Wszystko o:

wyniki badania słuchu

Badanie słuchu

Badanie słuchu

wtedy warto zrobić sobie badanie słuchu. Badanie słuchu i audiogram Standardowe badanie słuchu z całą pewnością nie jest szkodliwe. Osoba badana siedzi w wyciszonej kabinie, w słuchawkach na uszach, przez które słyszy różnorodne tony czyste, od głębokich, niskich basów po wysokie, cienkie piski

OTOSKLEROZA - złodziejka słuchu młodych kobiet

OTOSKLEROZA - złodziejka słuchu młodych kobiet

uszkodzenia narządu przekazującego dźwięk, niedosłuch odbiorczy występuje przy uszkodzeniu narządu przekształcającego dźwięk oraz słuchowej drogi nerwowej, natomiast mieszany jest wynikiem uszkodzenia obu mechanizmów. Upośledzenie słuchu postępuje wolno, na przestrzeni lat. W 70% otoskleroza występuje

Zespół Cogana

Zespół Cogana

postępujące problemy ze słuchem. Zespół Cogana - diagnoza Specyfika objawów oraz rzadkość występowania samego schorzenia sprawia, że postawienie prawidłowej diagnozy jest bardzo trudne. Najczęściej konieczne jest przeprowadzenie szeregu testów począwszy od klasycznej morfologii , badania moczu oraz badań

Audiolog

Audiolog

podstawie wyniku audiolog decyduje o dalszym postępowaniu: doborze aparatu słuchowego, dodatkowej diagnostyce, czy skierowaniu pacjenta na zabieg operacyjny (np. przy rozpoznaniu otosklerozy). Więcej o badaniu słuchu: czytaj Alergolog, immunolog, ginekolog i inni, czyli ABC specjalności lekarskich

Pionierska operacja słuchu

Pionierska operacja słuchu

implantu protetyk słuchu lub inżynier kliniczny podłącza system implantu do komputera i wykonuje badanie słuchu. Na podstawie jego wyników odpowiednio zaprogramuje procesor dźwięków. Przekazując procesor pacjentowi, specjaliści przeszkolą go w zakresie korzystania i dbałości o urządzenie. - Dobra

Głuchota starcza

Głuchota starcza

Głuchota starcza jest wynikiem naturalnego starzenia się organizmu. Dotyka najczęściej ludzi po 55 roku życia. Częściej mężczyzn niż kobiet. Choroba może rozwijać się nawet 30 lat. Osobami najbardziej zagrożonymi głuchotą starczą są ludzie nadmiernie obciążający słuch w młodości. Przyczyny głuchoty

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

wyniku zatrzymywania wody w organizmie. Objawy z poszczególnych struktur lub narządów: skóra - zimna, blada, sucha, może być żółtawe zabarwienie, spadek potliwości; włosy - suche, łamliwe, wypadanie włosów; obrzęk twarzy - pogrubienie rysów twarzy; wole proste - obrzęk w obrębie szyi, spowodowany

Uszne problemy

Uszne problemy

(z reguły powoduje to utratę lub bardzo wyraźne ograniczenie słuchu), najlepiej udaj się do otolaryngologa - przeprowadzi on płukanie ucha lub zastosuje inną metodę bezpiecznego usunięcia czopa Wykryj wadę Wyniki programów badań przesiewowych słuchu prowadzonych w różnych krajach, w tym również w

Ginący słuch muzyków

. Wyniki polskich badań znajdują potwierdzenie w pracach opublikowanych w innych krajach. Zagrożenia słuchu muzyków pracujących w orkiestrach symfonicznych analizowali między innymi amerykańscy badacze Julia i Larry Royster. Pomiary, które przeprowadzili na koncertach, wykazały, że w operach Wagnera

Wczesne objawy stwardnienia rozsianego - na co zwrócić uwagę, do kogo udać się po pomoc?

Wczesne objawy stwardnienia rozsianego - na co zwrócić uwagę, do kogo udać się po pomoc?

głowy oraz problemy z utrzymaniem równowagi. "Takie dolegliwości zwykle pojawiają się przy chodzeniu, przy zmianie pozycji np. podczas wstawania z krzesła lub łóżka. Wpływają one znacząco na codzienność chorego, mogą także powodować urazy w wyniku upadku" - tłumaczy neurolog. Czytaj również

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens pójścia do specjalisty. Powodem dla którego zrobiłam badania jest: bardzo szybkie tycie choć, biegam, ćwiczę. Wypadają mi włosy, jestem senna i szybko się męczę. Oto wyniki: fT3 wynik: 4,32 (4,00-9,00) fT4 wynik:11,89 (10,60-19,40) TSH 2,66 (0,25-3,50

Wyniki badania TSH

Czy jest możliwa tak duża różnica w badaniu wyników TSH? Pierwsze badanie robiłam w dniu 04.07 br.i wynosił 0,425, a po trzech tygodniach podskoczył do 15,25? Zaznaczam, że zażywam Euthyrox w dawce 100mg., jednak po 04. 07 zmniejszyłam dawkę do 50 mg.W przypadku oznaczeń TSH występuje niewielka

Wyniki badań kręgosłupa szyjnego

dziękuje za odpowiedź.Nie można interpretować wyników badań obrazowych bez wzięcia pod uwagę stanu klinicznego. Przytoczone badania sugerują liczne zmiany w obrębie kręgosłupa - zarówno zwyrodnieniowe jak i o charakterze dyskopatii, które mogą być odpowiedzialne za dolegliwości bólowe zarówno kręgosłupa

Wyniki badań przy porfirii

Właśnie odebrałam wyniki badań krwi, z których wynika ze mam: s-sodio 140 meq/l; s-potasio 5,0 meq/l; s-calcio 9,7 mg/dl; s-fosfato 5,3 mg/dl; s-transferrina 300 mg/dl; s-creatinina 1,63mg/dl; s-urato 6,3 mg/dl; s-transaminasi ast(got) 23; s-transaminasi alt(gpt) 20; concentrazione media hb(mchc

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Prośba o odczytanie wyniku badania słuchu

Witam, Byłam dzisiaj z córkę na badaniu słuchu. Wklejam skan Jej wyników. Do laryngologa idę dopiero w następnm tygodniu. Jeżeli ktoś się na tym zna, to bardzo proszę o odczytanie mi tego badania, bo mi on kompletnie nic nie mówi. Z góry dziękuję i pozdrawiam, Joanna fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc

wyniki CMV a przesiewowe badanie słuchu

Witam Proszę o pomoc w interpretacji wyników Cytomegalii mojej 2- miesięcznej córki: CMV_G 55.2 AU/mL pozytywne CMV_M 0.074 Index negatywne Moja córka miała negatywny wynik przesiewowego badania słuchu w 2 i 3 dobie życia, przechodziła też żółtaczkę w szpitalu. Czy wyniki świadczą o tym że moje

Re: wyniki CMV a przesiewowe badanie słuchu

, mała miała badane dno oka robione usg, poza tym neurolog nie miał zastrzeżeń (no może poza delikatną asymetrią ułożeniową) Przyznam sie szczerze, że martwią nas te wyniki przesiewowego badania słuchu a wizyta w poradni dopiero za miesiąc.

Re: wyniki CMV a przesiewowe badanie słuchu

Zaraz zaraz... z tego co wiem wynik negatywny (ujemny) w przesiewowym badaniu słuchu oznacza, że nie stwierdzono niedosłuchu, tak? Bilirubina spadła. Skad wiec badania na CMV? Jakie wartości ma w tej chwili żona? Jeśli w okolicach wyników córki to OK, jeśli jest różnica a mała ma widoczne

Re: wyniki CMV a przesiewowe badanie słuchu

nie wiem czy się dobrze wyraziłem jeśli chodzi o przesiewowe badanie słuchu - wynik negatywny czyli kontrola w obu uszkach, jeśli zaś chodzi o żółtaczkę to nie pamiętam wartości (najwyższa była ok. 15 z tego co pamiętam) ale po drugiej dobie naświetlania bilirubina spadła chyba poniżej 10

Re: Częste katary i gorszy wynik badania słuchu

Witam, wracam do postu sprzed kilku tygodni. Jesteśmy po kontrolnym badaniu słuchu-pediatra mówi że jest ok wynik badania w porządku i jak widać to przeziębienie spowodowało to "chwilowe" pogorszenie słchu. Co do katarów to na tę chwilę po ostatnim listopadowym narazie przeszło,oby jak

Re: Częste katary i gorszy wynik badania słuchu

(najpierw 2-3 tygodnie katar a później gardło lub oskrzela). Na początek grudnia mamy termin nastepnego badania słuchu, moze cos zdziałamy do tego czasu. Pozdrawiam

Re: Badanie słuchu - proszę o interpretację wynik

jest to pytanie do laryngologa, przepraszam ale nie zajmuje sie interpretacja tych badan- bo sie na tym nie znam

Badanie słuchu - proszę o interpretację wyniku

Moje dziecko miało badanie słuchu. Pani doktor, która je robiła, powiedziała, że wszystko jest dobrze. Na wydruku widzę, że wartości dla ucha prawego i lewego się różnią. Nie chcę niczego zaniedbać, więc mam pytanie, czy na pewno wszystko dobrze? Wydruk wygląda następująco: Impendance Ausiometer