Wszystko o:

wyniki badań progesteron

podpis główki

Wyniki badań

Każde wyniki badań w razie wątpliwości należy skonsultować z lekarzem, który badanie zlecił. Same, nie zawsze sa miarodajnym wskaźnikiem stanu zdrowia pacjenta. Należy pamiętać, że w zależności od laboratorium, które wykonuje zlecone badania wartości, jak również normy mogą się różnić.

Gonadotropina kosmówkowa (HCG)

Gonadotropina kosmówkowa (HCG)

organizmie konieczna jest próbka moczu lub krwi. Jeśli wynik badania przekracza 25 mIU/ml uznaje się go za dodatni, a tym samym potwierdza zapłodnienie. W przypadku gdy nie przekracza 5 mIU/ml można ciążę wykluczyć, zaś gdy wartość waha się między 25 mIU/ml a 5 mIU/ml konieczne jest ponowne wykonanie

Antykoncepcja długoterminowa - metoda idealna dla każdej kobiety

Antykoncepcja długoterminowa - metoda idealna dla każdej kobiety

antykoncepcyjnej zawsze dokonuje się w porozumieniu z lekarzem na podstawie indywidualnych regularnych (przynajmniej raz w roku) badań: wywiadu personalnego i rodzinnego (w kierunku zakrzepicy), badania ginekologicznego i USG oraz wyników cytologii.

Przełom nadnerczowy

Przełom nadnerczowy

. Najskuteczniejszą forma leczenia wstrząsu jest podanie hydrokortyzolu. Powinien być podany od razu, bez czekania na wyniki wszystkich badań. Nawet nieuzasadnione podanie leku jest bezpieczniejsze niż zwlekanie i pozwolenie na rozprzestrzenienie się szybko postępujących zmian w organiźmie chorego. Czytaj także

Kardiotokografia (KTG)

Kardiotokografia (KTG)

specjalnym przyciskiem sygnalizuje ruchy płodu. Badanie zazwyczaj trwa około 30 min. Niekiedy przedłuża się je do godziny. Przed porodem lub w jego trakcie kobieta może cały czas być podłączona pod KTG. Przygotowanie do badania Nie ma żadnych zaleceń. Wynik Najczęściej zapis w postaci krzywych na kartce z

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

młodych, których hormony jeszcze nie osiągnęły stabilizacji. Zazwyczaj występuje u nich niedobór progesteronu, który prowadzi do przerostu błony śluzowej macicy. Zwykle wystarczy przyjmowanie odpowiednich pigułek antykoncepcyjnych, by ten problem rozwiązać. Dla kobiet dojrzałych, które już rodziły

Test ciążowy

Test ciążowy

przyjąć, że pewne są wyniki testu ciążowego, gdy miesiączka "spóźnia się " pięć-siedem dni. Wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo, że ciąża się utrzyma. Wskazania do wykonania badania Potwierdzenie lub wykluczenie ciąży. Brak miesiączki z nieustalonych przyczyn. Badanie może być wykonane bez

Kiedy należy sprawdzić swoją płodność?

Kiedy należy sprawdzić swoją płodność?

Rozrodu pozwala uzyskać ciążę nawet przy skrajnie niekorzystnych wynikach nasienia. Badanie drożności jajowodów - histerosalpingografia (HSG) Polega na uwidocznieniu kanału szyjki, jamy macicy i jajowodów po wprowadzeniu środka cieniującego z jednoczasowym wykonaniem zdjęć radiologicznych. Badanie

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

wynikach badań (niestety, na zbyt małej próbie, by uznać je za rozstrzygające) spożywanie przez 21 dni ok. 50 ml oleju kukurydzianego spowodowało średni spadek poziomu cholesterolu o 8%. Więcej na ten temat: Popularne oleje - co w sobie mają Wszystko o fitosterolach Masło czy margaryna Pamiętacie

Marskość wątroby

Marskość wątroby

apetytu i spadek masy ciała - ginekomastia (znaczne powiększenie sutka u mężczyzn) - hipogonadyzm (dysfunkcja gonad tj. jajników lub jąder na skutek niedoboru testosteronu, estradiolu, progesteronu) - wodobrzusze - splenomegalia (powiększenie śledziony) - asterixis (równoczesne, obustronne

Antykoncepcja specjalnie dla ciebie

Antykoncepcja specjalnie dla ciebie

przeprowadza badanie, by wykluczyć ciążę i sprawdzić prawidłowość budowy narządu rodnego. Ocenia także wyniki cytologii i usg narządu rodnego. Plusy wkładek hormonalnych (Mirena): + duża skuteczność antykoncepcyjna (tradycyjna spirala ma wskaźnik Pearla 0,5-3 , ta z hormonami: 0,1-0,6), + na co dzień możesz

Wpływ Duphastonu na wynik badania progesteronu

Jestem w 6tym tygodniu ciąży. Już przed zajściem w ciążę zaczęłam przyjmować Duphaston 2x1 tabl. ze względu na wcześniejsze poronienia. W badaniu progesteronu wykonanym na początku 6tego tygodnia ciąży otrzymałam wynik 18,35 ng/ml przy normie dla I trymestru 16,42-48,56. Moje pytanie: Czy

Jak lekarz rozpoznaje niedobór progesteronu u ciężarnej?

Jestem 5 tygodni w pierwszej ciąży. Podczas pierwszej wizyty u ginekologa (3 dni temu) wykryto u mnie cystę na lewym jajniku (powstałą w wyniku ciąży), oraz Pan doktor stwierdził, że mam niedobór progesteronu. Przepisał mi Lutinus i mam się zgłosić na badanie ponownie za 2 tygodnie. Zlecił mi

Brak ciąży - proszę o interpretacje wyników badań

Jestem 34 letnią kobietą. Od prawie 3 lat staramy się o dziecko, brak ciąży. Cykle 26-28 dniowe. Miesiączka bolesna, krwawienia średnio obfite, długość 4 dni. Leczę się od ponad 4 lat na niedoczynność tarczycy, biorę lek Euthyrox N75. Mąż ma prawidłowe wyniki badań spermy. Badanie z krwi

Interpretacja wyników hormonów

mlU/ml (1.0-11.4); Progesteron -0.9 nmol/L (5.3-86); Estradiol - 37 pmol /L (161-774); Prolaktyna - 303 ulU/ml (25-629).Przedstawione wyniki badań wskazują na nadmiar androgenów (konkretnie hormonu DHEA - pochodnej testosteronu), co może być przyczyną uporczywego trądziku. Obniżone są również wartości

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens pójścia do specjalisty. Powodem dla którego zrobiłam badania jest: bardzo szybkie tycie choć, biegam, ćwiczę. Wypadają mi włosy, jestem senna i szybko się męczę. Oto wyniki: fT3 wynik: 4,32 (4,00-9,00) fT4 wynik:11,89 (10,60-19,40) TSH 2,66 (0,25-3,50

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

wyniki badań progesteronu - proszę o interpretację

Witam, Witam odebrałam właśnie wynik badania progesteronu w 7 dniu wyższych temperatur (prowadzę obserwację cyklu poprzez mierzenie temperatury i obserwacje śluzu). Staram sie o drugie dziecko i mam obawy czy taki wynik nie jest za niski. Mam już za soba doświadczenie utraty jednej ciąży i wiem

badanie poziomu progesteronu - wynik

Witam Ponieważ wizytę u lekarza mam dopiero za dwa tygodnie, to chciałabym zapytać, co może oznaczać mój wynik. 8 listopada dostałam okres. Badanie wykonałam 27 listopada. Wynik - 1,47 ng/ml (progesteron). Nie jestem pewna do którego zakresu referencyjnego to zakwalifikować: f. folikularna 0

Re: Kwietniowo/Majowe In vitro 😉

Dziewczyny tak jak mi kazano zrobiłam badanie estradiol i progesteron i odebrałam właśnie wyniki estradiol 8322 , progesteron 48.59 może faktycznie ta beta była za wcześnie :) Teraz czekam na werifikację lekarza

Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta (cz.

Odrobinka miałam robione badanie estradiolu 4 dni przed pick- up wynik 1066 a progesteron 0,76 :)

Re: IN VITRO - program rządowy Poznań/Polna (cz.4

Koraadam w zależności ile też musisz czekać na wynik progesteronu. U siebie czekałam na wynik progesteronu aż dwa dni. Jak masz możliwość u siebie zrobić i szybko będziesz mieć wynik, to warto oznaczyć u siebie. Na polnej za progesteron zapłacisz 25 zł. Za badania hormonalne płaciłam z własnej kasy

Czy Luteina50 wpływa na wynik badania progesteronu

oprócz ostatniego (laparoskopowego). Do lekarza mam przyjść z wynikiem prolaktyny i progesteronu i się zastanawiam, czy jeśli ją wezmę tak, jak do tej pory i pójdę go zbadać, to czy Luteina wpłynie na jego realny wynik? -- enpr.pl/2356

Re: wyniki badań progesteronu - proszę o interpre

JUstyna, to progesteron byl rewelacyjny. To tylko znak, ze przyczyna poronienia byla inna - moze wada zarodka - to jest najczestsza przyczyna. Druga dopiero to problemy hormonalne. -- synek Krzyś (ur. 13.04.2010 r.)

Re: wyniki badań progesteronu - proszę o interpre

dziewczyny, progesteroj jest produkowany gdy peka komorka i jest potrzebny do zapłodnienia potem ciaza produkuje go sobie sama - jak jest ok i sie rozwija to nie ma znaczenia poziom progesteronu to juz jest stara śpiewka - badania pokazały ze suplementacja progesteronem po zaciążeniu nie ma

Re: wyniki badań progesteronu - proszę o interpre

migotka, ja też chętnie przeczyta, o tym progesteronie jeśli mogę, poproszę wywiad na gazetowego, ja miałam właśnie taką sytuację. Chodziłam z martwą ciążą miesiąc. obumarłą 6t5 d a zabieg miałam w 11 tyg. Ja myślę że to z powodu progesteronu ale nie wiem tego na pewno nie miałam dokładnych badań

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!