Wszystko o:

warzywo typowe

Papryka - witaminowa rekordzistka

Papryka - witaminowa rekordzistka

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Chociaż za nami sporo słonecznych dni, na krajową paprykę musimy jeszcze chwilę zaczekać - w Polsce to jednak warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Dzisiaj możemy cieszyć się głównie importowanymi warzywami, ewentualnie ostatnimi zbiorami szklarniowymi. Wprawdzie te

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

i surowe warzywa i owoce, choćby ze względu na zawartość witamin, przeciwutleniaczy, minerałów oraz błonnika, traktujemy jako skarb. Chińczycy kochają warzywa, jednak przede wszystkim na ciepło. Z drugiej strony: zważywszy na ilość, jaką zjadają i eliminację złego tłuszczu, to z pewnością lepsza

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

zalecił ograniczenie spożycia potasu. Nie graj w zielone! Uważaj na ziemniaki, których skórka jest zabarwiona na zielono. To znak, że uaktywniła się solanina, substancja szkodliwa, typowa dla długo, niewłaściwie magazynowanych warzyw. Jest nawet podejrzewana o działanie rakotwórcze, z pewnością może

Dieta na upał - co jeść przy wysokich temperaturach?

Dieta na upał - co jeść przy wysokich temperaturach?

Spożywanie niektórych potraw przy 30 stopniowym upale nie tylko męczy organizm, ale może skończyć się kilkoma nadprogramowymi kilogramami. Letnia dieta, zwłaszcza w ekstremalnie ciepłe dni powinna być lekka i bogata w warzywa i owoce - zalecają doradcy żywieniowi. A dokładnie? Wyeliminuj tłuste

Witamina A - przyjaciółka oczu i urody

Witamina A - przyjaciółka oczu i urody

, dynie, brzoskwinie, a także bardziej egzotyczne mango i melon. Czerwień pomidora czy papryki także wskazuje na jego obecność. Pokłady beta karotenu znajdują się także w zielonolistnych warzywach. W nich typową barwę karotenu zdominował zielony barwnik chlorofil, co nie umniejsza jednak zawartości tego

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Mikroelementy bez których nie da się żyć

wszystkie procesy przemiany materii. Szczęśliwie organizm ma skąd ją pobierać i w zasadzie nie obserwuje się samoistnych chorób związanych z niedoborem. Produkty, które szczególnie w siarkę obfitują, to jaja, mleko i przetwory, mięso, owoce i warzywa (zwłaszcza białe). Więcej na ten temat: Cebula, czosnek

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

jodu i selenu, a także białka. Dobre białko i jod zapewniają głównie ryby. W jodowej, powszechnie dostępnej, czołówce znajdują się dorsz, łosoś, śledź. Jodu sporo też w wodach mineralnych, a dobre białka w chudym drobiu, mięsie, nabiale. Nie zapominaj też o owocach i warzywach, bo tych potrzebuje

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

, a więc owoce typowe dla cieplejszych regionów naszego globu, oprócz tego, że skutecznie ugaszą pragnienie, pomogą również obniżyć ciepłotę ciała. Sok z cytryny (a czasem również innych cytrusów, jak np. limonka) dostarczy nam również cennej witaminy C - przyjaciółki naszej odporności. Wspiera ona

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

Najzdrowsze kuchnie świata: poznaj ich sekrety, inspiruj się rozsądnie

), ale i zasadę: zjeść mniej, znaczy lepiej. Objadanie się jest w złym tonie, a zarazem nie służy zdrowiu (więcej na ten temat) . Podstawa kuchni to niekoniecznie sushi (to sprawdza się głównie w restauracjach, na mieście), ale owoce morza, ryż, ryby, soja i warzywa w różnych kombinacjach. Efekt? Mało

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Bardzo słodki smak, przede wszystkim tych mocno czerwonych roślin, każe postawić na równi z owocem, mimo że nauka jednoznacznie uznaje go za warzywo, to i tak większość z nas ma wątpliwości, w którym szeregu go umieścić. Jednak nie zależnie od tego jak go

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Nietypowe warzywa

W dzisiejszych czasach trudno powiedziec jakie warzywo jest typowe a jakie nie. Z tych nieuprawianych w Polsce najczęsciej robię bataty - pokrojone w grube "frytki", upieczone z przyprawami.

Re: Nietypowe warzywa

Mam niedaleko gospodarstwo ogrodnicze, gdzie uprawiane są m.in. także nietypowe warzywa - dzięki temu pierwszy raz spróbowałam np. karczochów, kwiatów cukinii czy brokuła gałązkowego. Te mi smakowały, ale mangold - dla mnie paskudny - chyba, że go nie tak przyrządziłam :) www.majlert.pl/sklepik.php

Re: Nietypowe warzywa

bardzo duzo jadam takich nietypowych warzyw: moje najulubiensze warzywo to ekhem balsamka ogorkowa (???) ang. bitter melon: www.google.ca/search?q=bitter+melon&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gyEvUu-OAofG4AOv14DYDw&ved=0CDoQsAQ&biw=1024&bih=647 poza tym: okra (mniam, mniam), edo, jerusalem

Nietypowe warzywa

Jakie warzywa poza tymi najpopularniejszymi jecie i jak przyrządzone? mieszkacie i podróżujecie po różnych zakątkach świata, możecie napisać o jakichś mało znanych w Polsce warzywach?

Re: Nietypowe warzywa

Wiele warzyw można uprawiać w donicach na balkonie. Ładnie wyglądają i świetnie smakują :-)

Gniotowate

strobile. Biologia Rozmnażanie Przedrośla żeńskie nie tworzą rodni, a zapładnianych jest z reguły kilka jąder (przypomina to podwójne zapłodnienie typowe dla roślin okrytonasiennych). Systematyka Pozycja systematyczna według Simpsona (2010) i APweb :Rodzaj: Gnetum Linnaeus, Syst. Nat. ed. 12. 2

Rukiew wodna

)-listkowa. Listek szczytowy łopatkowato-jajowaty, dużo większy od jajowatych listków bocznych, piłkowano-karbowany, lub klapowany. Pozostałe listki boczne są siedzące, eliptyczne lub lancetowate, mają faliste lub odlegle piłkowane brzegi i zwężającą się nasadę. Kwiaty Drobne, białe, typowe dla kapustowatych

Kuchnia kubańska

odmiana pomarańczy. Bazę wielu potraw stanowi sofrito, pasta z siekanego czosnku, cebuli i zielonej papryki, podsmażanych na oliwie z oliwekKuba. Przewodnik ilustrowany, Wydawnictwo Berlitz, Warszawa, ISBN: 978-83-7476-433-9. Typowe dania kuchni kubańskiej ajiaco - sycąca zupa na bazie rosołu z rożnych

Gumbo

"trójcy", a gdy dodamy czosnek "świętej trójcy"). Rodzaj gumbo często wyznacza użyty środek zagęszczający, np. afrykańskie warzywo okra, używana przez plemię Czoktawów przyprawa filé ( wysuszone i zmielone liście drzewa sasafras), albo francuska zasmażka robiona z mąki i tłuszczu. Najprawdopodobniej danie

Schismatoglottis

plejonantyczne, typowe dla roślin jednoliściennych, kontynuują wzrost z wierzchołka pędu. Łodygi są zwykle naziemne, bardzo skrócone (np. S. puberulipes) lub wydłużone – wzniesione lub płożące. Liście Rośliny tworzą od jednego do (częściej) kilku liści właściwych. Ogonki liściowe przeważnie tworzą

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!