Wszystko o:

wysoki mocznik

Paulina Zduniak

Skóra osób starszych - najczęstsze problemy i środki zaradcze

Skóra osób starszych - najczęstsze problemy i środki zaradcze

Problemy skórne dotykają osób w każdym wieku, jednak szczególnie narażone są na nie osoby starsze. Choć czasu nie da się zatrzymać, odpowiednie działania, pomogą zapobiec poważniejszym konsekwencjom i znacznie poprawić jakość życia seniora.

Piękna w niepogodę

Jesienią i zimą skóra twarzy narażona jest na wiele niebezpieczeństw. Dlatego właśnie w tym okresie należy szczególnie starannie ją pielęgnować.

Pocenie? Autoklimatyzacja działa!

Pocimy się pod wpływem stresu, po wysiłku fizycznym, w czasie upału, czy w skutek gorączki. Ale najbardziej pocimy się bez uchwytnej przyczyny. Nasze gruczoły potowe, niezauważalnie, pracują przez cały czas. Gdyby nagle zastrajkowały, organizmowi groziłoby śmiertelne przegrzanie.

Mapa LP

udrażnianie żył serca ból pod lewą pachą kreatynina gfr wg mdrd erytrocyty świeże w moczu kłucie w prawej stronie brzucha badanie krwi alt dyskopatia na poziomie l4 l5 o czym świadczy wysokie ob podwyższony poziom mocznika we krwi drętwienie prawej nogi zacienienie płuc morfologia krwi

Kosmetyki przeciw alergii

Kosmetyki przeciw alergii

prysznic, emulsje do kąpieli i balsamy zawierające emolienty. Zazwyczaj w składzie mają mocznik, kwas linolenowy, parafinę, olej arachidowy, olej sojowy, glicerynę i środki przeciwświądowe. Najlepiej kupować emolienty w aptekach, a ich dobór konsultować z lekarzem. Jeżeli mimo odpowiedniej pielęgnacji

Wrzody dwunastnicy

Wrzody dwunastnicy

mocznika i sprawdza stężenie dwutlenku węgla. U tych pacjentów, u których za rozwojem choroby stoi patogen będzie on bardzo wysoki. Czasem, szczególnie gdy istnieje podejrzenie rozprzestrzenienia się zmian zleca się badanie radiologiczne. Leczenie Walka z chorobą najczęściej sprowadza się do farmakoterapii

Artretyzm

Artretyzm

organizm, spowodowaną zbyt wysokim stężeniem kwasu moczowego we krwi (tzw. hiperurykemia). Kiedy kwasu moczowego jest we krwi zbyt dużo, przestaje się w niej rozpuszczać, a zaczyna się krystalizować. Owe kryształki odkładają się w stawach i tkance okołostawowej. Są coraz większe i bardzo ostre, raniąc

Groźny refluks moczowodowo-pęcherzowy: często skutek zlekceważonych "banalnych" infekcji

Groźny refluks moczowodowo-pęcherzowy: często skutek zlekceważonych "banalnych" infekcji

Sprawnie funkcjonujące nerki są skuteczną fabryką chemiczną, która oczyszcza krew z mocznika i innych toksyn, utrzymując równocześnie w organizmie właściwy bilans płynów i soli. Dba także o prawidłowe ciśnienie. Anatomia człowieka: nerki U chorych z refluksem (inaczej odpływem moczowodowo

Nadpotliwość - przyczyny

Nadpotliwość - przyczyny

Dołącz do nas na Facebooku! Pot to naturalna i niezbędna, np. do ochrony skóry, wydzielina wytwarzana przez gruczoły potowe. W ponad 98 proc. składa się z wody, pozostałe dwa procenty to kompilacja m.in. soli, tłuszczów, mocznika kwasu moczowego oraz amoniaku. Jego specyficzny, zazwyczaj

Wybielanie zębów - prawdy i mity

Wybielanie zębów - prawdy i mity

sprzyjają źle wykonane nakładki na zęby - np. takie, które niedostatecznie zakrywają dziąsła lub są za wysokie i drażnią tkanki miękkie nad zębem oraz takie, które posiadają ostre krawędzie. Dlaczego zabieg wybielania jest bolesny? - Mechanizm występowania bolesności pozabiegowej jest nie do końca znany

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

Witam Choruje na Hashimoto od grudnia tamtego roku.Borę Eutyrox 75 Do tego wysła mi wysoka prolaktyna zażywałam Bromergon ale gdy wyniki były w normie lekarz endo kazał mi je odstawić. Mówiłam mu na ostatniej wizycie ze źle się czuje czuje ze tyje jak smok pomimo ze mało jej zaczęłam ćwiczyć i

Skąpomocz

Moja mama bardzo mało oddaje mocz. Po badaniach surowicy krwi: kreatynina 1,3 mg mocznik; 56mg; kwas moczowy 9,2mg; sod 141 mg; potas 5,8 mg. Bialko CRP jest ujemne. Boję się, czy może być taka sytuacja, że nerki mogą przestać pracować? To możliwe? Co robić gdy potas jest za wysoki? Można to

Celiakia, bóle brzucha - wyniki badań

. Zbyt wysoka ilość białka w moczu może być spowodowana zarówno uszkodzeniem nerek (np. w przebiegu zakażenia, zapalenia kłębuszków nerkowych lub jako powikłanie stosowanych leków) jak również "przeładowaniem" nerek białkiem (w wyniku rozpadu krwinek czerwonych, nadmiernego wytwarzania patologicznych

Hashimoto - problemy z utrzymaniem wagi

0,6 norma 0,7-1,3 mocznik ALT AST ZELAZO BIAŁKO C w normie TSH 3,79 norma 0,47-4,64 FT3 2,06 norma 1,45-3,48 FT4 1,13 norma 0,71-1,85 I NIESZCZĘSNA PROLAKTYNA 33,90 NORMA 5,18-26,53 Czy ta wysoka prolaktyna jest spowodowana moim hashimoto?? Przecież biorę euthyrox 75 wiec powinno być

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Wysoki mocznik

Dziewczyny umieram ze strachu, Odebrałam dziś rano wyniki krwi i mam strasznie wysoki mocznik - bo aż 189 (normy 15-45)!!! Kreatynina 0,65 (przy normach 0,7-1,4), a białko całkowite 6,0 (norma 6,4-8,2). Wizytę mam po południu, ale umrę chyba ze strachu do tego czasu. Ogólnie czuję się bardzo

Re: Wysoka kreatynina 5,1 i mocznik-jak obnizyc?

duniagorzow napisała: > Co zrobic aby obnizyc poziom kreatyniny i mocznika .Prosze o rady > bo groza mi dializy. Problemem nie jest wysoki poziom kreatyniny, bo kreatynina szkodliwa nie jest. Problemem są źle funkcjonujące nerki, których jakość pracy można poznać właśnie po poziomie

Re: Kilka tygodni, ale może to być nawet kilka dn

Przestań już. Naprawdę, wystarczy upadek ze schodów wylew nie zagrażający życiu, tylko uszkadzający pewne obszary mózgu, żeby ta "normalność" "wyparowała". Wystarczy wysoki poziom mocznika przy często bezobjawowej niewydolności nerek, żeby stać się nieznośnym dla otoczenia. Wystarczy krótkotrwały

wysoki mocznik - co oznacza?

w wymikach badan wyszlo ze kicia (10 m-cy) ma mocznik ciut przekraczajacy gorna norme. co to moze oznaczac? jak jej pomoc a nie zaszkodzic? jakas dieta? bardzo prosze o porady.

Re: czy obniżony gfr zawsze zonacza niewydolność?

Przy schyłkowej niewydolności nerek kreatynina i mocznik są już dość wysokie, a GFR dużo niższy. -- ...oczy tej małej, jak dwa błękity... . . . . . . Rodzinka od kuchni . . . . . .

Re: Totus z temp. Nie je sam. Wyniki moczu slabe

się nic nie dało zrobić, choć różni lekarze specjaliści i ja podejmowaliśmy próby. I nie chciał jeść samodzielnie przez ten wysoki mocznik, męczył się nawet strzykawką. Nie daliśmy rady... Jeśli jeszcze się nie wycofuje, uczestniczy, to jest jeszcze nieźle. Jeśli rezygnuje, szuka kącika, ucieka w

Re: wysoki mocznik - co oznacza?

Co to znaczy mocznik ciut przeraczajacy górną normę? A jaki był hematokryt? Może kicia się najadła mocno poprzedniego dnia, a moze jej karma jest wysokobialkowa i stad ten mocznik. 10-miesięczny kot jest za młody na eksperymenty z dietami.

Re: wysoki mocznik - co oznacza?

ten drugi wskaznik sprawdze jak wezme wyniki do reki, na razie podano mi je telefonicznie. ale mogla zjesc duzo, bo jadla o 6.30 a o 18.00 miala pobierana krew. czy ma karme wysokobialkowa - nie wiem. je indycze miesko oraz mokra karme dla kociakow (suche tez dla kociakow jeszcze).

Re: mój kot żre i chudnie

efekt choroby za który płacą wysoką cenę - przeciążenie serca, nerek, wątroby - nie wyrabiają tak podkręconego metabolizmu), ewidentnie wyższy apetyt, chudnięcie, wymioty po jedzeniu. Przy okazji oczywiście standard diagnostyczny - morfologia, kreatynina, mocznik, enzymy wątrobowe, jonogram. Pasożyty

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!