Wszystko o:

wymaz z pochwy wyniki badań

Badanie GBS - ważne dla kobiet w ciąży

Badanie GBS - ważne dla kobiet w ciąży

antybiotykoterapii, która zapobiega zakażeniu dziecka. Przebieg badania GBS W gabinecie ginekologicznym pobiera się dwa wymazy: z przedsionka pochwy oraz z odbytu. Następnie materiał trafia do laboratorium makrobiologicznego. Przygotowania do badania GBS Przeprowadzenie badania GBS możliwe jest w każdym momencie

Cytologia - dlaczego jest taka ważna?

Cytologia - dlaczego jest taka ważna?

miękkie „włoski”. Szczoteczka zostaje wprowadzona do powierzchni szyjki macicy . Następnie lekarz obraca ją pięciokrotnie, zgodnie z ruchem zegara. Pobrany wymaz trafia na specjalne szkiełko, po utrwaleniu trafia do laboratorium gdzie jest badana pod mikroskopem. Wynik cytologii - jak

Wizyta u ginekologa - krok po kroku

Wizyta u ginekologa - krok po kroku

, nic innego jak pobranie wymazu z przedniej ściany pochwy, cewki moczowej, sklepienia pochwy oraz gruczołu Skenego i Bartholina (mieszczą się po obu stronach ścian pochwy). Nie jest to rutynowe badanie, dlatego wykonuje się jedynie w przypadkach gdy kobieta zgłasza dolegliwości typowe dla infekcji tj

Zapalenie sromu

Zapalenie sromu

dobrane na podstawie wyników wymazu. Leki przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwświądowe. Ulgę mogą przynieść nasiadówki z ziół zawierających garbniki (kora dębu). Profilaktyka Przestrzeganie zasad higieny intymnej, noszenie luźnej i przewiewnej bielizny. Naturalną odporność środowiska pochwy warto

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

zleci ultrasonografię dopochwową i wymaz z szyjki macicy. To badania proste, prawie bezbolesne, czasem niezbyt przyjemne, jednak naprawdę istotne dla twojego zdrowia. 6. Dlaczego krwawienia są zbyt skąpe? Jeśli stosujesz antykoncepcję hormonalną (np. pigułki antykoncepcyjne, wkładka wewnątrzmaciczna z

Zegar biologiczny tyka, to fakt, ale... Co wolno kobiecie i o czym musi pamiętać

Zegar biologiczny tyka, to fakt, ale... Co wolno kobiecie i o czym musi pamiętać

standard. Potem jednak mogą pojawić się kłopoty. Po 35 roku życia płodność spada, rośnie ryzyko zdrowotnych komplikacji dla mamy i malucha. Zgodnie z polskimi standardami medycznymi jest to wiek, gdy lekarz powinien zalecić ciężarnej badania prenatalne, a NFZ jest sfinansować. Na dwoje babka wróżyła Nie ma

BÓL BRZUCHA - powiedz, gdzie i jak ci dokucza. Na podstawie objawów często można postawić wstępną diagnozę

BÓL BRZUCHA - powiedz, gdzie i jak ci dokucza. Na podstawie objawów często można postawić wstępną diagnozę

jedynym objawem, bywa często mylona z problemami ginekologicznymi. Zdarza się zresztą, że kłopoty występują łącznie, są ze sobą powiązane. Warto jak najszybciej odwiedzić lekarza pierwszego kontaktu oraz wykonać badanie ogólne moczu i posiew. Na podstawie tych wyników lekarz wstępnie oceni czy może

Życie to nie "Filadelfia". "Nie ma grup ryzyka. Są tylko ryzykowne zachowania" [WYWIAD]

Życie to nie "Filadelfia". "Nie ma grup ryzyka. Są tylko ryzykowne zachowania" [WYWIAD]

. Wtedy wykonujemy tzw. szybkie testy. Wiele osób woli je od standardowych, bo na wynik czeka się tylko 30 minut. To znacznie ogranicza stres. Czym różnią się te testy od klasycznych? - Z punktu widzenia osoby badanej - w przypadku szybkiego testu pobieramy krew z palca, do testu przesiewowego z żyły

Ginekolog: Uchodzę za ignorantkę, gdy mówię coś innego niż internet [WYWIAD]

Ginekolog: Uchodzę za ignorantkę, gdy mówię coś innego niż internet [WYWIAD]

badaniu przezpochwowym widać znacznie lepiej, niż przez powłoki brzuszne. Wiedziałam, gdzie szukać, a także, że pacjentka traci na wadze, jest w kiepskiej formie. Nie odesłałam jej donikąd, tylko prosto do onkologa. Pacjentki często "wiedzą lepiej" od Pani? - O tak! Tak im się z pewnością wydaje

Rak szyjki - choroba z niewiedzy

Rak szyjki - choroba z niewiedzy

histologicznego punktu widzenia - najczęściej jest rakiem płaskonabłonkowym. Początkowo nie daje on żadnych wyraźnych objawów klinicznych; później pierwszym symptomem jest - z reguły - krwawienie z dróg rodnych po stosunku płciowym. Rozpoznanie choroby stawia się na podstawie wyniku przesiewowego badania

Zakażenie grzybicze pochwy

Mam 18 lat. Od ok. 8 miesięcy mam uczucie pieczenia i swędzenia w okolicy pochwy. Ponadto od kilku miesięcy pojawiła się biała i żółta wydzielina w pochwie. Ma to nieprzyjemny zapach. W badaniach moczu wyszły mi nieliczne drożdże i podwyższona ilość leukocytów. Ostatnio na wynikach wymazu z gardła

Straszny ból i pieczenie pochwy

stopień czystości pochwy i wymaz z pochwy (posiew z antybiogramem), które wskażą, co jest przyczyną nawrotowych stanów zapalnych i pomogą zastosować odpowiednie leczenie.

Zapalenie pochwy

Ostatnio leczyłam u lekarza zapalenie pochwy któremu towarzyszyły dość obfite upławy. Dostałam leki, które pomogły na krotko, ponieważ tydzień temu skończyła się miesiączka a ja od tamtej pory mam plamienia brązowe ciągnące i swędzenie. Co może być za przyczyna takich objawów i czy jest to normalne

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens pójścia do specjalisty. Powodem dla którego zrobiłam badania jest: bardzo szybkie tycie choć, biegam, ćwiczę. Wypadają mi włosy, jestem senna i szybko się męczę. Oto wyniki: fT3 wynik: 4,32 (4,00-9,00) fT4 wynik:11,89 (10,60-19,40) TSH 2,66 (0,25-3,50

Wyniki badania TSH

Czy jest możliwa tak duża różnica w badaniu wyników TSH? Pierwsze badanie robiłam w dniu 04.07 br.i wynosił 0,425, a po trzech tygodniach podskoczył do 15,25? Zaznaczam, że zażywam Euthyrox w dawce 100mg., jednak po 04. 07 zmniejszyłam dawkę do 50 mg.W przypadku oznaczeń TSH występuje niewielka

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

wyniki wymazu z pochwy (badanie bakteryjnie)

witam! mam pytanie odnośnie niedawno otrzymanych wyników. W wymazie pochwy wszystko wyszło mi w porządku, tylko martwią mnie nabłonki wielokątne: liczne co one oznaczają w pochwie? Są normalne czy mogą one dawać oznaki jakiejś infekcji? A i mam jeszcze jedno pytanie dotyczące chlamydii... Czy

kłujące bóle brzucha

lędźwiowym. Dziewczyny jakie badania mogę jeszcze zrobić, do jakiego lekarza jeszcze iść, może wymaz z pochwy w kierunku bakterii ?

wyniki badania wymazu z pochwy

Po blisko rocznym bezskutecznym leczeniu zapalenia pochwy różnorodnymi kremami, tabletkami i irygacjami na zasadzie "a może to pomoże" zdecydowano sie zrobic mi badanie laboratoryjne wymazu pochwy. Wyniki to "E coli poj kol." i "stuept spp poj kol." Co to właściwie

Re: wyniki badania wymazu z pochwy

enehy napisała: > Po blisko rocznym bezskutecznym leczeniu zapalenia pochwy różnorodnymi > kremami, tabletkami i irygacjami na zasadzie "a może to pomoże" zdecydowano > sie zrobic mi badanie laboratoryjne wymazu pochwy. Wyniki to "E coli poj > kol." i "

Re: Ureaplasma - leczenie

Natunia, cieszę się, ze mogłam pomóc, wierzę, ze kuracja zakonczy się u Ciebie powodzeniem i będziecie mogli spokojnie starac się o dzidziusia i zdrowy przebieg ciąży :) Czekam z niecierpliwościa na wieści. Badanie robi się jako wymaz z pochwy, nie z moczu, wynik powinien być po ok. 4,5 dniach

Dziwne kłucie z cewce moczowej

badania kobietom które mają te bakterie w pochwie (a ja niestety mam) bo podczas badania są "zagarniane" i stąd tren wynik. Dodam że jestem w ciązy. Zażywałam Amotks 2 razy dziennie - kłucie nie przeszło, byłam u urologa to stwierdzil, ze gdyby to byly bakterie w cewce lub jakiś kamień to wyłabym z bólu a

Re: dziewczyny z HPV łączmy się!!!!

na wykrycie hpv robi się tylko i wyłącznie wymaz z pochwy . Generalnie nic mi nie jest badania dobre on mnie oskarża że ja jestem chora a ja wyniki mam dobre . Nie rozumiem jak można się zbadać pod jakim kontem i jakie konkretnie badanie aby dowiedzieć się że jest się nosicielem ? skoro wyniki

Kłucie w cewce a dobry wynik moczu pomocy

badania kobietom które mają te bakterie w pochwie (a ja niestety mam) bo podczas badania są "zagarniane" i stąd tren wynik. Dodam że jestem w ciązy. Zażywałam Amotks 2 razy dziennie - kłucie nie przeszło, byłam u urologa to stwierdzil, ze gdyby to byly bakterie w cewce lub jakiś kamień to wyłabym z bólu a

Re: GBS - paciorkowiec

Tak, w wymazie z pochwy i odbytu. Nie ma żadnych specyficznych objawów, najczęściej jedynym dowodem obecności bakterii jest wynik badania.

Re: od stycznia 2015 do okulisty i dermatologa ty

ginekolog a lekarz ogolny nazwijmy go. Pielegniarka pobiera wymaz, lab bada, wynik przychodzi do przychodni i przychodnia dziala dalej.