie uważa się, że nie powinno się podawać preparatów z żelazem. I jeszcze może Ci się przytrafić ciąża

interpretacja wyników - wysokie tsh, kortyzol

Cześć, czy mógłby ktoś rzucić okiem na wyniki? Mężczyzna 25 lat, aktywny fizycznie. Dziękuję ! http://naforum.zapodaj.net/cc4ea3d1787e.jpg.html http://naforum.zapodaj.net/thumbs/cc4ea3d1787e.jpg

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!