Wszystko o:

węglowodany w produktach spożywczych

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

najwięcej, a gdzie najmniej kalorii - da się to ocenić na oko? Produkty spożywcze różnią się między sobą wartością energetyczną. Do najbardziej kalorycznej żywności zalicza się produkty bogate w tłuszcz, np. oleje oraz w węglowodany, np. cukier rafinowany. Grupą żywności charakteryzującą się najniższą

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

Dopiero od 2016 roku na etykietach będą musiały się znajdować informacje o wartości odżywczej tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów

Pektyny, czyli najzdrowsza galaretka

Pektyny, czyli najzdrowsza galaretka

wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Dodawane są m.in. do ketchupu, majonezu czy produktów niskotłuszczowych jako środek wiążący. Obok właściwości żelujących pektyny mają zdolność "wyłapywania" cząsteczek cholesterolu , redukując tym samym poziom "złego" cholesterolu. Badania dowodzą, że

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

zawarte w niej węglowodany, o których na następnej stronie. Czytaj także: Wszystko o celiakii Co wiemy na pewno o alergii? Dieta bezglutenowa: produkty bezpieczne i szkodliwe (tabela) O zespole Aspergera Mleko groźne dla zdrowia? TAK Cukry są nam potrzebne każdego dnia. To bezcenne paliwo dla mózgu

Dieta trzech minerałów - trzymaj wagę w ryzach

Dieta trzech minerałów - trzymaj wagę w ryzach

się m.in. otyłością brzuszną, nadciśnieniem tętniczym i wysokim poziomem cholesterolu. Magnez ma wpływ na intensywność spalania tłuszczów i węglowodanów. Nie musisz jednak jeść czekolady, by organizmowi go nie zabrakło. W magnez obfitują otręby i owoce morza, pestki dyni, kasza gryczana i jaglana

Doktor Dukan przegrał proces. Jego dieta jest niebezpieczna?

Doktor Dukan przegrał proces. Jego dieta jest niebezpieczna?

Żywienia podkreśliła w wypowiedzi dla BBC, że nie jest korzystne dla zdrowia wyłączanie z diety całych grup produktów spożywczych, takich jak np. węglowodany. "Ograniczenia dietetyczne na krótki okres, np. na tydzień, nie mają dla zdrowia większego znaczenia. Gdy jednak trwają zbyt długo, mogą

Resweratrol - długowieczność z winogron?

Resweratrol - długowieczność z winogron?

wykorzystywana jest również w przemyśle i stanowi jeden z dodatków do żywności. W zależności od sposobu jego pozyskania wyróżnia się postać trans- i cisresweratrol. Pierwszy typ to ten, który naturalnie występuje m.in. w niektórych owocach. Postać cis (dodawana do produktów spożywczych) powstaje w procesie

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

pamiętać o owocach morza. W przypadku kwasów omega istotna jest nie tylko ich ilość, ale także proporcje: wszystko na ten temat Czytaj: Najlepsze źródła błonnika w diecie Więcej o selenie Tego unikaj! Niektóre produkty spożywcze mogą osłabiać przyswajanie jodu. Należy do nich soja, warzywa kapustne, rzepa

Fruktoza: tuczy czy nie?

Fruktoza: tuczy czy nie?

dr John Sievenpiper z McMaster University w Hamilton (Ontario). Jego zdaniem, o przybieraniu na wadze decyduje zawartość kalorii, a nie ilość fruktozy w danym produkcie. Kanadyjski uczony wraz ze swym uczonym przeanalizował badania, w których podawano ochotnikom tę samą ilość kalorii, ale w jednej

Dlaczego tyjemy, gdy robi się zimno?

Dlaczego tyjemy, gdy robi się zimno?

. Istnieją teorie głoszące, że jesteśmy genetycznie zaprogramowani do gromadzenia tłuszczu jesienią, tak żeby móc przetrwać okres mrozów, śniegów i nieurodzaju. W dobie sklepów, supermarketów i dostępnych niezależnie od pory roku produktów spożywczych- ten mechanizm nie jest już nam potrzebny. Pożywienie

Cukrzyca a dieta

Jaka powinna być dieta dla cukrzyka, aby nie był głodny? Wysoki indeks ma chleb razowy, a jaki to chleb z pełnego ziarna? Proszę o poradę jak jeść.Dieta dla pacjentów chorujących z cukrzycą powinna być dietą z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych, których wysoką zawartość mają produkty

Dieta przy refluksie żołądkowo-przelykowym i zespole jelita drażliwego?

produktach. Należy unikać potraw i napojów tłustych i ciężkostrawnych. Często objawy u różnych osób z tym schorzeniem są wywołane różnymi czynnikami, należą do nich m.in: - produkty bogate w węglowodany, zwłaszcza cukry proste: słodycze, napoje - niektóre owoce (gruszka, jabłko, śliwka) - warzywa

Dieta po porodzie

któraś z popularnych diet takich jak South Beach, czy dieta Atkinsa jest bezpieczna dla matki karmiącej? Proszę o poradę.Witam serdecznie, Jeśli chodzi diety modne należy zachować rozwagę - na pewno diety eliminujące określone składniki odżywcze (węglowodany/białko/ tłuszcz) lub diety jednoskładnikowe

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

Ciągłe zmęczenie przy intensywnym wysiłku

produkty o niskim indeksie glikemicznym, węglowodany złożone, spożywać regularne posiłki, o kaloryczności dopasowanej do zapotrzebowania przy takim wysiłku. Takie stany również pojawiają się w zaburzeniach kardiologicznych, ale tutaj warto zasięgnąć rady lekarza. ,To zmęczenie wynika z niedoboru cukru(nie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Nadciśnienie tętnicze

żyłach, 2. pod skórą całego organizmu oraz 3. wokół narządów. Cały czas chodzi o tkankę tłuszczową (w przypadku Osób szczupłych ta tkanka jest wyłącznie w żyłach). A skąd, oczywiście z tzw. WYSOKICH WĘGLOWODANÓW TJ. OD 26.01% WZROSTU. UWAGA: To kolejno mąka i cukier spożywczy. Nie ma tej wiedzy

Re: Nieśmiały lesbijek, czyli kocham Google'a :)

"Bardziej powszechne jest nadmiar wzdęcia po zjedzeniu dużej ilości słabo wchłaniane węglowodany, takie jak fasola lub żywność, do których użytkownik ma czułość żywności. Typowe czułości spożywcze obejmują mleka i pszenicy produktów." Czułości spożywcze...urocze :-).

Re: schemat żywienia 5 mies chłopca i inne pytani

określa mianem "kaszki sklepowe" - wszak wszystkie produkty spożywcze kupuje się zazwyczaj w sklepie. Jeśli rozumieć, że chodzi o zawartość węglowodanów to wszystkie produkty zbożowe (a więc najprzeróżniejsze kasze) są "tuczące" bo zawierają ich dużo (ale są to głównie węglowodany

Re: wątpliwości cd ;-)

> 1.czy jogurt naturalny zaliczamy do węglowodanów czy białek? Na każdym produkcie spożywczym jest tabelka wartości odżywczych, w której jest podany rozkład białek, węgli i tłuszczu. -- logiczka.blogspot.com

Re: Zawartosc cukru w kaszkach ???

Proszę pamiętać ,że w wielu produktach spożywczych naturalnie występują różne cukry czyli węglowodany (proste, dwucukry i złożone); sacharoza również (wszak jest produkowana z buraków). Wiele produktów jest wzbogaconych np.: w słód jęczmienny (np.:wiele gatunków pieczywa), karmel, syrop glukozowo

Re: polecam dietę

) - (mleko): 10 g węglowodanów - (owoców): 10 g węglowodanów - (dla zbóż i roślin strączkowych): 25 g węglowodanów W odniesieniu do różnych grup oznaczano balast różnych produktów spożywczych, które dają nam taką samą ilość węglowodanów. W każdej grupce równoważników wszystkie produkty spożywcze, które są

Re: motywacje

węglowodanów (odpowiedniki) - (mleko): 10 g węglowodanów - (owoców): 10 g węglowodanów - (dla zbóż i roślin strączkowych): 25 g węglowodanów W odniesieniu do różnych grup oznaczano obciążenie różnych produktów spożywczych, które obiecują taką samą ilość węglowodanów. W każdej grupie równoważników wszystkie

O D C H U D Z A N I E. *****

ISTNIEJĄ DWA POWODY NADWAGI / OTYŁOŚCI U LUDZI: :serce: ♥♥♥♥♥ 1. Wysoki poziom cukru we krwi, czyli mąka i cukier spożywczy, a zatem: WYSOKIE WĘGLOWODANY, TJ. OD 26,01% WZROSTU. 2. Zbyt duże spożycie tłuszczów, mamy więc klasyfikację: INDEKS

Re: Dieta dr Budwig-czy ktos stosuje?

Musi być olej Budwigowy, ponieważ tylko on jest gwarancją działania, Jest to jednak produkt spożywczy a nie leczniczy dlatego jedz go jak chcesz byle na zimno i wyjęty z lodówki bezpośrednio przed spożyciem. Serek poprawia przyswajalność omega3. Jeżeli chodzi o inne tłuszcze to brak innych

Re: Najbardziej otyłym społeczeństwem na świecie

SĄ DWA POWODY OTYŁOŚCI U LUDZI: ????? 1. Wysoki poziom cukru we krwi, czyli mąka i cukier spożywczy, a zatem: WYSOKIE WĘGLOWODANY, TJ. OD 26,01% WZROSTU. 2. Zbyt duże spożycie TŁUSZCZÓW, mamy więc klasyfikację: INDEKS ŻYWIENIOWY, TJ. IŻ PRODUKTU. PUENTA: Organizm sam wykorzystuje złogi

Sukraloza

. Są one toksyczne, ale w większych ilościach niż te, które znaleźć można w produktach spożywczych. Około 20% sukralozy rozkłada się w organizmie, reszta zostaje wydalona w niezmienionej postaci.W roku 2008 Mohamed B. Abou-Donia i wspólpr. opublikowali wyniki badań słodzika Splenda na szczurach, z których wynikało

Glukuronolakton

w różnych artykułach spożywczych (np. ziarna, czerwone wino) oraz niektórych napojach energetycznych (np. Bullit i Hools).

Podłoże Nogrady

Podłoże Nogrady – podłoże mikrobiologiczne wybiórcze (stałe) do wykrywania i oznaczania liczby pałeczek z rodzaju Proteus w produktach garmażeryjnych i innych produktach spożywczych.Zawiera m.in.: pepton, ekstrakt drożdżowy, fosforan dwusodu, fosforan jednopotasu, dezoksycholan sodu, laktozę

Glicyteina

Glicyteina – organiczny związek chemiczny z grupy O-metyloizoflawonów, które stanowią 5–10% całkowitej zawartości izoflawonów w sojowych produktach spożywczych. Glicyteina jest fitoestrogenem o słabej aktywności estrogenowej, porównywalnej do innych izoflawonów sojowych.

Akrylamid

w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Komitet ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA – organ doradczy WHO i FAO) podaje, że największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki (16–30%), chipsy ziemniaczane (6–46%), kawa (13

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!