Wszystko o:

węzły chłonne głowy i szyi

bol

Węzły chłonne

Powiększone węzły chłonne u wielu osób powodują niepokój, chociaż w większości przypadków, na wyrost. Obrzękiem węzłów limfatycznych mogą objawiać się złośliwa choroba nowotworowa lub AIDS, ale również choćby infekcja bakteryjna czy wirusowa, która szybko minie. Ocenę sytuacji trzeba jednak pozostawić specjalistom oraz jak najszybciej rozpocząć diagnostykę. Czytaj więcej:

kaole

Skrofuloza

Skrofuloza

Mimo że gruźlica kojarzy się przede wszystkim z chorobą płuc, bardzo często atakuje też węzły chłonne. Skrofuloza, czyli gruźlicze zapalenie węzłów chłonnych to jedna z najłagodniejszych postaci gruźlicy i najczęściej diagnozowana jest u dzieci.

Nieziarnicze chłoniaki złośliwe

Zmiany nowotworowe mogą pojawić się z różnych przyczyn i niezależnie od wieku pacjenta. W przypadku nieziarniczych chłoniaków złośliwych w grupie największego ryzyka są dzieci, a w szczególności chłopcy między 5 a 15 rokiem życia.

Mononukleoza: objawy, leczenie

Mononukleoza przenoszona jest nie tylko przez ślinę, ale też drogą płciową - dowodzą badania. Pierwsze objawy, które daje mononukleoza przypominają anginę: powiększone węzły chłonne, migdałki, gorączka i zapalenie gardła. Leczenie mononukleozy i anginy to jednak dwie różne historia, dlatego warto zadbać o odpowiednią diagnostykę

Tularemia

Tularemia

. Pierwszym objawem zakażenia jest stan zapalny gałki ocznej połączony z pieczeniem i swędzeniem. Następnie schorzenie atakuje gardło oraz jamę ustną prowadząc do ich owrzodzenia. Postać oczno-węzłowa prowadzi do zapalenia migdałków, powiększenia węzłów chłonnych szyi. Najczęściej wywołana jest wypiciem

Co za dużo, to niezdrowo, czyli higiena zimą

Co za dużo, to niezdrowo, czyli higiena zimą

elektryzują włosy, co szkodzi naszej fryzurze), warto żeby zakrywały uszy. Przed zimnem trzeba chronić też węzły chłonne. Równie ważny jest szalik – wyziębienie szyi i gardła sprzyja infekcjom górnych dróg oddechowych. Jeśli jest naprawdę mroźno szalikiem warto zakryć usta, dzięki czemu powietrze, które

Mapa LP

moczu negatywny wynik ostry dyżur laryngologiczny warszawa e.coli w moczu o czym świadczy puste odbijanie przewianie ból węzłów chłonnych zmiany zwyrodnieniowe w stawach luschki zawroty głowy przy pochylaniu polip esicy wysoki puls konsekwencje krwinki białe neu rozpoznanie choroby

Przeziębienie, grypa, a może angina? Co mi dolega?

Przeziębienie, grypa, a może angina? Co mi dolega?

lub biały nalot. Objawem anginy mogą być także wymioty. Choroba powinna minąć po 3-4 dobach od zastosowania antybiotyku, którym w tym wypadku jest penicylina. Aby uśmierzyć ból w okolicy węzłów chłonnych, należy robić ciepłe okłady na szyję. Na bolące gardło pomogą płukanki na bazie szałwi i rumianku

Migdałki u dorosłych - problem czy nie?

Migdałki u dorosłych - problem czy nie?

gardła, zwłaszcza migdałków podniebiennych. Do objawów zaliczamy: gorączkę, dreszcze, silny ból gardła, ból głowy, trudności w połykaniu, powiększenie i bolesność węzłów chłonnych szyi. W badaniu laryngologicznym stwierdza się: obrzęk i zaczerwienienie migdałków podniebiennych, sąsiednich tkanek oraz

Tomografia komputerowa z kontrastem

Tomografia komputerowa z kontrastem

. uszkodzeniu nerwu wzrokowego, czy gałko ocznej) - choroby układu limfatycznego (tj. przy powiększeniu węzłów chłonnych szyi, klatki piersiowej bądź jamy brzusznej) - podejrzenie zmian nowotworowych lub zapalnych szyi, kończyn, kręgosłupa, jamy brzusznej - schorzenia, w tym stany zapalne płuc, oskrzeli

Tomografia komputerowa (badanie CT, TK)

Tomografia komputerowa (badanie CT, TK)

, padaczka), zmian patologicznych (nowotworowych) w okolicach układu limfatycznego (węzły chłonne szyi), schorzeniach wzroku, zmianach w kończynach oraz w płucach. Tomografia umożliwia uwidocznienie struktur śródczaszkowych. Wykorzystuje się ją w przypadku podejrzenia udaru mózgu, pozwala wykryć guzy

Powiększone węzły chłonne pod żuchwą

Mam powiększone węzły chłonne pod żuchwą i trzeci pod broda. Są one trochę bolesne. Zrobiłem badania morfologii i jest bardzo wysoki poziom białych krwinek 20.1. Ten problem trwa od 2004 roku i nikt nie może postawić odpowiedniej diagnozy co to jest i jak to leczyć?Bez dokładnego zbadania Pana nie

Bóle węzłów szyi pach pachwin

Witam. Od 4 tyg mecze się z bólami: węzła szyi i karku, pachy i pachwiny, boli mnie też głowa w skroniach, brzuch, boli mnie też gardło, jest czerwone a podniebienie lekko żółte, brak gorączki 2 tyg brałem Amoksycykline, ale nic nie pomogło. Morfologia i rozmaz w normie, toksoplazmoza ujemna. Co to

Wyczuwalne węzły chłonne

Kilka miesięcy zaczęłam wyczuwać na szyi niewielkie, ruchome kulki. Lekarka rodzinna potwierdził,a że to węzły chłonne, poza tym nie zwróciła na nie uwagi i stwierdziła zapalenie gardła i krtani. Martwi mnie t,o że one do tej pory nie zmniejszyły się, wyczuwam ich kilka po obu stronach szyi

Powiększone węzły chłonne szyi po lewej stronie i powiększone migdałki

Brałem 6 rożnych antybiotyków po 500mg, w ciągu roku z rożnymi tabletkami przeciw bólowymi. Objawy: brak energii ,zmęczenie, mały apetyt, stany podgorączkowe, dziwne uczucie ciepła, ból brzucha w lewym górnym rogu koło żeber, mocne i bardzo odczuwalne bicie serca. Proszę o radę.

Osłabienie i powiększone węzły chłonne

powinnam się martwić?Prawdopodobnie wyczuła Pani u siebie powiększone węzły chłonne, jednak aby to potwierdzić potrzebne jest badanie lekarskie. Przyczyny powiększonych węzłów chłonnych są różne - od niespecyficznych odczynów będących reakcją na uraz lub infekcję po powiększenie spowodowane chorobą

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Węzły chłonne:powiększone, wyczuwalne-czyli jakie?

wielkości ziarenka na potylicy, i u jednego syna za uchem (tu gdzie końcy się płatek ucha na dole) - kulki potyliczne zniknęły, ta za uchem została. Potem po kolejnym szczepieniu, gdy syn odkręcił głowę zauważyłam na jego szyi wybrzuszenia - znów małe drobne kulki. Wynik USG - drobne węzły chłonne okolicy

Re: aktualne wyniki z 25.08.14

tak, na razie nie podniosłem. Czy tarczyca może boleć? Bolą mnie od 2 dni jakby węzły chłonne szyi przy krtani i z tyłu głowy i ogólnie cała głowa

Re: Bolesne powiększone węzły pod pachami

Bolesne węzły chłonne to najczęściej objaw infekcji wirusowej. Pozostaje "tylko" zindentyfikować co to za infekcja. Pomacaj jeszcze inne węzły, na głowie, szyi, czy też bolą.

Re: Boję się, że to jednak rak :(

Węzeł chłonny na szyi powiększył mi się ok. 1999 roku. Po wielu badaniach i konsultacjach trafiłam na mądrego lekarza, który orzekł jego zwapnienie. Chodzę z nim do dziś. Głowa do góry!!!

Duże węzły chłonne szyjne u 4 latka - do p.doktor

Witam, od kilku miesięcy (myślę, że od jesieni) dziecko ma powiększone węzły chłonne szyjne. Oba węzły (te nazywane często migdałkami) są spore, po jednej stronie dwa - jeden obok drugiego - do tego stopnia, że gdy dziecko obróci głowę to mocno odznaczają się na szyi. Dziecko nie skarży się na ból

Metizol- czy słusznie?

, nieprzemieszczona. Nie stwierdzam innych powiększonych węzłów chłonnych szyi. Wniosek - PZT, kontrola za 6 mies. (guzek) 3 tygodnie temu endo kazała odstawić Euthyrox (brałam w dawce 25), włączyła wit.PP. Poza tym biorę wit D nieprzerwanie od 2 lat. Wynik 36. Hashimoto ziagnozowano u mnie w trakcie starań o

Re: Nowotwór tarczycy usuwać czy operacyjnie czy

Mam usunięty jeden płat, guzki były małe, nie było potrzeby usuwania węzłów chłonnych itp. W szpitalu gdzie miałam wykonywany zabieg 24 h po leżało się na sali pooperacyjnej /nie wszędzie chyba jest to wymóg/. Rano następnego dnia dostawało się normalne śniadanie. 24 godziny po zabiegu po

to znowy ja :-)

,71) FT4- 1,17 (0,70- 1,48) styczeń- TSH- 1,015 (0,350- 4,940) FT3- 3,15 (1,71- 3,71) FT4- 0,94 (0,70- 1,48) Tyroksyny nie dostałam, bo FT4 wzrosło. miałam zrobione 3 kolejne USG szyi, które miały kontrolowac węzły chłonne. Węzły powiększyły się nieznacznie. W październiku miałam też biopsję węzła , wynik

Re: aktualne wyniki z 25.08.14

> Czy tarczyca może boleć? Bolą mnie od 2 dni jakby węzły chłonne szyi przy krtan > i i z tyłu głowy i ogólnie cała głowa Z tego, co pisały różne bardziej ode mnie doświadczone osoby, to może to być od tarczycy - ale z drugiej strony może to być również jakaś infekcja. Ja miałam bóle połowy

Re: to znowy ja :-)

do Centrum Onkologii, w skierowaniu napisano: proszę o wycięcie najwiekszego węzła chłonnego , badanie histopatologiczne oraz dalszą diagnostykę. 4) Chirurg nowotworów głowy i szyi z CO (lekarz do którego przyszłam ze skierowaniem na wycięcie wezła, i który powiedział, ze najpierw sprawdzimy czy