Wszystko o:

warzywo por

Jarmuż - modny, ale czy naprawdę taki zdrowy?

Jarmuż - modny, ale czy naprawdę taki zdrowy?

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku!   Należący do rodziny kapustowatych, jarmuż, nazywany także czasem kapustą bezgłową, święci obecnie zasłużone triumfy wśród amatorów zdrowego odżywiania. Choć może się wydawać modnym i nieco egzotycznym warzywem, na

Owoce i warzywa: o czym świadczy ich kolor?

Owoce i warzywa: o czym świadczy ich kolor?

Lekarze i dietetycy podzielili warzywa i owoce na pięć podstawowych grup kolorystycznych. Każda odznacza się szczególnymi właściwościami dla zdrowia. Pamiętaj, że paleta barw jest znacznie szersza, a kwalifikacja niektórych roślin dość umowna. Wybitny znawca kolorów na pewno podważyłby zaliczenie

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

, czosnek, por - białe warzywa dla odporności Jak zrobić syrop z cebuli?

Cebula, czosnek, por: nieatrakcyjni uzdrowiciele

Cebula, czosnek, por: nieatrakcyjni uzdrowiciele

do sałatki. Wiele osób kojarzy go przede wszystkim z glutowatą, rozgotowaną mazią w zupie, niedokładnie odcedzoną z wywaru. Nic zatem dziwnego, że nie sięgamy zbyt chętnie po to warzywo. A szkoda. Por nie dość, że wzmaga smak i aromat wielu dań, powinien być nieodłącznym elementem kuracji

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Przemiana Ziemi to także miód, jaja, groch, dynia, mleko kokosowe, majonez, zboża pełnoziarniste. Klasyczna potrawa z przewagą smaku słodkiego to według Chińczyków zupa jarzynowa z selerem, porem, cebulą i marchwią, ale i dania mięsne, duszone z warzywami. Produkty Ziemi mają przede wszystkim zapewnić

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Jak się objawia? Czym grozi?

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Jak się objawia? Czym grozi?

warzyw, a to właśnie większość z nich ma odczyn zasadowy. Niezdrowy sposób żywienia, towarzyszący nam najczęściej od dziecka, prędzej czy później prowadzi do chorób. Zarazem ludzki organizm ma wiele naturalnych mechanizmów buforowych, wspomagających utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. By usprawnić

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

, które stymulują mikroflorę jelitową (poli- i oligosacharydy, laktuloza) oraz probiotyki, czyli bakterie, które wykazują korzystny wpływ dla zdrowia gospodarza. Naturalnie prebiotyki występują w większych ilościach w warzywach i owocach m.in: topinamburze, cykorii, czosnku, szparagach, porze, cebuli czy

Witamina A - przyjaciółka oczu i urody

Witamina A - przyjaciółka oczu i urody

, mogą de facto do niej dotrzeć zamiast utknąć gdzieś po drodze. Stosowany jest w kuracjach osób o cerze tłustej i trądzikowej. Zaobserwowano, że jest dobrą i stosunkowo szybko działającą bronią przeciwko rozszerzonym porom, łojtokowi i nadmiernemu błyszczeniu. Efekt pozbycia się problematycznego

Jak owoc - to jabłko. Jak warzywo - to pomidor. Polak i źródła witamin

Jak owoc - to jabłko. Jak warzywo - to pomidor. Polak i źródła witamin

najbardziej potrzebne. Ma to zmienić kampania: "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców", zainicjowana przez Agnieszkę Falbę, dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych. Popieramy całym sercem! Czytaj także: Morele, agrest, czereśnie - co w sobie

Polak odżywia się zdrowo! Czy na pewno?

Polak odżywia się zdrowo! Czy na pewno?

największych aglomeracji. O porze spożywania posiłków decyduje aktywność zawodowa. Przed godz. 14 obiad jedzą najczęściej osoby niepracujące. Gotuje kobieta Potrawy zdecydowanie częściej przyrządzają kobiety (76 proc. badanych) niż mężczyźni (17 proc. badanych). Najczęstszym przejawem świadomości konsumenckiej

Dieta po operacji zespolenia esicy z odbytnicą

poprawy samopoczucia po pewnym czasie od operacji dieta może być rozwijana do diety zdrowego człowieka. Na początku unikamy produktów: - które mogą działać wzdymająco i gazotwórczo: warzywa surowe, bób, kapusta, kalafiory, brokuły,cebula,pory, szparagi, gruszki,czereśnie,piwo, rośliny strączkowe

Trzustka: podwyższona lipaza trzustkowa

, choć go spożywam do obiadu, podobnie jak kawę. Staram się jeść umiarkowane ilości warzyw i mięsa. Prowadzę siedzący tryb życia. Raz na pół roku może zdarzy mi się niestrawność (do tej pory, po umiejsciowieniu bólu myślałem, że powodem bywa żołądek, czy to możliwe, że była to jednak trzustka?) ale

Ból serce i problem z głębszym oddechem

oddech. Atak nie jest poprzedzony wysiłkiem fizycznym, dlatego do tej pory (ok. roku temu) wykonałam tylko jedno EKG i to właśnie w fazie spoczynkowej. Badanie nic nie wykazało, a mimo to co jakiś czas mam ataki w czasie których mimo dużego, tępego bólu w sercu (jakby coś się skleiło i zassało) próbuję

Zaparcia - co robić?

. Ogółem mam stwierdzone jelito drażliwe, jednak czy nagła zmiana oddawania stolca może mieć związek z tą chorobą? Zespól jelita drażliwego mam od prawie roku i do tej pory wypróżniałam się normalnie, nie miałam ani biegunek ani zaparć. Czym mogą spowodowane być zaparcia? Co jeść, aby się ich pozbyć

Wieczorne jedzenie

, który zapewnia nam energię na dalszą część dnia. Jeżeli nie mamy nigdy czasu na zrobienie posiłku rano można przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki. Warto też przygotowywać drugie śniadanie, np. jogurt, jakiś owoc lub warzywo. Jeżeli mąż lubi jeść bardziej tłusto to najlepiej, żeby tłustszym

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

jakie owoce i warzywa o tej porze roku?

maśle małej nic nie jest), bez surowych warzyw i owoców (gotowane jak najbardziej, np. marchew, brokuły, cukinia, buraki, kompoty owocowe, ale też nie wszystkie,), teraz chciałabym rozszerzać powoli swoja dietę o inne warzywa i owoce - proszę o poradę co będzie w miarę bezpieczne o tej porze roku

Re: **cieciorka**

na wczorajszy obiad ugotowałam klopsy mięsne w sosie. wcześniej jednak obsmazylam w mace male klopsiki, wrzucilam na wrzątek, doprawilam ulubionymi przyprawami, dodałam grubo pokrajanach warzyw: marchew,pietrucha,por,cebula, papryka, pieczarka, pomidor smażony z czosnkiem. niestety przegotowałam

Re: duszenie bez obsmażania

to jakieś bajki. Por to warzywo ;) -- cute but psycho. things even out

Re: kaszki na wodzie-jakie?

Tak, najlepiej rozszerzać dietę od warzyw w porze obiadowej w formie zblendowanej na początku, warto od początku wprowadzać mięsko i jaja (jak już dziecko będzie jadło kilka warzyw); kleiki bez mm można przygotować na wodzie i dodać owoce i podać na drugie śniadanie lub podwieczorek (nie zawsze

Re: niewymagające, jednogarnkowe dania, pomocy!

Potrzebujesz: 1 kg. karkówki, 4 duże marchewki i ze 3 duże pory. 1 kg karkówki kroisz w plastry, warzywa w krążki (dzielisz na dwie części) nagrzewasz olej w garnku, kładziesz połowę plastrów obok siebie, sypiesz vegetę, na to połowa porcji marchewek i porów i vegetę, pozostałą karkówkę i vegetę

Re: jakie owoce i warzywa o tej porze roku?

możesz jeść WSZYSTKIE warzywa i owoce. Myślisz że gotowane nie alergizują, a surowe tak?

Fajna zabawa.

Do tej pory nie udało mu się zgadnąć tylko jednej osoby mocnopomocni.pl/ -- Znalazłam, przeczytałam, zrecenzowałam. http://inne.gry.w.interia.pl/warzywa_owoce/ksiazka.gif

Re: Przechodniu, siądz pod tą lipą a odpoczyń sob

Po przeszukaniu netu znalazlam przepis na amarantus z warzywami ale nie udało mi sie do tej pory kupić go w Oslo...

Re: nowa prosi o pomoc - wyniki

Ojej, im więcej Was czytam tym bardziej przeraża mnie "konowalizm" lekarzy. Ja przy chudości i do tej pory bardzo uważnej diecie (mało mięsa, dużo warzyw itp.) miałam 240 cholesterol. I kazano mi spróbować zbić dietą, haha.

Por (roślina)

Por (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej z rodziny amarylkowatych (podrodzina czosnkowe). Pochodzi z Azji Mniejszej, uprawiano ją w celach konsumpcyjnych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Na tereny Polski trafiła w średniowieczu. Jest także jednym z symboli narodowych

Warzywa

gatunków, z czego ok. 50 spożywanych jest w Polsce. Warzywo a jarzynaZ czasem zatarta została różnica w znaczeniu obu terminów i w różnych źródłach „warzywa” i „jarzyny” oznaczane są jako synonimy. W innych mianem jarzyn określa się rośliny jadalne, wysiewane w okresie wiosennym

Walijczycy

(Walijskiego Związku Rugby Union) i został umieszczony na strojach reprezentantów Walii w rugby union. Por i żonkil Geneza poru jako symbolu Walii sięga czasów dynastii Tudorów. Warzywo to występuje w tradycyjnych potrawach kuchni walijskiej. Do spopularyzowania żonkila przyczynił się David Lloyd George

Polskie nazwiska

właściwego) odpowiedniej końcówki, tj. -owa (np.: Podsiadło – Podsiadłowa, Rychło – Rychłowa, Wilk – Wilkowa itd.), a do nazwisk zakończonych samogłoską – końcówki -ina lub -yna (np. Zaremba – Zarembina (por. Ewa Szelburg-Zarembina), Kościuszko – Kościuszczyna). Obecne

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.