Wszystko o:

wolna tyroksyna

Tyroksyna (T4)

Tyroksyna (T4)

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Tyroksyna (T4) to jeden z ważniejszych wytwarzanych przez tarczycę hormonów. Jego poziom kontrolowany jest przede wszystkim przez przysadkę mózgową oraz podwzgórze. Obok regulacji pracy gruczołu oddziałuje na metabolizm tłuszczów, poprawia wchłanianie glukozy

Trijodotyronina (T3)

Trijodotyronina (T3)

wartość sprawdzana jest u wszystkich noworodków (w celu wykluczenia wrodzonej niedoczynności tarczycy). Anatomia człowieka: tarczyca Badanie T3 Aby badanie miało wartość i było wiążące konieczne jest oznaczenie także fT3, czyli tzw. wolnych hormonów. Ponad 99 proc. hormonu występuje we krwi pacjenta

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

i T4 są niskie, a TSH zawyżone. Prawidłowy wynik TSH w zasadzie wyklucza niedoczynność tarczycy. Dla upewnienia bada się nie tylko całkowity poziom hormonów, ale także tzw. wolną tyroksynę (FT4) i trójjodotyroninę (FT3). Prawidłowe wyniki badań to: - FT3

Zespół stresu pourazowego (PTSD) - przekroczony punkt krytyczny

Zespół stresu pourazowego (PTSD) - przekroczony punkt krytyczny

poziomy wydzielanych hormonów, takich jak: adrenalina, noradrenalina, wolna i ogólna tyroksyna, testosteron. Badania dowodzą, że traumatyczne zdarzenia mogą być uznawane za czynnik etiologiczny wielu zaburzeń psychicznych takich jak: zaburzenia osobowości typu borderline i inne zaburzenia lękowe, depresja

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

pęcherzyków wypełnionych płynem z jodem . Wychwytuje go z pożywienia i powietrza, a potem gromadzi i przetwarza na ważne hormony - tyroksynę (T4) i trójjodotyroninę (T3). Od nich zależy m.in. to, czy w dzieciństwie dobrze się rozwijamy, czy będziemy mieć mocne kości, a także sprawny umysł, dobrą przemianę

Nadczynność tarczycy (nadprodukcja tyroksyny i trójjodotyroniny)

Nadczynność tarczycy (nadprodukcja tyroksyny i trójjodotyroniny)

utratą wzroku . Diagnostyka USG tarczycy i badania stężenia TSH (hormonu pobudzającego tarczycę), FT4 i FT3 (wolnych frakcji hormonów tarczycy) we krwi. Scyntygrafia, czyli izotopowe badanie tarczycy, pozwala zlokalizować ogniska autonomicznego wydzielania hormonów i zróżnicować guzki "gorące"

Ciąża, a leki na niedoczynność tarczycy

zależy mi na skonsultowaniu wyniku badań i ewentualnej wskazówce na podst.poniższych wyników badań. Wyniki z 31tc (03.01.2013); hTSH II - wynik: 0,11 uIU/mL (norma 0,27-4,20); Trójodotyronina wolna - wynik: 2,22 pg/mL (norma 2,00-4,40); Tyroksyna wolna - wynik: 1,30 ng/dL (norma 0,93-1,70); Wyniki z 37tc

Torbiel na jajniku - wyniki badań

Lekarz stwierdził u mnie 'torbielik' na prawym jajniku i dodatkowo zlecił badanie TSH, FT-4 i PRL. Wyniki są następujące: TSH 3,45 mU/l (0,27-4,2); Tyroksyna wolna FT4 14,26 pmol/l (12-22); Prolaktyna 321 mU/l (127-637); w nawiasach normy. Zanim skonsultuję się ze swoim lekarzem, chciałabym uzyskać

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: od czego zacząć-całkiem zielona

Obecnie tyroksynę biorę na noc. Tabletki i wodę do popicia mam na szafce nocnej. dzięki temu mam ranek wolny od oczekiwania na wchłonienie tyroksyny. Napisz jakie tabsy musisz zażywać.

Re: Wyrównanie hormonów bez leków - możliwe?

Wszystkie Twoje objawy skazują na problem z tarczycą. Dodatkowo nie masz jednego płatu, drugi sam nie pociągnie. TSH masz wysokie, nie powinno przekraczać 2. Wolne hormony nisko. Dlaczego boisz się tyroksyny?

prośba o interpretację wyników

Witam Proszę o interpretację... Wolna Tyroksyna -17,3 pmol/l (norma 12-22) Wolna trójjodotyronina -6.9 (norma 3-7) TSH 0,15mIU/l (norma 0,40-4,90) Kasia

Re: Tarczyca? Moje problemy.

najma78 napisała: > Nie wszystkie testy krwi wymagaja bycia na czczo. Nie wszystkie. Ale wolne hormony tak, w dodatku jak już suplementujesz tyroksynę, to muszą być przed przyjęciem tabletki tego dnia. TSH można robić nie na czczo. Ale z samego TSH niewiele wynika.... -- Nic na świecie

Re: Nowe wyniki

Badam wolne hormony, zapomnialam f dopisac ;) A czuje sie bez zmian, przynajmniej takie mam wrazenie. W tescie wychodzi mi 22 pkt, tyle samo ile przed rozpoczeciem brania tyroksyny. Podniose na 75, moze to bedzie to?

Re: Czy to hashi...? - przepraszam, długie

, jak się leczyć. Przede wszystkim podnieść dawkę tyroksyny - jak na osobę, która zażywa syntetyczną tyroksynę, masz za duże TSH (powinno nie przekraczać 1,0) i za niskie poziomy wolnych hormonów. O żelazie sama wiesz - pytanie, jakie żelazo zażywasz? Bo przy niedoborach trzeba łykać żelazo na receptę

Re: Proszę o pomoc. hasimoto

choruję na moje oko od 6- 7 lat, choroba wykryta jakieś 4 lata temu, i jeszcze nie wszystko jest tak, jak bym chciała. poprawy owszem, były, po podaniu większych dawek tyroksyny, ale niestety, organizm chciał więcej, i znowu było źle. kolejne badania, znowu wizyty, podnoszenie dawki bardzo

Re: czy aby na pewno niedoczynność?

ola_dom napisała: >Ale biorąc syntetyczną tyroksynę trzeba badać także wolne hormony, czyli ft3 i ft4, bo na podstawie samego TSH nie można już stwierdzić, czy ma się nadczynność, czy wciąż ni edoczynność. Gubię się w tym wszystkim. Lekarz stwierdził po samym TSH, że mam niedoczynność i że

Re: tsh poniżej normy a ft3 i ft4 nisko - 29 tydz

Przede wszystkim, dużo żelaza. Albo coś na receptę (Tardyferon, Sorbifer), albo coś co ma dużą dawkę żelaza (Actiferol Forte - 60 mg, Chela Ferr Forte). Żelazo łykami wieczorem, z dala od tyroksyny, popijamy czymś kwaśnym, może być sokiem pomarańczowym. D3 w ilości co najmniej 3000 j. Do tego

Re: Nie rozumiem co się dzieje...

"Czemu jeszcze mówię o nerkach? Bo zastanawia mnie czy to może mieć związek z opuchlizną, nadciśnieniem, problemami kardiologicznymi. wolna trijodotyronina FT3 - 5.55pg/ml (2.60-4.50) - 155.26 wolna tyroksyna FT4 - 1.94 mg/dl (0.89-1.52) - 166.67%" Objawy o ktorych piszesz masz z powodu