Wszystko o:

usg gardła

podpis główki

Ultrasonografia (USG)

Badanie ultrasonografem to jedno z częściej stosowanych badań diagnostycznych. Ta nieinwazyjna metoda choć pozwala uzyskać przekrój każdego z narządów, najlepiej sprawdza się przy rozpoznawaniu zmian chorobowych w obrębie naczyń krwionośnych.

Zapalenie krtani u dorosłego - błaha sprawa? Niekoniecznie!

Zapalenie krtani u dorosłego - błaha sprawa? Niekoniecznie!

nawracających zapaleń krtani lub rozwoju formy przewlekłej choroby wymienić można: - współistnienie alergii, - chorobę refluksową, - zaburzenia hormonalne, - nawracające lub przewlekłe zapalenia w obrębie dróg oddechowych (np. przewlekłe zapalenie zatok, gardła, nieżyt nosa), - palenie tytoniu, - nadmierne

Rak krtani

Rak krtani

świadczą najczęściej: chrypka utrzymująca się ponad 2 tygodnie, uczucie ciała obcego, ból w gardle promieniujący do ucha, duszność, zaburzenia połykania, krztuszenie się, kaszel, krwioplucie. Niekiedy o raku krtani świadczą przerzuty do węzłów chłonnych. Diagnostyka Rozpoznanie raka krtani jest możliwe

Powiększone węzły chłonne: nie panikuj, działaj. Szybko!

Powiększone węzły chłonne: nie panikuj, działaj. Szybko!

limfatycznym (układem chłonnym), wymaga wizyty lekarskiej. I tyle. Gdzie i po co te węzły chłonne? Bywa, że masz powiększone węzły chłonne, a wcale o tym nie wiesz i dopiero lekarz odkrywa zmiany, np. podczas badania USG czy RTG. Są one bowiem bardzo liczne (położone na trasie naczyń limfatycznych), często

Ból brzucha - powiedz, gdzie i jak ci dokucza. Na podstawie objawów można postawić wstępną diagnozę

Ból brzucha - powiedz, gdzie i jak ci dokucza. Na podstawie objawów można postawić wstępną diagnozę

, szczególnie, gdy boli cię gardło lub wymiotujesz, ale absolutnie nie zapominaj o uzupełnianiu płynów. Pij jak najwięcej, małymi łykami, wodę, ale i herbatki czy kompot.  Wymioty powstrzymuje herbatka imbirowa i mięta, biegunkę węgiel medyczny, ale i borówka czernica. Gorączkę powyżej 38.5 st. C obniżą

Mononukleoza

Mononukleoza

, piure ziemniaczane, musy z gotowanych owoców. Ból gardła pomogą złagodzić inhalacje lub płukanie naparami z rumianku. By ulżyć śluzówce nosa i gardła, trzeba dobrze nawilżać pokój. Takie działania pomogą nam znieść 2-3 tygodnie trwania mononukleozy. Potem warto zrobić kontrolne USG jamy brzusznej ze

Śledziona: magazynierka w służbie odporności

Śledziona: magazynierka w służbie odporności

, powiększa się trzykrotnie, a my mamy objawy podobne do anginy, bardzo prawdopodobne, że to nie bakteryjne zapalenie gardła, tylko mononukleoza zakaźna, zwana też chorobą pocałunków. Przy anginie bowiem śledziona zwykle się nie powiększa (chyba, że długo utrzymuje się bardzo wysoka gorączka), a przy

Nerwica

Nerwica

i USG jamy brzusznej. Doraźnie na zaparcia można zastosować środki dostępne w aptekach bez recepty, np. xenna, forlax, tabletki z rzewienia. W chorobie o podłożu psychosomatycznym - zespole jelita drażliwego - zaparcia mogą występować naprzemiennie z biegunkami. Koniecznie trzeba jednak skonsultować

Zbadaj tarczycę, warto!

Zbadaj tarczycę, warto!

Najczęściej choroba Hashimoto przebiega bez widocznych objawów i wykrywana jest przypadkowo na podstawie badania poziomu hormonów i obecności we krwi szkodliwych przeciwciał. Niekiedy jednak tarczyca się powiększa i czujemy ucisk w gardle, możemy mieć trudności z połykaniem. Ponieważ przeciwciała atakują

Uwaga zgaga!

Uwaga zgaga!

, jakby z tyłu gardła, gorącego, kwaśnego lub wyranie słonego płynu. Czasami się nam odbija lub na wysoko- ci tzw. dołka pojawia się ostry ból. Często dokuczają też wzdęcia. Gdy tabletka nie może Jeśli zgaga dokucza nam rzadko, zwykle po przejedzeniu czy w chwili zdenerwowania, doraźnie można sobie pomóc

Kiedy krew źle krąży

Kiedy krew źle krąży

do lewego barku i ramienia, do pleców, gardła i żuchwy. Typowy ból wieńcowy wywoływany jest przez wysiłek fizyczny i utrzymuje się przez kilka minut, ustępując po odpoczynku. Najgroźniejszym powikłaniem choroby wieńcowej jest zawał mięśnia sercowego. Dochodzi do niego, gdy któraś z tętnic wieńcowych

Nieustający ból żołądka a brak zmian w usg i gastroskopii, co mi jest ??

było tak nie ma. Sa chwile że czuję sie w miarę dobrze, a sa tez takie , gdzie cały dzień boli mnie żołądek, jest to tępy ból umiejscowiony w dołku za mostkiem , promieniujący-ciągnący wręcz do gardła, czasem zdarza się że boli mnie po środku i zz prawej strony pod żebrami. Pojawiają się mdłości. Nie

Jak skutecznie wyleczyć... zęby?

Witam. Czy po wyrwaniu zęba mogę ciągle chorować? Gdy wyrwałem zęba to zacząłem chorować: ból zatok, głowy, ciągle bolące gardło spuchnięte pod prawą żuchwą, a USG i zdjęcie nic nie pokazuje. Denerwuje mnie to.

Czy jestem chora na mononukleozę?

lekarz zdiagnozował mononukleozę. Powiem tylko, że nie wystąpiła gorączka, natomiast przez 4 dni miałam zaburzenia żołądkowe, a gdy to minęło pojawił się ból wątroby. Lekarz orzekł, że wątroba i śledziona są powiększone (jednak nie zlecił usg). Obecnie poza zmęczeniem, bólem gardła i brzucha nie

Dolegliwości żołądka, czy wątroby?

przeszkody w gardle, cofanie pokarmu miałam robioną w ciągu ostatnich 2 lat dwie gastroskopie, które wykazały refluks, doraźnie przyjmuję nolplazę i z reguły pomaga, ale denerwuję się czy no nie czasem np: wątroba lub trzustka bo czy to normalne, by tak długo pobolewał brzuch przy refluksie? Badania z krwi

Przewlekłe bóle nad pępkiem

Od kilku lat z przerwami boli mnie miedzy pępkiem, a prawym żebrem, ale od jakiś 2 lat poza tym bólem mam nudności, czuję ciągle powrót treści pokarmowej, mam puste odbicia i dziwny ból gardła. W tym roku-03.01- operowano mnie na zrosty jelit ze względu na duże wzdęcie brzucha utrzymujące się 3

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Mężczyzna 65 lat - czy to problem z tarczycą?

Złe samopoczucie od kilku lat. Wysoki cholesterol. Non stop bóle głowy. Non stop bóle gardła. Bóle mięśniowe i stawowe. Sztywnienie karku. Wyniki TSH 1, 53 ( norma 0, 25 - 5, 00) Ft3 4, 51 ( 4, 0 - 8, 30) co daje 11% Ft4 16, 87 (9, 0 - 20, 00

Re: Czy to tarczyca???

Nie no jak narazie nie jest źle gotuje sobie wszystko sama. Zrobiłam sobie food detectiv test koszt -500 zł na 59 produktów na nietolerancję w Warszawie zalecil mi go 80 letni laryngolog.. bo wysłuchaniu moich problemów i spojrzeniu mi w gardło. Usg tarczycy udało mi się zrobić wczesniej i

Re: Czy to normalne, ze moj 3,5-latek ma taka tem

Witam, mamy podobne temp. Synek ma 3lata I 3miesiace, przeszedl przez lato 4 zapalenia gardła w tym ponoc dwie anginy, od tego czasu jestesmy przewrazliwieni I mierzyny mu temp, od jakiegos czasu zapisuje w notesie I po miesiacu postaram Sie zobaczyc skad te temp. U has wyglada to tak ze czasami

Prośba o pomoc

Witam! Nie wiem, czy dobrze trafiłam, ale może ktoś mógłby mi pomóc. A mianowicie od kilku miesięcy źle się czuję. Zrobiłam TSH w normie, usg tarczycy w styczniu 3 guzki. powtórzyłam teraz usg tarczycy- guzków 7 , z tym jeden podejrzany. TSH w normie , CRP podwyższone 20 (norma 5). W przyszłym tyg

Re: Proszę o interpretację wyników

Dziękuję za sugestie.. Muszę wybrać się na usg faktycznie. A-tpo jest ok, a A-tg wynik najprawdopodobniej będę miała jutro. A ja troszkę się cieszę, że w końcu się zdiagnozowałam :) Bo już 4 opakowania docsycykliny wzięłam na boleriozę :( Nie wspomnę ile wcześniej przyjęłam antybiotyków na gardło

Re: Anemia + bardzo wysokie transaminazy

Twoja córka miała robione USG? -- Najtrudniej przyznać, że nosi się w sobie diabła i umieć chwycić go za gardło w momencie, gdy tylko się ruszy. Ryszard Kapuściński

Re: powiększony brzuch

Wątroba? USG jamy brzusznej powinno dac odpowiedź. Jak wyjdzie ok, idź do gina. A tak dmuchając na zimne, zrób sobie dietę do czasu znalezienia przyczyny, taka lekkostrawną, jak przy chorobach wątroby. -- Najtrudniej przyznać, że nosi się w sobie diabła i umieć chwycić go za gardło w momencie

pilne gdzie usg i wymaz z gardła prywatnie

Dziewczyny gdzie w W-wie można zrobić 2,5 letniemy dziecku wymaz z gardełak za jakieś bakterie itp oraz usg brzuszka -proszę odezwijcie się , pozdrawiam -- mój na zawsze <*> fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,65547357.html

Re: Proszę o pomoc - objawy.

przyswajaniem, czasami w badaniu wychodzi w normie, a lekarze uważają, że jednak go za mało, czyli trzeba by było go suplementowac jakiś czas). Zapytam znajomego, który jakiś czas temu miał ze skurczami mega problem, a teraz jest ok. Czy w czasie senności ma normalne ciśnienie? Sprawdźcie. A trzustka? w USG

Czy jest ktoś, kto ma inną autoimmunologiczną?

Tak więc jestem po wizycie u endo. Pisałam poniżej jak wyglądają wyniki. Dziś po badaniu przez endo: "obraz USG tarczycy przemawia za rozpoznaniem autoimmunologicznej zapalnej choroby tarczycy. W badaniach hormonalnych subkliniczna niedoczynność tarczycy." Zalecił euthyrox 25. Wielkość

Rak jamy nosowo-gardłowej

Rak jamy nosowo-gardłowej (rak nosogardła, łac. carcinoma nasopharyngis, carcinoma cavum nasopharyngis, ang. nasopharyngeal cancer) – rzadki nowotwór złośliwy (rak) lokalizujący się w nosowej części gardła (nasopharynx). Zaliczany do grupy nowotworów głowy i szyi. HistoriaPierwszy dostępny

Nowotwory głowy i szyi

ustnej, języka, gardła, krtani, ślinianek, jamy nosowej, zatok przynosowych, ucha, tarczycy. Do tej grupy zalicza się również chłoniaki i mięsaki. Histopatologiczne większość (90%) nowotworów głowy i szyi to rak płaskonabłonkowyhttp://www.macmillan.org.uk/Cancerinformation/Cancertypes/Headneck

Rak języka

PrzebiegRak języka rozwija się na bocznej, ruchomej powierzchni języka (zwykle 60%) oraz na nasadzie (części nieruchomej graniczącej z cieśnią gardzieli i częścią środkową gardła). Postać endofityczna szerzy się w głąb języka zajmując jego mięśnie a później naciekając i rozprzestrzeniając się na inne tkanki

Nowotwór złośliwy krtani

% głośnia 60-65% podgłośnia < 1-5% Rak nagłośni często nisko zróżnicowany (gorsze rokowanie) może rozwijać się w ogniskach metaplazji naciekający wzrost częste przerzuty do węzłów chłonnych szyi przewlekła chrypka Objawy objawy nieżytu gardła ból gardła dysfagia odynofagia cuchnący oddech chrypka

Bronchoskopia

jest upośledzony odruch połykania i istnieje groźba zachłyśnięcia). Przebieg badaniaBadanie wykonuje się w znieczuleniu miejscowym stosując roztwór lidokainy: 10% na łuki podniebienne, tylną ścianę gardła i nasadę języka 4% na krtań 2% dooskrzelowo Maksymalna dawka lidokainy wynosi 8,2 mg/kg.Aparat wprowadza

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!