Wszystko o:

węglowodany wolno przyswajalne

kaole

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

Kiełki soczewicy - więcej niż kiełki?

Spośród kilkunastu rodzajów kiełków dużym zainteresowaniem cieszą się te pochodzące z soczewicy. I nic dziwnego. Są smaczne, zdrowe, bezpieczne dla każdego bez względu na wiek czy przebyte choroby. Co takie jeszcze w sobie mają i dlaczego warto po nie sięgać, zawsze, nie tylko wtedy gdy są modne?

Witaminy z korzonków

Zanim na grządkach wyrośnie szczypior, rzodkiewka i ogórki, pozimowe osłabienie dobrze zwalczać kiełkami. Smaczne korzonki są bogate w witaminy, zdrowe a co najważniejsze, pochodzą z ekologicznych upraw.

Przechowalnia cennych rzeczy

Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, warzywniakach lub wyhodować samemu. Specjaliści uważają, że zawarte w nich składniki są lepsze dla organizmu niż te w dojrzałych warzywach

Grudzień

Grudzień

łatwo przyswajalnych węglowodanów, które dają uczucie sytości i dostarczają energii. W przezroczystych blonkach pomarańczy (głównie) jest też bardzo dużo błonnika. Z cytrusów powinny zrezygnować mamy karmiące - niektóre substancje zawarte w tych owocach przedostają się do krwi niemowlaka i mogą

O kiełkach i kiełkownicach

O kiełkach i kiełkownicach

kiełków żółtej soi, ciecierzycy (nazywanej też włoskim grochem) i fasoli adzuki nie wolno jeść na surowo. Gotujemy je z innymi warzywami. Co w kiełku piszczy Nawet biochemicy łapią się za głowę. Taka mała roślinka, a pełna tak wielu skarbów. Organizm człowieka nie potrafi sam produkować wszystkich

Mam niedowagę: jak przytyć?

/ Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska ,Witam Aby zwiększyć masę ciała należy stosować dobrze zbilansowaną dietę z dodatnim bilansem kalorycznym (czyli więcej kalorii niż nas organizm potrzebuje) z odpowiednim rozłożeniem białek, węglowodanów i tłuszczów. Tylko pełnowartościowe białko (chude mięsa, jaja

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: bezwartosciowe zapychacze

> no własnie czy biały makaron to juz jest zapychacz Wg mnie to nie jest zapychacz. Biały makaron z semioliny (twardej pszenicy) to dobre źródło wolno przyswajanych węglowodanów (czyli energii). Dzieci energii potrzebują, nie tylko witamin ;-) Węglowodany wolno przyswajalne (w odróznieniu od

Re: Co jeść po bieganiu?

spalaniu mięśni. Ogólnie na noc poleca się białko wolno przyswajalne (np. chudy twaróg), więc wydaje mi się, że najlepiej byłoby łączyć te dwa rodzaje (np. omlet z twarożkiem). Węglowodany na noc nie są polecane.

Re: Plan na odchudzanie

Jeśli chcesz chudnąć wolno, to niepotrzebnie wybrałaś tak duży reżim diety. Proponuję abyś spożywała 1500-1600 kcal. Taka podaż kalorii pozwoli Tobie na osiągnięcie wyznaczonego celu, w wyznaczonym czasie. Jeśli chodzi o jadłospis to brakuje w nim produktów zbożowych, które są źródłem węglowodanów

Mówmy "grubasy" a nie "otyli" apeluje minister ..

) Wiedzę i Życie. Donoszą tam o drastycznych różnicach w składzie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego kluczowej dla trawienia wielu składników. U jednych ludzi 70% przyswajalnej energii zawdzięczane jest bakteriom, u innych z inną florą tylko 40%. Ci co skutecznie trawią (bo mają bogatszą, czy też

Re: weglowodany???

budową cząsteczki węglowodanów ich przyswajanie przez organizm następuje bardzo prędko, krótko po spożyciu pokarmu. Natomiast pod kategorią „cukrów wolno przyswajalnych" rozumieliśmy wszystkie węglowodany, których złożona cząsteczka musiała podlegać chemicznej przemianie na cukry proste

Re: A ja tak zaczynam i zaczynm :P

strasznie głodna, a mózg domagać się będzie prostych, szybko przyswajalnych węglowodanów 2. będziesz sie kiepsko czuła (efektym hipoglikemii są np. drżenie rąk, zawroty głowy,osłabienie) 3. lepiej jeść mniej a częściej - nie rozpycha się żołądka oczywiście nie zmuszaj sie do jedzenia ale jeśli możesz i

Re: Dieta bialkowa

to węglowodany złożone tzn. bardzo dobre, bo wolno się wchłaniające, jest ich (tych przyswajalnych) niewiele, reszta to błonnik, którego i tak nie strawisz boś nie krowa :-). Warzywa są dobre :-), bo np.mają własności odkwaszające i żeby nie to, że nie posiadają układu wydalniczego, to już by była

Re: Czy macie jakieś sposoby, aby przytyć?

postaci śmietanki, serów śmietankowych i pełnego mleka, masła, żółtek jaj, oliwy z oliwek; produkty zawierające białko: mięso, nabiał i jego przetwory; łatwo przyswajalne węglowodany (np. napoje słodzone miodem), potrawy mączne (np. makaron z owocami i śmietanką); obfite desery z bitą śmietaną, posypkami

Re: Skladniki odzywcze w diecie WEGE :))

alikocisz napisał: > nie wolno mieszać węglowodanów z tłuszczami wolno, wolno, poza tym weglowodany tez zawieraja tluscze, a podobno laczenie bialek z weglowodanami to niekorzystna kombinacja :)) > > czy nie lepiej zjeść kawałek boczku niż masę marchewek żeby uzyskać to samo

Re: pijecie drożdże?

/g, ryboflawina - ok. 50 ug/g, tiamina - ok. 6 ug/g, ergosterol, ponadto nuklepoproteiny, węglowodany - ok. 25%, tłuszcze - ok. 3%, z tego około 2% lecytyny, enzymy: maltaza, laktaza, inwertaza, amylaza, fosfataza, oksydazy. Właściwości, działanie i zastosowanie Drożdże mają dużą wartość odżywczą, co w