Wszystko o:

wyniki badań przeciwciała anty-tg

podpis główki

Wyniki badań

Każde wyniki badań w razie wątpliwości należy skonsultować z lekarzem, który badanie zlecił. Same, nie zawsze sa miarodajnym wskaźnikiem stanu zdrowia pacjenta. Należy pamiętać, że w zależności od laboratorium, które wykonuje zlecone badania wartości, jak również normy mogą się różnić.

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Przeciwciała przeciwtarczycowe

cukrzycą. Więcej informacji o anty-TPO, ich znaczeniu i zagrożeniach jakie niosą przeczytasz tutaj . Immunoglobulina anty-TG skierowana jest przede wszystkim przeciwko tzw. wolnym hormonom i uznawana jest za marker nowotworowy. Wydzielanie tego przeciwciała nie zawsze jednak jest wynikiem rozwoju raka

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

podać wiele przykładów, kiedy przypadkowo wykonane badanie doprowadziło do wykrycia nowotworu, ale masowe wykonywanie usg tarczycy spowodowałoby więcej niepotrzebnych stresów i kosztów niż dało korzyści. Czy to prawda, że powinniśmy skontrolować także przeciwciała anty-TG i anty-TPO, jak twierdzi

Przeciwciała anty-Tg

Przeciwciała anty-Tg

. Zdaniem specjalistów jego wartość u zdrowej osoby może mieścić się między 2 a 70 ng/ml/. W skład Tg wchodzą m.in. trójjodotyronina (T3) oraz tyroksyna (T4). Nie tylko tarczyca Badanie krwi lub moczu pod kątem przeciwciał anty-Tg ma znaczenie nie tylko przy diagnozowaniu chorób tarczycy. Ich

Badania na anty - Tg i anty - TPO

Lekarz polecił mi zrobić badania na: a-tyb, a-TPO. W jakim celu wykonuje się te badania i co one mierzą?Badania, które Pani zlecono to testy na przeciwciała przeciwko tyreoperoksydazie (anty - TPO) i tyreoglobulinie (anty - Tg).Oznacza się je w przypadku podejrzenia niedoczynności tarczycy, która

Wyniki badań ANA2

Stawy bolały mnie zawsze, mniej lub bardziej, u nas to rodzinne. Ostatnio jednak bóle się nasiliły, trafiłam do reumatologia. Ten zlecił liczne badania. Widzę się z nim w poniedziałek, ale odebrałam właśnie wyniki. Sprawdziłam normy internecie i trochę się zaniepokoiłam. "Stwierdzono obecność

Wyniki badań - bilirubina

Mój mąż ma bilirubinę 0,38mg%, alat173,Oj, Aspat 34,0j co to znaczy czy to coś poważnego? Bardzo się martwię ze jest coś nie tak z jego wątrobą. Bardzo proszę o szybka odpowiedz i z góry dziękuje.Parametry, które Pani wymieniła służą ocenie funkcji wątroby. Wyniki badań bilirubiny (zakładam, że

TSH - wyniki

Mam prośbę o interpretację wyników badań lekarz podejrzewa niedoczynność tarczycy. Wynik TSH 4,98 FT3=2,89 FT4= 0,88 ANTY TG= 0,55 oraz ANTY TPO= 0,40 na USG tarczycy : miąższ obu płatów o zaznaczonej w niewielkim stopniu jednorodnej strukturze o nieco obniżonej echogeniczności . W dolnym biegunie

Wyniki TSH w ciąży

Wyniki moich badań: w 12 tygodniu ciąży TSH miałam 0.07, ft3 i ft4 w normie. W 16 tygodniu ciąży TSH wzrosło do 0.125, ft3 i ft4 w normie. Anty-TG i anty-TPO też. W 22 tygodniu wyniki w normie, tylko TSH znowu spadło do 0.07. Klinicznych objawów tarczycy nie ma, USG tarczycy w normie, leków mi

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Hashimoto bez leczenia?

Moje najnowsze badania: TSH - 2,67 (0,34 - 5,6) fT3 - 3,04 (2,5 - 3,9) 39% fT4 - 0,87 (0,61 - 1,12) 51% anty - TG - 2 (norma do 4) dla porównania wyniki z sierpnia: TSH - 3,84 fT3 - 113, 78% fT4 - 44, 90% anty TG - 373,7 (norma do 113) Czy ktoś wie o co chodzi? Czy mój organizm oszalał

Re: Czy to choroba autoimmunologiczna?

Moje najnowsze badania: TSH - 2,67 (0,34 - 5,6) fT3 - 3,04 (2,5 - 3,9) 39% fT4 - 0,87 (0,61 - 1,12) 51% anty - TG - 2 (norma do 4) dla porównania wyniki z sierpnia: Wyniki z sierpnia TSH - 3,84 fT3 - 113, 78% fT4 - 44, 90% anty TG - 373,7 (norma do 113) Czy ktoś wie o co chodzi? Czy mój

Re: Hashimoto bez leczenia?

porównania wyniki z sierpnia: > TSH - 3,84 > fT3 - 113, 78% > fT4 - 44, 90% > anty TG - 373,7 (norma do 113) te wyniki wskazują na aktywną chorobę. porównaj ilość p/ciał. > > Czy ktoś wie o co chodzi? Czy mój organizm oszalał, przeciwciała faktycznie spa > dły czy ktoś zrobił błąd w

Re: Intepretacja wyników

Przecież masz nadczynność i to nie małą. Jakie masz tętno?I w ogóle jak funkcjonujesz przy takich wynikach?Pracujesz?Uczysz się? Konieczne jest leczenie nadczynności. Masz inne badania np. przeciwciała anty tpo,anty tg ,trab i usg?

Re: podejrzenie nadczynności tarczycy przy ok wyn

Witam. Endo zlecił mi badanie poziomu przeciwciał. wyniki: anty-TPO <1.0 max=5,61 anty-TG 1,44 max=4,11 czy to oznacza, że wszystko jest w porządku? proszę o interpretacje.

Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania

Załóż swój własny wątek. Wpisz tam wszystkie swoje wyniki. Robiłaś usg tarczycy kiedykolwiek ? badałaś przeciwciała anty TPO i anty TG ?

Re: Normalne życie po operacji tarczycy-proszę o

momencie gdy hormonów było za dużo na pewno poprawiło to twoje samopoczucie ale teraz dawka znów będzie za mała. Masz może opis z badania usg przed operacją? Robiłaś kiedyś przeciwciała tarczycowe anty-TPO i anty-TG? Na dziś, tak jak radzą dziewczyny, zabierz się za porządne suplementowanie niedoborów, d

Re: Leczona niedoczynnosc a zle samopoczucie

komplety badań hormonalnych (TSH, FT4, FT3) oraz przeciwciał (anty-TPO, anty-Tg) wykonywanych w odstępach np. trzymiesięcznych. Informacje uzyskane z po raz kolejny wykonanych badań FT4, FT3, anty-TPO, anty-Tg nie mają istotnego znaczenia w procesie leczniczym. Dodatkowo pacjent jest narażony na zbędny

Re: pociazowe zapalenie tarczycy

Hashimoto miałam zdiagnozowane w 2012. Przeciwciała miałam badane. Ostatni wynik (13.03.2013) Anty TPO 12,6 < 8.0 anty TG 486 norma 115 a USG ostatnie miałam w ciązy 30.04.2014 Tarczyca połozona typowo o budowie dwupłatowej. Bez cech wzmożonego unaczynienia o nieco niejedorodnej

Re: Hashimoto czy tylko niedoczonność?

Musisz zrobić badanie przeciwciał anty TPO i anty TG aby wątpliwosci rozwiać. Wymiary tarczycy w sumie dobre. Jeden płat masz większy, a drugi mniejszy. Zrób koniecznie przeciwciała i wyniki tarczycowe jesli bierzesz eutyroks co najmnie 4 tygodnie. Badania robimy bez połkania tabletki.

Przeciwciała przeciwtarczycowe

w chorobie Graves-Basedowa) anty-TPO - przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej anty-TG - przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie anty-NIS - przeciwciała przeciwko białku części wewnętrznej błony komórkowej tyreocytów (zaburzają transport anionów jodkowych i kationów sodowych do wnętrza tyreocytów

Przeciwciała monoklonalne

tego zjawiska nie są jednak znane. Zastosowanie przeciwciał monoklonalnychPrzeciwciała monoklonalne są już używane jako leki, prowadzonych jest też coraz więcej badań nad ich potencjalnymi, przyszłymi zastosowaniami. Główne zastosowania mAb to między innymi: terapia nowotworów. Przykładem może być Mylotarg

Przeciwciała przeciwko cyklicznemu cytrulinowanemu peptydowi

Przeciwciała przeciwko cyklicznemu cytrulinowanemu peptydowi (ang. aCCP – anti-cyclic citrullinated peptide antibodies) – autoprzeciwciała klasy IgG występujące u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. PowstawanieW zapalnie zmienionej błonie maziowej stawów dochodzi do cytrulinacji

Ipilimumab

wykazały najlepszą skuteczność dawki 10 mg/kg masy ciała.Na kongresie Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej (ASCO) w czerwcu 2010 zostały zaprezentowane wyniki badań III fazy u chorych z czerniakiem złośliwym w stopniu III i IV. W randomizowanym, podwójnie zaślepionym badaniu ipilimumabu

Trastuzumab

proliferację komórek, które wykazują jego nadekspresję. Wyniki badań sugerują, że odbywa się to przez zatrzymanie cyklu w fazie G1; osłabiony zostaje również proces angiogenezy. Trastuzumab okazał się silnym mediatorem cytotoksyczności komórkowej zależnej od przeciwciał (ADCC), co oznacza, że komórki będące

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!