Wszystko o:

w czym jest dużo żelaza

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

dotyczy, gdyż nie mając odniesienia, uznają, że wszystko jest w normie. Jesz i nie wchłaniasz Niedobory witamin i żelaza to przede wszystkim skutek złej diety (chociaż przewlekłe miesiączki także prowadzą do niedoborów). Niedożywienie i restrykcyjne kuracje odchudzające to jednak nie wszystko. Czasem

Prebiotyki

Prebiotyki

dostępne w aptekach farmaceutyki wymagały specjalnego przechowywania np. w lodówce, obecnie są już trwalsze i nie jest to wymagane. Szczególnie cenne są te, które występują naturalnie i zaliczane są do grupy inulin i fruktooligosacharydów. Najwięcej jest ich m.in. w pszenicy, cebuli, czosnku, bananach

Sezon na szparagi w pełni! Co tak naprawdę w sobie mają?

Sezon na szparagi w pełni! Co tak naprawdę w sobie mają?

wapnia, żelaza oraz manganu. Równie niekorzystne jest mrożenie. Zamrożone szparagi tracą nie tylko żelazo, cynk czy potas, ale i saponiny i flawonoidy, które odgrywają kluczową role w procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie. Czytaj także: Owoce i warzywa: o czym świadczy ich kolor

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

chroniący nas przed stresem, żelazo, niezbędne w procesie oddychania komórkowego oraz miedź, dbająca np. o kondycję naszej skóry i włosów. Spośród witamin, jest on natomiast najbogatszy w niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego witaminy z grupy B, zwłaszcza B1 (inaczej tiaminę), B3 (zwaną także

Pieczenie języka - dokuczliwa dolegliwość, której przyczyna bywa trudna do ustalenia

Pieczenie języka - dokuczliwa dolegliwość, której przyczyna bywa trudna do ustalenia

- odpowiednie, skuteczne leki są dostępne na receptę. Czytaj także: Kolor języka - o czym świadczy? Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Afty i pleśniawki - jak je odróżnić i leczyć? Ostre zęby, kwasy żołądkowe... Do stomatologa nie potrzebujesz skierowania (chociaż umówienie wizyty w państwowej placówce

Niedożywienie, czyli co?

Niedożywienie, czyli co?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Według utartego i powszechnie przyjętego toku myślenia niedożywienia idzie w parze z niedowagą. Nie jest to jednak do końca prawda. Z punktu widzenia medycyny i dietetyki wyróżniamy dwa typy niedożywienia: ilościowe i jakościowe. Pierwsze rzeczywiście jest powiązane

Orzechy - mają w sobie to coś

Orzechy - mają w sobie to coś

, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, sodu i cynku. W koprze, czyli  wysuszonej części bielma (miąższu), jest ok. 70% tłuszczów, 14% cukrów, 7% białka. Wartość energetyczna: ok. 300 kcal na 100 g. Czyli: kokos jest pożywny i zdrowy, mniej kaloryczny niż wiele innych orzechów, ale składem wydaje się nie

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

przeciętnej osoby. Dlaczego witamina C jest dla nas taka ważna? Nie tylko zwiększa odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowym, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, odgrywa rolę w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca i chorób nowotworowych, jest niezbędna w

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

. Pomaga też przyswoić żelazo, wpływając pozytywnie na dotlenienie komórek i funkcjonowanie układu krążenia. W pomidorach jest sporo witaminy E, nieprzypadkowo zwanej witaminą młodości i seksapilu i działających korzystnie na układ nerwowy witamin z grupy B (nie do pogardzenia, gdy z powodu stresów czy

Wreszcie mamy strączkowy sezon. Ktoś się oprze?

Wreszcie mamy strączkowy sezon. Ktoś się oprze?

strączkowe tworzą wraz ze zbożami, stąd polecane połączenia w menu, np. fasolki z ryżem, soczewicy z jęczmieniem czy kaszy jaglanej z ciecierzycą. Wartościowe białko ze strączków jest tak pożywne, a zarazem zdrowe, że poleca się je nawet w dziecięcej diecie. Zwłaszcza, że poza materiałem budulcowym dla kości

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

wpływ. a niestety aż do 80% chorych na cukrzycę t. 2 (10% pacjentów z cukrzycą t. 1) ma problem z dyslipidemią. Dobrym żródłem żelaza isotnym w anemii jest również mięso czerwone, ryby, ale i warzywa czy produkty pełnoziarniste. Ważne jest także z czym spożywa się te produkty - zalecana jest

Ból w klatce piersiowej, osłabienie - to przez upał?

. Dodam jeszcze, że niespełna pół roku temu robiłam badania, w których wyszło, że mam bardzo dużo żelaza, na 150 możliwych - 149. Co z tym zrobić? Czy to coś poważnego? Biorę leki, które jak sądzę nie pomagają mi. Za kilka dni wyjeżdżam na wakacje. Czy mogę myśleć, że te wszystkie wypisane wcześniej

Co zrobić by utrzymać pokarmy/płyny w organizmie?

Cokolwiek zjem czy wypiję zaraz się przeze mnie przelewa. W postaci śluzowych czarnych biegunek (czarny kolor jest tu wynikiem zażywania żelaza). Mam anemię - nie wiadomo jakiego pochodzenia (przy czym reszta morfologii była w normie oprócz hemoglobiny i hematokrytu). Usg jamy brzusznej nie

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

przeszłam na dietę. Mam problemy z brzuchem wzdęcia zaparcia i ból przy naciskaniu po prawej stronie przy biodrze, częste bóle głowy czasem nie do zniesienia ..Zrobiłam teraz badania Zrobiłam morfologie w normie Sód potas Bilirubina w normie kreatynina 0,6 norma 0,7-1,3 mocznik ALT AST ŻELAZO

Problem z oczami i widzeniem, pulsowanie oczu

, żelazo, magnez itd. Wszystko w normie! Dno oka prawidłowe, laryngologicznie uszy bez zmian. Dodam tylko, że moja dolegliwość najbardziej dokucza mi kiedy jestem niewyspana, bardzo zmęczona. Alkohol też mi szkodzi, bo po wypiciu np. piwa pulsowanie w oczach odczuwam 2 razy mocniej. Byłam u dwóch okulistów

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: W czym jest dużo żelaza,dobrze przyswajalnego

szpinak nie dość, że wbrew temu co mówią ma mało żelaza, to na dodatek ma mnóstwo szkodliwych szczawianów

Re: W czym jest dużo żelaza,dobrze przyswajalnego

lekarz pewnie przepisalby tardyferon, lykalam w ciazy, mialam naprawde sporą anemie, a wyniki szybko sie poprawily.

Re: wyniki padły :(

> zjadłam żelaza ze 2 paczki, A jakie dokładnie żelaza, ile (dawka) i jak (kiedy, z czym) przyjmowałaś to zelazo?

Re: W czym jest dużo żelaza,dobrze przyswajalnego

Zainteresuj sie witaminą B12. problemy w organiźmie moga być spowodowane jej brakiem. Podawana w zastrzykach może rozwiązać problem przyswajania żelaza.

Re: W czym jest dużo żelaza,dobrze przyswajalnego

re12nia napisała: > Mam w domu osobę która ma słabą przyswajalność żelaza z pokarmów w organizmie. jezeli odrzywia sie nieodpowiednio to tak jest, laczenie niektorych produktow ma na to wplyw, ale ryba z fenkula sa wspanialym polaczeniem, albo steck z arbuzem:) -- "wer wind s

Re: suplementacja żelaza (czym?)

Witam Mój ostatni wynik ferrytyny to 2,5. Brałam różne preparaty żelaza i wszystkie źle na mnie działały (powodowały bóle żołądka i mdłości). Od kilku tygodni biorę Biofer ( 2 tabletki dziennie) i na razie jest dobrze. Mięsa tez za dużo nie jem, dodatkowo piję napar z pokrzywy, bo podobno ma dużo

suplementacja żelaza (czym?)

Cześć, jestem tu nowa, póki co bez pełnych badań (ale niedługo będę miała, odczekuję po zmianie dawki leku). Ale wyniki ferrytyny już mam (6,61 przy normie 13 – 150), więc zacznę od tego, co mnie gnębi. Kiedyś, z powodu niskiego żelaza brałam jakiś preparat z żelazem. Niestety nie pamiętam

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

usuwania nadmiaru żelaza, w związku z czym ilość żelaza może się kumulować. Z czasem nadmiar żelaza może doprowadzić do uszkodzenia ważnych narządów, takich jak serce lub wątroba. Substancja czynna w preparacie EXJADE, deferazyroks, jest ?chelatorem żelaza?, który wiąże się z żelazem w organizmie tworząc

Pentakarbonylek żelaza

węgla metodą Monda, po czym przeprowadza się kontrolowany rozkład termiczny powstałego pentakarbonylku żelaza. Głównym producentem żelaza karbonylkowego jest firma BASF.

Huta żelaza w Völklingen

Huta żelaza w Völklingen (niem. Völklinger Hütte) – huta żelaza w Völklingen w Zagłębiu Saary w zachodnich Niemczech, unikatowe świadectwo historii techniki z przełomu XIX i XX w. Najnowocześniejszy zakład hutniczy swego czasu był przez ponad 100 lat największym kompleksem przemysłowym

Żelazian(VI) potasu

Żelazian(VI) potasu (żelazian potasu), K2FeO4 – nieorganiczny związek chemiczny, sól potasowa kwasu żelazowego (nieistniejącego w stanie wolnym). Ta fioletowa sól stanowi rzadki przypadek związku żelaza na VI stopniu utlenienia. Zwykle pierwiastek ten tworzy połączenia na stopniu utlenienia

Transferyna

w kłębuszkach nerkowych (filtracji ulegają cząsteczki o masie < 58 kDa), co zabezpiecza organizm przed utratą żelaza. Transferyna wysycona żelazem łączy się z receptorem transferyny i na drodze endocytozy kompleks ten zostaje wchłonięty do wnętrza komórki, gdzie dochodzi do uwolnienia żelaza, po czym kompleks

Kultura zarubiniecka

zarubinieckiej nastąpił mniej więcej na przełomie er, po czym przez półtora wieku miały istnieć jednostki postzarubinieckie. Jednak teorii takiej przeciwstawiają się badacze ukraińscy, zdaniem których kultura ta przetrwała do końca II lub nawet III wieku n.e., przy czym do takiej opinii przychylna

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!