Wszystko o:

wyniki cholesterolu interpretacja

Jakie badania należy przeprowadzić, by wiedzieć na pewno, czy ma się prawidłowy poziom cholesterolu?

Jednak pytanie sugeruje pewien niewyartykułowany problem. Chodzi o interpretację wyniku, czyli kiedy możemy powiedzieć, że pacjent ma wynik prawidłowy. W takim przypadku odpowiedź nie jest prosta. Oznaczenie tzw. cholesterolu całkowitego (TC) nie jest badaniem jednoznacznym. Obecnie wiadomo, że

Jak dożyć setki? Poznaj receptę na długowieczność

Jak dożyć setki? Poznaj receptę na długowieczność

- twierdzą badacze. Oznacza to, że przy zapotrzebowaniu kalorycznym wynoszącym 2 tys. kcal, powinniśmy jeść od 400 do 1000 kalorii mniej. Kalorie stanowią dla ciebie zagadkę? 400 kcal to dla przykładu jogurt owocowy, małe jabłko i 2 kromki chleba. Co zyskujemy, redukując spożycie nawet o połowę? W wyniku

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

metody badawczej, odczynników, etc. Przy poważnych schorzeniach są właściwie bez znaczenia, bo odstępstwa od normy zwykle są naprawdę duże. Interpretację wyniku zawsze pozostaw lekarzowi. Przeszczep rodzinny? Tak! Ogromne zdolności regeneracyjne wątroby sprawiają, że jest to jeden z bardziej wdzięcznych

Moda na witaminę D zdecydowanie na wyrost. Zdrowi ludzie nie potrzebują żadnych suplementów

Moda na witaminę D zdecydowanie na wyrost. Zdrowi ludzie nie potrzebują żadnych suplementów

witaminy D w surowicy. Badania należy powtarzać w celu regulacji dawki i tym samym zapobiegać ewentualnemu przedawkowaniu. Wynik i interpretacja: <20 ng/ml (<50 nmol/l) - deficyt witaminy D, który powinien być leczony farmakologicznie 20-30 ng/ml (50-75 nmol/l) - stężenie suboptymalne, należy

Cukrzyca w natarciu

Cukrzyca w natarciu

publikacji "Interpretacja wyników badań" autorstwa dr Katarzyny Wrotek; Mediaprofit 2008

Cukrzyca wokół nas

Cukrzyca wokół nas

(7,8-11 mmol/l) - nieprawidłowa tolerancja glukozy* 200 mg/dl (11,1 mmol/l) lub powyżej - cukrzycaKorzystałem z publikacji "Interpretacja wyników badań" autorstwa dr Katarzyny Wrotek, Mediaprofit 2008 Na łamach jednego z ostatnich wydań "International Journal of Clinical Practice"

Polka na badaniach

Polka na badaniach

książki "Interpretacja wyników badań" autorstwa dr Katarzyny Wrotek, wyd. Mediaprofit

Interpretacja morfologii

Zrobiłem sobie podstawowe badania ogólne. Wszystko jest ok., morfologia prawie w normie tylko eozynofile są ponad normę 0,52 tys/?l (0.02tys/?l ponad normę), 6,9 %(1.9% ponad normę), OB, ALT, Glukoza, TSH, w normie. Cholesterol całkowity 2,94 mmol/l (0.96 mmol/l poniżej normy), mocznik 2.0mmol/l

Wynik rezonansu - prosze o pomoc w interpretacji

Mam prawie 36 lat, a dwa lata temu mój tata zmarł na guza mózgu - glejaka wielopostaciowego. W zeszły piątek zrobiłam rezonans magnetyczny głowy i jego wynik bardzo mnie zmartwił. Czy mogłabym prosić o pomoc w jego interpretacji? Oprócz tego miałam badania krwi i wyszło, że mam za dużo czerwonych

Interpretacja wyniku EEG głowy

Chłopak lat 17. Badanie EEG głowy do neurologa przychodni sportowej - uprawia K-1. Proszę o interpretację wyniku: 'Dyskretne zmiany zlokalizowane w okolicach centralno-ciemieniowych i tylnoskroniowych - potylicznych wrażliwe na HV i FS. Otrzymał zamiast diagnozy informację - czasowy zakaz udziału w

Interpretacja wyniku histopatologicznego

Proszę o interpretację wyniku histopatologicznego ' Błona śluzowa trzonu w fazie wzrostu'. Co to oznacza?Jest to opis prawidłowej błony śluzowej trzonu macicy. Faza wzrostu oznacza fizjologiczne zmiany zachodzące w śluzówce macicy pod wpływem hormonów wydzielanych przez jajniki między 6 a 13 dniem

Proszę o interpretację wyników

kręgosłupa faktycznie mógł wywołać zawroty, ucisk na gardło i problemy ze wzrokiem? Prosze o interpretację wyników RM. Dziękuję Dorota

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Badania krwi - czy panikować?

Witam Was, Mam pytanie, czy możecie mi pomóc w interpretacji kilku wartości morfologii. Generalnie wyniki synka - 4 lata i 8 miesięcy - byłyby super, gdyby nie następujące pozycje: Morfologia + płytki + rozmaz automatyczny płytki krwi:194 tys/µl norma: 210 - 490 -> Poniżej normy RDW

wysokie TSH, kiepski lipidogram, niepokój

dobry wieczór, proszę o interpretację i ogólne pokierowani, niepokoję się. Odebrałam dzis wyniki badań TSH 5,92 0,27-4,2 FT4 tyrosyna wolna 16pmol/l 12-22 FT3 triodotyronina wolnaa 5,4 3,1- 6,8 Pciala p/peroksydazie tarczycowej 19,39 IU.ml <34 Pciała p/tyreoglobulinie 16.9IU/ml <

Bardzo prosze o interpretacje wyników

Witam, bardzo proszę o interpretacje wyników, które mieszczą się w granicach normy laboratoryjnej, ale mimo to moje samopoczucie jest fatalne, czy można przyczyny szukać w tarczycy??? TSH 0,996 {0,350-4,940} FT4 1,22 /66,67%/ { 0,70-1,48} FT3 2,97 /63,00%/ { 1,71-3,71} anty TPO 0,61 { -5,61} Objawy

Bardzo prosze o interpretacje wyników

Witam, bardzo proszę o interpretacje wyników, które mieszczą się w granicach normy laboratoryjnej, ale mimo to moje samopoczucie jest fatalne, czy można przyczyny szukać w tarczycy??? TSH 0,996 {0,350-4,940} FT4 1,22 /66,67%/ { 0,70-1,48} FT3 2,97 /63,00%/ { 1,71-3,71} anty TPO 0,61 { -5

Interpretacja wyników -prośba

Witam, Bardzo proszę o interpretację wyników TSH 1,210 (norma 0,27 - 4,200 FT3 3,42 (norma 2,00 - 4,40) FT4 1,42 (norma 0,93 - 1,70) Do tego mam podwyższony cholesterol - 207 przy normie 115,00 - 190,00. Jestem szczupła, zdrowo się odżywiam więc byłam bardzo zaskoczona wynikiem cholesterolu. Wynik

Re: Poronienie a niedoczynność tarczycy(przed cią

(norma 36-165) Lipidy całkowite: 525,9 (norma 400-675) Jutro wynik D3 oraz AntyTG Robiłam też test krzepinięcia,wyszedł w normie Proszę o interpretację głownie ferrytyny oraz cholesterolu-nie wiem czy nie za dużo go jest? dziękuję :-)

Prosze o pomoc odebrałam wyniki po szpitalu

Witam , wiem juz cos wiecej niz ostatnio tzn mam wiecej badań zrobionych w pierwszej fazie cyklu dokładnie , 5,6,7 dc TG-Triglicerydy (<150) wynik -160 cholesterol <200 148 chol.HDL >40 33 choles.LDL <

Pomożecie zinterpretować mi wyniki córki

nieorganiczny 1,54 norma 0,87 do 1,45 Żelazo 77 norma 33,00 do 193,00 zrobiłam też morfologię z rozmazem i wyszły podwyższone monocyty 9 norma od 1,00 do 6,0 ma też lekko podwyzszony cholesterol 192 norma 115 do 190 Cholesterol HDL 41 cHOLESTEROL LDL 121,8 Co sądzicie o takich wynikach, umówiłam sie do

proszę o pomoc

Witajcie! Bardzo proszę o pomoc w interpretacji dzisiejszych wyników FT3 2,93 pg/ml 2,00 4,40 N FT4 1,09 ng/dl 0,93 1,70 N TSH 2,430 µIU/ml 0,270 4,200N wg kakulatora FT4 20.78% FT3 38.75% Cholesterol całkowity 6,03 mmol/l 3,00 5,00 H USG tarczycy ok

Proszę o zerkniecie na wyniki dziecka

bardzo proszę o interpretację wyników, 5-latki: TSh: 2,26 norma 0,70-5,97 FT3:94,17% FT4: 51,85 % cholesterol całkowity 170, LDL 106, HDL 37

Polikosanol

krajach jako lek obniżający poziom cholesterolu LDL. Z uwagi, że lek jest wyjątkowo bezpieczny (rzadko obserwowane są działania niepożądane), był przedmiotem wielu badań, zwłaszcza że początkowe wyniki były bardzo obiecujące. Wykazano w nich, że polikosanol stosowany w dawce 10–20 mg obniża stężenie

Kwantowa mechanika statystyczna

Kwantowa mechanika statystyczna – interpretacja mechaniki kwantowej, w której przyjmuje się, że wszystkie przewidywania mechaniki kwantowej odnoszą się nie do pojedynczego obiektu, a do zespołu obiektów kwantowych.Wówczas można porównać wyniki pomiarów nad zespołem jednakowo przygotowanych

Skala SCORE

osoby. Do czynników tych należą: wiek płeć palenie tytoniu poziom cholesterolu całkowitego wartość skurczowego ciśnienia tętniczego Tablica Interpretacja wynikówUzyskiwany wynik wyrażony jest w procentach. Wyodrębniono cztery kategorie ryzyka sercowo-naczyniowego: niskie (poniżej 1%) umiarkowane

Witamina B3

także powoduje podwyższenie poziomu lipoproteiny wysokiej gęstości (HDL) - "dobrego" cholesterolu we krwi, dlatego też jest czasami przepisywana dla osób z niskim poziomem HDL, które są także w grupie wysokiego ryzyka zawału serca.Wyniki badań ARBITER 6-HALTS, przedstawione przez American Heart Association

Mangalica

jest swoiste, ciemna znajduje się w części przedniej i tylnej, a środek ciała jest jasny, dlatego też zwane są też świniami pasiastymi. Po odłączeniu Siedmiogrodu pogłowie trafiło do Rumunii i na Węgrzech nie pozostała znacząca ich populacja. Mit o niskiej zawartości cholesterolu Wyniki badań nie potwierdzają

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.