Wszystko o:

wysoka hemoglobina co oznacza

MCH

MCH

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Najważniejszym zadaniem hemoglobiny jest odżywienie, czyli dostarczenie tlenu do każdej pojedynczej komórki wchodzącej w skład ludzkiego ciała. Prawidłowa wartość wskaźnika określającego jej masę (MCH) u zdrowej osoby wynosi od 27 do 33 pg. Co może oznaczać

Sezonowe wypadanie włosów

Sezonowe wypadanie włosów

. Aby temu zapobiec także zimą, zwłaszcza, gdy przebywamy dużo w klimatyzowanych pomieszczeniach, trzeba wypijać minimum 1,5 litra wody mineralnej. Czytaj o łupieżu Wiosna - włosy potrzebują witamin Skutki przebytych infekcji - zwłaszcza tych przebiegających z wysoka temperaturą możemy odczuwać na

Czad - podstępny zabójca

Czad - podstępny zabójca

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Do zatruć czadem (tlenkiem węgla) dochodzi zarówno w domkach jednorodzinnych, jak i blokach mieszkalnych. Nie potrzeba pożaru: wystarczy niewłaściwa eksploatacja budynku i znajdujących się w nim urządzeń. Skutkiem zaczadzeń, co roku w Polsce, jest ok. 100

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

. Podobnie jest przy doustnym teście obciążenia glukozą (inaczej krzywa cukrowa). Krew pobierana jest 2 godziny po podaniu 75 gramów glukozy do picia. Wynik równy lub większy niż 200 mg/dl oznacza cukrzycę. Gdy już jest rozpoznanie U pacjentów z rozpoznaną cukrzycą kontroluje się także odsetek hemoglobiny

Krew

Krew

nieprawidłowej pracy tarczycy. Co powinnaś zbadać: Poziom hormonów tarczycy We krwi oznacza się stężenie hormonów T3, T4 oraz TSH (ten ostatni to hormon przysadki mózgowej, sterujący pracą tarczycy). - Nieustannie chce ci się pić Nie ma upałów ani nie pracowałaś tak ciężko, żeby się wypocić. Pijesz sporo, a mimo

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

metabolizmu węglowodanów. Co to oznacza? Po pierwsze wpływa na poziom energii, którą rzeczywiście odczuwamy. Po drugie, glukoza, dzięki temu, że jest prawidłowo spalana, nie zalega i nie przemienia się w toksyczne związki.. Witamina B1 działa też trochę jak środek przeciwbólowy i sprzyja szybszemu gojeniu ran

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

wysoki hematokryt może świadczyć o odwodnieniu lub zbytnim zagęszczeniu krwi. Za mały - o niedokrwistości.  HGB - hemoglobina - znajduje się w czerwonych krwinkach. Do niej przyłącza się wdychany przez nas tlen.  Norma Kobiety -12-16g/dl lub 7,5-9,9 mmol/l 

Leukocyty - co oznacza nadmiar?

Do czego prowadzi nadmiar leukocytów we krwi?Leukocytoza jest najczęściej objawem toczącego się stanu zapalnego wywołanego infekcją lub inną chorobą układową. Zwiększenie ilości leukocytów jest reakcją obronną organizmu, co samo w sobie nie stanowi zagrożenia dla chorego. Bardzo wysoka leukocytoza

Prostata a wysokie OB

Wysokie OB 66 i PSA 91 u mężczyzny 80 lat. Nic do tej pory się nie działo. Z internetu wiadomości nie są optymistyczne. Co może to oznaczać?Proszę zgłosić się do lekarza urologa. Konieczne jest badanie gruczołu krokowego i zaplanowanie dalszej diagnostyki. Pod uwagę należy brać zarówno zapalenie

Wysokie OB, a dentysta?

Moja córka ma OB 67. Ponad to ma nadwagę, często skarży się na bóle stawów i skurcze. Byłam u lekarza, który wysłał mnie z dzieckiem do dentysty. Co robić?OB na poziomie, który Pani wymienia jest bardzo niespecyficznym wynikiem i może oznaczać w zasadzie wszystko od stanu prawidłowego po infekcję w

Osłabienie i wysoki puls

Od miesiąca czuję się osłabiony. Mam wysoki puls, nawet po wejściu na schody. Drętwieją mi łatwo ręce i miałem stany przedomdleniowe, szczególnie źle się czułem w busach i dusznym kościele.Szybki puls oznacza szybką czynność serca, która może (a nawet powinna) przyspieszać podczas wysiłku

Wysoki poziom amylazy u dziecka

Co może mu dolegać, z jaką chorobą mogę mieć do czynienia? Mój syn ma 6 lat a amylaza w moczu jest bardzo mocno przekroczona - wynosi ona 532. Co to oznacza?

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Hashimoto bez leczenia?

Erytrocyty - 5,27 (3,93 - 5,22) 103,88% Hemoglobina - 14,6 (11,2 - 15,7) 75.56% Żelazo - 24,5 (6,6 - 26) - to już wiem z forum, że mało wiarygodne... Ferrytyna - 14,6 (11 - 306) 1,22% Transferyna - 264 (192 - 382) 37.89% D - dimery - 262 (norma do 500) Obawiam się tego żelaza ze względu na wysoki

Re: Czy to choroba autoimmunologiczna?

> Witamina 25(OH)F - 12,58 (30 - 100) L > Ferrytyna - 14,6 (11 - 306,8) D. Stosunek wysokiej hemoglobiny, erytrocytów i żelaza do n > iskiej ferrytyny. Co oznacza ta witamina D i ferrytyna? oznacza, że trzeba się intensywnie wziąć za suplementację, w wyszukiwarce forumowej znajdziesz

Re: :)

.4 (nie wcale się nie pomylilam) Może mi ktoś wyjaśnić jak przy takich wynikach które oscylują w normach i przy tak wysokim poziomie żelaza i juz podgonipnym ferrytyny (było 13) mogę mieć anemię? I co oznacza taki niski poziom UIBC? Reszta wyników Tsh 0.093 Ft4 1.35 Ft3 3.5 n przepraszam ze nie

Prośba o interpretację wyników u 2,5 latka

cysty Blastocystis hominis oraz liczne komórki drożdży. Co oznaczają poniższe parametry, nie ukrywam że bardzo martwi mnie wysoki poziom ferrytyny. Bardzo proszę o interpretację i poradę co robić w takiej sytuacji. Oto wyniki z morfologi z 12.09.14r.: Aminotransferaza alaninowa - ALT (GPT)12,8 U/l (<

Re: Czy to choroba autoimmunologiczna?

niskie, za niskie alfa globuliny , za wysokie beta. Białko dopełniacza C4 też sporo poniżej normy. Może ma ktoś namiar na dobrego immunologa? No i niska witamina D. Stosunek wysokiej hemoglobiny, erytrocytów i żelaza do niskiej ferrytyny. Co oznacza ta witamina D i ferrytyna? Jak na ważącą 52 kg 25

Re: Hashimoto bez leczenia?

niskie, za niskie alfa globuliny , za wysokie beta. Białko dopełniacza C4 też sporo poniżej normy. Może ma ktoś namiar na dobrego immunologa? No i niska witamina D. Stosunek wysokiej hemoglobiny, erytrocytów i żelaza do niskiej ferrytyny. Co oznacza ta witamina D i ferrytyna? Jak na ważącą 52 kg 25

Re: Hemoglobina powyżej 100

Nie mam pojęcia co to jest "hemoglobina powyżej 100", poziom żelaza jest za wysoki - ale to może oznaczać wiele różnych rzeczy i trudno to oceniać nie znając wyników innych analiz ani innych informacji o stanie zdrowia - dlatego zinterpretować wyniki może tylko lekarz prowadzący

Re: Czy to tarczyca czy coś innego?

; dziekuje z gory > agnieszka Agnieszko, udaj się do endokrynologa. Masz wysokie TSH, które sygnalizuje niedoczynność tarczycy. Przy kolejnych badaniach oznaczaj całą trójkę tarczycową: TSH, ft3, ft4 Ja miałem problem z nogami zaraz jak wykryto u mnie problemy z tarczycą, byłem tak osłabiony że nogi nie

wyniki badań krwi i moczu

CZy wiecie co oznacza za wysoki poziom erytrocytów, hemoglobiny, hematokrytu w krwi u malucha? A co znaczy, że ciężar właściwy moczu jest wyższy niż norma przewiduje? :)

Re: Prosba o interpretacje wynikow

kalkulatora objetosc 3.3ml > Ty już właściwie nie masz tarczycy!!!! > Dodatkowe badania: > MCV: 90 (80 - 99) > MCHC: 32,3 (32 - 37) > hemoglobina 12.1 (12 - 16) > Ferrytyna: 28,4 (13-150) Anemia. Suplementuj żelazo. Poszukaj na forum, jakie najlepiej. > D3 metabolit 25(OH): #4