Wszystko o:

wynik nieprawidłowy w eeg

Te ćwiczenia zmniejszą kobiecy apetyt

Te ćwiczenia zmniejszą kobiecy apetyt

nieprawidłowości wagi). W badaniu wzięło udział niemal tyle samo kobiet klinicznie otyłych, co o prawidłowej masie ciała. "Chcieliśmy sprawdzić, czy otyłość ma wpływ na odczuwane zapotrzebowanie na jedzenie, jednak okazało się, że tak nie jest" - precyzuje LeCheminant. Wiele wciąż jest niezbadane Michael

EEG (elektroencefalogram)

cierpisz na padaczkę, migające światła lub intensywne oddychanie mogą spowodować napad choroby. Obsługa obecna podczas badania jest przeszkolona na wypadek gdyby atak się wydarzył. Wyniki EEG EEG jest wykorzystywane do pomocy w diagnostyce i określaniu typu następujących schorzeń: padaczki stanu splątania

Zaburzenia odżywiania - gdy jedzenie staje się problemem

Zaburzenia odżywiania - gdy jedzenie staje się problemem

nieprawidłowym funkcjonowaniem ośrodków nagrody w mózgu. Zaobserwowano, że osoby, które jedzą kompulsywnie zazwyczaj wybierają potrawy wysoko węglowodanowe, które sprzyjają wydzielaniu serotoniny, znanej jako hormon szczęścia. Możliwe, że ich wrażliwość na ten hormon jest odmienna niż u innych normalnie

Badanie odruchów fizjologicznych, czyli po co neurolog uderza nas młoteczkiem

Badanie odruchów fizjologicznych, czyli po co neurolog uderza nas młoteczkiem

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Prawidłowy odruch to prosta reakcja, której nie możemy kontrolować (mimowolna) i odpowiednia do bodźca (ani za mocna, ani za słaba). Może być bezwarunkowy (wrodzony) i warunkowy (nabyty). Na odruchy bezwarunkowe nie mamy żadnego wpływu, są zapisane w genach

Biofeedback - moc sterowania procesami fizjologicznymi

Biofeedback - moc sterowania procesami fizjologicznymi

: Methods and Procedures In Clinical Practice". Biofeedback razem z EEG (Elektro EncefaloGram) należy do działu nauki zwanego elektrofizjologią, która zajmuje się zjawiskami związanymi z przewodnictwem elektrycznym w organizmie oraz wpływem wewnętrznych i zewnętrznych bodźców elektrycznych na

Biofeedback - dobierz metodę do potrzeb

Biofeedback - dobierz metodę do potrzeb

farmakologiczne. Siegfried i Susan Othmerowie założyli EEG Institute w Los Angeles, odkrywając możliwość pomocy weteranom wojennym cierpiącym z powodu PTSD (Post Traumatic Stress Disorder - Syndrom Stresu Pourazowego). Prof. Jurii Tyl w Biofeedback Institute w Pradze prowadzi badania nad biofeedbackiem w terapii

Fale mózgowe - na jakich obrotach działa twój mózg?

Fale mózgowe - na jakich obrotach działa twój mózg?

, jak i większe odległości. Obrazem aktywności elektrycznej mózgu są fale o różnym zakresie i częstotliwości.  Poszczególne fale nie są z gruntu ani dobre, ani złe. Po prostu odmienne fale towarzyszą wykonywaniu odmiennych czynności. Każda z fal w określonych warunkach jest prawidłowa, w innych

Padaczka, czyli jak żyć z tą chorobą

Padaczka, czyli jak żyć z tą chorobą

czynności elektrycznej mózgu, czyli tzw. EEG, i rezonans magnetyczny. Uwaga! Można mieć prawidłowe EEG, a mimo to cierpieć na padaczkę (gdyby badanie zrobiono w trakcie samego napadu, wtedy zapis byłby naturalnie nieprawidłowy). Możliwa jest też sytuacja odwrotna - w EEG widać zmiany, a osoba nie wykazuje

Już czas na sen

Już czas na sen

Sen kojarzy nam się z nocą. Robimy się np. senni w pochmurny, ciemny dzień i zimą. To wynik procesu fizjologicznego, w którym sporą rolę odgrywa hormon melatonina. Wydzielany przez szyszynkę wtedy, gdy zapada ciemność, przekazuje mózgowi informację, że jest noc i czas przestawić fizjologię na tryb

Encefalopatie

Encefalopatie

: duszność, bladość skóry, potliwość, bradykardia, wymioty, bardziej lub mniej intensywny ból głowy. Wymienione objawy mają charakter przejściowy i nie powodują uszkodzeń anatomiczno-patologicznych. W wyniku zdarzeń występujących przed wstrząśnieniem lub po wstrząśnieniu mózgu może wystąpić amnezja; 2

Wynik badania eeg: zapis nieprawidłowy?

mam 57 lat i robiłam badania eeg i jest takie orzeczenie: zapis nieprawidłowy z zwolnioną czynnością podstawową wskazuje miernego stopnia zmiany uogólnione z przewagą w tylnych częściach mózgu bardziej po stronie lewej nasilone podczas Hw i Fs . Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego orzeczenia.EEG

Badanie eeg - interpretacja wyników

Opis badania : Badanie wykonano w czuwaniu, czynność podstawowa o prawidłowo zaznaczonej organizacji przestrzennej. Rejestruje się czynność fal alfa 8-8,5Hz z falami 7-6Hz i amplitudzie do 45 uV z okolic ciemieniowo potylicznych oraz czynność fal beta. Głownie z okolic

Wyniki EEG

Dzień dobry, Proszę o udzielenie informacji jak mogę interpretować te wyniki: wiek 23 lata, kobieta czynność podstawowa w odprowadzeniach ciemieniowo potylicznych składa się z czunności fal alfa o częst. 9,0 - 10,7 Hz i amlp. do 85 uV, z nałożoną niskonapięciową cz.szybką beta. Rz - obecna na

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

Interpretacja wyniku EEG głowy

Chłopak lat 17. Badanie EEG głowy do neurologa przychodni sportowej - uprawia K-1. Proszę o interpretację wyniku: 'Dyskretne zmiany zlokalizowane w okolicach centralno-ciemieniowych i tylnoskroniowych - potylicznych wrażliwe na HV i FS. Otrzymał zamiast diagnozy informację - czasowy zakaz udziału w

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

nieprawidłowy wynik EEG

Dzisiaj odebrałam wynik EEG mojej 9 letniej córki , cytuje w całości ; Zapis wykonany w czuwaniu, zróznicowany przestrzennie .Czynność podstawową stanowi nieregularny,polimorficzny rytm alfa 7-9 c/s.Na tym tle rejestruje się liczne ,rozsiane i w grupach fale wolne theta 5-6 c/s nisko - i

Nieprawidłowy wynik EEG-pomóżcie!!!

Dziewczyny, po ostatnim (drugim 10.03) napadzie drgawek gorączkowych , 19.03 zrobiłysmy EEG i niestety wynik wyszedł nieprawidłowy.W orzeczeniu umieszczono info " zapis podejrzany o zmiany nieprawidłowe w okolicach skkroniowych i centralno- pośrodkowych, we śnie niekiedy uogólniające się

Nieprawidłowy wynik EEG-pomóżcie!!!

Dziewczyny, po ostatnim (drugim 10.03) napadzie drgawek gorączkowych-pisałąm o tym w wątku"drgawki gorączkowe-tragedia!" , 19.03 zrobiłysmy EEG i niestety wynik wyszedł nieprawidłowy.W orzeczeniu umieszczono info " zapis podejrzany o zmiany nieprawidłowe w okolicach skkroniowych i

Re: eeg

Ja jestem już kobietą w średnim wieku, ale od dziecka mam nieprawidłowy zapis eeg. Nie biorę żadnych leków, a neurolodzy mówili mi, że leczy się pacjenta, a nie wynik więc jeśli nie ma objawów to leków się nie daje. Natomiast ja nie wiem jakie wyszły wam zmiany w eeg i jak się postępuje przy

Re: Rezonans magnetyczny.

neurolog zlecił po 2 nieprawidłowych wynikach eeg we śnie.

Do mam dzieci z epilepsją - rady potrzebuję.

Witajcie. Córka miała robione EEG i VIDEOEEG. Wynik jest nieprawidłowy. I tu mam pytanie (wizyta u neurologa za 1,5 tygodnia). W badaniu w czuwaniu wyszło że miała 1,5 sekundowe napady. Czy to może świadczyć o tym, że padaczka kiedyś się jednak ujawni? Wiem, że powinnam poczekać do wizyty u lekarza

Re: Ciąg dalszy:/

Nieprawidłowe eeg, nie musi mieć akurat związku z wypadkiem. Nie nastawiaj się od razu, że może być to wynikiem urazu.

Re: Nieprawidłowy wynik EEG-pomóżcie!!!

u mojego dziecka wygladalo to tak: 3 epizody drgawek goraczkowych, 1.eeg- na pograniczu normy, 2.eeg- zapis z cechami nieprawidlowymi, potem kilka razy zaobserwowane napady absence, 3.eeg- zapis nieprawidlowy, wlaczenie leku, po osiagnieciu dawki terapeutycznej zaczely sie zdarzac napady

Re: Nieprawidłowy wynik EEG-pomóżcie!!!

Hej Mona! U nas padaczki nie stwierdzili, mogę Ci tylko napisać co neurolog mówił. A więc: zdrowe dziecko może mieć zły zapis EEG, który nie musi świadczyć o epilepsji! Trzymamy kciuki.