Wszystko o:

w czym jest zawarty błonnik

Cała prawda o błonniku pokarmowym

Cała prawda o błonniku pokarmowym

Zdrowia na Facebooku! Błonnik: rozpuszczalny i nierozpuszczalny Błonnik pokarmowy, zwany też włóknem pokarmowym, to cały zespół substancji zawartych w ścianach komórkowych roślin. Układ pokarmowy człowieka nie trawi ich, ani nie wchłania w klasyczny sposób, a zarazem są mu niezbędne do prawidłowego

Owocowa lista przebojów lata

Owocowa lista przebojów lata

wprawdzie poczekać, ale na pewno nie zaszkodzi już dzisiaj ta smaczna profilaktyka. O czym mówią piersi 47 kcal i 6,7 g błonnika w 100 g Chociaż sezon malinowy jest bardzo krótki, te owoce towarzyszą nam przez cały rok. O ich walorach zdrowotnych chyba nie trzeba przekonywać: któż z nas nie leczył się

Sezon na szparagi czas zacząć! Co tak naprawdę w sobie mają?

Sezon na szparagi czas zacząć! Co tak naprawdę w sobie mają?

rzadziej. Różnica między nimi ogranicza się jedynie do barwy, a nie do zawartych w nich substancji odżywczych. Ze względu na niską kaloryczność (w ponad 90 proc. składają się z wody i mają zaledwie 15 kcal w 100g) powinny znaleźć się w menu osób dbających o linie. Ale nie tylko. Dzięki bogactwu błonnika

Jak pić podczas odchudzania, żeby rozkręcić metabolizm i zachować dobrą formę?

Jak pić podczas odchudzania, żeby rozkręcić metabolizm i zachować dobrą formę?

podczas odchudzania? "Osobom odchudzającym się raczej nie polecałabym soków owocowych - nawet tych 100- procentowych i świeżo wyciskanych. Nie ma w nich już tyle błonnika co w owocach, z których zostały przyrządzone. Dzięki błonnikowi zawartemu w owocach cukier prosty jest wolniej wchłaniany, w

SUPERFOODS: jedzenie do zadań specjalnych - poznaj najlepsze produkty [zestawienie subiektywne]

SUPERFOODS: jedzenie do zadań specjalnych - poznaj najlepsze produkty [zestawienie subiektywne]

błonnika, czyli tyle, ile wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie, a przy tym dosyć mało, jak na orzech, kalorii - ok. 300. Choć sporo w nim okrytych złą sławą tłuszczów nasyconych, nie ma się czego obawiać. W przeciwieństwie do tłuszczów zawartych w mięsie, kokosowy tłuszcz zbudowany jest głównie z kwasów

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

;nadwyżkę”. Kiełki soczewicy: dla odporności i piękniejszej skóry Regularne spożywanie wzmacnia także odporność. Dzięki wsparciu witaminy C organizm znacznie szybciej zwalcza infekcje i lepiej chroni przed kolejnymi patogenami. Zawarte w kiełkach cynk i witamina E sprawiają, że skóra jest nie tylko

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

świeżo wyciskanymi czy też tzw. 100-procentowymi Powód? Oprócz soku zawierają również cenny i zapewniający dłuższe poczucie sytości oraz lepsze trawienie błonnik ( więcej o błonniku ). Dzięki niemu zawarty w koktajlu cukier wolniej się wchłania, nie powodując wahań poziomu glukozy we krwi oraz wywołanych

Owoce i warzywa NA OCHŁODĘ - które najlepsze?

Owoce i warzywa NA OCHŁODĘ - które najlepsze?

, potas, żelazo i fosfor. Zawiera sporo dobrych cukrów, 95% wody, a także jest lekkostrawna. Ponieważ niewiele w niej błonnika, przyda się w diecie niskoresztkowej, którą powinny stosować chociażby osoby z biegunkową postacią zespołu jelita drażliwego . Ze względu na łagodny smak lubią ją zwykle małe

Wylecz wrzody żołądka w 9 krokach

Wylecz wrzody żołądka w 9 krokach

palisz, jest spora szansa, że ubytki błony śluzowej będą goić się źle, a potem nastąpi nawrót choroby. Palisz? Zobacz koniecznie najciekawsze kampanie antynikotynowe na świecie Dieta obfitująca w świeże warzywa i owoce zmniejsza ryzyko zakażenia Helicobacter pylori. Szczególną rolę odgrywa zawarta w nich

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Warzywa powinny stanowić obowiązkowy element naszej codziennej diety ze względu na zawartość witamin, minerałów czy błonnika. Niestety tylko w sezonie letnim dostęp do świeżych i smacznych warzyw jest prosty. Jak poradzić sobie w okresie zimowym i wczesnowiosennym? Najlepiej sięgać po warzywa

Jakie produkty dodadzą mi energii?

. Najczęściej słodyczy lub fast food'ów. - do każdego posiłku warto spożywać porcję warzyw. Prócz tego, że zawierają dużo witamin, to także dobre źródło błonnika oraz wody, które sprzyja uczuciu sytości przez wiele godzin. - błonnik zawarty w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych reguluje poziom

Ból stawu biodrowego

Bolą mnie stawy biodrowe, najbardziej te po prawej stronie. Mam 59 lat. Codziennie w nocy bolą najbardziej. Czym zmniejszyć ból?Leki przeciwbólowe są postępowaniem objawowym, które nie usuną przyczyny Pana/i dolegliwości. Jeżeli dotychczas nie była wykonywana żadna diagnostyka przyczyny bólu stawów

Zaparcia - co robić?

. Ogółem mam stwierdzone jelito drażliwe, jednak czy nagła zmiana oddawania stolca może mieć związek z tą chorobą? Zespól jelita drażliwego mam od prawie roku i do tej pory wypróżniałam się normalnie, nie miałam ani biegunek ani zaparć. Czym mogą spowodowane być zaparcia? Co jeść, aby się ich pozbyć

Po zjedzeniu posiłków źle się czuje

stolec oddawany jest z krwią. Po zjedzeniu tych posiłków źle się czuje: dostaje ataku gorąca, słabo mi. Proszę mi powiedzieć z czym to może być związane i czy jest to nie groźne?Mogą to być objawy alergii na któryś ze składników tych pokarmów, lub przypraw w nich zawartych lub pierwsze objawy choroby

Chorobliwa zazdrość czy życiowy pech?

. Dwóch ostatnich mówiło, że mam iść do psychologa, nim się z kimś zwiążę. Pewnie mieli rację... Dla mnie może warto, bym popracowała nad sobą? Warto czy nie warto? Może wystarczy fachowa literatura? Poradźcie... Może ktoś już teraz zdiagnozuje, w czym jest problem albo w czym może być. Wydawało mi się

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: nietuczące kolacje

> Nie są. To o czym piszesz to błonnik. Radze jednak doczytac i nie robic z siebie glupa. > Za to mają większą zapadalność na inne rodzaje nowotworów z powodu zawartego w > ziemniakach akrylamidu. O moj Boze. A skad w gotowanych ziemniakach akrylamid??

Re: Kilka "mundrości" ślimakowej

cholerka, tnie mi dzisiaj posty na całego :( zrób coś! Przejdź czym prędzej na II. Warzywa nie wypełnią Ci brzucha dodatkowo tylko błonnik w nich zawarty pomoże usunąc z żołądka częśc białka i powinnaś poczuc się lepiej i miec lepszy apetyt.

Re: nietuczące kolacje

wiecej > miesa sie spozywa (procesy gnilne w jelicie!). Nie są. To o czym piszesz to błonnik. Do którego zalicza się co prawda skrobia, ale tylko ta odporna na trawienie, której w ziemniakach za dużo nie ma. Oprócz tego ostatnie badania na ten temat poddały w wątpliwość związek spożycia błonnika z

Re: cd

określany "pustymi kaloriami". Podobną liczbę zer znajdziemy przy każdym oleju czy margarynie (bez sztucznie dodawanych witamin). Wśród niezbędnych składników pokarmowych w nich zawartych, wyjątkami będą jedynie witamina E, kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, przy czym te ostatnie w znaczących ilościach

Soki które leczą

lub zapalenia ogólnoustrojowego. Zawieraja wszystkie składniki odżywcze zawarte w warzywach, jednak bez twardego, nierozpuszczalnego błonnika, za to z błonnikiem rozpuszczalnym, który – rozłożony przez nasze bakterie – wzmacnia jelita. 3. Pomagają zwiększyć konsumpcję świeżych warzyw

Re: Efekty uboczne stosowania BigMaca 1x1

(propionian) właśnie. Te kwasy dostarczają 2/3 energii, które zużywa Twoje jelito grube. Dlatego jedzenie błonnika jest takie ważne. Bez błonnika jelito grube "głoduje". Ostatnie prośby. * Wytłumacz mi teraz na czym mają polegać trujące właściwości propionianów, skoro propionian stanowi główne

Re: potrzebna dieta na nieżyt jelita grubego..

Kobieto rób jak uważasz .Ja Tobie nic nie kazałem.Twoje jelito,Twoje wrzody i Twoja sprawa.Ja tylko stwierdzam,że zawarty w otrębach błonnik jest wspaniałym budulcem dla ściany jelita i nie tylko. Jeśli nie wiesz czym się różni nieżyt jelita od wrzodu to lepiej nic nie pisz.Polecam Ci naprawdę

Kamienie kałowe czyli jak zadbać o układ pokarmowy

. Czy wiesz, że dorosły człowiek może nosić nawet od 8 do 15kg kamieni kałowych? Kamienie kałowe i zaparcia Zaparcia, czyli przewlekłe kłopoty z wypróżnianiem, to problem wielu z nas. Wynikają, przede wszystkim, ze źle zbilansowanej diety. Błonnik, którego przyjmujemy zbyt mało, niewystarczająca

Re: makaron jak czekolada

zalecenia żywieniowe, z lat 90-tych, rekomendują mniej białka, nasyconych tłuszczów zwierzęcych, ale więcej błonnika i węglowodanów złożonych w diecie. Zatem obecnie makaron uważany jest za zdrowe jedzenie. Makaron jest dobrym źródłem energii, przy czym w ok. 70% składa się z węglowodanów a w 11 z białka

Re: B***bak znów kłamie

"X" zapadną na raka tego a tego organu. Sam raport też używa słowa "może zwiększyć ryzyko raka okrężnicy" a nie "zwiększa ryzyko raka okrężnicy" Przy czym związki o których mowa zawarte są również w rybach (uważanych za zdrowe) a także wodzie i powietrzu... Inne teksty

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!