Wszystko o:

wysokie żelazo objawy

Zobacz najważniejsze informacje o: wysokie

Paulina Zduniak

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Dokucza ci ciągłe przemęczenie, senność, nadmierna bladość, obniżona odporność? To może być niedobór żelaza - jednego z mikroelementów kluczowych dla funkcjonowania naszego organizmu. Skąd biorą się deficyty, kto jest na nie najbardziej narażony oraz jak do nich nie dopuścić?

Zmiany na skórze mogą być objawem wielu chorób - sprawdź, na co zwracać uwagę

Sinieją ci ręce? To może być zator lub wstrząs. Plamy na brzuchu czasem informują o chorobie trzustki. "Banalne" krostki? Tak objawia się nowotwór jelit. Skóra to bezcenny miernik twojego zdrowia. Lepiej spójrz w lustro!

6 powszechnych schorzeń, które mogą doprowadzić do bardzo groźnych konsekwencji

"Banalna choroba"? Uspokajająca diagnoza? Proste leczenie? Tak często o nich myślimy, więc niekoniecznie przejmujemy się rozpoznaniem oraz zaleceniami lekarskimi. Niejednokrotnie na uznane za łagodne choroby "leczymy się" sami, domowymi sposobami. Tymczasem skutki tych schorzeń mogą być bardzo poważne, długotrwałe, nawet śmiertelne. Czasem jest też tak, że to, co uznajemy za rozpoznaną chorobę, jest "tylko" objawem czegoś groźniejszego. Umrzeć przez próchnicę czy zapalenie pęcherza? Owszem, możliwe!

Przeziębienie, grypa, a może angina? Co mi dolega?

Przeziębienie, grypa, a może angina? Co mi dolega?

. Bardzo wysoka gorączka, dreszcze, wysoka potliwość, utrata aktywności i chęci do kontaktu z otoczeniem - to mogą być objawy poważnej choroby, wynikającej z obniżenia odporności. Sepsa, czyli posocznica, nie jest właściwie chorobą, a zespołem ostrych objawów organizmu, wywołanych przez jego nadmierną

Morfologia: RBC

Morfologia: RBC

kostnego (np. nowotworach, chorobie popromiennej). Obniżenie norm często jest jednym z objawów białaczki, szpiczaka mnogiego, niedożywienia (przede wszystkim przy nieprawidłowym poziomie żelaza oraz witaminy B12 i B6). Zmniejszenie ilości czerwonych krwinek pojawia się przy dużych krwotokach oraz u kobiet

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

niedokrwistości. Przy takim podejrzeniu internista (bądź ginekolog) zleci wykonanie morfologii, ewentualnie kontrolę poziomu żelaza i ferrytyny, by wykluczyć anemię związaną z nieprawidłowymi krwawieniami. Przedłużające się miesiączki to najczęściej problem kobiet zbliżających się do menopauzy, ale także bardzo

Cykl miesiączkowy - jak się zachowuje kobiece ciało?

Cykl miesiączkowy - jak się zachowuje kobiece ciało?

przymrużeniem oka Menstruacja Cykl miesiączkowy, jak sugeruje nazwa zaczyna się od krwawienia, ale nie ono jest tu najważniejsze. Krwawienie trwa zazwyczaj kilka dni (4-5 dni). Obfitość miesiączki zależy od cech indywidualnych. Zdarza się jednak, że zbyt skąpa lub zbyt obfita miesiączka może być objawem

Tofu - warto włączyć do diety?

Tofu - warto włączyć do diety?

zwierzęcego, szczególnie mięsa i nabiału. W 100 gramach surowego serka kryje się średnio około 10 g białka oraz 350 mg wapnia. Oprócz nich, tofu to także niezłe źródło potasu, magnezu, żelaza, fosforu, a także witamin z grupy B. Wysoka zawartość białka i wapnia to nie jedyna zaleta tofu. Oprócz nich sojowy

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

), towarzyszą mu inne objawy (kołatania serca, uczucie duszności, lęku, przewlekłe zmęczenie), lepiej ocenić już u lekarza. Nawet prawidłowy puls nie jest wskazaniem, by takie objawy lekceważyć. Przyczyna może bowiem wcale nie być kardiologiczna, krążeniowa, a np. endokrynologiczna (czytaj: Tarczyca nami

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

8 przysług dla wątroby: zatroszcz się o nią na serio

nietypowe Czasem u zakażonych możemy obserwować objawy nieswoiste: zmęczenie, apatię, stany depresyjne, bóle stawów, mięśni oraz zmiany skórne. Najczęściej je lekceważymy, tymczasem to już na pewno sygnał do działania. Wirusowe zapalenie wątroby typu B i C, charakteryzujące się wysokim wskaźnikiem

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Wynik żelaza u dziecka

Żelazo(ICD9:O95) 191,00ug/dl - czy ten wynik jest poprawny u 10letniego dziecka?Do interpretacji wyniku tego badania konieczne jest przede wszystkim dokładne zbadanie pacjenta i zebranie wywiadu, a także podanie norm danego laboratorium.Jeśli nie występują żadne niepokojące objawy nie ma powodu do

Interpretacja wyniku na żelazo

Zaniepokojona swoimi niektórymi objawami(kruche paznokcie, blada cera, zajady, znużenie itp.), zrobiłam badanie na obecność żelaza. Mam 20 lat. Zakres referencyjny to 5,8-34,5, a mój wynik to 11,3. Jak go zinterpretować?Pojedynczy wynik badania na stężenie żelaza w surowicy mówi bardzo niewiele o

TSH wysokie

Odebrałam wyniki, bardzo proszę o ich interpretację, oto one: TSH (norma to 0,27-4,2) ja: 146,6 !!! (za wysoko), FT4 (norma 0,93-1,7) ja: 0,29m (za nisko), anty-TPO (norma górna 34) ja: 410 !!! (za wysoko). Mam 29 lat. Mój lekarz rodzinny zaniepokoił się moimi objawami, dlatego zleciła mi zbadanie

Osłabienie i wysoki puls

Od miesiąca czuję się osłabiony. Mam wysoki puls, nawet po wejściu na schody. Drętwieją mi łatwo ręce i miałem stany przedomdleniowe, szczególnie źle się czułem w busach i dusznym kościele.Szybki puls oznacza szybką czynność serca, która może (a nawet powinna) przyspieszać podczas wysiłku

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: nietypowe wyniki :-(

Z objawów nadczynności to chyba jedynie przyspieszone tętno... nie mam wola. Czemu nie wróciliśmy do Cytomelu? wtedy fT3 tez było wysoko, w górnej granicy normy albo nawet powyżej. Wówczas nie postawiono żadnej konkretnej diagnozy. a Cytomel był testowo żeby zobaczyć czy przysadka w ogóle zareaguje

Re: pomoc w interpretacji badań i podpowiedź co d

Nie, no ma :) Bierze tyroksynę. Masz dziewczyno elegancką anemię. Stąd pewnie cześć objawów. TSH, jak na zażywanie syntetycznego hormonu, wysokie. A i poziom ft3 i ft4 nie powala. ja bym podniosła dawkę o kolejne 25 mg, odczekała 6 tygodni i znowu zrobiła wyniki. Niemniej jednak, żelazo do

Re: Borelioza? Proszę o porady. Paulina

mogą być bardzo miarodajne i im bardziej precyzyjnie ustali się patogeny, które Ci dokuczają tym lepiej wycelowane leczenie dostaniesz. Najlepszym obecnie badaniem w kierunku boreliozy jest LTT, jednak jest trochę drogie - ok. 400 zł, ale daje bardzo wysoką wiarygodność i ja bym od tego pewnie zaczął

Re: Niedoczynność tarczycy pomimo poprawnych wyni

Witaj na Forum! Napiszę krótko, bo się spieszę. Moim zdaniem duża część objawów jest od anemii (ferrytyna poniżej normy). Żelazo może przepisać m.in. lekarz rodzinny. Powinno być to żelazo na receptę (takie mocne po prostu). Możesz też nabyć żelazo Puritan's Pride. b12 możesz podnieść kropelkami

Prośba o interpretację wyników

stresuję. Odnośnie badania martwi mnie wysoki wynik FT3 oraz niski witaminy B12. Co to może oznaczać jeśli TSH mam w normie? Jakie badania mógłbym jeszcze wykonać jeśli chodzi o moje objawy i czy powinienem się zgłosić z tymi wynikami do endokrynologa? Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję za pomoc.

Wyniki z dnia 06.02.2016 - Letrox 75

,48 norma (1,71 - 3,71) - 38,50% FT4 - 1,17 norma (0,70 - 1,48) - 60,27% Badanie zrobiłam ze względu na samopoczucie - byłam pewna, ze mam nadczynność. Oto moje objawy: - uczucie gorąca, przechodzące w zimno i dreszcze, tak kilkanascie razy dziennie. - uderzenia gorąca na twarz klatkę i kark, panika

Osłabienie po posiłku

, brak koncentracje, słabą pamięć, metny mózg i przeraźliwe zimno ( objawy tarczycy) a raz czuje wysoki puls, ciężkie biecie serca i jest mi ciepło( ciepło normalne, z tym ze przeważnie mi zimno wiec jest to dziwne) i zawroty głowy( czyli nadcisnienke tętnicze). Czy jest cos co łączy te dwa objawy? Dodał

Re: Proszę o interpretację wyników

> Czyli rozumiem, że biorąc pod uwagę moje niskie hormony oraz wyniki krwi, można > przypuszczać, że z tarczycą jest coś nie w porządku? masz : - wysoki wynik testu na niedoczynność - objawy - niski poziom hormonów więc po prostu potrzebna dalsza diagnostyka, czyli zostało USG, ono wiele

Re: Za niskie FT3? długie cykle

natomiast miałam wysokie FSH i LH - jak w menopauzie:( - badane 2 razy w 3 dc. Ginekolog cos mówił o wyregulowaniu tarczycy i że wówczas ma to się poprawić. Chyba jednak moja tarczyca nie jest wyregulowana? bo takie cykle mam nadal. Mam jeszcze inne pytanie - ostatnie tygodnia miewam objaw jakby

Re: Tarczyca wykluczona?

Nie masz złych wyników tarczycowych, niski cholesterol (przy Hashi - wysoki), ale żelazo masz obniżone to może świadczyć o dużej anemii, najczulszym badaniem jest właśnie ferrytyna, ale u Ciebie już w samym żelazie widać niedobory. Objawy niedoczynnej tarczycy pokrywają się z objawami anemii, stąd

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!