Wszystko o:

tsh poniżej normy co oznacza

tsh

TSH - hormon tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

Poziom TSH pozwala ocenić działanie tarczycy, który w organizmie uzależniony jest od dwóch wydzielanych przez tarczycę hormonów - T4 (trójjodotyronina) i T3 (tyroksyna). Norma mieści się między: 0,27 a 4,2 mj/l, jednak wszystko zależy od laboratorium w którym wykonywane jest badanie oraz dolegliwości i objawów chorego.

Badanie TSH najczęściej jest wykonywane u osób z podejrzeniem nadczynności lub niedoczynności tarczycy.

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

nie przejmujemy (zdarza się to nawet lekarzom), szczególnie jeśli proporcje między LDL a HDL są zadowalające. Tymczasem niedobór cholesterolu całkowitego (najczęściej poniżej 150 mg/dl, ale podawane normy mają charakter orientacyjny, są nieco różne w zależności od laboratorium, cech osobniczych, etc

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Zdrowia na Facebooku! Gorsza forma połączona z takim objawem jest typowa dla niedokrwistości, inaczej anemii. Trzeba ją leczyć. Powstaje, gdy poziom transportującej tlen hemoglobiny we krwi spada poniżej normy i organizm jest niedotleniony. Inne objawy anemii to bóle w klatce piersiowej, płytki oddech

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

organizm przed np. bakteriami i wirusami.  Norma 4-10 tys./ Wynik nieprawidłowy może oznaczać zakażenia, procesy zapalne, nowotwory krwi, uszkodzenie szpiku kostnego.  PLT - płytki krwi, czyli trombocyty niezbędne do krzepnięcia krwi  Norma - kobiety i mężczyźni

Choroby tarczycy, a ciąża

Choroby tarczycy, a ciąża

ważna jest tarczyca dla rozwijającego się organizmu sprawiła, że obecnie każdy polski noworodek ma oznaczany poziom TSH. Wczesne wykrycie nieprawidłowości pozwala uratować większość dzieci przed zaburzeniami rozwojowymi. W przypadku niedoczynności tarczycy niektóre objawy (senność, osłabienie, zwolniona

Krew

Krew

nieprawidłowej pracy tarczycy. Co powinnaś zbadać: Poziom hormonów tarczycy We krwi oznacza się stężenie hormonów T3, T4 oraz TSH (ten ostatni to hormon przysadki mózgowej, sterujący pracą tarczycy). - Nieustannie chce ci się pić Nie ma upałów ani nie pracowałaś tak ciężko, żeby się wypocić. Pijesz sporo, a mimo

Wyniki TSH ponad normę

Mam 17 lat i niedoczynność tarczycy. Przeszłam już dwie operacje tarczycy. Jedną w wieku 10 lat a drugą rok temu. Ostatnio robiłam badania TSH i wyszło mi, że mam 4,950 a norma mieści się w zakresie 0,270 a 4,200. Biorę codziennie na czczo Eutyrox N75. Czy to źle, że mam taki wynik? I co może to

Wynik TSH

Chciałabym prosić o interpretację moich wyników TSH. Wynik wyszedł 0.059 ulU/ml 0.350 - 4.940. Czy te wyniki są dobre? Czy raczej muszę skontaktować się z lekarzem? Wynik TSH jest poniżej normy, najprawdopodobniej świadczy o nadczynności tarczycy.Proszę zgłosić się do lekarza rodzinnego, który

TSH - wyniki

płata lewego guzek 7,6 mm x 6,6mm z drobnymi ogniskami zwyrodnienia torbielowatego z skąpym unaczynieniem obwodowym . Proponuję weryfikację BACC. CO TO OZNACZA?Ze względu na to, że nie zostały podane normy dla wyników badań dla danego laboratorium nie jestem w stanie jednoznacznie zinterpretować wyników

Granulocyty w morfologii poniżej normy

podanych norm mam wartości GR, GR%, MCH, MPV i PDW poniżej normy, wartość MO% powyżej normy, pozostałe w normie. Dodam, że jestem strasznie ospała i ciągle zmęczona, a ostatnio mój organizm otrzymał sporą dawkę intensywnego wysiłku w górach. Czy jest się czym martwić? Wizytę u lekarza mam umówioną na

Nowe normy TSH

Mam pytanie na temat nowych norm TSH czy są określone? Kiedyś górną granica było 4,2, a teraz?Nie ma ogólnie określonych liczbowych norm TSH. Normy te różnią się w zależności od laboratorium i od użytej jednostki. Na każdym wyniku powinien być podany przedział normy.Od redakcji: niektóre

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: Prośba o interpretacje wyników - dla cierpliw

tego forum, że przy braniu T3 w zasadzie nie ma sensu oznaczania TSH - bo jest zawsze poniżej normy i w ogóle niewiarygodne. Lekarz powinien o tym powiedzieć, może nawet w ulotce coś piszą - a przynajmniej powinni. Poza tym - nie zawsze TSH jest niskie przy wysokim ft4. To niestety nie działa jak

Podwyższone TSH i FT3 u 9 latka

było tak, że przy podwyższonym TSH FT3 było poniżej normy. Czy coś jest nie tak z wynikami ?? Co mogą oznaczać? Proszę pomóżcie. Mama 9 latka

Re: A teraz ZELAZO

I tutaj chyba jest podstawowy problem: > tsh 2,1 (0,40-3,7) > t3 4,6 (3,6-6,3) > t4 15 (12-22) FT4 30% FT3 37.04% Masz hormony w normie, ale nisko, TSH powyżej 2, a to prawdopodobnie oznacza niedoczynność ze wszystkimi skutkami, między innymi problemami z wchłanianiem i nadwrażliwością

Re: Niedoczynność czy jeszcze coś innego?

w końcu jakiś ENDO się mną zajął :) Od ostatniego wpisu niewiele się zmieniło, cały czas są przeciwciała A-TG powyżej 100, cały czas FT3 poniżej normy,a FT4 w normie, TSH mega niskie 0,03! biorę euthyrox 75 i glucphage 850mg. Od kiedy biorę te leki czuję się dobrze a nawet świetnie....tylko te

Re: nastolatka z problemami

> Decyzję lekarz podjęła na podstawie poziomu TSH w normie , FT3 w normie i niskim FT4. Jeśli fT4 jest nisko, to należy nadal przyjmować T4, czyli tyroksynę w tabletkach (a nie odstawiać!!!!, bo jak widać fT4 spada poniżej normy!!! Kretynka, nie lekarka!!! Boże, wybacz, ale trudno się

Re: pytanie

potrzeby. > może tak być ze w ciąży mogą się pojawić te przeciwciała czy raczej nie > Jeśli 2 mc wynik był prawidłowy Nie martw się p.ciałami, skoro są w normie. Skup się na tym, co może sprawiać ew. kłopoty... > TSH mam podwyższone ponad 3 Tu JEST problem. To stanowczo za wysoko, ma być

Re: USG tarczycy-bardzo się martwię-proszę o pomo

Witajcie jestem już 2 tyg po operacji. Mam pytanie: obecny wynik TSH wynosi 33,84 (norma 0,27-4,20) FT4 poniżej 0,93 (norma 0,93-1,70) Wynik TG przed operacja 462,2 (norma poniżej 78) - rodzinny kazał powtórzyć. Czy ktoś mi może wyjaśnić co one oznaczają.

Re: proszę o radę

TSH to za mało by coś powiedzieć ważne jest ft4 i ft3 teoretycznie niskie tsh oznacza wysokie ft4 i ft3 ale w praktyce tak nie jest bywa np. wysokie ft4 i poniżej normy ft3 albo jak u mnie przy tsh w normie - dolnej granicy - mam niskie jak dla mnie ft4 i ft3 koło 30-40% no i prosząc o pomoc

Re: Ciąża ....ale jak?...

,50 4,50 H W morfologii jeszcze to mam poniżej normy: Erytrocyty 3,5 mln/µl 3,7 5,1 L Hemoglobina 11,2 g/dl 12,0 16,0 L Hematokryt 33 % 37 47 L Poprzednie moje badania na Euthyrox 150: 13 tc 5 dc ciąży: > TSH 0,05 norma 0,27-4,20 > ft3 2,95 norma 2,00-4,40 – 39,17% > ft4 1

Re: prośba o interpretację wyników

ponad 20. ale lepiej czuję się z niższym. nadwaga jest jednym objawów niedoczynności. Dawkowanie jest różne poniew > aż przy euthyroxie 112 codziennie mam TSH poniżej normy uważam, że dawka hormonów powinna być uzaleźniona od wyników hormonów tarczycy. TSH jest ważne, ale nie bardzo. (jakie

Normy (robotyka)

||=v^{T}v=(\sum_{j=1}^m v_{i}^{2})^{\frac {1}{2}}, gdzie v=[v_{1},v_{2},...,v_{m}]\, dla funkcji u(t)\, zdefiniować można normę ||u||_p= ({\int_{-\infty}^{+\infty}||u(t)||_p^p dt})^{frac{1}{p}}, gdzie p\, oznacza stopień normy, a \frac{1}{p} oznacza pierwiastek p\,-tego stopnia. Energia sygnału

Cios poniżej pasa

tak zawodnika. W znaczeniu przenośnymWyrażenie "cios poniżej pasa" weszło do języka polskiego w znaczeniu pozasportowym, przenośnym. Oznacza zachowanie lub użycie argumentów niezgodnych z przyjętymi regułami, niemerytoryczne, obliczone na zdyskredytowanie i zniszczenie rywala w dyskusji

Test TRH

Test tyreoliberynowy, test TRH wykonuje się w przypadku, gdy stężenie hormonu tyreotropowego (TSH) jest niewłaściwe. Przeprowadzając test TRH oznacza się stężenie TSH we krwi, a następnie dożylnie, donosowo lub doustnie podaje się TRH. Po 30 min na nowo oznacza się stężenie hormonu TSH

Hormon tyreotropowy

i tyreoplazji.Regulacja wydzielania TSH odbywa się na zasadzie ujemnego sprzężenia zwrotnego z hormonami tarczycy; wydzielanie jest także hamowane przez somatostatynę i dopaminę. Wydzielanie jest pobudzane przez TRH oraz przez stres, zimno.Wartość prawidłowa hormonu tyreotropowego to od 0,27 do 4,2 mj/l. Stężenie poniżej

Morfologia krwi

hemoglobiny poniżej zalecanej normy mogą wynikać z niedokrwistości i przewodnienia.Erytrocyty (RBC) – norma: K: 4,2-5,4 mln/ul, M: 4,7-6,2 mln/ul Erytrocyty to tzw. czerwone krwinki. Komórki odpowiadają za transport tlenu do tkanek i dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Powstają w szpiku kostnym i żyją

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!