Wszystko o:

tsh tarczycy

tsh

TSH - hormon tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

Poziom TSH pozwala ocenić działanie tarczycy, który w organizmie uzależniony jest od dwóch wydzielanych przez tarczycę hormonów - T4 (trójjodotyronina) i T3 (tyroksyna). Norma mieści się między: 0,27 a 4,2 mj/l, jednak wszystko zależy od laboratorium w którym wykonywane jest badanie oraz dolegliwości i objawów chorego.

Badanie TSH najczęściej jest wykonywane u osób z podejrzeniem nadczynności lub niedoczynności tarczycy.

kaole

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy to zaburzenie syntezy hormonu tarczycy - tyroksyny. Najbardziej widoczne objawy niedoczynności tarczycy to przyrost masy ciała, ogólne osłabienie organizmu, zmęczenie i senność. Szczególnie ważna jest poprawna diagnoza niedoczynności tarczycy u kobiet w ciąży oraz wczesna diagnoza u dzieci. Coraz częściej diagnozowany jest też szczególny przypadek dysfunkcji tarczycy zwany chorobą Hashimoto. Podstawowe badanie w kierunku niedoczynności tarczycy wymaga oznaczenia hormonu TSH we krwi

TSH - normy

Poziom TSH jest w dużej mierze uzależniony od wieku oraz aktualnego stanu, co niestety czasem nie jest brane pod uwagę przy analizie wyników. Jest ścisle związany z tarczycą. To niewielki gruczoł, którego praca ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Aby wszystko przebiegało prawidłowo przysadka mózgowa wydziela TSH. Mimo że medycyna dokładanie ustaliła prawidłowe wartości tego hormonu to sztywne trzymanie się norm nie zawsze jest słuszne.

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Przy rozpoznawaniu schorzeń tarczycy oznacza się podstawowe hormony tarczycy tj. TSH i tzw. wolne hormony FT3 i FT4. Konieczne jest również przeprowadzenie badań pod kątem przeciwciał, które u osób z prawidłowo funkcjonującym gruczołem nie występują wcale. Do

Wole obojętne

Wole obojętne

preparatów tyroksyny (T4), rzadziej jodu lub jodu i tyroksyny. Przy ucisku wola na tchawicę, gdy próba leczenia farmakologicznego przez ponad dwa lata nie przynosi poprawy oraz przy podejrzeniu raka tarczycy, wole można usunąć chirurgicznie. Profilaktyka Dieta bogata w jod. Czytaj także: TSH, czyli

Trijodotyronina (T3) - badanie

Trijodotyronina (T3) - badanie

. U zdrowej osoby, przy prawidłowym TSH (więcej o hormonie, jego funkcjach przeczytasz tutaj) nie przekracza 2,25 - 6 pmol/L (1,5 - 4 ng/L). Jego wzrost ponad 6 pmol/L, tj. 4 ng/L) może oznaczać nadczynność tarczycy, zaś spadek (tj. mniej 2,25 pmol/L, tj. 1,5 ng/L) bywa łączony z niedoczynnością

Kretynizm - rodzaj niedorozwoju umysłowego

Kretynizm - rodzaj niedorozwoju umysłowego

są dzieci, które przyszły na świat znacznie wcześniej od planowanego rozwiązania. Aby uniknąć wystąpienia choroby, w pierwszych tygodniach życia profilaktycznie wykonuje się badania krwi z oznaczeniem hormonów tarczycy, przede wszystkim TSH. W grupie ryzyka są także dzieci, których matki mają wole

Subkliniczna nadczynność tarczycy

Subkliniczna nadczynność tarczycy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Jednym z takich schorzeń, które przez lata może nie wywoływać żadnych objawów jest subkliniczna nadczynność tarczy. Działanie tarczycy jest kontrolowane przez przysadkę mózgową, która wytwarza hormon (TSH) pobudzający tarczycę do produkcji T3 i T4. Anatomia

Tarczyca nami rządzi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Tarczyca nami rządzi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

tarczyca

mam wynik TSH,jest taki TSH-III 3-964uIU/ml N: 0,24-4,2 czy to dobry wynik

Tarczyca?

. Dwa miesiące temu zrobiłem TSH - wyszło 3.0. norma od 0.27 do 4.2. Brałem wtedy Beto 100 ZK i dolegliwości sercowe po miesiącu ustąpiły na ponad dwa miesiące. Jednak wróciły z powrotem kilka dni temu. Zrobiłem więc z ciekawości TSH, FT3 i FT4. Oto wyniki: TSH: 3.65mlU/ml - normy: 0.27 - 4.2; FT4

Tarczyca?

Zastanawiam się czy wszystko dobrze z moją tarczycą. Właściwie podejrzenia miałam już 7 lat temu. W szpitalu panie położne zwróciły uwagę m.in . na wysoki puls przy ciśnieniu niskim lub w granicach normy. Byłam wtedy w ciąży. Zrobiłam badania krwi jakieś 6 lat temu i nie wykazały nieprawidłowości

Wynik TSH

Dzisiaj odebrałam wynik TSH : 2,840 ( norma 0,280 - 4,300 ) Czy jestem chora na tarczycę ?Wynik TSH jest w normie. Na tej podstawie można stwierdzić, że nie ma Pani zaburzeń czynności tarczycy w postaci nadczynności lub niedoczynności.

Wyniki TSH

Proszę o interpretację moich wyników: TSH 3gen -3,120 i anty -TPO 258.Bardzo ważna jest informacja z jakiego powodu zostały zlecone powyżej wymienione badania. Czy występowały jakieś objawy związana z niedoczynnością tarczycy, powiększona tarczyca lub też jakiśinny powód. Podwyższone miano

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

zwłókniała tarczyca, podwyższone TSH

Wynik TSH, 6m39 USG tarczycy PP 1,26x1,28cm cieśń 0,36 cm LP 1,44x1,2 D3PP 4,38cm D3 PL 4.56 cm w gruczole liczne zwłóknienia bez zmian ogniskowych. Co oznacza badanie USG. Lekarz niewiele powiedział, skierował na badania przeciwciał i czegoś tam ft4, które sa w granicach normy. Skąd te zwłóknienia

Niedoczynność tarczycy? Tsh>50

Witam. Mam 24 lata, 4 miesiące temu urodziłam zdrowego syna. Od 3 tyg zauważyłam lekkie zgrubienie na szyi. Udałam się do lekarza rodzinnego, a ten zlecił badania na hormony tarczycy. Po odebraniu wyników okazało się, że zakres ft3 i ft4 jest prawidłowy jednak wynik tsh mnie zaniepokoil bo wynosi

Re: Niedoczynność tarczycy? Tsh>50

W zasadzie po 4 miesiącach od porodu juz następuje wyrównanie poziomów hormonów. U Ciebie bardzo wysokie TSH- hormon przysadki mózgowej chce pobudzić tarczycę do produkcji hormonów tarczycy, a tu bardzo niski poziom obydwu: FT4 29.89% FT3 1.58% Zdarza się niedoczynność poporodowa, która

Re: Tarczyca (TSH:3,52 -26LAT)Jakie jeszcze zrobi

Witam. Zrobiłem ponowne badania pod kątem tarczycy po półtora miesięcznym zażywaniu tabletek (40tab.) Euthyrox N 25. Wyniki przed braniem leków: TSH: 4,37 (Norma: 0,27-4,2) FT3: 3,9 (Norma: 2,0-4,4) FT4: 1,31 (Norma: 0,90-1,80) AntyTPO: mniej niż 5,0 (Norma: mniej niż 34) AntyTG: 13,5 (Norma

Re: Tarczyca (TSH:3,52 -26LAT)Jakie jeszcze zrobi

Zrobiłem wszystkie badania odnośnie tarczycy: TSH: 4,37 (Norma: 0,27-4,2) FT3: 3,9 (Norma: 2,0-4,4) FT4: 1,31 (Norma: 0,90-1,80) AntyTPO: <5,0 (Norma: <34) AntyTG: 13,5 (Norma: <115) USG tarczycy: OK (Tarczyca jednorodna, monochromatyczna, regularnych zarysach, niepowiększona

Re: Tarczyca (TSH:3,52 -26LAT)Jakie jeszcze zrobi

> Wyniki po braniu Euthoryx: A dlaczego PO? Co wg. ciebie teraz mówi wynik badania wolnych hormonów tarczycy? > TSH: 2,44 (Norma: 0,27-4,2) Za wysokie. Czyli dawka wprowadzająca (jak dla niemowlaka) jest za niska dla dorosłego człowieka :) > FT3: 4,27 (Norma: 2,0-4,4) Nadal jesteś

Re: Tarczyca (TSH:3,52 -26LAT)Jakie jeszcze zrobi

Będę robił badania pod kątem niedoczynności tarczycy: TSH, FT3, FT4, antyTPO i anty-TG. Dostałem skierowanie od lekarza na TSH, FT3, FT4 i te badania zrobię w jednym laboratorium, badania antyTPO i anty TG będę musiał zrobić na własną kieszeń i chciałbym je zrobić w innym laboratorium (duża

Re: Guzki tarczycy, TSH i planowanie ciąży

jak zaszłam w trzecią ciążę to miałam duży, widoczny guz na prawym płacie tarczycy, tsh zbadane na początku ciąży było sporo ponad 2, więc zajść można, ale łatwiej ponoć gdy jest niższe nic nie brałam, dopiero po urodzeniu wzięłam się za tarczycę, 2 lata temu miałam usunięty cały prawy płat i część

Re: Guzki tarczycy, TSH i planowanie ciąży

> mam wole guzkowe (2 guzki)poddane biopsji-wsio ok, tarczyca w normie Jak to możliwe, że masz wole guzkowe i jednocześnie tarczycę w normie? To się wyklucza... > Czy przy takim poziomie jak 2,54 jest wogóle możliwe zajście w ciązę? Tak, ale... znowu powtórzę tekst mojej pani dr: Nie

Guzki tarczycy, TSH i planowanie ciąży

Witajcie, jestem mamą dwójeczki. Planujemy kolejnego maluszka (choć nie mogę wykluczyć, że fasolka już jest, do @ jeszcze kilka dni). Od roku wiem, że mam wole guzkowe (2 guzki)poddane biopsji-wsio ok, tarczyca w normie, regularnie badana przez USG, tsh było zawsze w okolicy 2,20-2,60 i teraz moje

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

terapię zastępczą z zastosowaniem tyroksyny (hormonu wytwarzanego przez tarczycę), która powoduje utratę aktywności i przerwanie wytwarzania TSH przez wszystkie komórki tarczycy pozostałe w organizmie. Jednak TSH jest niezbędna, gdy lekarze poszukują pozostałych komórek tarczycy po zabiegu operacyjnych

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

kobiety w ciąży do tej pory nie ma doniesień dotyczących jakiegokolwiek zagrożenia dla płodu. Nawet w leczeniu dużymi dawkami lewotyroksyny, ilość hormonów tarczycy wydzielanych do mleka kobiecego jest niewystarczająca do spowodowania nadczynności tarczycy oraz zahamowania wydzielania TSH u niemowlęcia

Centrum Informacji o Leku - Zapytaj o leki - Leki na RZS a ciąża

przenikająca do mleka matki, nawet w przypadku stosowania dużych dawek lewotyroksyny nie jest wystarczająca do wywołania nadczynności tarczycy lub hamowania wydzielania TSH u niemowlęcia. Charakterystyka produktu leczniczego Euthyrox N do góry Informacje udzielane przez specjalistów z serwisu Centrum

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

być stosowana monoterapia małymi dawkami leków przeciwtarczycowych. Ilość hormonu tarczycy przenikająca do mleka matki, nawet w przypadku stosowania dużych dawek lewotyroksyny nie jest wystarczająca do wywołania nadczynności tarczycy lub hamowania wydzielania TSH u niemowlęcia. 4.7. Wpływ na zdolność

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!