Wszystko o:

usunięcie tarczycy

Usunięcie macicy - to konieczne?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Decyzję o usunięciu macicy należy podjąć po konsultacji z ginekologiem. W celu określenia przyczyn obfitych miesiączek mogą być niezbędne jeszcze inne badania - oznaczenia stężeń hormonów. Należy również wykluczyć choroby związane z zaburzeniami krzepliwości krwi

Izotopowe leczenie tarczycy

Izotopowe leczenie tarczycy

długotrwałym przyjmowaniem leków, które mogą pociągać za sobą nieprzyjemne skutki uboczne. Najczęściej występującymi powikłaniami są uszkodzenie szpiku kostnego oraz wątroby, jednak pojawiają się one stosunkowo rzadko. Zabieg operacyjny polega na częściowym usunięciu tarczycy. Pozwala on zmniejszyć ilość

Choroba Plummera

Choroba Plummera

również w przypadku podejrzenia zmian złośliwych oraz gdy wole uciskają inne narządy. Jeśli zmiany są bardzo duże, konieczny jest zabieg operacyjny, tzw. strumektomia. Polega ona na usunięciu fragmentu tarczycy pozostawiając jej aktywne gruczoły. Wycinane są również te wole, które są bardzo dużo (gdy ich

Rak rdzeniasty tarczycy

Rak rdzeniasty tarczycy

zakwalifikowani do operacji mają już przerzuty w węzłach chłonnych i konieczne jest ich usunięcie. Czytaj także: TSH, czyli strażnik tarczycy Przeciwciała anty - TPO Choroba Gravesa - Basedowa Prolaktynoma Przysadka mózgowa - pół grama wielkiej mocy

Badanie BAC i TSH

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Decyzję o usunięciu guzków może podjąć endokrynolog we współpracy z chirurgiem po badaniu i określeniu wielkości zmian. Wskazaniem do operacji są między innymi objawy uciskowe spowodowane przez powiększającą się tarczycę, np. duszność. Warto zauważyć, że ma Pan

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy

nowotworu złośliwego tarczycy); zabiegi chirurgiczne częściowego lub całkowitego usunięcia tarczycy; stosowanie leków przeciwtarczycowych (propylotiouracyl, metimazol), amiodaronu i litu; - wrodzone zaburzenia rozwoju gruczołu tarczycy; - niedobór jodu lub, przeciwnie, przyjmowanie dużych ilości jodu w

Jej wysokość tarczyca. Wszystko o badaniu tarczycy

Jej wysokość tarczyca. Wszystko o badaniu tarczycy

temat ). Obserwuj się! Większość problemów z tarczycą leczy się łatwo, najczęściej lekami doustnymi, a nowotwory złośliwe rozpoznaje się jedynie u kilku procent pacjentów, u których już zauważono zmiany w usg. W przypadku raka wcześnie rozpoznanego rokowania są dobre, chociaż konieczne bywa usunięcie

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy

powodując strumektomię farmakologiczną. Z tego powodu jod radioaktywny zastąpił chirurgiczny zabieg usunięcia gruczołu tarczycy, wykluczając w ten sposób związane z nim powikłania operacyjne i pooperacyjne. Skuteczność takiej terapii wykazano w przekonujący sposób, tzn. 75-85% pacjentów zostało wyleczonych

Nadczynność tarczycy (nadprodukcja tyroksyny i trójjodotyroniny)

Nadczynność tarczycy (nadprodukcja tyroksyny i trójjodotyroniny)

wychwytywany przez komórki tarczycy i prowadzi do ich zniszczenia. Napromieniowanie innych narządów podczas tej kuracji jest porównywalne z emitowanym podczas wykonania zdjęcia RTG); - chirurgicznie (przez usunięcie nadczynnej tkanki). Jest to jedyna skuteczna metoda leczenia w przypadkach, gdy źródłem

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy

odpornościowy organizmu), operacyjne usunięcie tarczycy, leczenie jodem radioaktywnym; rzadko: niewydolność przysadki, która wydziela za mało TSH (tzw. niedoczynność wtórna). Diagnostyka Badanie poziomu hormonów tarczycy we krwi (przy niedoczynności obniża się stężenie T4 oraz T3, wzrasta poziom TSH). W

Usunięcie tarczycy

Mam 35 lat.Tydzień temu miałam usunięte oba płaty tarczycy.Miałam guzki o średnicy 3,5cm. Teraz dokucza mi ból węzłów chłonnych szyjnych z prawej strony. Co to może oznaczać?Proszę zgłosić się do lekarza prowadzącego. Być może są to tylko bóle okresu pooperacyjnego. Należy jednak wziąć pod uwagę

Stan po usunięciu tarczycy

Proszę o interpretację wyniku TSH 0,158. Jestem ciągle zmęczona, na nic nie mam ochoty, okropnie tyję. Mam usuniętą tarczycę całkowicie. Od dwóch lat przyjmuję leki, poprzednio eutyrox 125, obecnie letrox 125. Proszę o poradę, ponieważ w naszym mieście nie ma endokrynologa, do specjalisty dojeżdżam

Usunięcie tarczycy a lekarstwa

Mam usuniętą całkowicie tarczycę, ostatni wynik TSH to 3,891 poprzednio nawet 13,800. Zwiększono mi dawkę hormonów ponad miesiąc temu. Poprzednio mając niedoczynność nie tyłam, a teraz mając dużo lepszy wynik zauważyłam nieco pełniejsze kształty. Proszę mi zatem odpowiedzieć czy jest możliwe aby

Tarczyca?

Zastanawiam się czy wszystko dobrze z moją tarczycą. Właściwie podejrzenia miałam już 7 lat temu. W szpitalu panie położne zwróciły uwagę m.in . na wysoki puls przy ciśnieniu niskim lub w granicach normy. Byłam wtedy w ciąży. Zrobiłam badania krwi jakieś 6 lat temu i nie wykazały nieprawidłowości

Obrzęk po usunięciu płata tarczycy

Po usunięciu płata tarczycy (rak brodawkowaty) 3 tygodnie temu mam twardy obrzęk i ciężką, ciągnącą, sztywną ruchomość szyi - czy to jest normalne, czy powinnam się niepokoić, że coś źle się zrosło?Leczenie operacyjne tarczycy nie powinno powodować ograniczenia ruchomości szyi ani trwałego obrzęku

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Usunięta tarczyca

Witam serdecznie. 15.kwietnia miałam usuniętą tarczycę,do dnia dzisiejszego tj.14.05 nie mam wyników histo-pato,nie biorę hormonów, i niczego innego,szwów też nie miałam, wizytę u endo dopiero mam28maja. I pytanie.. Nie mam pojęcia co robić...czuję się w miarę dobrze..

Re: Usunięta tarczyca - co dalej?

Dodaj do tego D3 (25OH) koniecznie, poczytaj forum Natder, które założyła po rozpoznaniu u siebię tężyczki z powodu niedoborów po usunięciu tarczycy. forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html

Usunięta tarczyca - co dalej?

Cześć, 5 marca przeszłam operację usunięcia tarczycy z powodu niepokojących, licznych zmian. Co prawda wynik biopsji wyszedł dobry ale materiał do badania pobrany był tylko z 3 guzów natomiast zmian było dużo więcej, tak więc lekarz zalecił operację całkowitego wycięcia gruczołu. W tej chwili

Re: Usunięta tarczyca - co dalej?

Hej, czy mogę dołączyć do Twojego wątku? I w ogole do Was? 17 marca miałam usuniętą tarczycę z powodu wola guzowatego. Przytarczyce całe, ale po operacji miałam spadek wapnia. Biorę euthyroxn 50, calperos 3x2 i alfadiol. Doczytalam, ze euthyrox minimum pol godziny przed jedzeniem, a wszystkie inne

Re: Usunięta tarczyca - co dalej?

Dziś minął miesiąc odkąd biorę tyroksynę 75 (stan po całkowitym usunięciu tarczycy) więc postanowiłam zrobić badania: TSH 44,82 norma 0,27 - 4,20 FT4 1,14 norma 0,93 - 1,70 z kalkulatora FT4 27.27% FT3 1,91 norma 2,00 - 4,40 z kalkulatora FT3 -3.75% Stało się więc tak jak podejrzewałam.. dawka

Re: ciąża po usunięciu tarczycy

Cześć, mam podobny przypadek, tylko, że też nie mogę zajść w ciąże, usunięcie tarczycy po raku, obecne wyniki mam idealne, mogłabyś mi polecić jakiegoś dobrego lekarza? ja jestem z Poznania

Re: ciąża po usunięciu tarczycy

Witam! Ja również przeszłam usunięcie tarczycy z powodu raka. Za sobą mam 3 poronienia. Obecnie koło mnie leży 6-miesięczny synek. Przyczyn poronień nie udało sie ustalić, mimo wielu badań, łącznie z genetycznymi. Podejrzewamy jakieś przeciwciała, które być może po raku traktują zarodek jako

Re: Usunięta tarczyca - co dalej?

: 0,27 - 4,20) Jutro (19-03) miną dwa tygodnie od operacji całkowitego usunięcia tarczycy. TSH wysokie - wiadomo bo tarczyca usunięta. Lekkie niedobory witamin i chyba za słaba ferrytyna. Czekam wciąż na badania hist-pat ale, że moja Pani dr przyjmuje tylko w środy postanowiłam pójść aby porozmawiać

Re: Usunięta tarczyca - co dalej?

Jestem już prawie 6 lat po usunięciu całkowitym tarczycy (rak). Też musiałam czekać prawie 3 tygodnie na uzupełnienie hormonu, aż do wyniku histopatu. Oczywiście przez ten czas wpadłam w niedoczynność, ale bez jakiś specjalnych utrudnień. Potem więcej trochę czasu potrzebował mój organizm na

Re: ciąża po usunięciu tarczycy

Jestem po całkowitym usunięciu tarczycy oraz przytarczyc. Obecnie jestem w 14 tc, robiłam wczoraj wyniki i są one następujące Tsh 0,034, ft4 1,67 oraz ft3 3,21. Martwi mnie to tsh , wiem że w ciąży tsh może być niższe przez betahcg ale to już 14 tydzień,boje się żeby czegoś nie przegapić. W zeszłym

Tarczyca

wzmożona pobudliwość nerwowa (nadpobudliwość) utrata masy ciała ciepła i wilgotna skóra bezsenność zahamowanie wzrostu Leczenie leczenie jodem radioaktywnym (izotop 131>J) leczenie wspomagające celem opanowania objawów ze strony układu krążenia leczenie chirurgiczne: częściowe usunięcie tarczycy