Wszystko o:

wyniki badań krwi płytki krwi

podpis główki

Wyniki badań

Każde wyniki badań w razie wątpliwości należy skonsultować z lekarzem, który badanie zlecił. Same, nie zawsze sa miarodajnym wskaźnikiem stanu zdrowia pacjenta. Należy pamiętać, że w zależności od laboratorium, które wykonuje zlecone badania wartości, jak również normy mogą się różnić.

kaole

MORFOLOGIA: PLT

MORFOLOGIA: PLT

Trombocyty, czyli płytki krwi odpowiadają m.in. za krzepnięcie krwi. Ich ilość w badaniu krwi określa wskaźnik PLT. Nieprawidłowe stężenie trombocytów może pojawić przy niegroźnej infekcji, a także u osób chorujących na białaczkę lub z innym schorzeniem związanym z uszkodzeniem szpiku kostnego.

MPV - co to jest i co oznacza?

Trombocyty, czyli płytki krwi wytwarzane są przez szpik kostny i pełnią w organizmie bardzo ważną rolę. MPV to wskaźnik, na podstawie którego określa się ich średnią objętość.

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

Układ krwionośny to zamknięty obieg, który zajmuje się w naszym organizmie transportem gazów, substancji odżywczych, hormonów, produktów przemiany materii, itp. Składa się z serca i naczyń krwionośnych, którymi transportowana jest krew. W trosce o układ krwionośny powinniśmy prowadzić zdrowy tryb życia (w tym dbać o właściwą dietę), co pomoże nam ustrzec się przed rozwojem takich schorzeń, jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca czy choroba wieńcowa.

Mapa LP

pieczenie penisa objawy niska temperatura ciala ponizej 36.6 serowate upławy z pochwy anty hcv androstendion golenie włosów łonowych mpv płytki krwi luteina na okres zwężenie przestrzeni międzykręgowej l5-s1 nabrzmiałe i bolące piersi przyczyny zielony kał stolec bilirubina całkowita

Ciśnienie tętna: różnica między ciśnieniem skurczowym, a rozkurczowym

Ciśnienie tętna: różnica między ciśnieniem skurczowym, a rozkurczowym

ciele. Drugi, znacznie mniejszy wynik to tzw. ciśnienie rozkurczowe. U zdrowej osoby zazwyczaj nie przekracza 95 mmHg. To ciśnienie krwi, która po zrobieniu pełnego obiegu wraca do serca . Do tej pory jedynie w oparciu o te dwie wartości określało się stan zagrożenia życia, nie tylko u pacjentów z

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

należy zwrócić uwagę, jak często należy je wykonywać i jakie parametry bada. Jak się przygotować? Teoretycznie, w przypadku klasycznego badania krwi, to czy przyjdziemy najedzeni czy nie, nie ma znaczenia. Ale tylko teoretycznie. Tłuste jedzenie czy wypity dzień wcześniej alkohol mogą przekłamywać wyniki

Glomerulopatia lipoproteinowa: objawy, diagnoza, leczenie

Glomerulopatia lipoproteinowa: objawy, diagnoza, leczenie

nerczycowy, który jest ważnym objawem towarzyszącym glomeroluopatii lipoproteinowej, widoczny jest w badaniu moczu jako białkomocz (obecność białek w moczu czyli proteinuria), a w badaniu krwi uzyskujemy obniżone stężenie albumin (hypoalbunemię). W badaniu moczu można też stwierdzić obecność płytek krwi

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie

Anemia jest diagnozowana na podstawie wyników badania krwi z uwzględnieniem trzech parametrów: hemoglobina jest to białko odpowiedzialne za transport tlenu w organizmie. Norma hemoglobiny wynosi u kobiet 12-16 g/dl, a u mężczyzn 13-18g/dl; hematokryt to stosunek objętości krwinek do objętości

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

- płytki krwi, ich spadek może oznaczać trombocytopenię (małopłytkowość) lub zmiany w szpiku kostnym, znaczne przekroczenie należy łączyć z niedoborem żelaza, stanem zapalnym a także z ciążą. Czytaj także: PLT 5 prostych badań, które ratują nam życie - OB - odczyn Biernackiego, podwyższony wskaźnik OB

SINIAKI bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

SINIAKI bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

, niekoniecznie tych wymienionych, rozwija się podstępnie i bezobjawowo. Wczesne wykrycie to większa szansa na pełny powrót do zdrowia. Oczywiście bywa, że podstawowe badania to dopiero początek długiej, żmudnej drogi diagnostycznej (np. za niski poziom płytek krwi może być objawem białaczki, ale także zapalenia

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

Jak interpretować wyniki badania krwi?

Jak interpretować wyniki badania krwi: cholesterol 226; bilirubina 1,2; transaminazy w normie.Niestety bez kontekstu klinicznego (wykonania dokładnego badania podmiotowego i przedmiotowego), a także bez podania zakresu norm aktualnych dla danego laboratorium nie jestem w stanie podjąć się wiążącej

Płytki oddech

, obracanie ciała na bok uniemożliwia nawet płytki oddech (ból, duszność). Ciągła chęć wymiotów do których jednak nie dochodzi. Podczas wizyty w szpitalu i zrobieniu wielu testów tj. ekg, prześwietlenie, mocz, krew, natlenienie krwi. Wszystko jest w normie. Dostałem antybiotyk - może pomoże. Nie wiadomo co

Wyniki krwi na mykoplazmę

stwierdzenia rozwijającego się, bądź już przebytego zakażenia mykoplazmą bada się więc dwie próbki krwi pobrane w odstępie ok. 2 tygodni i ocenia się dynamikę zmian poziomu przeciwciał i ich wzajemny stosunek. Wysoki poziom przeciwciał IgG może utrzymywać się w surowicy u osób po przebytym zakażeniu jeszcze

Badanie krwi partnera

Na wizycie u ginekologa lekarz poprosił mnie o wyniki badania krwi mojego partnera seksualnego. Do czego takie wyniki mogą być potrzebne? Da się z nich wykryć jakiegoś wirusa?Na podstawie wyników odpowiednich badań krwi można wysunąć podejrzenie chorób zakaźnych, ale również chorób nerek, wątroby

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Wyniki badań krwi-ilość płytek

wysokie. Dziąsła po trzech tygodniach wyglądają dobrze ale nadal krwawią. ostatnie wyniki trwi wykazały że ilosć płytek spadła Pierwsze badanie 375 norma od 250 a teraz 213 norma od 250. Z tym ze żelaza piękne w połowie normy. Czy taki spadek ilości płytek jest normalny? Czy nadal jest jakaś infekcja

Prośba o interpretację wyników

powtórzenie morfologii za 7-14 dni. 14.05. 2016r. powtórzyliśmy morfologię i wyniki są następujące: Hemoglobina 13.4 Krwiniki czerwone 4.92 Hematokryt 38.1 MCV 77.4 MCH 27.2 MCHC 35.2 (31-35) H RDW 12.2 Płytki krwi 430 MPV 10.6 Krwinki białe 13.45 (4-12) H Liczba neutrocytów 4.29 % neutrocytów 31.8 (35-55) L

Re: interpretacja wyników, kobieta 23l

Podaję kolejne wyniki badań krwi: Ferrytyna: 32,9 (norma 10-291), ok. 12% D3: 20,1 (30-80) B12: 532 (211-911) Erytrocyty: ~31% Leukocyty: 29% Płytki krwi: 31% Hemoglobina: 38% HDL: 55 (od 45) LDL: 67( do 115), Trójglicerydy: 30 (do 150) Ca: 44% Mg: 43% Glukoza na czczo: 48% Zrobiłam też krzywą

Re: Zrobiłem dzisiaj fibroscan i załamka...

odebałam dzisiaj wyniki badań Płytki krwi (manualnie) 252 tys/?l 150,0 450,0 N AST 35,0 U/l 0 32 H ALT 38,5 U/l 0 33 H Bilirubina całkowita 0,60 mg/dl 0,00 1,20 N Fosfataza zasadowa 66,30 U/l 35 104 N GGTP

Re: Wyniki badań krwi-ilość płytek

Bardzo dziękuję. Poprostu syn nadal ma krwawiące dziąsła a przez to niemozęmy nic zrobić z zębami które sa w coraz gorszym stanie :( -- To mój Dziubasek Siusiu Prut Już duży chłopak ze mnie

Re: Wyniki badań krwi-ilość płytek

Oczywiścioe chodziło o nystatynę do smarowania dziaseł. Przy obnizonych płytkach syn ma jednocześnie podwyższony hematokryt ale tu jest to niewielka ilość o dwa punkty ponad normę. -- To mój Dziubasek Siusiu Prut Już duży chłopak ze mnie

Płytki poniżej normy, morfologia - prośba i interp

Proszę o pomoc w analizie poniższych wyników. To drugie badanie, badanie po 2 miesiącach gdzie płytki wynosiły ok. 137tys. Jakie dodatkowe badania zrobić i czy od razu do hematologa? Morfologia CBC Leukocyty 6,2 tys/µl 3,8 10,0 N Erytrocyty 5,5 mln/µl 4,2 6,0 N Hemoglobina

Wyniki badania krwi

Hematokryt 38,7 % 32,0 40,0 N MCV 73 fl 72 87 N MCH 26 pg 26 30 N MCHC 35,9 g/dl 32,2 36,2 N Płytki krwi 238 tys/µl 210 490 N RDW-CV 13,0 % 11,6 14,8 N PDW 10,4 fl 9,0 17,0 N MPV 9,50 fl 9,0 13,0 N P-LCR 20,9 % 13,0 43,0 N Neutrofile 5,85 tys/µl 1,54 7,92 N Limfocyty 4

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!