Wszystko o:

wysokie ob

Zobacz najważniejsze informacje o: wysokie
Badanie OB

Badanie OB

podane normy mogą różnić się między sobą (wartość podana na wydruku badania to norma obowiązująca w danym laboratorium). Gdy jest za wysoki Przyczyn podwyższonego OB. jest kilka. U kobiet może pojawić się w czasie miesiączki, 10 tygodniu ciąży lub w 6 tygodni po porodzie. Czasem na związek z silnym

Choroba Stilla u dorosłych

Choroba Stilla u dorosłych

samoistnie, w ciągu kilku godzin spada, by ponownie wzrosnąć. Wraz z wysoką temperaturą ciała na skórze, szczególnie na twarzy, kończynach oraz tułowiu pojawia się łososiowa, nie wywołująca świądu, plamista wysypka. Bóle w stawach niekiedy przeradzają się w stan zapalny i najczęściej obejmuje nadgarstek bądź

Anaplazmoza

Anaplazmoza

;trzymane" jeszcze w szpiku kostnym. Pierwsze dolegliwości pojawiają się najczęściej po 7-10 dniach od ugryzienia, jednak blisko 2/3 zakażonych nie ma żadnych objawów. W pozostałych przypadkach obserwuje się przede wszystkim symptomy charakterystyczne dla ostrej infekcji (wysoka gorączka, dreszcze

Rodzinna gorączka śródziemnomorska

Rodzinna gorączka śródziemnomorska

Najbardziej typowym objawem rodzinnej gorączki śródziemnomorskiej są pojawiające się niespodziewanie bóle brzucha połączone z wysoką gorączką. Bardzo często zdarza się, że u tego samego pacjenta przebiegają one z różnym nasileniem. Trwające od jednego do czterech dni napady bywają mylone z zapaleniem

Róża

Róża

charakterystycznym objawem róży są, rozwijające się początkowo w głębszych warstwach, bolesne, wyraźnie odgraniczone czerwone plamy. Bardzo szybko zaczynają pokrywać całe ciało, szczególnie skórę twarzy i kończyn dolnych. Pojawieniu się zmian skórnych towarzyszy bardzo wysoko gorączka, może ona sięgać nawet 40

Gorączka reumatyczna

Gorączka reumatyczna

charakteryzuje się wysoką gorączką, podwyższonym OB. oraz leukocytozą. Przy stawianiu diagnozy należy także potwierdzić przebyte zakażenie paciorkowcem, wzrost ASO a także przebyty rzut choroby reumatycznej (tzw. kryteria małe). Pojedynczy atak choroby może się utrzymywać od 4 do 6 tygodni. Odstępy między

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

laboratorium. CRP znacznie ograniczyło wykonywanie popularnego kiedyś badania OB (opad Biernackiego). Zarówno OB jak i CRP są wskaźnikami stanu zapalnego. Nie pozwalają wprawdzie ustalić lokalizacji i przyczyny problemu, ale są wskazówką dla lekarza, że trzeba poszukać głębiej. Wyższość CRP nad OB polega

Zespół Kawasaki

Zespół Kawasaki

sporadycznie może prowadzić do śmierci w wyniku zawału serca. Objawy Objawami Zespołu Kawasaki są: wysoka gorączka (powyżej 38C) trwająca dłużej niż 5 dni odporna na działanie leków przeciwgorączkowych, wysypka skórna w okolicach krocza, na tułowiu i kończynach, powiększone węzły chłonne, zaczerwienione

Przerost prawej komory serca (Przewlekły zespół płucno-sercowy)

Przerost prawej komory serca (Przewlekły zespół płucno-sercowy)

pacjentów z przerostem prawej komory serca rośnie liczba czerwonych krwinek oraz poziom hemoglobiny. Wskaźnik OB. jest znacznie zwolniony, ciśnienie krwi jest bardzo wysokie a pojemność płuc znacznie maleje. Leczenie Przy przewlekłym zespole płucno-sercowym konieczne jest leczenie choroby podstawowej. W

Choroba Behçeta (choroba Behceta)

Choroba Behçeta (choroba Behceta)

choroby Behçeta Ze względu na niespecyficzne i szerokie spektrum objawów diagnoza jest wyjątkowo trudna i polega na wykluczaniu kolejnych schorzeń. W pierwszej kolejności obok szczegółowego wywiadu z pacjentem wykonuje się szereg badań podstawowych. Morfologia wykazuje podwyższone OB. oraz CRP

Wysokie OB

Właśnie odebrałam wyniki badań i niepokoi mnie wysokie OB-25. Mam 33 lata i ostatnio bardzo dokucza mi ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i bóle nóg, a ogólnie bolą mnie wszystkie kości. Pozostałe wyniki z morfologii są w normie, tylko cholesterol całkowity wynosi 220,0,a aminotransferaza

Wysokie OB, a dentysta?

. Jeśli poziom OB będzie utrzymywał się na wysokim poziomie - a szczególnie wtedy, gdy poziom OB znacznie wzrośnie - ponownie zgłosić się do lekarza.

Wysokie OB u dziecka

Moja 3-letnia córka ma podwyższone OB norma jest do 20, ona ma 119. Co się dzieje? Co to jest i jak można jej pomóc? Proszę o szczerą odpowiedź, bo lekarze nie chcą nic mówić. Czekam na odpowiedź.

Prostata a wysokie OB

Wysokie OB 66 i PSA 91 u mężczyzny 80 lat. Nic do tej pory się nie działo. Z internetu wiadomości nie są optymistyczne. Co może to oznaczać?Proszę zgłosić się do lekarza urologa. Konieczne jest badanie gruczołu krokowego i zaplanowanie dalszej diagnostyki. Pod uwagę należy brać zarówno zapalenie

Wysoki poziom monocytów i niski glukozy

Mam 17 lat. Od ok miesiąca jestem osłabiona, mam napady picia wody w ilościach dziennych ok. 6litrów. Wczoraj byłam na pobraniu krwi i dziś są już wyniki. Ogólnie, wyniki są dobre: OB 5 lecz niepokoi mnie wysoki procent poziom monocytów (norma 4-12) 14. I niski poziom glukozy (norma 70-99) 65. Czy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: wysokie OB

Trzycyfrowe OB może pojawiać się w dziesiątkach innych chorób, nienowotworowych. -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,24677,Kobiety_i_Faceci.html Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło

Wysokie CRP i OB !!!

Co zrobić jeżeli leży się w szpitalu prawie tydzien, mając b. wysokie CRP bo aż 70 a przy tym OB wynoszące 107 ? Lekarze podaja tylko paracetamol żeby "wyciszyć"b. silny ból głowy trwajacy juz 4 tygodnie. Tomografia została wykonana, ale lekarze nie udzielili żadnej informacji na ten

Re: Wysypka, wysokie OB+CRP, gorączki

Czy postawiono diagnozę? Znasz przyczynę swoich dolegliwości? Synek od pewnego czasu podobnie choruje.

wysokie CRP, OB, AST - infekcja?

dziecko 10 lat, ostatnie 4 dni wysoka gorączka do 39,5, brak dodatkowych dolegliwości poza brakiem apetytu i osłabieniem. RTG płuc wskazuje wzmożony rysunek oskrzeli. Nie ma kaszlu. Lekarz zalecił antybiotyk, widział wynik RTG i OB, ale CRP nie były jeszcze gotowe. Czy to wygląda na infekcję

Re: wysokie ob niska hemoglobina

Należy zbadać kreatyninę.Może to być kłębuszkowe zapalenie nerek. Czy był badany poziom białka w moczu ?

niski hematokryt i wysokie OB

3 miesiące temu robiłam podania krwi i wyszło mi, że mam niski hematokryt - 36, 4, wysokie leukocyty - 15,2 i podwyższone OB- 22. Powtórzyłam badania i teraz tylko leukocyty mam w normie - 8, pozostałe wyniki jeszcze się pogorszyły i są bardziej skrajne niż ostatnio hematokryt - 35,9, OB - 30

Re: Wysokie ob? co to moze byc?

witam. wysokie ob nie musi świadczyć o raku.sama nie dawno zachorowałam,jeden antybiotyk nie pomógł i wciąż ta gorączka 39,5.poszłam do lekarza bo nie odpuszczało ,kaszel i ciężko mi sie oddychało. zapisała nowy lek,zdjęcie RTG i morfologię i OB.zdjęcie wyszło czyste ,morfologia w normie ale OB 114

Wysokie ob? co to moze byc?

Moja kochana babcia ktora ma 88 lat z powodu zlego samopoczucia,omdlen i ogolnego oslabienia trafila do szpitala.Po zrobieniu pierwszych badan z krwi wyszlo ze ob wynosi 98? To bardzo wysokie.Martwie sie co to moze byc ale jeszcze lekarz nie chce sie wypowiadac bo stwierdzil ze trzeba zrobic wiecej

Wysokie OB

Witam, odebrałam dzis wyniki badań i o ile morfologia wyszła ok, to Ob wysokie 40/70. Wizytę u lekarza mam w poniedziałek. Wyczytałam gdzieś, że przyjmowanie tabletek anty może podwyższać wynik Ob, ale czy aż tak dużo.

Wysypka, wysokie OB+CRP, gorączki

,5 fl PCT 0,21 Cholesterol całkowity - 179 (140-200) OB - 42 (1-20) mm/1 godz CRP - (+) 9 (0-6) http://m.forum.abczdrowie.pl/uploads/images/wy/wysypka-wysokie-ob-crp-goraczki_236.jpg