Wszystko o:

wszystkie zielone warzywa

PAP, Nauka w Polsce

Na cukrzycę najlepsze zielone warzywa

Na cukrzycę najlepsze zielone warzywa

Dieta bogata w zielone warzywa liściaste, jak szpinak i kapusta, wyraźnie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - wynika z analizy brytyjskich naukowców. Pracę na ten temat zamieszcza internetowe wydanie pisma "British Medical Journal".

Zielone koktajle - witaminowy zastrzyk energii

Za oceanem mówi się na nie "green monsters", czyli zielone potwory. Przydomek ten zawdzięczają, jak łatwo się domyślić, intensywnie zielonej barwie. Tę natomiast zielonolistnym surowym warzywom. Najczęściej główny bohater to szpinak. Co jeszcze kryje się w tym fantazyjnym napoju i jak to się ma do zdrowia? Co zyskujemy pijąc zielone koktajle?

Mnóstwo wapnia bez laktozy - gdzie go szukać? [TOP 10 produktów spożywczych]

Aby mieć mocne kości, trzeba dbać, by w codziennej diecie znalazła się odpowiednia ilość wapnia (więcej o wapniu). To nieprawda, że znajdziesz go tylko w nabiale. Spore ilości kryją się w wielu alternatywnych źródłach - przede wszystkim warzywach (zarówno strączkowych, jak i tych o zielonych liściach), orzechach, nasionach i suszonych owocach. Wybraliśmy dziesięć łatwo dostępnych produktów, w których wapnia jest najwięcej - zobacz dlaczego warto je jeść!

Molekularne podstawy pamięci

Molekularne podstawy pamięci

zdolność zapamiętywania. Dla amatorów warzyw zieloną alternatywą okazał się szpinak - również niezwykle bogaty w przeciwutleniacze. Gdzie tkwi haczyk? Naukowcy twierdzą, że najlepiej działają świeże lub mrożone warzywa i owoce a wszelkie przetwarzanie nie służy zachowaniu ich chroniącej mózg

Mrożonki: co zyskasz, a co stracisz, wprowadzając je do diety?

Mrożonki: co zyskasz, a co stracisz, wprowadzając je do diety?

, kalafior, marchewka, papryka, brukselka, brokuły, buraki, groszek zielony, kukurydza, warzywa strączkowe. Koper, natka pietruszki, natka selera, por: to również pożądane mrożone dodatki do wielu potraw, jednak przed mrożeniem te warzywa warto drobno posiekać i umieścić w odpowiednich pojemnikach. Mrozić

Cykoria - sprawdź, dlaczego warto się do niej przekonać!

Cykoria - sprawdź, dlaczego warto się do niej przekonać!

. Warzywo to można podawać na wiele sposób. Doskonale nadaje się do sałatek, przystawek czy dań na ciepło, także z mięsem. Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy? Czytaj także: Ciecierzyca - warzywo nie tylko dla wegetarian Sałata - zielona moc witamin Żelazo - nie tylko dla kobiet

BROKUŁY - wartości odżywcze i właściwości. Wiesz, dlaczego warto je jeść?

BROKUŁY - wartości odżywcze i właściwości. Wiesz, dlaczego warto je jeść?

jarmuż, ale również rzeżucha (czyli pieprzyca siewna), rzodkiew, chrzan oraz gorczyca. Właściwości brokułów ceniono już w starożytności, zwłaszcza w rejonie Morza Śródziemnego, skąd pochodzi to wartościowe, zielone warzywo. Witaminy i minerały - co mają w sobie brokuły? Brokuły to przede wszystkim

Zielone warzywa chronią przed rakiem. Dietetyk wyjaśnia, jak to dokładnie działa

Zielone warzywa chronią przed rakiem. Dietetyk wyjaśnia, jak to dokładnie działa

Hemoglobina we krwi

preparatów zawierających żelazo jak również zwiększenie podaży pokarmów bogate w nie, m.in. mięso, zielone warzywa, suszone owoce czy orzechy

Nie potrafię schudnąć - jaka może być przyczyna?

, nic smażonego na tłuszczu. Piję dużo wody, zielonej herbaty, jem owoce i warzywa. Dodatkowo od 4 miesięcy regularnie biegam/maszeruję - 4-5 razy w tygodniu po 60min. A waga ani drgnie. Byłam nawet u lekarza - miałam objawy wskazujące na niedoczynność tarczycy: senność, zmęczenie, brak koncentracji

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

zielone warzywa = zielone kupy?

taką rewelację objawiła mi pielęgniarka środowiskowa. że jak ja zjem zielone warzywa (sałatę, brokuły, brukselkę) a karmię piersią to mała dlatego robi zielone kupy coś mi się nie chce wierzyć... a może...? -- http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9hdv14r9lu.png szydełko, haft i takie tam

Zielone warzywa

Posze o wymienienie zielonych warzyw dostepnych na rynku polskim. Co oprocz brokul i zielonej salaty moglabym znalezc w typowym supermarkecie albo na bazarku? Dziekuje!!! -- Jedz, pij i badz piekna! igawellness.blox.pl

Zielone warzywa

Jesli gotujesz zielone warzywa(swierze i mrozone)dosyp do gotowania troszke proszku do piecz.Nie straca pieknego zielonego koloru.

Re: czy warto kupić wyciskarkę i pić zielone kokt

Oczywiście, że tak! Zielone warzywa i owoce są najzdrowsze! Powinno się jeść 5 porcji warzyw lub/i owoców zielonych dziennie!!

Re: Szybkie, lekkie salatki dobre na następny dzi

Nie zauważyłaś innych składników i dodatku warzyw ? Zielone sałaty nie mają wielu wartości odżywczych, a teraz zimą to sama chemia :(

Re: zielone warzywa = zielone kupy?

krowa je zieloną trawę, a mleko jest białe. Dziwne. zjesz buraczki to kupy u dziecka buraczkowe! jakie to proste -- kobiety są boskie, ale czy Bóg jest kobietą?

Re: 5najistotniejszych potraw w walce z chorbą

orzechy, cebula, rózne warzywa, kasze, kwaśny grapefruit. Do picia zielona herbata

Re: zielone warzywa = zielone kupy?

Proponuję zatem zjeść sałatkę warzywną albo owocową, będziesz miała tęczę w pieluszce. Zresztą widać po mleku, nie? Zjesz szpinak - zielenieje jak trawa na wiosnę; jagody - robi się intensywnie fioletowe... Widłami szamankę pogoń!

Re: 30 dkg mięsa, 1kg owoców i warzyw - jak?

z warzyw (mniej cukru). najlepiej zielonych bo więcej wapnia a trawienie mięsa wymaga wapnia

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Interakcje lek-żywność

, pomarańcze, zielone warzywa albo substytutów soli zawierających potas. BETA - BLOKERY Redukują impulsy nerwowe w sercu i naczyniach krwionośnych co powoduje zmniejszenie częstości skurczów i przeciążenia serca. Przykłady: atenolol / APO - ATENOLOL metoprolol / BETALOC ZOK propranolol / PROPRANOLOL nadolol

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

witaminy K są zielone warzywa i liście, takie jak: liście szarłatu, awokado, brokuły, brukselka, kapusta, olej kanola, liść kolczocha jadalnego, szczypior, kolendra, skórka ogórka (ale nie ogórek bez skórki), endywia (cykoria), liście kapusty włoskiej, owoc kiwi, liście sałaty, liście mięty, gorczyca

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Wytyczne WHO dot. spożywania potasu i sodu

, odsączony 0,047g 0,290g 0,320g Przykłady żywności zawierającej potas Produkty żywnościowe Zawartość potasu w g/100g Przykładowe produkty Fasola i groszek 1,2g Fasola biała Orzechy 0,6g Orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca Zielone warzywa 0,55g Szpinak, kapusta, pietruszka Warzywa korzeniowe 0