Wszystko o:

wysokie żelazo objawy

Zobacz najważniejsze informacje o: wysokie
Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

- zbyt małą ilością dobrze przyswajalnego żelaza w naszym pożywieniu). Wśród osób szczególnie narażonych na tego typu braki są chociażby osoby na ścisłej diecie wegetariańskiej, stosujące zbyt restrykcyjne diety odchudzające, a także ci, którzy opychają się w nadmiarze jedzeniem wysoko przetworzonym

Przeziębienie, grypa, a może angina? Co mi dolega?

Przeziębienie, grypa, a może angina? Co mi dolega?

jedzenie - np. zupę krem, kisiel czy owocowe puree. Ostre, wyjątkowo dokuczliwe zapalenie gardła może mieć też podłoże wirusowe. Czytaj także: Migdałki u dorosłych - problem czy nie? Sepsa Objawy charakterystyczne dla przeziębienia, oprócz grypy i anginy mogą też oznaczać... sepsę. Bardzo wysoka gorączka

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

internista (bądź ginekolog) zleci wykonanie morfologii, ewentualnie kontrolę poziomu żelaza i ferrytyny, by wykluczyć anemię związaną z nieprawidłowymi krwawieniami. Przedłużające się miesiączki to najczęściej problem kobiet zbliżających się do menopauzy, ale także bardzo młodych, których hormony jeszcze nie

Gorzka czekolada - dlaczego warto ją jeść?

Gorzka czekolada - dlaczego warto ją jeść?

jest dobrej jakości. Czekolada wysokiej jakości delikatnie błyszczy, a przede wszystkim, pachnie czekoladą, a nie kawą . Ważne jest, aby przed jej zakupem dokładniej przyjrzeć się jej składowi, aby nie zawierała syropu glukozowo-fruktozowego i nie "nabrać się" na tzw. wyrób czekoladopodobny

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

poziom hormonów. Masz kilkanaście godzin Zapewnia nam prawidłowe krzepnięcie krwi i temperaturę ciała. Magazynuje żelazo i substancję energetyczną: glikogen. Dzięki niemu steruje poziomem cukru, uwalniając go do krwi w momencie spadku. Ma zdolność neutralizowania i usuwania odpadów, jest niezastąpionym

RBC

RBC

(np. nowotworach, chorobie popromiennej). Obniżenie norm często jest jednym z objawów białaczki, szpiczaka mnogiego, niedożywienia (przede wszystkim przy nieprawidłowym poziomie żelaza oraz witaminy B12 i B6). Zmniejszenie ilości czerwonych krwinek pojawia się przy dużych krwotokach oraz u kobiet w

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

śluzowej. Czasem jednak natężenie bólu okazuje się tak duże, że dosłownie nie możesz wstać z łóżka. I rzeczywiście nie wstawaj: dzień zwolnienia najczęściej wystarczy. Przyczyną takiego ataku jest nadmierne wydzielanie prostaglandyn (hormony powodujące skurcze macicy) i zbyt wysoki poziom estrogenów w

Pestki i nasiona - dlaczego warto je chrupać?

Pestki i nasiona - dlaczego warto je chrupać?

ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem, a więc walka z procesami starzenia. Na tokoferol powinni również zwrócić uwagę panowie. Wpływa on bowiem m.in. na prawidłową pracę mięśni oraz wytwarzanie nasienia u mężczyzn. Kaloryczność nasion słonecznika to przede wszystkim skutek wysokiej

Zapalenie żołądka

Zapalenie żołądka

Dołącz do nas na Facebooku! Objawy: - choroba ma różny przebieg, mogą występować bardzo nasilone dolegliwości albo może ich nie być w ogóle - ból lub uczucie dyskomfortu w nadbrzuszu - zgaga - nudności i wymioty Przyczyny Czynników uszkadzających błonę śluzową żołądka jest wiele: - zakażenie

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

zazwyczaj jej nie tracą, dopiero bardzo wysoka temperatura (np. przy smażeniu) może ją uśmiercić. Nie należy faszerować się witaminą A na zapas. Jej za wysokie dawki nie zostaną wydalone przez organizm, tak jak dzieje się to z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie. Długotrwale utrzymujący się nadmiar jest

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Wynik żelaza u dziecka

Żelazo(ICD9:O95) 191,00ug/dl - czy ten wynik jest poprawny u 10letniego dziecka?Do interpretacji wyniku tego badania konieczne jest przede wszystkim dokładne zbadanie pacjenta i zebranie wywiadu, a także podanie norm danego laboratorium.Jeśli nie występują żadne niepokojące objawy nie ma powodu do

Interpretacja wyniku na żelazo

Zaniepokojona swoimi niektórymi objawami(kruche paznokcie, blada cera, zajady, znużenie itp.), zrobiłam badanie na obecność żelaza. Mam 20 lat. Zakres referencyjny to 5,8-34,5, a mój wynik to 11,3. Jak go zinterpretować?Pojedynczy wynik badania na stężenie żelaza w surowicy mówi bardzo niewiele o

TSH wysokie

Odebrałam wyniki, bardzo proszę o ich interpretację, oto one: TSH (norma to 0,27-4,2) ja: 146,6 !!! (za wysoko), FT4 (norma 0,93-1,7) ja: 0,29m (za nisko), anty-TPO (norma górna 34) ja: 410 !!! (za wysoko). Mam 29 lat. Mój lekarz rodzinny zaniepokoił się moimi objawami, dlatego zleciła mi zbadanie

Osłabienie i wysoki puls

Od miesiąca czuję się osłabiony. Mam wysoki puls, nawet po wejściu na schody. Drętwieją mi łatwo ręce i miałem stany przedomdleniowe, szczególnie źle się czułem w busach i dusznym kościele.Szybki puls oznacza szybką czynność serca, która może (a nawet powinna) przyspieszać podczas wysiłku

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Tarczyca wykluczona?

Nie masz złych wyników tarczycowych, niski cholesterol (przy Hashi - wysoki), ale żelazo masz obniżone to może świadczyć o dużej anemii, najczulszym badaniem jest właśnie ferrytyna, ale u Ciebie już w samym żelazie widać niedobory. Objawy niedoczynnej tarczycy pokrywają się z objawami anemii, stąd

Re: nowy wątek senciaka

Byłam u lekarza. Kolejny olewus. TSH znakomite FT3 12 % znakomite.Ferrytyna w normie chociaż niska.Mozna brać żelazo ale nie trzeba. Zastrzyków się nie podaje bo są szkodliwe. Moje objawy nie mają nic wspólnego z tarczyca, nie trzeba nic zmieniać w dawce hormonu. A moje objawy i są wynikiem

Pytanie do eksperta: nadmiar żelaza a depresja

. Dwukrotne podejście do leków (Zoloft, potem Coaxil) okazało się porażką, nawet po minimalnych dawkach mam skoki ciśnienia, napady paniki, generalnie objawy uboczne uniemożliwiają przyjmowanie leków. Wszystkie badania mam w normie, jedynie poziom żelaza znacznie podniesiony, między 200-300. Przez te pół roku

Re: Czy da się wyleczyć Hashimoto u psychologa?

TSH wysokie, widać że tarczyca niedomaga i trzeba ją poganiać. Ja przy nieco niższym TSH mam podobne objawy: niski progesteron dużo wyższy Estradiol. Wygląda na to, że prolaktyna też mi się podnosi ale wyników nie mam, sądzę tylko po objawach. Uważam, że to wszystko wina niedoczynnej tarczycy

Re: Mój synek ma 3 lata i 4 miesiące - oto jego w

> ŻELAZO bardzo mnie martwi - z raczej ferrytyna > je dużo rzeczy z żelazem, ale nie wchłania No właśnie, nie wchłania, co widać w wysokim wyniku we krwi ponad normę: > zelazo 149 (27-96) i niziutkiej ferrytynie: > ferrytyna 34 (30-400) Szkoda, że nie zrobiłąś wit B12 tak ważnej przy

Re: nowa prosi o pomoc - wyniki

ty za pajaca znalazła??? Bo lekarzem to ona kiepskim jest bardzo. Objawy wpisała do karty? I nic jej to nie powiedziało? Czeka? Na co??? > Zastanawiała się głośno dlaczego mam wysoki cholesterol i jej to nie pasuje bo wagę mam ok. Wybacz, ale gdzie ona studia skończyła? Toż to książkowy objaw

Re: No to mam zagwozdkę....

Orzechy zawierają naturalny selen, co ma pomagać przy konwersji t4 na t3. Żelazo też jest konieczne w tym procesie. T3 z tabletki warto włączyć wtedy, gdy ft4 jest już wysoko, a ft3 nisko (czyli konwersja nie jest wystarczająca) i występują objawy niedoczynności, a przy tym ani selen, ani żelazo

Re: moje kiepskie wyniki. nowa...

ale może to być objawem rzutu choroby, przemawiałoby za tym dość wysokie Ft4 jak na twoje wysokieTSH i przede wszystkim przeciwciała w natarciu. W czasie rzutu następuje pogorszenie samopoczucia, często obrzęki, słabość, tachykardia 4 - koszmarne wyniki związane z gospodarką żelazem, wszystko

Re: Hashimoto-obserwujemy. Proszę o interpretację

Teraz musisz być ostrożna, bo przedobrzysz :;. Hormony masz już wysoko i prawdopodobnie jeszcze się podniosą, skoro badanie zrobiłaś przed czasem. I to może być moment, w którym albo za kilka tygodni ci się poprawi, albo pojawi się lekka nadczynność polekowa, może nawet już się pojawiła. Jej objawy

Re: tuz przed operacja

ferrytyna: 16.58% b12: 56.29% Ferrytyna niezbyt wysoka, choć tragiczna też nie. Ja bym jeszcze brała ten sorbifer, a jeśli nie możesz dostać recepty, to chelatowe, żeby dobić tak do środka normy, więc pewnie jeszcze przez kilka miesięcy. Twoje objawy jak najbardziej mogą być spowodowane za niską

HIF-2

). HIF-2? po hydroksylacji reszt prolinowych jest rekrutowany przez grupę białek (np. pVHL, elongin B, Cul2, RBX-1 etc.) do degradacji w proteasomach. Pełna aktywność hydroksylazy prolinowej wymaga obecności tlenu, 2-oksoglutaranu (substrat w cyklu Krebsa), oraz takich kofaktorów jak żelazo i askorbinian

Hipotonia ortostatyczna

oraz czasami objawy choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego. LeczeniePrzede wszystkim należy uświadomić pacjentowi, co przyczynia się do powstawania niedociśnienia ortostatycznego. Należy też: zmienić dietę, uzupełniając ją w sól i płyny zalecić wysokie położenie głowy podczas leżenia w łóżku oraz stopniową

Deferypron

Deferypron (łac. Deferipronum) – związek chelatujący żelazo, stosowany w leczeniu talasemii. Mechanizm działaniaDeferypron jest ligandem dwudonorowym chelatującym żelazo w stosunku 3:1. W badaniach klinicznych wykazano, że dawka 25 mg/kg masy ciała, podawana trzy razy dziennie, zmniejsza

Reutylizacja

dla różnych pierwiastków. Niektóre z nich mogą być przenoszone stosunkowo łatwo. Są to na przykład azot, fosfor i potas. Objawy niedoboru tych pierwiastków będą widoczne u roślin w pierwszej kolejności na liściach starszych. Pierwiastki o małej ruchliwości to na przykład żelazo, miedź lub mangan

Testotoksykoza

Testotoksykoza – schorzenie uwarunkowane dziedzicznie, polegające na jednoczesnym dojrzewaniu komórek śródmiąższowych i rozrodczych, które przebiega bez udziału gonadotropin. DziedziczenieAutosomalne dominujące. ObjawyTestotokykoza powoduje przedwczesne dojrzewanie płciowe

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.