Wszystko o:

wysoka ilość płytek krwi

Ciśnienie tętna, czyli bezpieczna różnica

Ciśnienie tętna, czyli bezpieczna różnica

przetoczyć tę samą ilość  krwi w tym samym czasie) lub udaru . Staje się ono prawie czterokrotnie wyższe w porównaniu do tych, z najniższą grubością ściany. Skok ciśnienia to wzrost tzw. fal tętna. Mają one bezpośredni wpływ na pracę serca ich wzajemne nakładanie się na siebie może zaburzać działanie

Kwasica metylomalonowa

Kwasica metylomalonowa

sprawdza się aktywność enzymu, stężenie kwasu moczowego. Morfologia wykazuje również trombocytopenię, czyli zbyt małą ilość płytek krwi . Ciężki przebieg choroby może się wiązać z niedorozwojem umysłowym, ruchowym a także z nawrotami schorzenia. Leczenie Najskuteczniejszą forma leczenia jest

Olej arganowy - smakuje i pielęgnuje

Olej arganowy - smakuje i pielęgnuje

; Olej arganowy znany jest przede wszystkim ze swego zbawiennego wpływu na skórę, włosy i paznokcie. Działanie to zawdzięcza m.in. wysokiej (dwukrotnie wyższej niż w oliwie) zawartości witaminy E , zwanej również "witaminą młodości", która opóźnia procesy starzenia i wspomaga odnowę organizmu

Leczenie odleżyn od A do Z - leczenie ogólne, rodzaje opatrunków, etapy gojenia rany

Leczenie odleżyn od A do Z - leczenie ogólne, rodzaje opatrunków, etapy gojenia rany

także odpowiednie nawodnienie organizmu. Jednocześnie należy ściśle kontrolować schorzenia współwystępujące, szczególnie cukrzycę (zbyt wysoki poziom cukru we krwi spowalnia proces gojenia ran), a także rozpocząć wyrównywanie niedokrwistości (odpowiedzialnej za niedostateczne dotlenienie komórek ciała

Resweratrol - długowieczność z winogron?

Resweratrol - długowieczność z winogron?

dobrej kondycji. Dlaczego tak się dzieje? Zawarty w winie resweratrol hamuje utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jednocześnie hamuje tzw. agregację płytek krwi , czyli tworzenia złogów, które mogą zatykać tętnice. Sposób na długowieczność Niemal równolegle z doniesieniami o zbawiennym

Ciężki poranek? Poznaj winowajców!

Ciężki poranek? Poznaj winowajców!

. Owszem, ale nie na długo. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (m. in. białe pieczywo, produkty cukiernicze, słodkie płatki śniadaniowe) gwałtownie podnoszą poziom glukozy. Organizm, żeby go obniżyć produkuje spore ilości insuliny. W efekcie poziom glukozy we krwi szybko spada i staje się nawet

Pokaż światu zdrowe nogi!

Pokaż światu zdrowe nogi!

szybko mijają, zapewne nie masz się czym martwić. Najczęściej wystarczy potrzymać nogi wyżej i uzupełnić płyny, by wszystko wróciło do normy. Dlaczego? Uniesienie stóp ułatwia krwi odpłynięcie z nóg. Bardziej rozrzedzona szybciej i sprawniej krąży. Ostrożnie! Samodzielne interpretowanie obrzęków jako

Czego nie lubi twoje serce

Czego nie lubi twoje serce

cholesterolu, niż wynosi przeciętna dzienna dawka. To dlatego ponad połowa dorosłych Polaków ma za wysoki poziom cholesterolu, z czego u pięciu milionów jest on tak wysoki, że powinni się leczyć. Organizm ma wewnętrzny hamulec pomagający kontrolować ilość cholesterolu. Jeśli zjemy go za dużo, nastąpi spadek

Krew

Krew

Dołącz do nas na Facebooku! Czerwona rzeka Krew składa się z osocza oraz z ciałek czerwonych (czyli erytrocytów), białych (leukocytów) i płytek krwi (trombocytów). Świeża powstaje głównie w szpiku kostnym, natomiast zużyta ulega zniszczeniu w śledzionie. Krwinka czerwona żyje 100-125 dni, biała

Dlaczego nie mogę przytyć?

Dlaczego nie mogę przytyć?

, a ich próby przytycia bez wprowadzenia odpowiedniego leczenia są skazane na porażkę - mówi dietetyk Ewa Walus. Choroba ta powoduje wzrost stężenia hormonów tarczycy we krwi, a jej objawem jest między innymi chudnięcie mimo dobrego apetytu (czytaj więcej) . Na wagę bardzo duży wpływ mają też

Wysoka liczba płytek

wpływa on bezpośrednio na ilość płytek krwi ani ich funkcję. Przyjmowanie acenokumarolu nie powinno więc powodować obniżenia poziomu płytek w osoczu. Płytki na poziomie 114 tyś/ml są poniżej dolnej granicy normy, jednak za groźny dla zdrowia uznaje się poziom płytek poniżej 50 tyś/ml. Przy tak niskich

Spadek ilości trombocytów

czerwcu poziom leukocytów wynosił 3900, a teraz 4400. Córka ma 21 lat. Na nic się nie uskarża. Bardzo ważną kwestią jest to czy badania były wykonywane z jakiegoś konkretnego powodu, czy były to zwykłe badania okresowe? Przedstawione wyniki są w granicach normy, jedynie ilość płytek krwi jest minimalnie

Wysoki poziom płytek

Moja mama ma bardzo podwyższony poziom płytek, doszedł do 920 tys. Z każdym miesiącem rośnie. Czy istnieją jakies leki, które są wstanie obniżyć ich poziom?

Zbyt duża ilość potasu we krwi

Moja babcia ma za dużo potasu w krwi - wyniki są złe. Tato mi mówił, że może iść do szpitala. Moja babcia ma 79-80lat lecz trzyma się bardzo dobrze, nawet czyta bez okularów. Jak obniżyć chociaż troszeczkę potas z krwi? Są na to sposoby?Podwyższony poziom potasu we krwi najczęściej związany jest z

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Wyniki morfologii- b. wysoki poziom płytek kr

krwi), który to córka miała bardzo wysoki. Odpowiednia dieta (przede wszystkim podawanie dużych ilości wody przegotowanej) wpływająca na poziom wapnia spowodowała obniżenie poziomu płytek do 232 tys. Proszę pamiętać, że do badania dziecko musi być najedzone i nawodnione.

Re: Mononukleoza?

powodu złego pobrania krwi lub przy wysokiej ilości płytek, ale przecież nie mówiny o przekroczeniu jednego parametru -- http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdcwa1fjts13s9.png Kolejnego cudu raczej nie będzie :/

Re: Badania krwi

miażdżycą tętnic (narastania płytki nazębnej w tętnicach), które mogą spowodować atak serca, udar mózgu i skrzepy krwi oraz demencję i chorobę Alzheimera. Zazwyczaj poziom mniej niż 13 mikromoli jest uważane za normalne; 13 do 60 jest umiarkowanie wysoki; i wszystko, co powyżej, że jest mocno podwyższone

Re: wyniki są ok a czuję się źle... od czego zacz

,47 mln/µl 3,7 5,1 N Hemoglobina 13,1 g/dl 12 16 N Hematokryt 38,8 % 37 47 N MCV 86,8 fl 79 95 N MCH 29,3 pg 27 35 N MCHC 33,8 g/dl 32 37 N Płytki krwi 276 tys/µl 140 440 N RDW-CV 12,3 % 12 15 N PDW 11,4 fl 9 17 N MPV 9,7 fl 9 13 N P-LCR 23,2 % 13 43 N OB 2 mm/h 0 20 N Badanie

Re: Proszę o interpretację wyników

Witam Jestem po kolejnych badaniach i po wizycie u endo. Rośnie mi TSH i ft3 i ft4- tsh 0,783 ft3 5,51 ( 2,57-4,43) ft4 2,13 (0,93-1,7) w usg tarczyca ok, tylko jeden mały guzek spadła mi morfologia i znacznie spadła ilość płytek krwi ( napisano mi małopłytkowość potwierdzona mikroskopowo ) jutro

Re: Moje zdrowie????

12 Owoc bogaty w cukry, których może zawierać do 15%. W jego składzie znajduje się spora ilość witaminy C (do 40 mg%), kwasy organiczne, związki miedzi i potasu i wysoką dawki enzymu bromeliny i biotyny, którym to głównie zawdzięcza swoje odchudzające właściwości

Wyniki badań krwi-ilość płytek

wysokie. Dziąsła po trzech tygodniach wyglądają dobrze ale nadal krwawią. ostatnie wyniki trwi wykazały że ilosć płytek spadła Pierwsze badanie 375 norma od 250 a teraz 213 norma od 250. Z tym ze żelaza piękne w połowie normy. Czy taki spadek ilości płytek jest normalny? Czy nadal jest jakaś infekcja

Re: Proszę o interpretację wyników

kosma9 napisała: > Witam > Jestem po kolejnych badaniach i po wizycie u endo. > Rośnie mi TSH i ft3 i ft4- > tsh 0,783 > ft3 5,51 ( 2,57-4,43) > ft4 2,13 (0,93-1,7) > w usg tarczyca ok, tylko jeden mały guzek > spadła mi morfologia i znacznie spadła ilość płytek krwi

Miazdzyca

Choroba ta polega na miejscowym gromadzeniu się estrów cholesterolu w wewnętrznej błonie tętnic. Prowadzi to do wapnienia, utraty elastyczności oraz ubytków śródbłonka w obrębie tętnic. W następstwie tego dochodzi do agregacji płytek krwi i powstawania zakrzepów. Niebagatelne znaczenie w tym

Re: interpretacja wyników - pomóżcie !!!

krwi Leukocyty 6 tys/µl 3,8 10,0 N Erytrocyty 4,55 mln/µl 3,7 5,1 N Hemoglobina 13,1 g/dl 12,0 16,0 N Hematokryt 39,1 % 37 47 N MCV 85,92 fl 80 99 N MCH 28,8 pg 27 35 N MCHC 33,5 g/dl 32,0 37,0 N Płytki krwi 208 tys/µl 140 440 N Limfocyty % 29,3 % 20 45 N Inne