Wszystko o:

w czym są węglowodany

kaole

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

Dieta Montignaca jest jedną z bardziej popularnych diet odchudzających. Na czym polega i czy jest zupełnie bezpieczna?

Dietetyczne triki: które działają, a które nie?

Wiele osób zrobi niemal wszystko, aby pozbyć się niechcianych kilogramów. Czy jednak popularne metody, które mają pomóc w odchudzaniu i zapewnić spadek wagi, rzeczywiście działają? Bierzemy pod lupę niektóre z nich i przyglądamy się, ile w nich prawdy.

Pora jedzenia ma znaczenie! Dlaczego warto trzymać się dobowego cyklu organizmu?

Nasze samopoczucie w dużej mierze zależy od tego co i jak jemy. Trzeba jednak pamiętać, że sam dobór składników to za mało. Istotna jest również pora dnia w której sięgamy po posiłki. Odpowiedź na pytanie dlaczego życie według rytmu dobowego naszego ciała jest tak ważne znajdziesz poniżej.

Dieta lotników - poczujesz się lekko, niczym piórko?

Dieta lotników - poczujesz się lekko, niczym piórko?

zadowalającym poziomie. Zasłabnięcia to często dowód rezygnacji ze śniadania i należnej dawki węglowodanów. Długotrwały brak cukru sprawia, że głodujące komórki obumierają: w mózgu, mięśniach, wielu narządach wewnętrznych. Przemiany chemiczne prowadzą do rozpadu białek, odwodnienia, niedoborów sodowych. Zapewne

Wreszcie mamy sezon na strączki. Ktoś się oprze?

Wreszcie mamy sezon na strączki. Ktoś się oprze?

źródłem białka (6,5 g na 100 gramów), zdecydowanie więcej w nim węglowodanów (12,5 g). Stąd rośliny strączkowe, chociaż zapobiegają cukrzycy i cennym wsparciem przy dietach odchudzających, nie polecane już niektórym chorym na cukrzycę. To, czy możesz jeść coś więcej niż bób (tego zwykle restrykcje

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Uwaga! Przegląd obejmuje wyłącznie zboża zawierające gluten! Ponieważ gluten to pożywne białko roślinne, szkodliwe jedynie dla osób, które na niego uczulone lub nie tolerują go z różnych przyczyn, poniżej przegląd zbóż glutenowych. O bezglutenowych napiszemy w kolejnym odcinku. Dołącz do

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

kiełki dostają świeżą i czystą wodę. Kiełki soczewicy: z czym to jeść? W przeciwieństwie do wielu innych typów kiełków te pochodzące z soczewicy znacznie delikatniejsze w smaku i nie odstraszają przy pierwszym kontakcie. Doskonale nadają się do jedzenia na surowo w sałatce czy na kanapce, jak i na

Ananas - egzotyczny sprzymierzeniec odchudzania?

Ananas - egzotyczny sprzymierzeniec odchudzania?

mały jogurt owocowy. Ananas w zasadniczej mierze składa się z wody. Jest jej aż 85 g w 100 g. Warto jednak pamiętać, że dostarcza stosunkowo dużo cukrów. W 100 g znajduje się 15 - 20 g węglowodanów, w tym znaczna część to szybko podnoszące poziom glukozy we krwi - węglowodany proste. Osobom, które ze

5 zmian w diecie, za które podziękuje Ci Twoje ciało

5 zmian w diecie, za które podziękuje Ci Twoje ciało

dawka kalorii i tłuszczu (w 100 gramach chipsy zawierają ok. 550 kcal i 30 gram tłuszczu, a słone paluszki ok. 350 kcal i 10 gram tłuszczu), przy czym w wartości odżywcze bardzo ubogie. Chipsy stanowią ponadto zagrożenie dla zdrowia, ponieważ w czasie ich obróbki termicznej wytwarza się akrylamid

TRZUSTKA - to warto o niej wiedzieć

TRZUSTKA - to warto o niej wiedzieć

białek, tłuszczów i węglowodanów, a także reguluje poziom cukru we krwi. Anatomia człowieka: trzustka Za realizację tego zadania odpowiadają głównie specjalne komórki trzustki, zgrupowane w niewielkie skupiska, zwane wyspami Langerhansa. Łącznie jest ich około miliona. rozrzucone po całym

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Deser bezlaktozowo-bezglutenowy

Taka sytuacja: przychodzą dzisiaj do mnie dwie koleżanki na kawkę. Jedna nie konsumuje laktozy, druga glutenu- takie dziwne czasy. Czym je ugościć? Najlepiej jeszcze żeby to było coś szybkiego? Lody sorbet, owoce- to wiadomo. Chodzi mi o coś fajnego:) P.S. Ja pochłonę nawet węglowodany z białkiem.

Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów

Po wtóre ponieważ grzyby odżywiając się wciągają z rozkładającego się podłoża swego istnienia tlen, przy czym rozkładają węglowodany na winnik i kwas węglany więc ludzie spostrzegłszy to mogli tej właściwości zużyć do pieczenia chleba (grzybki drożdżowe) -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie

Po wtóre ponieważ grzyby odżywiając się wciągają z rozkładającego się podłoża swego istnienia tlen, przy czym rozkładają węglowodany na winnik i kwas węglany więc ludzie spostrzegłszy to mogli tej właściwości zużyć do pieczenia chleba (grzybki drożdżowe) -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Potrawy z grzybów

Po wtóre ponieważ grzyby odżywiając się wciągają z rozkładającego się podłoża swego istnienia tlen, przy czym rozkładają węglowodany na winnik i kwas węglany więc ludzie spostrzegłszy to mogli tej właściwości zużyć do pieczenia chleba (grzybki drożdżowe) -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Nie tylko potrawy z grzybów

Po wtóre ponieważ grzyby odżywiając się wciągają z rozkładającego się podłoża swego istnienia tlen, przy czym rozkładają węglowodany na winnik i kwas węglany więc ludzie spostrzegłszy to mogli tej właściwości zużyć do pieczenia chleba (grzybki drożdżowe) -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Wątek kulinarny - grzybobranie

Po wtóre ponieważ grzyby odżywiając się wciągają z rozkładającego się podłoża swego istnienia tlen, przy czym rozkładają węglowodany na winnik i kwas węglany więc ludzie spostrzegłszy to mogli tej właściwości zużyć do pieczenia chleba (grzybki drożdżowe) -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

Po wtóre ponieważ grzyby odżywiając się wciągają z rozkładającego się podłoża swego istnienia tlen, przy czym rozkładają węglowodany na winnik i kwas węglany więc ludzie spostrzegłszy to mogli tej właściwości zużyć do pieczenia chleba (grzybki drożdżowe) -- http://forum.gazeta.pl/forum/f,49353

Re: Skoro większość Polaków woli Szydło

lepkie.lapki napisał: > Vide wtórnego analfabetyzmu. Podobno nasz Wielki Chemik obwieścił był właśnie n > a jednym z takich spędów, iż węglowodany tanieją i dlatego tanieje też w > ęgiel (dziękówka dla pana Macieja z Warszawy, który przedzwonił z taką wrzutką > do Szkła

Re: w czym są węglowodany?

we wszystkim są węglowodany, ale w różnych ilościach. najwięcej węglowodanów jednak jest w pieczywie, ziemniakach, produktach zbożowych, kaszach, makaronach, ryżu, także w niektórych warzywach, np. kukurydza itp. a także produktach słodzonych/