Wszystko o:

wysoka prolaktyna objawy

Prolaktynoma

Prolaktynoma

oraz gonad (prolaktyna). Więcej o przysadce mózgowej jej funkcjach oraz grożących jej chorobach przeczytasz tutaj . Zbyt wysokie stężenie prolaktyny sprzyja rozwojowi guza prolaktynowego. Prolaktyna należy do tzw. hormonów białkowych. Obok regulacji pracy jajników oraz jąder odgrywa szczególną rolę

Nadczynność przysadki mózgowej

Nadczynność przysadki mózgowej

Nadmiar ACTH Objawy - podwyższone stężenie cukru we krwi - osłabienie siły mięśni - odkładanie tłuszczu w charakterystycznych miejscach (na twarzy, karku i tułowiu) - napadowe uderzenia krwi wywołujące rumieniec i bóle głowy, zbyt wysokie ciśnienie krwi - trądzik - rozstępy na skórze - obniżona

Czy jestem w ciąży? Pierwsze objawy

Czy jestem w ciąży? Pierwsze objawy

towarzyszący różnym zmianom hormonalnym w ciele kobiety. Za dolegliwości piersi może odpowiadać chociażby wspomniana wyżej prolaktyna. Ból piersi może zwiastować nadchodzący okres, lub sygnalizować zmiany hormonalne. Sam w sobie nie może być uznany za objaw ciąży. Jeśli utrzymuje się długo i nie ustępuje w

Nie denerwuj swojej urody

Nie denerwuj swojej urody

kolagenu i strukturę skóry. Wysokie stężenie hamuje syntezę kolagenu, skóra staje się słabsza i podatna na powstawanie rozstępów. Jednocześnie zwiększa się wydzielanie tłuszczy i następuje wzmożona utrata wody z organizmu. Na efekty nie trzeba długo czekać. Jeśli twoja skóra jest ziemista, przesuszona i

Zespół policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników

wykazać zbyt wysoki poziom LH i zbyt niski FSH, podwyższony poziom androgenów, podwyższony poziom insuliny, nieprawidłowe stężenie lipidów i cholesterolu, nieprawidłowy poziom hormonów tarczycy i TSH , u ok. 15 proc. chorych również podwyższony poziom prolaktyny. Leczenie Hormonalna stymulacja

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

zbyt wysoki poziom estrogenów w stosunku do progesteronu. Każdej z nas może się zdarzyć. Jeśli jednak regularnie bardzo cierpisz z powodu bolesnych miesiączek, nie ograniczaj się jedynie do łagodzenia dolegliwości, ale koniecznie odwiedź ginekologa. Być może przyczyną kłopotów nie jest tylko natura, a

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

dwóch lat od wystąpienia pierwszej miesiączki. Jeśli niewielka ilość krwi to jedyny objaw, nie ma się czym martwić (jeśli jednak są i dolegliwości, np. silny ból brzucha, lepiej skonsultować się z ginekologiem). U pozostałych pań wymagają wyjaśnienia, gdyż mogą być skutkiem zaburzeń hormonalnych

Równowaga hormonów

Równowaga hormonów

, opisując towarzyszące objawy. Niewielkie plamienie i ból mogą towarzyszyć owulacji - to rzecz nieczęsta, ale normalna. Druga młodość? Zaburzenia hormonalne mogą, choć nie muszą być przyczyną trądziku młodzieńczego występującego nieraz u dorosłych kobiet. Zbyt wysoki poziom męskich hormonów powoduje

Problemy z erekcją

Problem z osiągnięciem erekcji trudno uznać za typową chorobę taką jak np. wrzód żołądka, zawał serca czy gruźlica. Mowa tu raczej o dysfunkcji, o nieprzyjemnym dla każdego mężczyzny objawie. - Brak erekcji to niezwykle czuły barometr męskiego zdrowia, to sygnał, że w jego organizmie dzieje się coś

Gdy kobieta nie może zostać mamą

Gdy kobieta nie może zostać mamą

policystycznych jajników. Sprawia ona, że w jajniku jest nadmiar męskich hormonów, powodujących obumieranie pęcherzyków i powstawanie cyst (torbieli). Innym problemem jest hiperprolaktynemia (wysokie stężenie prolaktyny), która może spowodować brak miesiączki, a także, oddziałując bezpośrednio na gonady

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

Witam Choruje na Hashimoto od grudnia tamtego roku.Borę Eutyrox 75 Do tego wysła mi wysoka prolaktyna zażywałam Bromergon ale gdy wyniki były w normie lekarz endo kazał mi je odstawić. Mówiłam mu na ostatniej wizycie ze źle się czuje czuje ze tyje jak smok pomimo ze mało jej zaczęłam ćwiczyć i

Wysoki wynik prolaktyny

Z powodu bólów głowy zrobiłam wyniki prolaktyny. Norma 250-496 . Mój wynik to 801. Do jakiego lekarza się udać? Jakie są tego przyczyny?Proszę koniecznie zgłosić się do lekarza endokrynologa lub ginekologa endokrynologa. Konieczne jest wykluczenie wielu przyczyn hiperprolaktynemii, np

Wysokie ciśnienie

Mam problemy z prolaktyną. Leczę się już około 2 lat. W momencie kiedy spada mi prolaktyna, przerywam branie tabletek na polecenie lekarza. Ponad to mam problemy z ciśnieniem. Czy to jest możliwe, że objawia się to od prolaktyny? Mam dopiero 24 lata i boję się o moje zdrowie bo robiłam rożne

Podwyższona prolaktyna i co dalej?

istnienia patologii przysadkowo-podwzgórzowej. Zazwyczaj jest to spowodowane stresem. W takich przypadkach często włączamy leki na okres 3-6 miesięcy o działaniu hamującym wydzielenie prolaktyny.Przedstawione objawy nie są charakterystyczne dla podwyższonego stężenia prolaktyny.

TSH wysokie

Odebrałam wyniki, bardzo proszę o ich interpretację, oto one: TSH (norma to 0,27-4,2) ja: 146,6 !!! (za wysoko), FT4 (norma 0,93-1,7) ja: 0,29m (za nisko), anty-TPO (norma górna 34) ja: 410 !!! (za wysoko). Mam 29 lat. Mój lekarz rodzinny zaniepokoił się moimi objawami, dlatego zleciła mi zbadanie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

objawy wysokiej prolaktyny

hej pytanie tak na marginesie czy oprocz badan i ich wynikow sa jakiekolwiek objawy wysokiej prolaktyny? pozdrawiam

Re: Gruczolak na wyniku rezonansu przysadki.

masz objawy ktore wskazywalyby na gruczolaka przysadki? wysoka prolaktyna albo hormon wzrostu?

Re: Leczona niedoczynnosc a zle samopoczucie

Jeśli masz objawy wysokiej prolaktyny, to warto to sprawdzić. Wysoka prolaktyna jest jednak częstym powikłaniem niedoczynności tarczycy, a po wyregulowaniu HT sama wraca w zakres norm.

Re: Prosze o interpretacje wyników-poronienia

Jeszcze coś - wysoka prolaktyna jest jednym z objawów choroby tarczycy - Hashimoto, wiec tutaj również powinien pogłębić diagnostykę.

Re: Ból piersi po owulacji - co się dzieje?

Możesz mieć zbyt wysoką prolaktynę, jej nadmiar objawia sie właśnie tak jak u Ciebie, a poziom prolaktyny wzrasta w drugiej połowie cyklu. Ja mam zbyt wysoką prolaktynę z powodu tarczycy i podobne objawy. Zbadaj prolaktynę (badanie krwi kosztuje ok. 30 zł), może coś się dzieje w tym kierunku.

Re: objawy wysokiej prolaktyny

Ja raczej nie miałam szczególnych objawów. Cykle uregulowały się po wyrównaniu tarczycy, bóle piersi przed okresem to zawsze miałam. A prolaktyna skakała w górę i tylko na badaniach to wychodziło.

Re: objawy wysokiej prolaktyny

bajsarka napisała: > A co z nieregularnością @, PMS oraz bólem piersi? Może wystąpić ale nie musi. Za ból piersi częściej odpowiada poziom progesteronu, niż prolaktyny, to samo z PMS-em. Większy miałam przed ciązą niż teraz, kiedy mam prolaktynę mocno ponad normę. O nieregularności już

Re: objawy wysokiej prolaktyny

Objaw jak to objaw, może wystąpić a wcale nie musi. Ja mam podwyższona prolaktynę bardzo mocno bo karmię nie mniej jak 6 razy na dobę a cykle mam regularne, owulację mam, faza lutealna (od owu do miesiączki) ślicznie długa, żadnych skutków ubocznych.. no, prócz mleka ;) Mlekotok (ale też nie musi

Re: objawy wysokiej prolaktyny??

z badań mi wyszła prolaktyna wysoka (po badaniu z obciążeniem), ale nie mam żadnych objawów. Może dlatego, że brałam Gravistat 125 (już odstawiłam) i on złagodził rózne objawy. Wcześniej przed miesiączką bolały mnie piersi,a teraz nie mam takich objawów. Jednak przed miesiączką różne rzeczy się