Wszystko o:

wapń tarczyca

podpis główki

Wapń

Aż 99 proc. wapnia w naszym organizmie buduje strukturę kości i szkliwa. Prawidłowe stężenie wapnia redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów, raka jelita grubego oraz kamieni nerkowych. Jest wykorzystywany do przenoszenia impulsów nerwowych, do regulacji procesu krzepnięcia, regulacji rytmu serca oraz wchłaniania witaminy B12 i łagodzenia objawów alergii. Układ hormonalny i witamina D wpływają na gospodarkę wapniową organizmu. Organizm nie jest w stanie wchłonąć tego pierwiastka bez udziału witaminy D.

Niedobór wapnia powoduje m.in.: opóźnienie wzrostu, deformacja, łamliwość i zniekształcenie kości u dzieci, problemy z uzębieniem, osteoporoza u dorosłych.

Źródła wapnia w pokarmach: produkty mleczne, orzechy, migdały, sezam, konserwy rybne.

PTH (parathormon)

PTH (parathormon)

podejrzewa się: - wtórną nadczynność przytarczyc - rzekomą niedoczynność przytarczyc U pacjentów ze spadkiem PTH a wzrostem wapnia podejrzewa się przyjmowanie zbyt dużych dawek witaminy D, nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy ostre zapalenie trzustki lub sarkoidozę . Czasem zaburzenia te

Tężyczka, czyli niespokojne mięśnie

Tężyczka, czyli niespokojne mięśnie

wapnia (glukonianu wapnia lub chlorku wapnia), Jeśli schorzenie łączy się z niedoczynnością tarczycy stosuje się wapń elementarny (jego poziom wyrównuje się po 6-12 godzinach). Dodatkowo w leczeniu tężyczki zaleca się podawanie witaminy D oraz soli wapnia . Czytaj także: Niedoczynność przytarczyc

Kalcytonina

Kalcytonina

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Kalcytonina to jeden z hormonów peptydowych (białkowych) wytwarzanych przez komórki C tarczycy, nazywane także okołopęcherzykowymi. W niewielkim stopniu za wydzielanie hormonu odpowiadają także przytarczyce oraz grasica. Najważniejszym zadaniem kalcetoniny, obok

Rak rdzeniasty tarczycy

Rak rdzeniasty tarczycy

wykluczyć lub potwierdzić obecność przerzutów konieczne jest RTG klatki piersiowej, oznaczenie w osoczu krwi stężenia wapnia oraz TSH. Dodatkowo przeprowadza się badania laryngologiczne. Leczenie Najskuteczniejszą metodą leczenia raka rdzeniastego tarczycy jest zabieg operacyjny. Zazwyczaj pacjenci

Jej wysokość tarczyca

Jej wysokość tarczyca

wytwarzana z T4. Kalcytonina przede wszystkim odpowiada za regulację poziomu wapnia w organizmie, wspierając kości, ale i nerki. T3 i T4 regulują liczne procesy przemiany materii, a to zdecydowanie coś więcej niż kontrola masy ciała, jak się czasem błędnie sądzi. Bez hormonów tarczycy po prostu nie ma życia

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Zapobieganie chorobom tarczycy wydaje się niezwykle kuszące. Skoro kluczowy w jej sprawnym funkcjonowaniu wydaje się być jod, to warto latem wybrać się nad morze. Skoro coraz więcej mówi się też o znaczeniu witaminy D, przydałyby się również kąpiele słoneczne

Niedoczynność przytarczyc

Niedoczynność przytarczyc

Objawy - tężyczka, czyli bolesne, długotrwałe skurcze mięśni (rąk, nóg i twarzy) połączone z zaburzeniami czucia kończyn, warg, języka - napad duszności spowodowany skurczem mięśni oddechowych Przyczyny Najczęściej przypadkowe usunięcie przytarczyc podczas usuwania tarczycy ; rzadko - wrodzony

Nadchodzi menopauza? Uważaj, co jesz! Coraz łatwiej przytyć, coraz trudniej zrzucić

Nadchodzi menopauza? Uważaj, co jesz! Coraz łatwiej przytyć, coraz trudniej zrzucić

gorsza, zrzucając wszystko na menopauzę, lekceważą objawy świadczące o problemach ze zdrowiem, wymagających interwencji lekarskiej. Obfite miesiączki mogą przecież także świadczyć o mięśniakach macicy czy innym problemie ginekologicznym, zlewne poty o zaburzeniach pracy tarczycy, trudności z

Witamina D - prawie jak hormon

Witamina D - prawie jak hormon

schorzenie powiązane z brakami. Ostatnio głośno było o związku witaminy D i coraz częstszymi schorzeniami tarczycy. Jak dotąd dowiedziono jednak, że problem z przytarczycami (gruczołami odpowiedzialnymi przede wszystkim za regulację poziomu wapnia we krwi) jest powiązany z witaminą D, a także, że osoby z

Chondrokalcynoza

Chondrokalcynoza

lekach. Bardzo często schorzenie pojawia się u osób z zaburzeniami metabolicznymi (hemochromatoza, dna moczanowa) i niedoborem substancji sprzyjających krystalizacji (postaci w jakiej nadmiar pierwiastka usuwany jest z organizmu). Ryzyko zachorowania rośnie przy chorobach tarczycy, przysadki mózgowej

Przyjmowanie wapnia po resekcji płata tarczycy

Po resekcji płata tarczycy mam zażywać wapń 1000- 1x1, magnez 48 5mg- 3x1, ale nie powiedziano jak długo, więc to znaczy że mam uszkodzone przytarczyce i muszę całe życie je brać? Parę dni po operacji (i zażywaniu wapnia i magnezu) wynik PTH- 40, TSH- 3,34, A-TG -171, wapń-2,22, magnez- 0,83. Po

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Czy to na pewno nadczynność tarczycy?

W 2007 r endokrynolog stwierdził u mnie nadczynność tarczycy. Wyniki TSH 0,033, ft3 5,43, usg pp 31x27x59 pl 21x15x46 ognosko pp 21x34 m. Wizyty kontrolne bez leków. W 03/2010 podano mi jod 131. Badania z 08/2012 wapń całkowity 2,4, TSH 3 generacja 0,010, FT 4 11,13. Tyle wyniki ale ja nie mogę

Biegunki i kołatanie serca

innych domowników.Uważam, że powinna Pani wykonać badania, które pozwolą rozpoznać przyczynę dolegliwości, czyli przede wszystkim: morfologię, OB, CRP a także TSH (do oceny funkcji tarczycy), jonogram (do oceny elektrolitów, a w szczególności sodu, potasu i wapnia) i EKG (do oceny czynności serca

Źle dobrany lek?

Jestem po całkowitej resekcji tarczycy oraz przytarczyc z powodu raka pęcherzykowego w guzku . Mam tężyczkę, brak wapnia. Cały czas przyjmowałam leki albo Eutyroks albo Letroks. Ostatnio spadły mi wszystkie elektrolity i zdarzyło mi się zasłabnąć. Zrobiono mi badania TSH wynik 82.590 (norma 0,350

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

niski poziom wapnia po operacji wyciecia tarczycy

Niedawno mialam wyciata cala tarczyce (byly na niej dwa guzki i nie bylo juz czego zostawiac). Po operacji, mialam niski poziom wapnia,ale lekarz przepisal mi tylko magnez, ale zadnego wapnia. Czy mozliwe,ze sie pomylil i powinnam brac jeszcze wapn oprocz przepisanego magnezu (Asmag)?

Re: tuz przed operacja

Witam, jestem po operacju usuniecia tarczycy. PrzeczytaŁam dyskusję na forum, mam podobne problemy, szczególnie z niskim poziomem wapnia. Jestem z Poznania i szukam namiarów na dobrego endokrynologa, czy mogę liczyć na pomoc , pozdrawiam

Re: Czy to tężyczka utajona?

poziomu d3 zbadać jeszcze parathormon i oczywiście, magnez i wapń. A jak u Ciebie z tarczycą? Tężyczka to najlepsza psiapsiołka nad i niedoczynności tarczycy. -- forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html

Re: Hashimoto- niedoczynność w nadczynność bóle m

USG tarczycy robiłam też parę dni temu i wykazuje nadal że tarczyca jest mała, bez zmian ogniskowych o mieszanej echogeniczności i odpowiada autoimmunologicznemu schorzeniu tarczycy. Czyli nic szczególnego się nie zmieniło od ostatniego roku. Jeśli chodzi o RZS czy reumatyzm to też robiłam badania

Re: Ciąża ....ale jak?...

Kurcze praktycznie od operacji tarczycy mam niedobór wapnia, mimo suplementacji Calperosu i wit D3... Trwa to już kilka dobrych lat. Co mogę zrobić aby podnieść wapń? Obawiam się że dr też nic nowego mi nie powie w tej kwestii a zaczynam się już naprawdę martwić o dzieciątko.

operacja tarczycy a poziom wapnia - pomocy!!!!!

Proszę powiedzcie mi jak to jest z tym poziomem wapnia? Mojemu męzowi wycięli połowe tarczycy. Dretwieje mu ręka. Czy powinien przyjmowac wapno albo magnez? Co robić w takim przypadku. Bedę wdzięczna za odpowiedź. Czekamy na wyniki histop. i hormony taczycy po operacji.

Re: proszę o radę zaniepokojoną - usg

Wykonałam wczoraj nowe badani: tsh 1,54 (0,98 - 1,13) ft3 55,42% normy ft455,84% normy anty TPO 12,78 (0 - 34) parathormon: 25,92 (15 - 65) wapń zjonizowany: 1,05 (0,98 - 1,13) Wyniki tarczycy wydają mi się w porządku, dawno takich nie miałam. Nie wiem skąd te objawy, może przez moje IO

Re: Proszę o pomoc , pierwszy dzień leczenia

Ja też zawsze miałam wapń w normie a poniżej widełek spadł u mnie dopiero po operacji tarczycy. Magnez też mialam ok mimo, że chorowałam na tężyczkę od bardzo wielu już lat, tylko nikt się nie skapnął. Wapń we krwi mozesz mieć w normie bo organizm wyciąga go z kości. W takim niedoborze d3 uważam

Re: operacja tarczycy a poziom wapnia - pomocy!!!

operacja itd ... zrobili morfologie i poziom wapnia, magnezu itd; Rano na wszelki wypadek wypil wapno musujace. Badania okazaly sie w normie. Na razie nie ma zadnych problemow, ale na biezaco obserwujemy samopoczucie. mam ksiazke nt chorob tarczycy. Przstudiowalam ja dokladnie i patrze na meza, czy

Re: Sześciolatek, wyniki, prośba

Niestety te wyniki nie są dobre. Polecam dalszą diagnostykę pod kątem tarczycy i niedokrwistości chorób przewlekłych. Zamiast tranu podawaj dzieciom ryby. Podwyźszony wapń może wskazywać na niedobory magnezu. Nie martw się o dzieci. Suplementacja tyroksyny wyrówna niedobory hormonów i dzieci będą

Układ hormonalny

; pobudza wydzielanie testosteronu przez komórki śródmiąższowe jąder Szyszynka melatonina – powoduje agregacje ziaren barwnika melaniny; wpływa na ośrodki snu i czuwania; opóźnia dojrzewanie płciowe. Tarczyca tyroksyna (T4) i trójjodotyronina (T3) wzmaga podstawową przemianę materii pobudza

Okres prenatalny

rozwojowi mięśni karku trzyma się prosto, na palcach pojawiają się poduszeczki dotykowe, a na nich linie papilarne, serce przepompowuje ok. 30 ml krwi, tarczyca asymiluje jod i wydziela tyroksynę, organizm syntezuje białka, magazynowana jest brunatna tkanka tłuszczowa, która zostaje przekształcona

Tyreoidektomia

) lub po przeprowadzonej operacji (pooperacyjne) mogą być niebezpiecznie intensywne, ponieważ tarczyca jest bardzo dobrze ukrwiona. W przypadku przewidywanych trudności (nawrót wola) przygotowuje się wcześniej jednostki krwi.Infekcje i stany zapalne rany występują bardzo rzadko ze względu na dobre ukrwienie, dają

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Zdjęcia - wapń tarczyca

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!