Wszystko o:

wyniki laboratoryjne normy

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Na początku ciąży może dochodzić do obniżenia stężenia TSH. Najprawdopodobniej nie będzie potrzeby rozpoczynania leczenia, a jedynie dalsza obserwacja. Jednak ostateczną decyzję może podjąć tylko lekarz prowadzący, który dokładnie Panią zna.

Leki wpływają na wyniki badań

Leki wpływają na wyniki badań

Leki mogą zniekształcać wyniki badań laboratoryjnych - zarówno zakłócając pomiar, jak i wpływając na stan organizmu - mówiły specjalistki na konferencji, zorganizowanej przez Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. Konferencja odbyła się w ramach akcji

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

zwieść normom TSH. Prawidłowy poziom TSH dla kobiety w wieku rozrodczym powinien wynosić około 1. (...) Ale wiele osób może zobaczyć swój wynik TSH np. 3 (czyli mieszczący się w powszechnie uznawanych normach, przyp. red.) i pomyśleć- nie dzieje się nic złego, moja tarczyca jest ok., a to już może

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

, nie rokujesz na długowiecznego. Uwaga! Za niski poziom cholesterolu całkowitego to również problem. Może być poważny. Najczęściej wynik poniżej normy oznacza problem z wątrobą, który należy wyjaśnić z lekarzem. Możliwe, że będzie wskazana konsultacja gastrologiczna. Cena badania: zwykle kilka złotych

Chcesz schudnąć? Upewnij się, że jesteś zdrowy. Nadmiar kilogramów bywa skutkiem konkretnej choroby

Chcesz schudnąć? Upewnij się, że jesteś zdrowy. Nadmiar kilogramów bywa skutkiem konkretnej choroby

) wie, jak je ocenić. Normy laboratoryjne niejednokrotnie nie uwzględniają zakresów odmiennych w różnym wieku. Niedoczynność zwalcza się przede wszystkim preparatami doustnymi, zawierającymi hormony tarczycy i jodem. Czytaj także: Wszystko o tarczycy Wszystko o jodzie TSH - aktualne normy Pytania o

5 rozgrzewających przypraw na chłodniejsze dni - jak działają?

5 rozgrzewających przypraw na chłodniejsze dni - jak działają?

, pozyskiwanej w szczególności z cynamonowca wonnego (cassia) obecny jest szkodliwy związek o nazwie kumaryna. W wyniku eksperymentów na zwierzętach laboratoryjnych ustalono, iż jej spożycie w zwiększonych dawkach może prowadzić do uszkodzeń organów wewnętrznych, szczególnie wątroby (marskość) i nerek. Zgodnie z

Jak wygląda wizyta u dietetyka? Sprawdzamy. Część 1. Pomiar składu ciała i wiek metaboliczny

Jak wygląda wizyta u dietetyka? Sprawdzamy. Część 1. Pomiar składu ciała i wiek metaboliczny

minerałów? "Masa kości u dorosłego człowieka wynosi mniej więcej 10-12 kg. Analizator nie sprawdza jednak masy wszystkich kości, a raczej ilość składników mineralnych w nich zawartych. Jest to oczywiście wynik orientacyjny, dokładny uzyskamy robiąc badania laboratoryjne, np. na ilość wapnia w kościach

Moda na witaminę D zdecydowanie na wyrost. Zdrowi ludzie nie potrzebują żadnych suplementów

Moda na witaminę D zdecydowanie na wyrost. Zdrowi ludzie nie potrzebują żadnych suplementów

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! To, że w naszym klimacie wiele osób cierpi na niedobór witaminy D (kalcyferolu), nie oznacza jeszcze, iż problem dotyczy każdego. Kiedy jej brakuje, trzeba ją uzupełniać, jednak niedobór należy potwierdzić. Wskazane jest wykonanie badania laboratoryjnego

Nowe zdrowotne mity - nie wierz reklamom bezkrytycznie

Nowe zdrowotne mity - nie wierz reklamom bezkrytycznie

- na pewno wiesz, jak będzie cię leczył? Cała prawda o Prozacu Bakterie, wirusy, wreszcie grzyby chorobotwórcze. Te ostatnie patogeny czasem naprawdę trudno pokonać. Nawet specjalista dermatolog miewa trudności, by je pokonać i musi się wspomagać szczegółową diagnostyką (w tym laboratoryjne badania

Potasowi rekordziści. Uwaga! Przereklamowany banan przy nich wymięka!

Potasowi rekordziści. Uwaga! Przereklamowany banan przy nich wymięka!

Wyniki TSH ponad normę

Mam 17 lat i niedoczynność tarczycy. Przeszłam już dwie operacje tarczycy. Jedną w wieku 10 lat a drugą rok temu. Ostatnio robiłam badania TSH i wyszło mi, że mam 4,950 a norma mieści się w zakresie 0,270 a 4,200. Biorę codziennie na czczo Eutyrox N75. Czy to źle, że mam taki wynik? I co może to

Wyniki badań dwunastolatka

; - pasma śluzu - nieliczneNie mogę podjąć się interpretacji wyników badań laboratoryjnych syna bez analizy klinicznych wskazań do wykonania tych badań, zebrania wywiadu, a także podania norm laboratorium wykonującego badania. Dla uzyskania wskazówek odnośnie interpretacji proszę zgłosić się do lekarza

Wyniki badań ANA2

Stawy bolały mnie zawsze, mniej lub bardziej, u nas to rodzinne. Ostatnio jednak bóle się nasiliły, trafiłam do reumatologia. Ten zlecił liczne badania. Widzę się z nim w poniedziałek, ale odebrałam właśnie wyniki. Sprawdziłam normy internecie i trochę się zaniepokoiłam. "Stwierdzono obecność

Granulocyty w morfologii poniżej normy

Witam serdecznie! Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii WBC 4,4 x 10^3/ul [norma 4,0-11,0] LY 1,9 x 10^3/ul [1,4-3,0] MO 0,6 x 10^3/ul [0,1-0,7] GR 1,9 x 10^3/ul [2,8-5,8] LY% 43,9 % [25,0-45,0] MO% 12,7 % [4,0-7,0] GR% 43,4 % [45,0-70,0] RBC 4,9 x 10^6

Wyniki badań córki - podwyższony hematokryt

Moja córka 13 lat ma ob-2. hgb-14,9, hcp-40, eo%-20,9. Co może być przyczyną tych złych wyników?Z podanych przez Panią wyników badań laboratoryjnych wyłącznie poziom eozynofilów wykracza poza zakres normy (zakładam, że chodziło o HCT - 40, czyli o hematokryt). Podwyższony poziom eozynofilów we krwi

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Dyskusja na temat wit D3

Czy normy laboratoryjne są różne w poszczególnych labach? Mam wynik 21 a norma od 20 (tzn. 20-30 wynik niski, 30-50 optymalny). Czy w takim razie powinnam suplementować wit. D?

normy laboratoryjne-wyniki odczyt

wiki.28dni.pl/normy_laboratoryjne_dla_kobiet_oraz_interpretacja_wynikow_badan_hormonalnych -- OLIWKA NASZ SKARB Nasze malenstwo

Re: Pomocy:(

Oczywiście nie ustawaj w poszukiwania dobrego endo, ale z częścią objawów jetseś w stanie poradzić sobie sama, jak spora grupka z nas :) Jaką jednostke chorobową masz w sumie stwierdzoną poza niedoczynnością? Proszę wklej wyniki: TSH, Ft4, Ft3 wraz z normami laboratoryjnymi. Jaki masz wynik a

Re: wyniki hcg i wielka niewiadoma z ciążą

a jak się wynik hcg ma do norm laboratoryjnych? musisz uzbroić się w cierpliwość do poniedziałku, bo kolejny wynik hcg pewnie najwięcej powie

Wyniki TSH moje i mojej 14 miesięcznej córeczki

Witam, zrobiłam wczoraj badania laboratoryjne mojej 14 -miesięcznej córeczce. Oto wyniki: tsh - 5,520 (norma: 0,700-5,970), cholesterol całkowity 201, wit. D3- 20 (norma: 30-50). Dwa miesiące temu też miała oznaczony hormon tsh i wynik był 4,245 (norma: 1,120-8,210). Jak miała ponad trzy miesiące

Norma OB na śląsku.

Witam Was, niedawno byłam z wynikami badań krwi u lekarza rodzinnego. Norma laboratoryjna mojego OB została przekroczona i wyniosła 28 mm/h , przy czym CRP trzymało się normy, ale MO% wynosiło 1,9 % . Spytałam lekarza czy to podwyższone OB powinno mnie martwić (tym bardziej, że z tego co widzę to

Re: Nie daję rady, co robić?

objawy wskazują, że tarczyca wcale nie pracuje prawidłowo. zrób nowe badania i podaj wyniki. dorzuć do tego wit D3, ferrytynę, B12. suplementujesz hormony tarczycy? norma to jest rzecz bardzo względna. laboratoryjna niestety nie jest taka, jak powinna być.

Re: Dziewczyny-proszę o pomoc!

Jakie masz podane na wynikach normy laboratoryjne?

Re: Pytanie do eksperta o działanie leków

daj spokój, te samozwancze ekspertki na Hashimoto to są jakieś obłąkane. lepiej od lekarza wiedzą jakie powinny być wyniki, i elegancko napędzają koniunkturę prywatnym punktom laboratoryjnym. Kompletne oszołomstwo. każdemu wmowią to Hashimoto, masz wyniki w normie, nic nie szkodzi bo ich norma jest

beta HCG po pregnylu

Dziewczyny, 12.02 o godz 23.00 miałam podany pregnyl 5000 j. Dzisiaj zrobilam HCG (liczę że dzisiaj jest 11 dzien po zastrzyku). Wynik wyszedł 2,15 mIU/ml (#23;#21;#24;norma laboratoryjna - brak ciąży =<1). Okres planowo mam miec 27.2. Czy wynik może być rezultatem podania pregnylu? Czy jest

Pro-Test

Konkurencji i KonsumentówStrona Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów [dostęp 10.12.2010]. Miesięcznik mając do dyspozycji badania laboratoryjne produktów oraz wyniki światowych testów, informuje konsumentów, które produkty stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia, a które spełniają światowe normy

Odczyn Biernackiego

Odczyn Biernackiego (OB), rzadziej opad Biernackiego, wskaźnik opadania erytrocytów (, ESR) – badanie laboratoryjne polegające na pomiarze drogi opadania krwinek czerwonych w niekrzepnącej krwi w ciągu 1 godziny; w diagnostyce medycznej służy ono jako wskaźnik procesów zapalnych

Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby

marskość wątroby rak wątrobowokomórkowy Czynniki ryzyka rozwoju powikłań otyłość brzuszna cukrzyca typu 2 nadciśnienie tętnicze aktywność AlAT powyżej 2 x górnej granicy normy wskaźnik de Ritisa < 1 trójglicerydy > 1,7 mmol/l RozpoznanieRozpoznanie stawia się na podstawie stwierdzenia

Nawracające wysiękowe zapalenie stawu

stawu kolanowego – staw staje się umiarkowanie bolesny i nie towarzyszą mu objawy stanu zapalnego, takie jak zaczerwienienie lub podwyższona temperatura. Nie występują też żadne objawy ogólne. Badania laboratoryjne oraz rentgenograficzne zajętego stawu nie wykazują żadnych odchyleń od stanu

Lonsdaleit

Jiao Tong w Szanghaju wykazały, że lonsdaleit może być o 58% twardszy od zwykłego diamentu (niższa twardość badanych rzeczywistych próbek lonsdaleitu wynika z obecności zanieczyszczeń). Jeśli badania laboratoryjne potwierdzą wyniki symulacji, to lonsdaleit będzie najtwardszą znaną substancją

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.