Wszystko o:

węglowodany w produktach spożywczych

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

redukcję tzw. złych węglowodanów, co pozwala ustabilizować poziom cukru we krwi oraz utrzymać w ryzach produkcję insuliny (za wydzielanie tego hormonu odpowiada t trzustka ), która neutralizuje nadmiar glukozy we krwi . Za kryterium doboru bezpiecznych produktów, posłużył mu indeks glikemiczny. To

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

najwięcej, a gdzie najmniej kalorii - da się to ocenić na oko? Produkty spożywcze różnią się między sobą wartością energetyczną. Do najbardziej kalorycznej żywności zalicza się produkty bogate w tłuszcz, np. oleje oraz w węglowodany, np. cukier rafinowany. Grupą żywności charakteryzującą się najniższą

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Dopiero od 2016 roku na etykietach będą musiały się znajdować informacje o wartości odżywczej tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

węglowodany pochodzą z warzyw, w tym strączkowych. Obfitują w nie także pełnoziarniste produkty zbożowe, brązowy i dziki ryż, kasze oraz orzechy. Zawarte w nich cukry są złożone, czyli wolniej przyswajane, zapewniają regularnie uwalnianą korzystną dawkę energii. Nie karm raka A dlaczego cukier prosty ma być

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

; Rdzennej ludności Peru maca znana jest od wieków. Spożywano ją na długo przed powstaniem starożytnego państwa Inków. Choć wraz z rozwojem przemysłu spożywczego odeszła do lamusa, obecnie znów zyskała na popularności - nie tylko w Ameryce Południowej.   Wielki powrót macy rozpoczął się latach 90-tych

Pektyny, czyli najzdrowsza galaretka

Pektyny, czyli najzdrowsza galaretka

wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Dodawane są m.in. do ketchupu, majonezu czy produktów niskotłuszczowych jako środek wiążący. Obok właściwości żelujących pektyny mają zdolność "wyłapywania" cząsteczek cholesterolu , redukując tym samym poziom "złego" cholesterolu. Badania dowodzą, że

Glony wakame - morskie „warzywo”, które pomoże zgubić zbędne kilogramy

Glony wakame - morskie „warzywo”, które pomoże zgubić zbędne kilogramy

undaria pierzastodzielna, to jedno z podstawowych „warzyw” w kuchniach wschodnich - głównie japońskiej (dodawane do zup, np. miso shiru, a także sałatek) oraz produkt spożywczy uznawany za tzw. „superfood”. Światową popularność zyskały w latach 60. XX wieku, wraz z modą na dietę

Dieta trzech minerałów - trzymaj wagę w ryzach

Dieta trzech minerałów - trzymaj wagę w ryzach

(średnio 20-30 mikrogramów na dobę), jednak trzeba pamiętać, że słabo wykorzystujemy go z produktów spożywczych. Szczególnie to trudne, jeśli w diecie jest za dużo cukru. A niedobór chromu zwiększa apetyt na słodkie. Więc: koło się zamyka... Wyprzedź je, przełam się. Przekonaj się do źródeł chromu, może

Nowy sposób na odchudzanie. Odstaw gluten!

gluten alergii, ale tylko chcą schudnąć? Produkty bezglutenowe są zazwyczaj znacznie droższe niż ich tradycyjne odpowiedniki, co z pewnością służy odchudzaniu portfela. W jednym z badań kanadyjskich sprawdzano cenę 56 podstawowych produktów spożywczych. Ich bezglutenowe odpowiedniki były średnio droższe

Za mało ważysz? Nie możesz przytyć? Odpowiednia dieta może to zmienić

Za mało ważysz? Nie możesz przytyć? Odpowiednia dieta może to zmienić

ostatnie grupy są także źródłem węglowodanów. Zdrowym wyborem będzie spożywanie potraw nietłustych z wyżej wymienionych produktów mięsnych lub roślinnych w formie gotowanej, pieczonej, a nawet surowej, nieprzetworzonej. Należy unikać - kiełbas, konserw, wędlin czy, dań garmażeryjnych, do których w trakcie

Cukrzyca a dieta

Jaka powinna być dieta dla cukrzyka, aby nie był głodny? Wysoki indeks ma chleb razowy, a jaki to chleb z pełnego ziarna? Proszę o poradę jak jeść.Dieta dla pacjentów chorujących z cukrzycą powinna być dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych, których wysoką zawartość mają produkty

Dieta przy refluksie żołądkowo-przelykowym i zespole jelita drażliwego?

produktach. Należy unikać potraw i napojów tłustych i ciężkostrawnych. Często objawy u różnych osób z tym schorzeniem są wywołane różnymi czynnikami, należą do nich m.in: - produkty bogate w węglowodany, zwłaszcza cukry proste: słodycze, napoje - niektóre owoce (gruszka, jabłko, śliwka) - warzywa

Dieta po porodzie

któraś z popularnych diet takich jak South Beach, czy dieta Atkinsa jest bezpieczna dla matki karmiącej? Proszę o poradę.Witam serdecznie, Jeśli chodzi diety modne należy zachować rozwagę - na pewno diety eliminujące określone składniki odżywcze (węglowodany/białko/ tłuszcz) lub diety jednoskładnikowe

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

Ciągłe zmęczenie przy intensywnym wysiłku

produkty o niskim indeksie glikemicznym, węglowodany złożone, spożywać regularne posiłki, o kaloryczności dopasowanej do zapotrzebowania przy takim wysiłku. Takie stany również pojawiają się w zaburzeniach kardiologicznych, ale tutaj warto zasięgnąć rady lekarza. ,To zmęczenie wynika z niedoboru cukru(nie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Cukier biały a brązowy. Obsługa gości.

. Problem taki, że tym węglowodanem niekoniecznie musi być produkt spożywczy o nazwie handlowej "cukier". Na tym proponuje zakończyć tę wymianę myśli bo to nieodpowiednie forum i zaraz nas stąd wywalą;)

To jest akurat dość proste

produktów spożywczych z wysokim IG to wysokoprzetworzone pokarmy z kupą cukru. Oczywiście trzeba też brać pod uwagę ładunek glikemiczny i odpowiedź insulinową - np. po zjedzeniu 200g ryżu brązowego insulina we krwi skoczy bardziej niż po zjedzeniu 100g ryżu białego, mimo że to ten drugi ma znacznie wyższy

Re: Jaka dieta jest najlepsza?

, nadciśnienia, chorób serca. Wmówiono nam, że choroby serca spowodowane są przez jedzenie tłuszczów zwierzęcych, tymczasem przyczyną jest jedzenie nadmiernej ilości węglowodanów. Cały przemysą spożywczy oparty jest na soi, cukrach, skrobi i pszenicy, więc propagzje się je jako produkty zdrowe, a jest akurat

Re: jak schudnac do konca roku!

a słyszeliście o testach genetycznych, które badają co powoduje u nas tycie? np. czy za tycie odpowiedzialne są tłuszcze czy węglowodany, czy mamy genetyczne predyspozycje do efektu jo-jo, testy też badają produkty spożywcze, co ułatwia dopasowanie diety diety dopasowanej do genotypu. widziałam

Re: Jaka dieta jest najlepsza?

najlesza i ile czasu powinniśmy poświęcić, żby przyniosła poządane rezultaty. Dodatkowo bada się produkty spożywcze pod kątem danego profilu genetycznego, co umożliwia dopasowanie chyba już najbardziej spersonalizowanej diety świata, bo pod na podstawie profilu genetycznego :D

Re: Nieśmiały lesbijek, czyli kocham Google'a :)

"Bardziej powszechne jest nadmiar wzdęcia po zjedzeniu dużej ilości słabo wchłaniane węglowodany, takie jak fasola lub żywność, do których użytkownik ma czułość żywności. Typowe czułości spożywcze obejmują mleka i pszenicy produktów." Czułości spożywcze...urocze :-).

Nadciśnienie tętnicze

żyłach, 2. pod skórą całego organizmu oraz 3. wokół narządów. Cały czas chodzi o tkankę tłuszczową (w przypadku Osób szczupłych ta tkanka jest wyłącznie w żyłach). A skąd, oczywiście z tzw. WYSOKICH WĘGLOWODANÓW TJ. OD 26.01% WZROSTU. UWAGA: To kolejno mąka i cukier spożywczy. Nie ma tej wiedzy

Re: wątpliwości cd ;-)

> 1.czy jogurt naturalny zaliczamy do węglowodanów czy białek? Na każdym produkcie spożywczym jest tabelka wartości odżywczych, w której jest podany rozkład białek, węgli i tłuszczu. -- logiczka.blogspot.com

Re: Zawartosc cukru w kaszkach ???

Proszę pamiętać ,że w wielu produktach spożywczych naturalnie występują różne cukry czyli węglowodany (proste, dwucukry i złożone); sacharoza również (wszak jest produkowana z buraków). Wiele produktów jest wzbogaconych np.: w słód jęczmienny (np.:wiele gatunków pieczywa), karmel, syrop glukozowo

Re: schemat żywienia 5 mies chłopca i inne pytani

określa mianem "kaszki sklepowe" - wszak wszystkie produkty spożywcze kupuje się zazwyczaj w sklepie. Jeśli rozumieć, że chodzi o zawartość węglowodanów to wszystkie produkty zbożowe (a więc najprzeróżniejsze kasze) są "tuczące" bo zawierają ich dużo (ale są to głównie węglowodany