Wszystko o:

węglowodany wolno przyswajalne

Winogrona - najlepsze świeże czy przetworzone? To nie takie oczywiste...

Winogrona - najlepsze świeże czy przetworzone? To nie takie oczywiste...

, bo są raczej sycące i zwykle hamują apetyt na inne, groźniejsze, słodkości. Uważaj na błyszczącą skórkę Winogrona to łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane owoce, dlatego do diety dzieci są wprowadzane już w 5. miesiącu życia. Nie w postaci świeżych owoców jednak, a odpowiednio przygotowanych soczków

Witaminy z korzonków

Witaminy z korzonków

Rośliny gromadzą w swoich nasionach, jak w przechowalni, wartościowe składniki. Rosnący kiełek wyciąga z ziarna witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, makro- i mikroelementy, enzymy oraz łatwo przyswajalne węglowodany i białka. Miniogródek W okresie, gdy o świeże warzywa trudno albo są jeszcze

Przechowalnia cennych rzeczy

mikroelementy, enzymy, białka oraz łatwo przyswajalne węglowodany. Kiedy kończy się zima, organizm człowieka jest osłabiony, zaczyna mu brakować wszystkich życiodajnych składników. Mimo że każdy stara się uzupełniać swoją dietę, jedząc jabłka czy cytrusy, to jednak może nie wystarczyć. Na rynku nie ma jeszcze

Grudzień

Grudzień

łatwo przyswajalnych węglowodanów, które dają uczucie sytości i dostarczają energii. W przezroczystych blonkach pomarańczy (głównie) jest też bardzo dużo błonnika. Z cytrusów powinny zrezygnować mamy karmiące - niektóre substancje zawarte w tych owocach przedostają się do krwi niemowlaka i mogą

O kiełkach i kiełkownicach

O kiełkach i kiełkownicach

kiełków żółtej soi, ciecierzycy (nazywanej też włoskim grochem) i fasoli adzuki nie wolno jeść na surowo. Gotujemy je z innymi warzywami. Co w kiełku piszczy Nawet biochemicy łapią się za głowę. Taka mała roślinka, a pełna tak wielu skarbów. Organizm człowieka nie potrafi sam produkować wszystkich

Mam niedowagę: jak przytyć?

/ Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska ,Witam Aby zwiększyć masę ciała należy stosować dobrze zbilansowaną dietę z dodatnim bilansem kalorycznym (czyli więcej kalorii niż nas organizm potrzebuje) z odpowiednim rozłożeniem białek, węglowodanów i tłuszczów. Tylko pełnowartościowe białko (chude mięsa, jaja

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: bezwartosciowe zapychacze

> no własnie czy biały makaron to juz jest zapychacz Wg mnie to nie jest zapychacz. Biały makaron z semioliny (twardej pszenicy) to dobre źródło wolno przyswajanych węglowodanów (czyli energii). Dzieci energii potrzebują, nie tylko witamin ;-) Węglowodany wolno przyswajalne (w odróznieniu od

Re: Co jeść po bieganiu?

spalaniu mięśni. Ogólnie na noc poleca się białko wolno przyswajalne (np. chudy twaróg), więc wydaje mi się, że najlepiej byłoby łączyć te dwa rodzaje (np. omlet z twarożkiem). Węglowodany na noc nie są polecane.

Re: Plan na odchudzanie

Jeśli chcesz chudnąć wolno, to niepotrzebnie wybrałaś tak duży reżim diety. Proponuję abyś spożywała 1500-1600 kcal. Taka podaż kalorii pozwoli Tobie na osiągnięcie wyznaczonego celu, w wyznaczonym czasie. Jeśli chodzi o jadłospis to brakuje w nim produktów zbożowych, które są źródłem węglowodanów

Mówmy "grubasy" a nie "otyli" apeluje minister ..

) Wiedzę i Życie. Donoszą tam o drastycznych różnicach w składzie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego kluczowej dla trawienia wielu składników. U jednych ludzi 70% przyswajalnej energii zawdzięczane jest bakteriom, u innych z inną florą tylko 40%. Ci co skutecznie trawią (bo mają bogatszą, czy też

Re: weglowodany???

budową cząsteczki węglowodanów ich przyswajanie przez organizm następuje bardzo prędko, krótko po spożyciu pokarmu. Natomiast pod kategorią „cukrów wolno przyswajalnych" rozumieliśmy wszystkie węglowodany, których złożona cząsteczka musiała podlegać chemicznej przemianie na cukry proste

Re: Dieta bialkowa

to węglowodany złożone tzn. bardzo dobre, bo wolno się wchłaniające, jest ich (tych przyswajalnych) niewiele, reszta to błonnik, którego i tak nie strawisz boś nie krowa :-). Warzywa są dobre :-), bo np.mają własności odkwaszające i żeby nie to, że nie posiadają układu wydalniczego, to już by była

Re: A ja tak zaczynam i zaczynm :P

strasznie głodna, a mózg domagać się będzie prostych, szybko przyswajalnych węglowodanów 2. będziesz sie kiepsko czuła (efektym hipoglikemii są np. drżenie rąk, zawroty głowy,osłabienie) 3. lepiej jeść mniej a częściej - nie rozpycha się żołądka oczywiście nie zmuszaj sie do jedzenia ale jeśli możesz i

Re: Czy macie jakieś sposoby, aby przytyć?

postaci śmietanki, serów śmietankowych i pełnego mleka, masła, żółtek jaj, oliwy z oliwek; produkty zawierające białko: mięso, nabiał i jego przetwory; łatwo przyswajalne węglowodany (np. napoje słodzone miodem), potrawy mączne (np. makaron z owocami i śmietanką); obfite desery z bitą śmietaną, posypkami

Re: pijecie drożdże?

/g, ryboflawina - ok. 50 ug/g, tiamina - ok. 6 ug/g, ergosterol, ponadto nuklepoproteiny, węglowodany - ok. 25%, tłuszcze - ok. 3%, z tego około 2% lecytyny, enzymy: maltaza, laktaza, inwertaza, amylaza, fosfataza, oksydazy. Właściwości, działanie i zastosowanie Drożdże mają dużą wartość odżywczą, co w

Re: Skladniki odzywcze w diecie WEGE :))

alikocisz napisał: > nie wolno mieszać węglowodanów z tłuszczami wolno, wolno, poza tym weglowodany tez zawieraja tluscze, a podobno laczenie bialek z weglowodanami to niekorzystna kombinacja :)) > > czy nie lepiej zjeść kawałek boczku niż masę marchewek żeby uzyskać to samo

Węglowodany

modyfikację niektórych białek. hamują krzepnięcie krwi – heparyna są materiałem energetycznym (fruktoza) i odżywczym (maltoza, laktoza, rafinoza). Przyswajalność węglowodanówZ żywieniowego punktu widzenia węglowodany można podzielić na przyswajalne przez człowieka (np. skrobia, fruktoza

Majonez Kielecki

lokatę w Polsce. Skład surowcowy olej roślinny rafinowany (71,2%) woda ocet gorczyca cukier sól zioła żółtka jaj kurzych (7,5%) Wartości odżywcze100 g majonezu zawiera: białko – 1,9 g tłuszcze – 67,9 g węglowodany przyswajalne – 1,4 g Wartość energetyczna: 624,3 kcal / 2609,6 kJ

Sezam indyjski

po tłoczeniu makuchy zawierają łatwo przyswajalne składniki i są szeroko wykorzystywane w kuchni orientalnej, ponadto stanowią doskonałą paszę treściwą dla wszystkich zwierząt gospodarczych. W kosmetyce wykorzystuje się olej ekstrahowany lub z drugiego tłoczenia służący m.in. do wyrobu wysokogatunkowych mydeł

Smaczliwka

odżywczaW 100 g owocu awokado znajdują się: kalorie: 221 kcal błonnik: 6,3 g węglowodany: 0,4 g tłuszcze: 23,5 g (w tym duży udział tłuszczów jednonienasyconych) białka: 1,9 g woda: 66% witaminy: A, B1, B2, C, E (bogate źródło), PP, K i H, kwas pantotenowy substancje mineralne: wapń, potas i fosfor

Diugoniowate

. Jest to mieszanka wodnych roślin okrytozalążkowych o małej zawartości krzemionki. Diugonie poruszają się wolno w ciepłych i płytkich wodach, dzięki czemu oszczędzają energię i odżywiają się pędami wodnych roślin, które są bogate w węglowodany. Żerują nocą, na głębokości 1-12 m. Ich przednie kończyny są krótsze

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!