Wszystko o:

wysoki cukier i cholesterol

Badanie cukru we krwi

Badanie cukru we krwi

5.6 do 6.9 mmol/L) i powtórzył się w drugim badania można podejrzewać tzw. stan przed cukrzycowy. Wartość glukozy w dwóch wynikach wynosząca 126 mg/dL (7.0 mmol/L) lub więcej zazwyczaj nie pozostawia wątpliwości i potwierdza cukrzycę. Glukoza we krwi powyżej normy Wysoka wartość glukozy nie zawsze

Używasz tylko oleju rzepakowego? Sprawdź jakich, innych tłuszczów nie powinno zabraknąć w codziennej diecie!

Używasz tylko oleju rzepakowego? Sprawdź jakich, innych tłuszczów nie powinno zabraknąć w codziennej diecie!

trójglicerydów i cholesterolu, przeciwdziała zaburzeniom krążenia i miażdżycy. Ma także wpływ na rozwój mózgu, procesy neurologiczne i funkcje poznawcze. 7. Olej rzepakowy: badania wykazały, że dieta bogata w olej rzepakowy pomaga regulować poziom cukru u osób chorych na cukrzycę typu 2, a przede wszystkim u

Czego nie lubi twoje serce

Czego nie lubi twoje serce

butelce Coca-Coli. Nastolatki, które spożywają nadmierne ilości cukru, mają też zły tzw. profil lipidowy. Duża dawka cukru wiąże się z obniżeniem cholesterolu HDL ("dobry" cholesterol) oraz podwyższeniem trójglicerydów i cholesterolu LDL ("zły" cholesterol). To zwiększa ryzyko

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

, etc.). Poziom cholesterolu ponad 240 mg/dl zwykle wymaga już radykalnych działań i zapewne leczenie farmakologiczne jest niezbędne. Wysoki poziom cholesterolu we krwi grozi miażdżycą, a ta zawałem, bądź udarem. Jeśli do kompletu jesteś otyły i masz nadciśnienie, niezależnie od wieku kalendarzowego

Zasady zdrowego żywienia

Zasady zdrowego żywienia

bardzo ważną rolę, m.in. w regulowaniu pracy przewodu pokarmowego, zapobiega tym samym powstawaniu zaparć, korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Większość warzyw i owoców odznacza się wysoką zawartością wody (80-90proc.), z czego wynika ich niska wartość kaloryczna. Po siódme

Przegląd produktów słodzących - wybierz słodycz dla siebie

Przegląd produktów słodzących - wybierz słodycz dla siebie

problemów z koncentracją i rozdrażnienia. Uwaga, biały cukier nie zawsze widać na pierwszy rzut oka. Znajduje się nie tylko w pieczywie, słodyczach i napojach, a także w niemal wszystkich produktach wysoko przetworzonych, tj. gotowe sosy, potrawy, a nawet mieszanki przypraw. Wartość kaloryczna w 1 łyżeczce

Miażdżyca

Miażdżyca

pożywienia lub ze środowiska naturalnego Za większość zmian zachodzących w organizmie prowadzących do wystąpienia miażdżycy odpowiedzialny jest sam człowiek. Niewłaściwa dieta (bogata w tłuszcze zwierzęce i cukry proste), brak ruchu czy wysoki cholesterol mają bezpośredni wpływ na jej wystąpienie. W grupie

Cholesterol

Cholesterol

ryzyko takich chorób jak: zawał serca czy problemy krążeniowe kończyn dolnych oraz mózgu. Cholesterol odkłada się wewnątrz naczyń krwionośnych, zwężając ich światło i usztywniając ściany. Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą? Kiedy światło naczynia jest bardzo zwężone

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

również wysoki indeks glikemiczny (wynoszący 70), po jego spożyciu poziom cukru we krwi szybko wzrasta, ale i szybko opada, co może być przyczyną napadów głodu.   Zbyt wysokie spożycie białego ryżu ma również inne wady. Przede wszystkim bywa przyczyną gorzkiego posmaku w ustach, podobnie jak duże

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

nie tylko zabójczy dla figury, ale sprzyja rozwojowi tzw. zespołu metabolicznego (otyłość brzuszna, nadciśnienie i zbyt wysoki poziom złego cholesterolu). Niestety, nie uratują nas też napoje typu light, zawierające substancje słodzące jak cyklaminian sodu, acesulfam K, aspartam. U niektórych osób

Problem wysoki poziom cholesterolu, a rekreacja

Jakie skutki ma oderwanie blaszki miażdżycowej? Czy powoduje też pozytywny efekt?Oderwanie blaszki miażdżycowej oznacza dosłownie oddzielenie się fragmentu złogu przyściennego będącej w stanie zapalnym blaszki miażdżycowej i niesie ze sobą ryzyko zatorów w dalszym biegu zwężających się naczyń. Skutk

Za niski cholesterol

człowieka (kolokwialnie nazywanej dobrym cholesterolem). Zbyt niski poziom cholesterolu HDL, przy jednoczesnie wysokim poziomie frakcji LDL (złego cholesterolu) zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy i ich najgroźniejszych powikłań: choroby niedokrwienniej serca lub udaru. Możliwa jest również sytuacja, gdy

Dieta a cholesterol

Zawsze miałam wysoki poziom cholesterolu. Po ostatnich badaniach jakie wykonałam norma 190 a u mnie 230. Trochę mnie to martwi, ponieważ staram się zdrowo odżywiać, dużo się ruszam... Myślę, że to wina jakiś rodzinnych tendencji do podwyższonego poziomu cholesterolu oraz tego, że od dziecka mam

Wysokie OB

Właśnie odebrałam wyniki badań i niepokoi mnie wysokie OB-25. Mam 33 lata i ostatnio bardzo dokucza mi ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i bóle nóg, a ogólnie bolą mnie wszystkie kości. Pozostałe wyniki z morfologii są w normie, tylko cholesterol całkowity wynosi 220,0,a aminotransferaza

Leki na nadciśnienie a wyniki badań

Czy leki na nadciśnienie mogą fałszować niektóre wyniki np. na cukier, cholesterol?Leki stosowane do leczenia nadciśnienia tętniczego nie fałszują wyników badań laboratoryjnych. Przyjmowanie niektórych leków może powodować, np. zaburzenia stężenie jonów (diuretyki, leki wpływające na układ renina

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Wysoki cholesterol i cukier

Czy wysoki cholesterol 197 i cukier 116.5 świadczą również o niedoczynności tarczycy. Badania tarczycy też zrobiłam i wyszły niejednoznaczne. Proszę poradzcie czy to też ma znaczenie

Re: Wysoki cholesterol i cukier

Cholesterol wysoki a cukier niski to charakterystyczne dla niedoczynności.Cholesterol zmienia się długo a cukier w ciągu 2 godzin.Załeżeć mogło co jadłaś poprzedniego dnia .Obserwuj temperaturę,wrażliwość co wolisz ciepło czy zimno.Jaka jest skóra wilgotna czy sucha.

Re: Wysoki cholesterol i cukier

zabo! to nie jest wysoki cholesterol), od 200 trzeba sie kontrolowac , ja mam320 i praktycznie nic nie jadam( a wysoki cukier radze sprawdzic na krzywej cukrowej , oraz sprawdz poziom insuliny..., wysoki cukier moze byc przyczyna insulinoopornosci oraz poczatkiem cukrzycy ...

Re: Czy stan zdrowia Komorowskiego pozwala mu

Komorowski ma zaburzenia mowy co może być przyczyną niedokrwienia mózgu spowodowane złogami naczyń tętniczych szyi z powodu wysokiego cholesterolu i dużej liczby płytek krwi przy wysokiej zawartości cukru we krwi- senność i tendencja do udaru mózgu

Re:

>wydaje mi się, że od dawna wszyscy już wiedzą, że cukier jest najgorszy To dlaczego nikt nie zaleca redukcji cukru przy nadciśnieniu lub wysokim cholesterolu? -- www.pajacyk.pl/

Re:

Akurat szwagier takie zalecenie usłyszał. Poza tym nie tylko przy nadciśnieniu i wysokim cholesterolu ograniczenie cukru pomaga i wiedza ta jest moim zdaniem jednak dość powszechna. Niestety gorzej z jej wykorzystaniem.

Re: Ukryte terapie

Moja mama miala wysoki cholesterol, kilka lat temu... miala tez cukrzyce, wiadomo - wiek... przestawila zywienie, obecnie nie bierze juz zadnych lekow na cukrzyce, bo cukier jest nawet zbyt niski - a cholesterol ma od kilku lat w normie... to to od czego zaczal: wlasciwe wyzywienie i w tym co

Re: ty też jesteś lekarzem prezydenta?

mózgu 5 lat temu wysoki stan cukru , cholesterolu, gęsta krew zapewne otłuszczenie wątroby, problemy z trzustką powiększone serce, złogi w tętnicach stan permanentnego zniszczenia organizmu wymagającego leczenia w długim czasie oczywiście natychmiastowe wyłączenie z dotychczasowego trybu życia dla

Re: Wysoki cholesterol i cukier

jesli masz podwyzszony cukier to powinnas takze zrobic krzywa insulinowa i pojsc do diabetloga.

Cholesterol

(60-70%), jelitach (15%) oraz w skórze (5%). Do zastosowań przemysłowych jest on pozyskiwany ze źródeł naturalnych, gdyż koszt jego syntezy jest za wysoki.Endogenny cholesterol syntetyzowany jest z tego samego źródła, co kwasy tłuszczowe: z acetylo-CoA. Tworzenie tej cząsteczki z fragmentów

Saponiny

Saponiny (z łac. s?p?, dop. s?p?nis - "mydło") – grupa związków chemicznych należących do glikozydów, których masa cząsteczkowa wynosi 600-1500 u. W ich skład wchodzą dwie części: aglikon - sapogenina (sapogenol) i glikon – sacharyd (cukier). Są wytwarzane przez wiele roślin

Cukierek

Cukierek (właściwie cukier kandyzowany) – wyrób cukierniczy wykonany ze stężonego roztworu cukru w wodzie, do którego dodawane są aromaty i barwniki.Słowa „cukierek” zaczęto używać w XVIII wieku, wówczas to w polszczyźnie zaczęły się rozpowszechniać derywaty od wyrazów

Smak słodki

na używanie ich jako nisko-kalorycznych substytutów cukru. Cukier może zastąpić m.in. sacharyna, aspartam, ksylitol czy acesulfam K. Niektóre związki, choć same w sobie nie są słodkie, poprawiają percepcję tego smaku.Badania chemosensoryczne wykrywania smaku rozpoczęły się dopiero w ostatnich latach

Piwo

października 1992 roku w sprawie harmonizacji struktur podatku akcyzowego od alkoholu i napojów alkoholowych określa, że piwo musi być napojem otrzymanym ze słodu, musi zawierać min. 0,5% alkoholu obj., może być mieszane z innymi napojami, a do piwa może być dodawany cukier, substancje barwiące, aromaty itp

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.