Wszystko o:

wysoki potas

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Potas jest jednym z najważniejszych makroelementów. Podobnie jak sód czy chlor należy do elektrolitów, czyli składników mineralnych uczestniczących w gospodarce wodnej. To między innymi dzięki niemu w naszym ciele utrzymuje się właściwa objętość płynów. Uczestniczy

Hiperkaliemia

Hiperkaliemia

Dołącz do nas na Facebooku! Hiperkaliemia, nazywana także hiperpotasemią to zbyt wysokie stężenie jonów potasu w surowicy krwi. Znaczne przekroczenie bezpiecznej granicy tj. 5,5 mmol/l, najczęściej spowodowane jest chorobą nerek lub długotrwałym przyjmowaniem leków, przede wszystkim tych

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

korzystnie wpływ na pracę układu pokarmowego, łagodzi infekcje dróg oddechowych, a nawet pobudza do miłosnych igraszek. Wszystko to, co najlepsze Mimo że 100 g warzywa to ok. 170 kalorii, to eliminacja jej z menu, z powodu wysokiej kaloryczności jest kiepskim rozwiązaniem. Obecne w warzywie węglowodany (ok

Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?

Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?

bakterii Listeria monocytogenes, odpowiedzialne za szereg zatruć pokarmowych . W chlebie świętojańskim są też witaminy B1, B2, wapń, magnez, potas oraz pierwiastki śladowe jak żelazo , miedź, nikiel, mangan i chrom. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych

Owoce i warzywa NA OCHŁODĘ - które najlepsze?

Owoce i warzywa NA OCHŁODĘ - które najlepsze?

ubogie w substancje odżywcze. Zawierają głównie witaminę K oraz nieco witamin z grupy B, a także magnez, mangan, potas i fosfor. Oprócz niewielkiej wartości odżywczej świeże ogórki mają jeszcze jedną wadę. Podobnie jak w innych warzywach dyniowatych, np. w kabaczku lub patisonie, kryje się w nich enzym

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

ponadto poszczycić wysoką zawartością magnezu i potasu, czyli minerałów zapobiegających m.in. powstawaniu skurczów. Co ciekawe, podobnie jak wątroba rekina, zawiera skwalen -  związek który m.in. pomaga spowolnić procesy starzenia oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Czytaj również: Więcej o

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

łodydze poświęca się najwięcej uwagi. Jest nie tylko nisko kaloryczny (16 kcal/100g), ale i bogaty w witaminy. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminę E, A i C. Ta ostatnia wzmacnia odporność, jednak niemal całkowicie ginie w bardzo wysokiej temperaturze. Zawiera także niezbędne dla naszego organizmu

Pomidor - niedocenione źródło zdrowia

Pomidor - niedocenione źródło zdrowia

oraz zmniejsza stan zapalny organizmu. Metoda na raka? Wielu badaczy podkreśla istotny związek między konsumpcją pomidorów a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka, w tym raka prostaty, odbytu, płuc, żołądka czy piersi.| Dzięki wysokiej zawartości m.in. potasu, błonnika zapobiega występowaniu chorób

Asystolia

Asystolia

krótkim czasie komórki, a przede wszystkim mózg i cały układ nerwowy, nie otrzymują odpowiedniej dawki tlenu i zaczynają obumierać. Czynników odpowiedzialnych za rozwój asystolii może być kilka. Zazwyczaj pojawia się przy zawale serca, wykrwawieniu oraz zaburzeniach elektrolitycznych np. zbyt wysokim

Bób: niewątpliwie pyszny, ale czy zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

Bób: niewątpliwie pyszny, ale czy zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

Witam Choruje na Hashimoto od grudnia tamtego roku.Borę Eutyrox 75 Do tego wysła mi wysoka prolaktyna zażywałam Bromergon ale gdy wyniki były w normie lekarz endo kazał mi je odstawić. Mówiłam mu na ostatniej wizycie ze źle się czuje czuje ze tyje jak smok pomimo ze mało jej zaczęłam ćwiczyć i

Skąpomocz

Moja mama bardzo mało oddaje mocz. Po badaniach surowicy krwi: kreatynina 1,3 mg mocznik; 56mg; kwas moczowy 9,2mg; sod 141 mg; potas 5,8 mg. Bialko CRP jest ujemne. Boję się, czy może być taka sytuacja, że nerki mogą przestać pracować? To możliwe? Co robić gdy potas jest za wysoki? Można to

Hipokalemia - co jeść?

. Aby utrzymywać odpowiednio wysoki poziom potasu powinien Pan włączyć do swoich posiłków warzywa i owoce bogate w ten pierwiastek fasolę, szpinak, banany, pomidory. Jako profilaktykę napadów, oprócz stosowania diety ubogosodowej i ubogowęglowodanowej wskazane jest również stosowanie leków

Co mogą znaczyć mimowolne ruchy gałek ocznych?

badania krwi i tylko mam dość wysokie OB (10mm) i niedobór potasu. Ekg serca wykazało, że serce bije trochę za szybko. Mam skierowanie na rezonans głowy, mam nadzieje ze nie wykryją mi tam coś niepokojącego. Chciałabym dowiedzieć się co mi dolega? Czy to jest coś poważnego?Objawy przez Panią wymienione

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Olsztyńscy naukowcy zarybiają węgorzami polsk

mięso węgorza ma wysoką wartość pokarmową: jest bogate w wapń, fosfor, magnez, potas i żelazo, tłuszczu zaś ma 20%

Re: Nowa - bardzo proszę o interpretację wyników

trzymam) 2 - że można brać je razem więc zdecydowanie wolę jednoskładnikowe suple z zachowaniem odległości pomiędzy :) Miałam biorąc wysokie dawki mg skurcze w nogach, po uzupełnieniu potasu (kilka godzin od magnezu) wszystko wróciło do normy. Rozważ po zakończeniu opakowania.

Re: Interpretacja wynikow

moim zdaniem dawkę euthyroxu masz za małą. osoba leczona lewotyroksyną powinna mieć TSH w okolicach 1, a wolne hormony też nie są szczególnie wysoko. przyczyną Twoich problemów jest tkwienie w niedoczynności, i z pewnością niedobory, a być może i anemia. robiłaś kiedyś inne badania niz tylko

Re: Rola ziół

loppe napisał: > Primum non nocere Tu mi się przypomina jak przez dwa tygodnie piłem tylko wysoko zmineralizowaną wodę mineralną. Także herbaty z nią, wszystko. Poszedłem na badanie krwi i moczu. Wyniki wyśmienite z jednym wyjątkiem. Leciutkie przekroczenie normy potasu! Obok wysokie

Re: Poziom tsh

Masz anemię, za mało żelaza, za wysoki potas i to jest ważniejsze niż TSH, które powinno być niższe - idź szybko do rodzinnego. Moja endo zawsze zwraca uwagę na morfologię patrząc czy nie ma anemii, więc na pewno jest to ważne. Jak dostaniesz żelazo, to może TSH poprawi się, bo żelazo jest

Re: wyniki są ok a czuję się źle... od czego zacz

Bykay wysoki potas mozewynikac rownież ze sposobu pobierania krwi. Jeśli krew była pobierana z żyły a ramie zaciśniętej opaska to poziom potasu wychodzi zawsze wyższy. Krew powinna być pobrana tzw motylkiem, bez ucisku. Ja w standardowym badaniu mam potas 5.2 a motylkiem 4.4. Jeśli próbka długo

jaka dieta przy wysokich stężeniach sodu i potasu

Mój mąż przyjmuje leki,które podwyższają poziomy tych minerałów. Stężenia są napradę b. wysokie, sód 158mmol/l a potas 5,8mmol/l. Chciałby stosować dietę, ale sam już nie wie, co naprawdę może jeść. Potas i sód są wszędzie, w mięsie, pieczywie, warzywach. Co może jeszcze jeść??? Czy tylko mleko

do muktprega1 bo i tak nikt inny mi nie odpowiada

Witam po przerwie uzupełnię może wyniki po tych lutowych co to spadły po grypie żołądkowej do zera,zostałam na dawce 150 23.03 tsh 1,850 (0,27-4,20) ft3 25% ft4 48,72% ferrytyna 71,39% potas 4,28 (3,50-5,00) magnez 1,74 (1,60-2,55) wapń 2,23 (2,10-2,60) zostałam na 150 24.04 tsh 1,140 normy jw ft

Re: wysoki Aspat, bardzo niska zawartość potasu..

Kup sobie Kaldyum, potas z tego preparatu dobrze się przyswaja i bierze sie tylko jedną kapsułkę dziennie. Serce bardzo się męczy przy braku potasu. Z tego co się orientuję po 2 tygodniach diety aspat powinien spaśc.

Re: wysoki Aspat, bardzo niska zawartość potasu..

Mi takze Aspat wyszedł podwyzszony 57 ale niezaleznie od tego GGTP wyskokie 152 a powinno być do 35.Nie wiem od czego watroba mnie nie boli.Pozdrawiam

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!