Wszystko o:

wbc wynik

MORFOLOGIA: MCHC

MORFOLOGIA: MCHC

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Wartość wskaźnika nie ma związku z wiekiem i płcią pacjenta. Zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn prawidłowa wartość MCHC powinna mieścić się w przedziale 4,9 - 5,5 mmol/l. Za niskie MCHC Jeśli wynik morfologii pokazuje że stężenie hemoglobiny jest zbyt małe należy, w

MORFOLOGIA: MCH

MORFOLOGIA: MCH

łokciowej. Aby badanie MCH było wiarygodne należy zgłosić się do laboratorium na czczo (od ostatniego posiłku musi minąć co najmniej osiem godzin). Uwaga! Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

godzin. Pobrany jednorazowo materiał nie przekracza zazwyczaj 2 mililitrów. Wynik MORFOLOGII - jak go odczytać? Klasyczna morfologia podaje przede wszystkim poziom: - WBC - białe krwinki, gdy jest ich za dużo można podejrzewać m.in. białaczkę, chorobę zakaźną, stan zapalny lub silny stres. W przypadku

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

laboratorium gdzie trafia w ręce analityków. W bardziej wyspecjalizowanych punktach materiał do badania umieszcza się w specjalnych urządzeniach tzw. analizatorach, co znacznie przyspiesza jego ocenę oraz skraca czas oczekiwania na wynik. Jednak zanim tam trafi warto wiedzieć jak wygląda samo badanie na co

Badania krwi

Badania krwi

Dołącz do nas na Facebooku! Morfologia krwi i OB Formularze z napisem "krew obwodowa", jakie otrzymywaliśmy dawniej, zastąpiły komputerowe wydruki. Pojawiają się na nich następujące symbole: - WBC - skrót od ang. white blood cells oznaczający białe ciałka krwi (leukocyty). Norma - 4,0-10

Analiza krwi

Analiza krwi

Morfologia krwi i OB Wyjaśniamy znaczenie symboli, pojawiających się na komputerowych wydrukach, które otrzymujemy: WBC - skrót od ang. white blood cells oznaczający białe ciałka krwi (leukocyty). - Norma to 4,0-10,0 K/ L. Gdy jest ich więcej, może to świadczyć o stanie zapalnym w organizmie

Krew

Krew

? - Morfologia - WBC - białe ciałka krwi (leukocyty). Norma: 4,1-10,9 K/ l. - RBC - czerwone ciałka krwi (erytrocyty). Norma: 3,9-5,6 M/ l. - HGB - hemoglobina. Norma: 11,5-15,5 g/dl. - PLT - płytki krwi (trombocyty). Norma: 140-440 K/ l. - OB (odczyn Biernackiego, opad). Wynik badania nie powinien przekraczać

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

; WBC - krwinki białe, czyli leukocyty. Bronią nasz organizm przed np. bakteriami i wirusami.  Norma 4-10 tys./ Wynik nieprawidłowy może oznaczać zakażenia, procesy zapalne, nowotwory krwi, uszkodzenie szpiku kostnego.  PLT - płytki krwi, czyli trombocyty 

Podwyższone WBC

Odebrałem wyniki krwi i WBC wynosi 12,20. Czy przekroczona norma może mieć związek z tym, że mam łuszczycę ( zmiany skórne na łokciach). Jestem mężczyzną i mam 35 lat. Bardzo proszę o informację, bo obawiam się czegoś gorszego. Nasilone zmiany łuszczycowe mogą powodować niewielki wzrost

Wynik morfologii diabetyka

Chciałbym się dowiedzieć, co oznacza wynik morfologii: MONO% 12,20. Zakres dopuszczalny 2,00-11,00. Czy to coś mocno ostrzegawczego? Pozostałe wyniki są w normie, z wyjątkiem WBC (10,42) i MCHC(36,10). Jestem diabetykiem i mam problemy z jelitem grubym.Taki wynik morfologii nie jest powodem do

Wyniki badań dwunastolatka

Proszę o interpretację wyników badań mojego 12- letniego syna. Morfologia krwi obwodowej: - WBC - 6,0; - ERYTROCYTY - 5,25; - HEMOGLOBINA - 14,3; - HEMATOKRYT % - 41,6; - MCV - 79,2; - MCH - 27,2; - MCHC - 34,4; - PŁYTKI KRWI - 218; - LYM% - 40,3; - MXD% - 16,2; - NEU% - 43,5; Mikroskopowy rozmaz

Wyniki morfologii z rozmazem

Mogą Państwo zinterpretować wyniki morfologii z rozmazem? WBC 7,2 (4,0 - 11,0); RBC 5,05 (4,5 - 5,8); HBG 14,53 (13,4 - 16,8); HCT 42,1 (40,0 - 53,0); MCV 83,3 (82,0 - 98,0); MCH 28,77 (27,0 - 33,0); MCHC 34,54 (31,0 - 36,0); RDW 12,3 (10,0 - 16,0); PLT 230 (130 - 450); MPV 9,5 (6,0 - 10,0); PCT

Czy obniżenie neutrofili u dorosłego mężczyzny to białaczka?

Proszę o radę. Jestem pielęgniarka i dlatego tez zaniepokoił mnie wynik morfologii z rozmazem mojego partnera. W wieku 38 lat ma następujące wyniki Neu 3,6 NEUT % 1,5 WBC 3,6 BASO 0,01 PLT 144. Od tamtego czasu po jakimś miesiącu i teraz po trzech miesiącach pobrałam mu znowu krew i wyniki

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

wynik WBC

Czy ktoś może mi powiedzieć, co oznacza taki wynik WBC 0,2 x10^ 3/ uL

wynik WBC!

Czy ktoś może mi powiedzieć, co oznacza taki wynik WBC 0,2 x10^ 3/uL

Re: Candida, pasozyty, borelioza. Jestem Radoszka

czy za słabe wyniki krwi pomimo silnej supelmentacji i diety jest winna borelioza/ koinfekcje czy też większe robale ? am wiele słabych punktów w badaniach rbc , wbc,hgb,hct,plt,, neut , EO ,MONO %, baso% , alfaglobuliny itp

Re: Jeżowiec- kto wie...

WBC 5,54 (4-10), OB 2 (0-15), kwas moczowy 5,6 (3,4-7; przy czym przed badaniem leków na dnę M nie brał, ale przez ostatni czas przeszedł kurację). Wszystkie pozostałe wyniki również w normie.

inerpretacja wyników krwi..WBC...

dzis odebrałam wynik krwi mojej córki 3 miesięcznej i niepokoi mnie to czy WBC nie jest za wysokie..jeżeli potraficie mi pomóc to piszcie..do lekarza dopiero z tym ide w poniedziałek.. WBC 10.7*10^3/nL RBC 3.85*10^6/nL HGB 11.0 g/dL HCT 33.6% MCV 87.3fL MCH 28.6 pg MCHC 32.7 g/dL PLT AG 412*10^3/n

Limfocyty ponizej normy, a wbc powyzej

Hej, odebralam dzisiaj swoje wyniki, wbc to 10,4 norma do 10, limfocyty 11,9% a norma od 17048, gran 85,9% a norma do 76, mon 2,2% a noema od 4-10, o czym moze to swiadczyc? dodam ze badanie robilam podczas miesiaczki i zapalenia krtani, ktore nadal jest, mam sie martwic? wyjasni mi to ktos? aa i

Wyniki badań noworodka - prośba do Pani doktor

Dzień dobry, Chciałabym skonsultować wyniki morfologii córki (ma 3,5 tyg) WBC 7,5 RBC 2,85 HGB 10,3 HTC 31 Mcv 108 Mch 36 PLT 220 Żelazo 80 Retikulocyty 3 prom. Córka jest karmiona piersią, przybiera na wadze bardzo ładnie, poród przebiegał bez problemów, 10pkt Apgar. Czy takie wyniki świadczą o

Re: Neutropenia czy fizjologia

Dziękuję za odpowiedź. Ostatni wynik pokazał 1070 neutrofilii, bo wbc było 8,22. Ale jak spada wbc to automatycznie spadają tez neutrofile? Wtedy w 3-4 ostatnich wynikach miał mało, ok. 500.

Neutropenia? Coraz mniej neutrofilii

,8 Wyniki z czerwca tego roku Wbc 7,9 (6-17,5) Neut 0,5 Neut% 6,7 (17-60) Lym 6,2 Lym% 77 (20-70) Mono w normie Hgb 12 Mikroskopowy Podzielone 7% (45-70) Kwasochlonne 5% (1-5) Zasado... 2 (0-1) Limfo 70 (20-40) Mono 8 (3-8) Wyniki z wczoraj, bez rozmazu: Wbc 5,6 (6-17,5) Neut 0,1!!!! Neut% 1,4 (17

Co oznaczają wyniki WBC NEU PLT ???

Moja żona robiła wyniki na toksoplazmozę , różyczkę etc i wyszło jej: PLT 106 K/uL (norma 142-424) WBC 11.7 K/uL (norma 4 - 11) NEU 8.55 (norma 2.00 - 6.99) Co to znaczy ??